Ухвала
від 16.06.2023 по справі 824/2647/14-а
ЧЕРНІВЕЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ЧЕРНІВЕЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

У Х В А Л А

про заміну сторони виконавчого провадження

16 червня 2023 р. м. Чернівці Справа № 824/2647/14-а

Чернівецький окружний адміністративний суд у складі головуючого судді Маренича І.В., розглянувши в порядку письмового провадження заяву про заміну сторони виконавчого провадження по адміністративній справі за позовом Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Чернівецькій області до сільськогосподарського кооперативу "Світанок" про стягнення заборгованості,-

В С Т А Н О В И В:

08.06.2023 р. до Чернівецького окружного адміністративного суду надійшла заява Головного управління Пенсійного фонду України в Чернівецькій області про заміну стягувача у виконавчому провадженні у справі №824/2647/14-а з Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Чернівецькій області його правонаступником на Головне управління Пенсійного фонду України в Чернівецькій області.

Ухвалою суду призначено до розгляду у відкритому судовому засіданні заяву про заміну боржника у виконавчому провадженні. Про дату, час та місце розгляду повідомлено заінтересованих осіб та осіб, які беруть участь у справі.

Представником заявника подано до суду заяву, про розгляд заяви без його участі в порядку письмового провадження.

Інші учасники справи в призначене судове засідання не з`явились, про причини неявки суду не повідомили, хоча належним чином повідомленні про час, місце та дату проведення судового засідання.

За правилами статті 379 КАС України неприбуття у судове засідання осіб, які були належним чином повідомлені про дату, час і місце розгляду справи, не перешкоджає судовому розгляду.

Відповідно до частини 2 статті 379 КАС України суд розглядає питання про заміну сторони виконавчого провадження в десятиденний строк у судовому засіданні з повідомленням державного виконавця або заінтересованої особи, які звернулися з поданням (заявою), та осіб, які беруть участь у справі. Неприбуття у судове засідання осіб, які були належним чином повідомлені про дату, час і місце розгляду справи, не перешкоджає судовому розгляду.

З огляду на вищезазначене та враховуючи вимоги статті 379 КАС України, суд вважає за можливе розглянути заяву про заміну боржника у виконавчому листі в порядку письмового провадження.

Розглянувши подану заяву, дослідивши матеріали справи, судом зазначає наступне.

Частиною 1 статті 379 КАС України визначено, що у разі вибуття однієї із сторін виконавчого провадження за поданням державного виконавця або за заявою заінтересованої особи суд, який розглядав справу як суд першої інстанції, замінює сторону виконавчого провадження її правонаступником.

Судом встановлено, що постановою Чернівецького адміністративного суду від 11.09.2014 року в даній справі (яке набрало законної сили), адміністративний позов задоволено. Стягнуто з СГК "Світанок" на користь відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України у Кельменецькому районі Чернівецької області капіталізовані платежі у сумі 416 119,84грн.

Ухвалою Чернівецького окружного адміністративного суду від 25.01.2019 р. замінено стягувача - Відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України у Кельменецькому районі Чернівецької області у виконавчому листі №284/2647/14-а від 03.10.2014 року його правонаступником - Управлінням виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Чернівецькій області.

Відповідно до Закону України "Про внесення змін до Закону України "Про загальнообов`язкове державне соціальне страхування" та Закону України "Про загальнообов`язкове державне пенсійне страхування від 21.09.2022 №2620-ІХ (далі Закон №2620-ІХ) з 1 січня 2023 року припиняється Фонд соціального страхування України та управління виконавчої дирекції Фонду. Пенсійний фонд України та його територіальні органи є правонаступниками Фонду соціального страхування України, його виконавчої дирекції, управлінь виконавчої дирекції Фонду та їх відділень.

Згідно з положеннями Закону України "Про загальнообов`язкове державне соціальне страхування" від 23.09.1999 №1105 (далі - Закон №1105) в редакції Закону №2620-ІХ уповноваженим органом управління в системі загальнообов`язкового державного соціального страхування у зв`язку з тимчасовою втратою працездатності та від нещасного випадку є Пенсійний фонд України.

Прикінцевими та перехідними положеннями Закону №1105 встановлено, що з дня набрання чинності цим Законом платники страхових внесків на загальнообов`язкове державне соціальне страхування у зв`язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням, загальнообов`язкове державне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності, платники єдиного внеску на загальнообов`язкове державне соціальне страхування та отримувачі виплат (матеріального забезпечення) є такими, що зареєстровані (взяті на облік) Пенсійним фондом України, їх перереєстрація не здійснюється.

В порядку, визначеному в п. 5 Прикінцевих та перехідних положень Закону №1105, Фонд соціального страхування України забезпечив передачу Пенсійному фонду України особових справ потерпілих (членів їхніх сімей) та баз даних щодо ведення обліку та здійснення страхових виплат.

З дня набрання чинності Законом №2620-ІХ відповідно до п. 7 Прикінцевих та перехідних положень Закону №1105 стягнення та погашення заборгованості із страхових внесків на загальнообов`язкове державне соціальне страхування у зв`язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням, від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності, пенсійне страхування, єдиного внеску на загальнообов`язкове державне соціальне страхування, у тому числі в судовому порядку, у справах про банкрутство, за виконавчими документами, провадження за якими відкрито до дня набрання чинності цим Законом, здійснюють територіальні органи Пенсійного фонду України.

Отже, у зв`язку з набранням чинності Закону №2620-ІХ, враховуючи Прикінцеві та перехідні положення Закону №1105, Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Чернівецькій області з 01.01.2023 не має законних підстав для реалізації правових відносин до боржника (бути стороною виконавчого провадження, стягувачем по виконавчому листу, а відтак немає можливості опрацювати у примусовому порядку заборгованість.

Виходячи з наведеного, суд дійшов висновку, що з 01.01.2023 Головне управління Пенсійного фонду України в Чернівецькій області є правонаступником Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Чернівецькій області.

На підставі викладено вище, суд вважає за необхідне задовольнити заяву про заміну стягувача у виконавчому провадженні та здійснити заміну стягувача - Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Чернівецькій області на правонаступника - Головне управління Пенсійного фонду України в Чернівецькій області.

На підставі наведеного та керуючись статтями 241, 243, 248, 379 Кодексу адміністративного судочинства України, суд

У Х В А Л И В:

1.Заяву представника Головного управління Пенсійного фонду України в Чернівецькій області, про заміну стягувача у виконавчому провадженні - задовольнити.

2. Замінити стягувача у виконавчому провадженні по справі № 824/2647/14-а його правонаступником, а саме: Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Чернівецькій області на Головне управління Пенсійного фонду України в Чернівецькій області.

Згідно статті 256 Кодексу адміністративного судочинства України ухвала набирає законної сили негайно після її проголошення. Ухвала, постановлена судом поза межами судового засідання або в судовому засіданні у разі неявки всіх учасників справи, під час розгляду справи в письмовому провадженні, набирає законної сили з моменту її підписання суддею (суддями).

У відповідності до статей 293, 295 Кодексу адміністративного судочинства України ухвали суду першої інстанції можуть бути оскаржені в апеляційному порядку окремо від рішення суду повністю або частково. Апеляційна скарга на ухвалу подається протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення (складання).

Суддя І.В. Маренич

Дата ухвалення рішення16.06.2023
Оприлюднено19.06.2023
Номер документу111594672
СудочинствоАдміністративне
Сутьстягнення заборгованості

Судовий реєстр по справі —824/2647/14-а

Ухвала від 16.06.2023

Адміністративне

Чернівецький окружний адміністративний суд

Маренич Ігор Володимирович

Ухвала від 12.06.2023

Адміністративне

Чернівецький окружний адміністративний суд

Маренич Ігор Володимирович

Ухвала від 25.01.2019

Адміністративне

Чернівецький окружний адміністративний суд

Брезіна Тетяна Миколаївна

Ухвала від 18.01.2019

Адміністративне

Чернівецький окружний адміністративний суд

Брезіна Тетяна Миколаївна

Постанова від 11.09.2014

Адміністративне

Чернівецький окружний адміністративний суд

Спіжавка Георгій Георгійович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні