Рішення
від 26.05.2023 по справі 359/3844/23
БОРИСПІЛЬСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа №359/3844/23

Провадження №2/359/1631/2023

Р І Ш Е Н Н Я

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

26 травня 2023 року Бориспільський міськрайонний суд Київської області у складі:

головуючого судді Семенюти О.Ю.,

за участю секретаря судового засідання Моргушко Л.В.,

представника відповідача Михайленка О.В.,

розглянувши в приміщенні суду у відкритому судовому засіданні в порядку спрощеного позовного провадження цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до комунального підприємства «Любарецьке комунальне господарство» Бориспільської міської ради про стягнення заборгованості по виплаті заробітної плати,

встановив:

1. Зміст доводів пред`явленого позову.

У квітні 2023 року ОСОБА_1 звернулась до суду з вказаним позовом та посилається на те, що вона працює в КП «Любарецьке комунальнегосподарство» на посаді фахівця відділу благоустрою. Відповідач неналежним чином виконував обов`язок по виплаті заробітної плати, за період часу з травня 2022 року до жовтня 2022 року у нього виникла заборгованість в розмірі 56698 гривень 20 копійок. Тому ОСОБА_1 просить суд стягнути з відповідача заборгованість по виплаті заробітної плати в розмірі 56698 гривень 20 копійок.

У травні 2023 року ОСОБА_1 подала заяву про зменшення розміру позовних вимог (а.с.31-32), в якій зазначила, що розмір нарахованої, але не виплаченої відповідачем заробітної плати складає 56698 гривень 20 копійок, а розмір заборгованість по виплаті заробітної плати, визначеної без урахування податків, зборів та інших обов`язкових платежів становить 45642 гривень 05 копійок. Тому позивач просила суд стягнути з КП «Любарецьке комунальнегосподарство» заборгованість по виплаті заробітної плати в розмірі 45642 гривень 05 копійок, а також понесені судові витрати.

2. Процесуальні дії, вчинені у цивільній справі. Ставлення учасників цивільного процесу до пред`явленого позову.

Зі змісту протоколу автоматизованого розподілу судової справи між суддями від 27 квітня 2023 року (а.с.23) вбачається, що цивільна справа за позовом, пред`явленим ОСОБА_1 , була розподілена судді Бориспільського міськрайонного суду Семенюті О.Ю.

Ухвалою судді Бориспільського міськрайонного суду від 1 травня 2023 року (а.с.24) було відкрито провадження у цивільній справі та призначено розгляд цивільної справи в порядку спрощеного позовного провадження.

Ухвалою Бориспільського міськрайонного суду від 26 травня 2023 року, занесеною до протоколу судового засідання (а.с.37), було прийнято до розгляду заяву ОСОБА_1 про зменшення розміру позовних вимог.

Позивач не з`явилась у судове засідання, направила на адресу суду заяву, в якій просила розгляд справи провести без неї, позов підтримує та наполягає на його задоволенні.

Представник відповідача ОСОБА_2 до початку розгляду справи подав заяву (а.с.36), в якій визнав позов та не заперечував проти його задоволення.

3. Обставини, встановлені судом, та зміст спірних правовідносин.

ОСОБА_1 працює в КП «Любарецьке комунальнегосподарство» на посаді фахівця відділу благоустрою. Ця обставина підтверджується копією трудової книжки серії НОМЕР_1 , заведеної на ім`я ОСОБА_1 (а.с.8-10).

Спірні правовідносини регулюються главою VII «Оплата праці» КЗпП України.

4. Норми права, якими керується суд при вирішенні спору.

Відповідно до ст.43 Конституції України кожен має право на належні, безпечні і здорові умови праці, на заробітну плату, не нижчу від визначеної законом. Право на своєчасне одержання винагороди за працю захищається законом.

Згідно з ч.1 ст.115 КЗпП України заробітна плата виплачується працівникам регулярно в робочі дні у строки, встановлені колективним договором або нормативним актом роботодавця, погодженим з виборним органом первинної профспілкової організації чи іншим уповноваженим на представництво трудовим колективом органом (а в разі відсутності таких органів - представниками, обраними і уповноваженими трудовим колективом), але не рідше двох разів на місяць через проміжок часу, що не перевищує шістнадцять календарних днів, та не пізніше семи днів після закінчення періоду, за який здійснюється виплата.

Відповідно до ч.1 ст.81 ЦПК України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

5. Мотиви, якими керується суд при вирішенні спору.

Зі змісту довідки КП «Любарецьке комунальне господарство» №339 від 14 березня 2023 року (а.с.11) вбачається, що посадовий оклад ОСОБА_1 становить 9608 гривень 00 копійок. За період часу з травня 2022 року до жовтня 2022 року ОСОБА_1 було нараховано заробітну плату в розмірі 56698 гривень 20 копійок, до сплати їй підлягає заробітна плата, без урахування податків, зборів та інших обов`язкових платежів, в розмірі 45642 гривень 05 копійок.

В матеріалах цивільної справи відсутні докази на підтвердження того, що КП «Любарецьке комунальнегосподарство» належним чином виплачувало позивачу заробітну плату. Наявність затримки з виплати заробітної плати підтвердив і керівник підприємства Михайленко О.В. в судовому засіданні.

З огляду на це суд висновує, що з КП «Любарецьке комунальнегосподарство» на користь ОСОБА_1 належить стягнути заборгованість по виплаті заробітної плати, визначену без урахування податків, зборів та інших обов`язкових платежів, за період часу з травня 2022 року до жовтня 2022 року в розмірі 45642 гривень 05 копійок.

6. Розподіл судових витрат.

а. щодо судового збору.

Відповідно до ч.1 ст.142 ЦПК України у разі укладення мирової угоди до прийняття рішення у справі судом першої інстанції, відмови позивача від позову, визнання позову відповідачем до початку розгляду справи по суті суд у відповідній ухвалі чи рішенні у порядку, встановленому законом, вирішує питання про повернення позивачу з державного бюджету 50 відсотків судового збору, сплаченого при поданні позову, а в разі якщо домовленості про укладення мирової угоди, відмову позивача від позову або визнання позову відповідачем досягнуто сторонами за результатами проведення медіації - 60 відсотків судового збору, сплаченого при поданні позову.

На підставі п.1 ч.1 ст.5 Закону України «Про судовий збір» ОСОБА_1 була звільнена від сплати судового збору в розмірі 1073 гривень 60 копійок. У зв`язку з задоволенням позову та його визнанням КП «Любарецьке комунальнегосподарство» до початку розгляду справи по суті, з відповідача в дохід держави слід стягнути судовий збір в розмірі 536 гривень 80 копійок.

б. щодо витрат на професійну правничу допомогу.

Відповідно до п.1 ч.3 ст.133 ЦПК України до витрат, пов`язаних з розглядом справи, належать витрати на професійну правничу допомогу.

Згідно зі ст.137 ЦПК України витрати, пов`язані з правничою допомогою адвоката, несуть сторони, крім випадків надання правничої допомоги за рахунок держави. За результатами розгляду справи витрати на правничу допомогу адвоката підлягають розподілу між сторонами разом із іншими судовими витратами. Для визначення розміру витрат на правничу допомогу з метою розподілу судових витрат учасник справи подає детальний опис робіт (наданих послуг), виконаних адвокатом, та здійснених ним витрат, необхідних для надання правничої допомоги.

У постанові Великої Палати Верховного Суду від 27 червня 2018 року у справі №826/1216/16 (провадження № 11-562ас18) зроблено висновок, що склад та розмір витрат, пов`язаних з оплатою правової допомоги, входить до предмета доказування у справі. На підтвердження цих обставин суду повинні бути надані договір про надання правової допомоги (договір доручення, договір про надання юридичних послуг та ін.), документи, що свідчать про оплату гонорару та інших витрат, пов`язаних із наданням правової допомоги, оформлені у встановленому законом порядку (квитанція до прибуткового касового ордера, платіжне доручення з відміткою банку або інший банківський документ, касові чеки, посвідчення про відрядження). Зазначені витрати мають бути документально підтверджені та доведені. Відсутність документального підтвердження витрат на правову допомогу, а також розрахунку таких витрат є підставою для відмови у задоволенні вимог про відшкодування таких витрат.

На підтвердження понесених витрат на отримання професійної правничої допомоги ОСОБА_1 надала суду: копію договору про надання правової допомоги №857 від 21 березня 2023 року, укладеного між ОСОБА_1 та АБ «Романа Сацика» (а.с.12-16), додаткову угоду до вказаного договору від 21 квітня 2023 року (а.с.17), акт про надану правову допомогу №1 від 21 квітня 2023 року (а.с.18), детальний опис робіт (наданих послуг) від 21 квітня 2023 року (а.с.19), в яких зазначено, що адвокатське бюро бере на себе зобов`язання надати клієнту правову допомогу, що стосується підготовки та подання позовної заяви про стягнення заробітної плати. Крім того, сторони погодили грошову винагороду за договором про надання правової допомоги №857 від 21 березня 2023 року в розмірі 5000 гривень 00 копійок. Зі змісту квитанції №3005822 від 21 квітня 2023 року (а.с.18а) вбачається, що ОСОБА_1 сплатила АБ «Романа Сацика» грошові кошти в розмірі 5000 гривень 00 копійок.

З огляду на це суд висновує, що з метою забезпечення принципу відшкодування судових витрат сторони, на користь якої ухвалено судове рішення, передбаченого п.12 ч.3 ст.2 ЦПК України, належить стягнути з КП «Любарецьке комунальне господарство» на користь ОСОБА_1 витрати на професійну правничу допомогу в розмірі 5000 гривень 00 копійок.

Керуючись п.2 ч.1, ч.3 ст.258, абз.1 ч.6 ст.259, ст.ст.263-265 та ч.6 ст.268 ЦПК України, суд

вирішив:

Позов ОСОБА_1 до комунального підприємства «Любарецьке комунальне господарство» Бориспільської міської ради про стягнення заборгованості по виплаті заробітної плати задовольнити.

Стягнути з комунального підприємства «Любарецьке комунальне господарство» Бориспільської міської ради на користь ОСОБА_1 заборгованість по виплаті заробітної плати, визначеної без урахування податків, зборів та інших обов`язкових платежів, за період часу з травня 2022 року до жовтня 2022 року в розмірі 45642 гривень 05 копійок.

Стягнути з комунального підприємства «Любарецьке комунальне господарство» Бориспільської міської ради на користь ОСОБА_1 судові витрати на оплату професійної правничої допомоги в розмірі 5000 гривень 00 копійок.

Стягнути з комунального підприємства «Любарецьке комунальне господарство» Бориспільської міської ради на користь держави судові витрати на оплату судового збору в розмірі 536 гривень 80 копійок.

На рішення суду може бути подана апеляційна скарга Київському апеляційному суду протягом тридцяти днів, який обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Повний текст рішення складений 31 травня 2023 року.

Позивач: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , РНОКПП НОМЕР_2 , зареєстроване місце проживання: АДРЕСА_1 .

Відповідач: Комунальне підприємство «Любарецьке комунальне господарство» Бориспільської міської ради, код ЄДРПОУ 37747817, місцезнаходження: 08360, Київська область, Бориспільський район, с. Любарці, вул. Центральна, 67.

Суддя О.Ю. Семенюта

Дата ухвалення рішення26.05.2023
Оприлюднено20.06.2023
Номер документу111602619
СудочинствоЦивільне
Сутьстягнення заборгованості по виплаті заробітної плати

Судовий реєстр по справі —359/3844/23

Рішення від 26.05.2023

Цивільне

Бориспільський міськрайонний суд Київської області

Семенюта О. Ю.

Рішення від 26.05.2023

Цивільне

Бориспільський міськрайонний суд Київської області

Семенюта О. Ю.

Ухвала від 01.05.2023

Цивільне

Бориспільський міськрайонний суд Київської області

Семенюта О. Ю.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні