Ухвала
від 16.06.2023 по справі 920/621/23
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД СУМСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД СУМСЬКОЇ ОБЛАСТІ

УХВАЛА

про відмову у відкритті провадження у справі

16.06.2023м. СумиСправа № 920/621/23

Господарський суд Сумської області у складі судді Соп`яненко О.Ю., перевіривши матеріали позовної заяви від 07.06.2023 №221 (вх.№ 2074 від 12.06.2023)

за позовом: Відокремленого структурного підрозділу «Професійно-педагогічний фаховий коледж Глухівського національного педагогічного університету імені Олександра Довженка» (41400, Сумська область, Шосткинський район, м.Глухів, вул. Київська, 51, код ЄДРПОУ 26265606)

до відповідача: Фізичної особи підприємця ОСОБА_1 ( АДРЕСА_1 , код НОМЕР_1 )

про зобов`язання повернути орендоване державне майно,

УСТАНОВИВ:

Позивач звернувся до суду з позовом до відповідача та просить зобов`язати повернути орендоване державне майно загальною площею 256,4 кв.м., розташоване за адресою: АДРЕСА_2 , балансоутримувачу Відокремленому структурному підрозділу «Професійно-педагогічний фаховий коледж Глухівського національного педагогічного університету імені Олександра Довженка».

Дослідивши матеріали позовної заяви, суд дійшов висновку про наявність підстав для відмови у відкритті провадження у справі на підставі п. 1 ч. 1 статті 175 Господарського процесуального кодексу України, зважаючи на наступне.

Згідно з ч. 3 ст. 22 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» місцеві господарські суди розглядають справи, що виникають із господарських правовідносин, а також інші справи, віднесені законом до їх юрисдикції.

Підвідомчість визначається як коло справ, віднесених до розгляду і вирішення господарських судів у силу прямої вказівки закону. Підвідомчість визначає також властивості (характер) спірних правовідносин, у силу яких їх вирішення віднесене до компетенції господарського суду.

В основу визначення підвідомчості покладено два критерії: суб`єктний склад правовідносин і характер діяльності суб`єктів (характер спірного правовідношення).

Відповідно до першого критерію господарський суд вирішує господарські спори, що виникають між підприємствами, організаціями (юридичними особами), а також громадянами - суб`єктами підприємницької діяльності, а у випадках, передбачених чинним законодавством, може вирішувати спори і розглядати справи за участю державних та інших органів, а також громадян, які не є суб`єктами підприємницької діяльності.

Зі змісту ч. 1 ст. 45 ГПК України вбачається, що сторонами в судовому процесі - позивачами і відповідачами можуть бути особи, зазначені у статті 4 цього Кодексу.

Частиною 2 ст. 4 ГПК України передбачено, що юридичні особи та фізичні особи підприємці, фізичні особи, які не є підприємцями, державні органи, органи місцевого самоврядування мають право на звернення до господарського суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав та законних інтересів у справах, віднесених законом до юрисдикції господарського суду, а також для вжиття передбачених законом заходів, спрямованих на запобігання правопорушенням.

Згідно із ч. 4 ст. 64 Господарського кодексу України підприємство має право створювати філії, представництва, відділення та інші відокремлені підрозділи, погоджуючи питання про розміщення таких підрозділів підприємства з відповідними органами місцевого самоврядування в установленому законодавством порядку. Такі відокремлені підрозділи не мають статусу юридичної особи і діють на основі положення про них, затвердженого підприємством. Підприємства можуть відкривати рахунки в установах банків через свої відокремлені підрозділи відповідно до закону.

Згідно з ч. 3 ст. 95 Цивільного кодексу України філії та представництва не є юридичними особами. Вони наділяються майном юридичної особи, що їх створила, і діють на підставі затвердженого нею положення.

Коло повноважень відокремленого підрозділу юридичної особи стосовно здійснення у господарському суді повноваження сторони у справі від імені цієї особи визначається установчими документами останньої, положенням про відокремлений підрозділ, яке затверджено юридичною особою, або довіреністю, виданою нею ж у встановленому порядку керівникові цього підрозділу. При цьому слід мати на увазі, що стороною у справі є юридична особа, від імені якої діє відокремлений підрозділ, і рішення приймається саме стосовно підприємства чи організації - юридичної особи, але в особі її відокремленого підрозділу.

Необхідно також враховувати, що саме лише зазначення в установчих документах чи положенні про наявність у відокремленого підрозділу права представляти юридичну особу в суді (господарському суді) не свідчить про надання такому підрозділові відповідних повноважень та визначення їх кола.

Як вбачається з матеріалів позовної заяви, позивачем є Відокремлений структурний підрозділ без права юридичної особи, зокрема, згідно Положення про Відокремлений структурний підрозділ «Професійно-педагогічний фаховий коледж Глухівського національного педагогічного університету імені Олександра Довженка», затвердженого наказом ректора Глухівського національного педагогічного університету імені Олександра Довженка від 27.04.2023 №141, п. 1.3. передбачено, що фаховий коледж як відокремлений структурний підрозділ Університету не є юридичною особою, здійснює діяльність на засадах неприбутковості, є бюджетною установою, діє на підставі Положення та відповідно до отриманої ліцензії на провадження освітньої діяльності.

Крім того, згідно наданого позивачем до позовної заяви договору оренди державного майна № 2289 від 26.08.2016 року, який укладений між Регіональним відділенням Фонду державного майна України по Сумській області (відповідно до договору від 26.12.2019 про внесення змін до договору оренди державного майна від 26.08.2016 № 2289 орендодавець - Регіональне відділення Фонду державного майна України по Полтавській та Сумській областях) та фізичною особою підприємцем ОСОБА_1 , стороною договору, а саме орендодавцем є Регіональне відділення Фонду державного майна України по Полтавській та Сумській областях, а не Відокремлений структурний підрозділ.

Отже, в силу наведених норм, Відокремлений структурний підрозділ «Професійно - педагогічний фаховий коледж Глухівського національного педагогічного університету імені Олександра Довженка» не може виступати самостійною стороною спору в господарському судочинстві, адже не є самостійним суб`єктом господарювання та не має статусу юридичної особи.

Відповідно до п. 1 ч. 1 ст. 175 ГПК України суддя відмовляє у відкритті провадження у справі, якщо заява не підлягає розгляду за правилами господарського судочинства.

Таким чином, враховуючи викладене вище, суд відмовляє у відкритті провадження у справі на підставі п. 1 ч. 1 ст. 175 Господарського процесуального кодексу України.

Керуючись ст. ст. 4, 45, 175, 234, 235 Господарського процесуального кодексу України, суд

УХВАЛИВ:

1.Відмовити у відкритті провадження у справі № 920/621/23 за позовом: Відокремленого структурного підрозділу «Професійно-педагогічний фаховий коледж Глухівського національного педагогічного університету імені Олександра Довженка» до відповідача Фізичної особи підприємця ОСОБА_1 про зобов`язання повернути орендоване державне майно.

2.Ухвалу надіслати сторонам, позивачу разом з позовною заявою на 6 аркушах з додатками на 33 аркушах, в тому числі: платіжна інструкція №329 від 30.05.2023; конверт.

Ухвала набирає законної сили в день її підписання суддею та може бути оскаржена в апеляційному порядку, встановленому статтями 255-257 ГПК України.

СуддяО.Ю. Соп`яненко

Дата ухвалення рішення16.06.2023
Оприлюднено19.06.2023
Номер документу111584468
СудочинствоГосподарське
Сутьзобов`язання повернути орендоване державне майно

Судовий реєстр по справі —920/621/23

Ухвала від 16.06.2023

Господарське

Господарський суд Сумської області

Соп`яненко Оксана Юріївна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні