Ухвала
від 16.06.2023 по справі 912/1009/23
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД КІРОВОГРАДСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД КІРОВОГРАДСЬКОЇ ОБЛАСТІ

вул. В`ячеслава Чорновола, 29/32, м. Кропивницький, 25022,

тел. (0522) 32 05 11, факс 24 09 91, код ЄДРПОУ 03499951,

e-mail: inbox@kr.arbitr.gov.ua, web: http://kr.arbitr.gov.ua

УХВАЛА

16 червня 2023 рокуСправа № 912/1009/23

Суддя Господарського суду Кіровоградської області Коваленко Н.М.,

розглянувши матеріали позовної заяви №10 від 12.06.2023 Приватного підприємства "КІРОВОГРАД-БУД-ДИЗАЙН" (далі - ПП "КІРОВОГРАД-БУД-ДИЗАЙН"), код ЄДР 34813389, вул. Євгена Маланюка, 1-А, м. Кропивницький, 25015

до відповідача: Фізичної особи-підприємця Чикаренко Оксани Миколаївни (далі - ФОП Чикаренко О.М.), РНОКПП НОМЕР_1 , АДРЕСА_1

про стягнення заборгованості та повернення безпідставно набутого майна,

ВСТАНОВИВ:

12.06.2023 до Господарського суду Кіровоградської області надійшла позовна заява №10 від 12.06.2023 ПП "КІРОВОГРАД-БУД-ДИЗАЙН" до ФОП Чикаренко О.М. з вимогами:

1. Прийняти позовну заяву до розгляду та відкрити провадження у справі.

2. Стягнути з Відповідача на користь Позивача борг в розмірі 174 368, 60 грн (сто сімдесят чотири тисячі триста шістдесят вісім гривень 60 коп.), з яких 83 200,00 грн (вісімдесят три тисячі двісті гривень 00 коп.) - основного боргу, 6 252,60 грн (шість тисяч двісті п`ятдесят дві гривні 60 коп.) - інфляційних втрат, 84 916 грн (вісімдесят чотири тисячі дев`ятсот шістнадцять гривень 00 коп.) - штрафні санкції.

3. Зобов`язати Відповідача повернути нерухоме майно, а саме торговельне місце, загальною площею 52 кв.м., що розташоване у м. Кропивницький, вул. Космонавта Попова на ринку "Жемчуг", що перебуває в його користування без достатньої правової підстави.

4. Судові витрати стягнути з Відповідача, зокрема, судовий збір у розмірі 5 368,00 грн (п`ять тисяч триста шістдесят вісім гривень 00 коп.).

Розглянувши зазначену позовну заяву господарський суд дійшов висновку, що позовна заява підлягає залишенню без руху, позаяк, ст. 162, 164 Господарського процесуального кодексу України (далі - ГПК України) визначено вимоги щодо змісту позовної заяви та документів, які додаються до позовної заяви, які не повністю дотримані позивачем.

Згідно з п. 5 ч. 3 ст. 162 ГПК України позовна заява повинна містити обґрунтований розрахунок сум, що стягуються чи оспорюються; виклад обставин, якими позивач обґрунтовує свої вимоги; зазначення доказів, що підтверджують вказані обставини; правові підстави позову.

Позивач у позовній заяві зазначає, що з березня 2022 року відповідачем не здійснюється оплата за об`єкт оренди відповідно до умов Договору, а тому сума основного боргу за договором складає 52 000 грн, що підтверджується Актом звіряння взаємних розрахунків за період 2022 р. між Приватне підприємство "КІРОВОГРАД-БУД-ДИЗАЙН"</a> і Чикаренко Оксана Миколаївна (52 м. кв.) станом на 31.12.2022 року.

Проте у прохальній частині позовної заяви позивач просить стягнути з відповідача на користь позивача, зокрема, 83 200,00 грн основного боргу.

Також у позовній заяві позивач вказує, що відповідно до п. 5.2. Договору, у випадку порушення Орендарем встановленого в п. 3.2. цього Договору строку повернення Об`єкта оренди, що перевищить 1 місяць, Орендар на вимогу Орендодавця сплачує йому штраф у розмірі 100% від суми орендної плати, яка визначена в п. 4.1. цього Договорю за кожний день прострочення і неповернення об`єкта оренди до дня фактичного повернення. Станом на дату подачі позову відповідачем не було повернуто об`єкт оренди, а тому на підставі наведених положень Договору, враховуючи, що порушення строку повернення оренди становить понад 1 місяць, сума заборгованості за користування об`єктом оренди без укладення договору складає 31 200 грн за 6 місяців прострочення зобов`язання з повернення оренди.

Відповідно до п. 8 ч. 3 ст. 162 ГПК України позовна заява повинна містити: перелік документів та інших доказів, що додаються до заяви; зазначення доказів, які не можуть бути подані разом із позовною заявою (за наявності); зазначення щодо наявності у позивача або іншої особи оригіналів письмових або електронних доказів, копії яких додано до заяви;

Всупереч таким вимогам процесуального закону позивач не зазначив відомостей щодо наявності у позивача або іншої особи оригіналів письмових доказів, копії яких додано до заяви.

Частиною ч. 2 ст. 164 ГПК України передбачено, що позивач зобов`язаний додати до позовної заяви всі наявні в нього докази, що підтверджують обставини, на яких ґрунтуються позовні вимоги (якщо подаються письмові чи електронні докази позивач може додати до позовної заяви копії відповідних доказів).

Водночас, згідно з вимогами ст. 91 ГПК України, письмовими доказами є документи (крім електронних документів), які містять дані про обставини, що мають значення для правильного вирішення спору. Письмові докази подаються в оригіналі або в належним чином засвідченій копії, якщо інше не передбачено цим Кодексом. Якщо для вирішення спору має значення лише частина документа, подається засвідчений витяг з нього. Учасники справи мають право подавати письмові докази в електронних копіях, посвідчених електронним цифровим підписом, прирівняним до власноручного підпису відповідно до закону. Електронна копія письмового доказу не вважається електронним доказом. Копії документів вважаються засвідченими належним чином, якщо їх засвідчено в порядку, встановленому чинним законодавством. Учасник справи, який подає письмові докази в копіях (електронних копіях), повинен зазначити про наявність у нього або іншої особи оригіналу письмового доказу. Учасник справи підтверджує відповідність копії письмового доказу оригіналу, який заходиться у нього, своїм підписом із зазначенням дати такого засвідчення.

Порядок засвідчення копій документів визначений пунктом 5.26 Національного стандарту України "ДСТУ 4163:2020", який прийнято з наданням чинності з 01 вересня 2021 року наказом №144 від 01.07.2020 Державного підприємства "Український науково-дослідний і навчальний центр проблем стандартизації, сертифікації та якості" "Про прийняття та скасування національних стандартів", відповідно до якого відмітка про засвідчення копії документа складається з таких елементів: слів "Згідно з оригіналом" (без лапок), найменування посади, особистого підпису особи, яка засвідчує копію, її власного імені та прізвища, дати засвідчення копії.

Поруч з цим копії документів, доданих до позовної заяви не засвідчені належним чином, оскільки відсутні такі обов`язкові реквізити, як дата засвідчення копій.

З огляду на викладене, такі копії документів не є доказами у розумінні ч. 2 ст. 91 ГПК України, оскільки не засвідчені належним чином.

Крім того відповідно до Правил організації діловодства та архівного зберігання документів у державних органах, органах місцевого самоврядування, на підприємствах, в установах і організаціях, затверджених наказом Міністерства юстиції України 18.06.2015 №1000/5, зареєстрованих в Міністерстві юстиції України 22.06.2015 за №736/27181, копія документа повинна відповідати оригіналу, тобто повністю відтворювати інформацію оригіналу і всі його зовнішні ознаки або їх частину. Не допускається виготовляти копії документів з нерозбірливим текстом, підчистками, приписами та іншими необумовленими виправленнями.

У порушення вищевикладеного, подана позивачем копія договору оренди землі №163 від 23.07.2009 виготовлена без відтворення повного тексту такого документу.

Отже, позивачем не дотримано приписи ч. 2 ст. 164 ГПК України.

Відповідно до ч. 1 ст. 174 ГПК України - суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у статтях 162, 164, 172 цього Кодексу, протягом п`яти днів з дня надходження до суду позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху.

Згідно з ч. 2 ст. 174 ГПК України - в ухвалі про залишення позовної заяви без руху зазначаються недоліки позовної заяви, спосіб і строк їх усунення, який не може перевищувати десяти днів з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху.

За ч. 3-4 ст. 174 ГПК України - якщо позивач усунув недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом, вона вважається поданою у день первинного її подання до господарського суду та приймає до розгляду, про що суд постановляє ухвалу в порядку, встановленому статтею 176 цього кодексу. Якщо позивач не усунув недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом, заява вважається неподаною і повертається особі, що звернулася із позовною заявою.

Керуючись ст. 162, 164, 174, 234-235 Господарського процесуального кодексу України, суддя

УХВАЛИВ:

Позовну заяву №10 від 12.06.2023 ПП "КІРОВОГРАД-БУД-ДИЗАЙН" - залишити без руху.

У строк, який не перевищує десяти днів з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху, позивачу усунути недоліки позовної заяви, а саме надати:

- уточнену позовну заяву із зазначенням відомостей наявності у позивача або іншої особи оригіналів письмових доказів, копії яких додано до заяви;

- обґрунтований розрахунок суми основного боргу у розмірі 83 200,00 грн;

- обґрунтований розрахунок щодо нарахованої суми 31 200,00 грн, а також пояснення щодо правової природи такої суми боргу (є сумою основного боргу чи штрафною санкцією);

- належним чином засвідчені копії додатків до позовної заяви;

- копію договору оренди землі №163 від 23.07.2009, виготовлену з відтворенням повного змісту такого документу;

- докази направлення заяви на усунення недоліків відповідачу (опис вкладення, розрахунковий документ).

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання та не підлягає оскарженню.

Копію ухвали направити позивачу засобами поштового зв`язку та на e-mail: urkrop@ukr.net.

Суддя Н.М. Коваленко

Повідомити учасників справи про відсутність у суду технічної можливості надавати інформацію про вебадресу судового рішення у Єдиному державному реєстрі судових рішень, одночасно з врученням (надсиланням/видачі) копії повного або скороченого такого рішення до затвердження Положення про Єдину судову інформаційно-телекомунікаційну систему та початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи.

Повідомити учасників справи про можливість ознайомитись з електронною копією судового рішення в Єдиному державному реєстрі судових рішень за його вебадресою: http://reyestr.court.gov.ua.

Вебадреса сторінки на офіційному вебпорталі судової влади України в мережі Інтернет, за якою учасники справи можуть отримати інформацію по справі, що розглядається: http://court.gov.ua/fair/sud5013.

Дата ухвалення рішення16.06.2023
Оприлюднено19.06.2023
Номер документу111584157
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення заборгованості та повернення безпідставно набутого майна

Судовий реєстр по справі —912/1009/23

Рішення від 24.08.2023

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Коваленко Н.М.

Ухвала від 10.08.2023

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Коваленко Н.М.

Ухвала від 25.07.2023

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Коваленко Н.М.

Ухвала від 25.07.2023

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Коваленко Н.М.

Ухвала від 26.06.2023

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Коваленко Н.М.

Ухвала від 16.06.2023

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Коваленко Н.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні