Ухвала
від 19.06.2023 по справі 914/1469/23
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

УХВАЛА

19.06.2023 справа № 914/1469/23

місто Львів

Господарський суд Львівської області у складі судді Сухович Ю.О., розглянувши матеріали

за зустрічним позовом Товариства з обмеженою відповідальністю «Балмікс», місто Новояворівськ, Львівська область

до відповідача за зустрічним позовом Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Стимул», місто Новояворівськ, Львівська область

про визнання недійсним рішення.

ВСТАНОВИВ

У провадженні Господарського суду Львівської області знаходиться справа №914/1469/23 за позовом Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Стимул» до Товариства з обмеженою відповідальністю «Балмікс» про стягнення 24 978,16 грн заборгованості.

Ухвалою від 15.05.2023 суд залишив без руху позовну заяву Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Стимул» та надав позивачу строк для усунення недоліків.

У зв`язку з усуненням позивачем недоліків позовної заяви, ухвалою від 26.05.2023 суд прийняв позовну заяву до розгляду та відкрив провадження у справі, постановив здійснювати розгляд справи за правилами спрощеного позовного провадження та здійснювати розгляд справи без проведення судового засідання та повідомлення (виклику) учасників справи.

12.06.2023 до суду від ТзОВ «Балмікс» надійшла зустрічна позовна заява до Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Стимул» про визнання недійсним рішення загальних зборів ОСББ «Стимул», оформленого протоколом 18.02.2021.

Відповідно до частини 2 статті 180 Господарського процесуального кодексу України зустрічний позов приймається до спільного розгляду з первісним позовом, якщо обидва позови взаємопов`язані і спільний їх розгляд є доцільним, зокрема, коли вони виникають з одних правовідносин або коли задоволення зустрічного позову може виключити повністю або частково задоволення первісного позову.

Таким чином, зустрічний позов приймається до спільного розгляду з первісним позовом за наявністю одночасно двох умов:

1) обидва позови взаємопов`язані;

2) спільний їх розгляд є доцільним.

У постанові Великої Палати Верховного Суду від 13.03.2019 у справі №916/3245/17 зазначено, що ознаками зустрічного позову є його взаємопов`язаність із первісним позовом і доцільність його спільного розгляду з первісним позовом, зокрема коли позови виникають з одних правовідносин або коли задоволення зустрічного позову може виключити повністю або частково задоволення первісного позову. Вимоги за зустрічним позовом можуть різнитися з вимогами первісного позову, але вони об`єднуються в одне провадження з первісним позовом ухвалою суду.

У постанові від 20.03.2019 у справі №910/2987/18 Велика Палата Верховного Суду також вказала, що взаємопов`язаність зустрічного та первісного позовів може виражатися у підставах цих позовів або поданих доказах, а також у тому, що вимоги за зустрічним і первісним позовами можуть зараховуватись. Подання зустрічного позову, задоволення якого виключатиме повністю або частково задоволення первісного позову, має на меті довести відсутність матеріально-правової підстави для задоволення первісного позову через відсутність матеріальних правовідносин, з яких випливає суб`єктивне право позивача за первісним позовом.

Згідно з постановами Верховного Суду від 17.05.2021 у справі №910/18778/20, від 22.04.2019 у справі №914/2236/18 конструкція частини 2 статті 180 Господарського процесуального кодексу України вказує на її імперативність, тобто суд позбавлений широкого розсуду щодо доцільності прийняття зустрічного позову; умовою цього є посилання у зустрічному позові на обставини, за якими задоволення зустрічного позову матиме наслідком повну або часткову відмову у задоволенні первісного позову, та виникнення позовів з одних правовідносин.

У постанові Верховного Суду від 27.01.2021 у справі №908/1688/20 вказано, що зустрічний позов може подаватися не лише для захисту проти первісного позову, а й бути самостійним засобом захисту проти відповідача, іноді зустрічний позов може бути спрямовано тільки до заліку первісної вимоги. Подання зустрічного позову надає можливість через спільний розгляд первісної і зустрічної вимоги повніше врахувати правові відносини сторін. Зустрічний позов повинен бути взаємно пов`язаний з первісним. Взаємна пов`язаність зустрічного та первісного позовів може виявлятись у такому: а) обидва позови взаємно пов`язані, і їх спільний розгляд сприятиме оперативному і правильному вирішенню спору; взаємна пов`язаність первісного і зустрічного позову може виражатись у підставах цих позовів або поданих доказах; б) вимоги за зустрічним і первісним позовами можуть зараховуватись; в) задоволення зустрічного позову може виключати повністю або частково задоволення первісного позову; подання такого зустрічного позову має на меті довести відсутність у позивача матеріально-правової підстави на задоволення первісного позову через відсутність матеріальних правовідносин, з яких випливає суб`єктивне право позивача за первісним позовом.

Отже, взаємна пов`язаність зустрічного та первісного позовів та доцільність їх спільного розгляду може виявлятись у такому:

- повністю чи частково співпадають підстави обох позовів (фактичні обставини); при цьому правові підстави цих позовів можуть бути різними;

- для підтвердження підстав позову сторонами (позивачем за первісним позовом і відповідачем за зустрічним) надані переважно або частково одні ті самі докази;

- вимоги за зустрічним і первісним позовами можуть зараховуватись (при цьому предмети та підстави таких позовів можуть бути не пов`язаними, доцільність розгляду в одному провадженні спрямована на процесуальну економію, уникнення процедури примусового виконання одночасно двох судових рішень);

- задоволення зустрічного позову виключатиме повністю або частково задоволення первісного позову;

- спільний розгляд сприятиме оперативному і правильному вирішенню спору/спорів між сторонами.

Предметом первісного позову у даній справі є стягнення заборгованості по сплаті внесків за утримання будинку та прибудинкової території за період з 01.03.2020 по 01.03.2023.

Підставою первісного позову є рішення загальних зборів від 18.01.2021, яким затверджено кошторис ОСББ «Стимул» на 2021 рік та визначено розмір внесків і платежів співвласників багатоквартирного будинку в розмірі 2,10 грн за 1 м2 для нежитлових приміщень.

Предметом зустрічного позову є рішення загальних зборів від 18.01.2021, яким затверджено кошторис ОСББ «Стимул» на 2021 рік та визначено розмір внесків і платежів співвласників багатоквартирного будинку в розмірі 2,10 грн за 1 м2 для нежитлових приміщень.

Оскільки обидва позови взаємно пов`язані, і їх спільний розгляд сприятиме оперативному і правильному вирішенню спору, спільний розгляд з первісним позовом в цьому випадку є доцільним, поданий Товариством з обмеженою відповідальністю «Балмікс» позов за своїми ознаками відповідає поняттю зустрічного.

Так, згідно з частиною 1 статті 180 Господарського процесуального кодексу України відповідач має право пред`явити зустрічний позов у строк для подання відзиву.

Так, разом із зустрічною позовною заявою 12.06.2023 до канцелярії суду від відповідача (ТзОВ «Балмікс») надійшов відзив на позовну заяву б/н від 08.06.2023 (вх.№14533/23).

Судом встановлено, що зустрічна позовна заява Товариства з обмеженою відповідальністю «Балмікс» (вх.№1948/23 від 12.06.2023) та відзив на позовну заяву б/н від 08.06.2023 (вх.№14533/23) подані до поштового відділення зв`язку для їх надсилання до суду 09.06.2023, вказана обставина вбачається із проставленого відбитку календарного штемпеля поштовим відділенням зв`язку на конверті, в якому вони надійшли до суду.

Перевіривши відповідність зустрічної позовної заяви вимогам статей 162, 164, 172, 173 Господарського процесуального кодексу України, враховуючи те, що обидва позови взаємопов`язані і спільний їх розгляд є доцільним, зокрема, оскільки задоволення зустрічного позову може виключити повністю або частково задоволення первісного позову, враховуючи те, що зустрічний позов подано у строк, встановлений частиною 1 статті 180 Господарського процесуального кодексу України, суд дійшов висновку зустрічний позов прийняти до розгляду, об`єднавши вимоги за зустрічним позовом в одне провадження з первісним позовом.

Підстави для її повернення або відмови у відкритті провадження у справі, встановлені Господарським процесуальним кодексом України, відсутні.

Відповідно до частини 7 статті 180 Господарського процесуального кодексу України, у випадку подання зустрічного позову у справі, яка розглядається за правилами спрощеного позовного провадження, суд постановляє ухвалу про перехід до розгляду справи за правилами загального позовного провадження.

Враховуючи наведене, суд дійшов висновку перейти до розгляду справи №914/1469/23 за правилами загального позовного провадження.

Частиною 6 статті 250 Господарського процесуального кодексу України передбачено, якщо суд вирішив розглянути справу в порядку спрощеного позовного провадження, але в подальшому за власною ініціативою або за клопотанням учасника справи постановив ухвалу про розгляд справи за правилами загального позовного провадження, розгляд справи починається зі стадії відкриття провадження у справі. У такому випадку повернення до розгляду справи за правилами спрощеного позовного провадження не допускається.

Керуючись статтями 2, 162, 164, 172, 173, 180, 234, 235, 250 Господарського процесуального кодексу України, суд

УХВАЛИВ

1.Прийняти зустрічну позовну заяву Товариства з обмеженою відповідальністю «Балмікс» до Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Стимул» про визнання недійсним рішення загальних зборів ОСББ «Стимул», оформленого протоколом 18.02.2021 до спільного розгляду із первісним позовом Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Стимул» до Товариства з обмеженою відповідальністю «Балмікс» про стягнення 24 978,16 грн заборгованості у справі №914/1469/23.

2.Об`єднати вимоги за зустрічним позовом в одне провадження з первісним позовом у справі №914/1469/23.

3.Перейти до розгляду справи №914/1469/23 за правилами загального позовного провадження.

4. Підготовче судове засідання призначити на 10.07.23 о 10:20 год.

5.Засідання відбудеться у приміщенні Господарського суду Львівської області за адресою: 79014, м. Львів, вул. Личаківська, 128, зал судових засідань № 3, другий поверх.

6.Явка представників учасників справи у судове засідання не визнається судом обов`язковою. При цьому учасники справи мають виконати вимоги суду щодо подання процесуальних документів.

7.Представництво інтересів учасників справи у суді здійснюється відповідно до вимог статей 58-60 Господарського процесуального кодексу України.

8.Учасникам справи надати суду усі наявні у них належні та допустимі докази в підтвердження обставин зазначених у позові, відзиві, поясненні. Пояснення суду надавати в письмовій формі. При направленні суду документів посилання на номер справи обов`язкове. Витребувані судом матеріали подати через канцелярію суду або направити поштою, в тому числі електронною; надати суду письмово інформацію чи бажають сторони укласти мирову угоду, звернутися до суду для проведення врегулювання спору за участю судді; чи повідомили сторони про всі обставини справи, які їм відомі; чи надали сторони усі наявні у них докази, на які вони посилаються у позові, відзиві, а також докази, витребувані судом та повідомити про причини їх неподання. Надати посилання на висновок щодо застосування відповідної норми права у подібних правовідносинах, викладений в раніше ухваленому рішенні Верховного Суду, за наявності такої інформації у сторін.

9.Встановити відповідачу за зустрічним позовом 15-ти денний строк з дня отримання цієї ухвали для подання нормативно та документально обґрунтованого відзиву на зустрічний позов із належним чином засвідченими доказами або їх оригіналами, що підтверджують обставини, на яких ґрунтуються заперечення. Докази надсилання відзиву позивачу за зустрічним позовом надати суду.

10.Встановити позивачу за зустрічним позовом строк у 5 (п`ять) календарних днів з дня отримання відповіді на відзив для подання заперечення. Докази надсилання заперечення відповідачу за зустрічним позовом надати суду.

11.Звернути увагу сторін, на положення статей 46, 80, 169-170 Господарського процесуального кодексу України, главу 6 Господарського процесуального кодексу України, якою врегульовано поняття, обчислення, зупинення процесуальних строків, наслідки їх пропуску, а також підстави та порядок їх поновлення чи продовження.

12.Запропонувати учасникам справи:

- враховуючи критичну ситуацію, що склалась у зв`язку з відсутністю достатнього фінансування на відправку поштової кореспонденції, з метою своєчасного повідомлення учасників справи про день та час судового засідання, для подання до суду учасниками справи необхідних для розгляду справи документів (заяви, клопотання, відзиви, відповідь на відзив, пояснення тощо), отримання процесуальних документів, сторони можуть зареєструватись в системі обміну електронними документами між судом та учасниками судового процесу (завести поштову скриньку електронного суду) розміщеній на офіційному веб порталі Судової влади України за адресою: mail.gov.ua. Для цього потрібно подати заявку про отримання процесуальних документів в електронному вигляді, яку необхідно роздрукувати на офіційному веб-порталі Судової влади України. Процесуальні документи у відповідній справі, що видані після дати подання вказаної заявки до суду, будуть надходити в електронному вигляді на зареєстровану електронну адресу учасника судового процесу в домені mail.gov.ua. Крім того, подавати всі необхідні для розгляду справи документи до господарського суду можна через особистий кабінет, відкритий у системі «Електронний суд»;

- у разі звернення до суду з клопотаннями, заявами, слід вказувати номер телефону, а також офіційну електронну адресу.

13.Згідно статті 135 Господарського процесуального кодексу України, суд може у випадку ухилення від вчинення дій, покладених судом на учасника судового процесу, постановити ухвалу про стягнення в дохід державного бюджету з відповідної особи штрафу у сумі від одного до десяти розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

14.Ухвала набирає законної сили в порядку статті 235 Господарського процесуального кодексу України та не підлягає оскарженню окремо від рішення суду.

У зв`язку із введенням воєнного стану із 05 години 30 хвилин 24.02.2022 року строком на 30 діб згідно із Законом України Про затвердження Указу Президента України Про введення воєнного стану в Україні від 24.02.2022, беручи до уваги те, що строк дії воєнного стану в Україні продовжено з 05 годин 30 хвилин 20 травня 2023 року строком на 90 діб, тобто до 18 серпня 2023, суд звертається до учасників судового процесу з проханням надсилати всі процесуальні документи на електронну адресу суду: inbox@lv.arbitr.gov.ua. В назві файлу зазначати номер справи, прізвище та ініціали судді.

Крім того, усю інформацію щодо стану розгляду справи можна отримати в такий спосіб: (032)255-03-64 канцелярія; (032)255-04-12 інформаційна довідка щодо руху справ; http://lv.arbitr.gov.ua/sud5015/ - веб-сайт суду.

Ухвала підписана 19.06.2023

Суддя Сухович Ю.О.

Дата ухвалення рішення19.06.2023
Оприлюднено20.06.2023
Номер документу111610100
СудочинствоГосподарське
Сутьвизнання недійсним рішення

Судовий реєстр по справі —914/1469/23

Рішення від 18.10.2023

Господарське

Господарський суд Львівської області

Сухович Ю.О.

Ухвала від 27.09.2023

Господарське

Господарський суд Львівської області

Сухович Ю.О.

Ухвала від 13.09.2023

Господарське

Господарський суд Львівської області

Сухович Ю.О.

Ухвала від 16.08.2023

Господарське

Господарський суд Львівської області

Сухович Ю.О.

Ухвала від 19.06.2023

Господарське

Господарський суд Львівської області

Сухович Ю.О.

Ухвала від 26.05.2023

Господарське

Господарський суд Львівської області

Сухович Ю.О.

Ухвала від 15.05.2023

Господарське

Господарський суд Львівської області

Сухович Ю.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні