Ухвала
від 19.06.2023 по справі 523/9911/23
СУВОРОВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ОДЕСИ

Справа № 523/9911/23

Провадження №2/523/3952/23

У Х В А Л А

"19" червня 2023 р.

Суддя Суворовськогорайонного судум.Одеси Кузьміна О.І.,розглянувши матеріалипозову ОСОБА_1 (паспорт НОМЕР_1 , РНОКПП: НОМЕР_2 , місце проживання: АДРЕСА_1 ) до Товариства з обмеженою відповідальністю «БСМ ЄВРОСТАНДАРТ» (ЄДРПОУ:37381929, місцезнаходження: вул. Васильківська, буд. 72-Г, с.Безп`ятне, Обухівський р-н, Київська обл.,08628), третя особа, що не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні позивача приватне підприємство «АНТА-Д» (ЄДРПОУ: 33316945, місцезнаходження: вул.Миру, буд.8, с.Капітанівка, Лиманський р-н, Одеська обл.,6511) про визнання іпотеки припиненою, зняття заборони відчуження, здійснення реєстрації припинення обтяження заборони відчуження нерухомого майна, здійснення реєстрації припинення іпотеки відносно предмету іпотеки,-

ВСТАНОВИВ:

14.06.2023р. до Суворовського районного суду м.Одеси надійшла позовна заява ОСОБА_1 до Товариства з обмеженою відповідальністю «БСМ ЄВРОСТАНДАРТ», третя особа, що не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні позивача приватне підприємство «АНТА-Д» про визнання іпотеки, яка виникла на підставі договору іпотеки, укладеного 03.03.2021р., зареєстрованого за №426, посвідченої приватним нотаріусом Одеського міського нотаріального округ Чапським А.Е., укладеного між ОСОБА_1 та ТОВ «БСМ ЄВРОСТАНДАРТ», предметом якого є квартира АДРЕСА_2 , припиненою, зняття заборони відчуження нерухомого майна відносно предмету іпотеки, здійснення реєстрації припинення обтяження заборони відчуження нерухомого майна, здійснення реєстрації припинення іпотеки відносно предмету іпотеки.

Після надходження цивільної справи, суддю визначено автоматизованою системою документообігу суду, відповідно до ст.ст. 14, 33 ЦПК України.

Дослідивши матеріали позовної заяви та додані до неї документи, суддя вважає, що позовна заява підлягає залишенню без руху з наступних підстав.

Як передбачено ч.1 ст.13 ЦПК України, суд розглядає справи не інакше як за зверненням особи, поданим відповідно до цього Кодексу, в межах заявлених нею вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбачених цим Кодексом випадках.

Згідно вимог ч.5 ст.177 ЦПК України, позивач зобов`язаний додати до позовної заяви всі наявні в нього докази, що підтверджують обставини, на яких ґрунтуються позовні вимоги (якщо подаються письмові чи електронні докази позивач може додати до позовної заяви копії відповідних доказів).

Статтею 177 ЦПК України передбачено, що до позовної заяви додаються документи, що підтверджують сплату судового збору у встановлених порядку і розмірі, або документи, що підтверджують підстави звільнення від сплати судового збору відповідно до закону.

При цьому, належним доказом сплати судового збору є фінансовий документ: платіжне доручення на безготівкове перерахування судового збору, квитанція установи банку про прийняття платежу готівкою мають містити відомості про те, за яку саме позовну заяву (заяву, скаргу, дію) сплачується судовий збір. Також фінансовий документ повинен бути підписаний уповноваженою посадовою особою і скріплено печаткою установи з відміткою про дату виконання платіжного доручення та відміткою про зарахування суми судового збору до спеціального фонду Державного бюджету України.

Відповідні документи подаються до суду тільки в оригіналі; копії, у тому числі виготовлені з використанням технічних засобів (фотокопії тощо) цих документів, а також платіжне доручення, яке за формою не відповідає наведеним вимогам, не можуть бути належним доказом сплати судового збору - згідно наданих Пленумом Вищого спеціалізованого суду України з розгляду Цивільних і кримінальних справ роз`яснень у постанові №10 від 17.10.2014 №10 "Про застосування судами законодавства про судові витрати у цивільних справах ".

Відповідно ст.ст.1, 2 Закону України «Про судовий збір» (далі Закон), судовий збір - збір, що справляється на всій території України за подання заяв, скарг до суду, за видачу судами документів, а також у разі ухвалення окремих судових рішень, передбачених цим Законом. Судовий збір включається до складу судових витрат. Платники судового збору - громадяни України, іноземці, особи без громадянства, підприємства, установи, організації, інші юридичні особи (у тому числі іноземні) та фізичні особи - підприємці, які звертаються до суду чи стосовно яких ухвалене судове рішення, передбачене цим Законом.

Згідно ч.1 ст.4 Закону, судовий збір справляється у відповідному розмірі від прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого законом на 1 січня календарного року, в якому відповідна заява або скарга подається до суду, - у відсотковому співвідношенні до ціни позову та у фіксованому розмірі.

Статтею 7 Закону України «Про державний бюджет України на 2023 рік», з 1 січня 2023 року установлено прожитковий мінімум для працездатних осіб у розмірі 2684,00 гривні.

Згідно до п.1.2) ч.2 ст.4 Закону ставка судового збору за подання до суду позовної заяви немайнового характеру фізичною особою становить 0,4 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб-1073,60 грн.

Згідно з нормами ч.3 ст. 6 Закону України «Про судовий збір» в редакції Закону України №484-VIII від 22.05.2015 р. (з врахуванням змін) у разі, коли в позовній заяві об`єднано дві і більше вимог немайнового характеру, судовий збір сплачується за кожну вимогу немайнового характеру.

Позивачем до матеріалів справи додано квитанцію про сплату судового збору на суму 1073,600 грн., що є не достатнім, оскільки позивач заявляє 4 вимоги немайнового характеру, а тому за розгляд вищевказаних вимог, необхідно доплатити 3220,80 (3х1073,60грн), за платіжними реквізитами, розміщеними на сайті судової влади (sv.od.court.gov.ua).

Необхідно роз`яснити, що у разі надання до суду додаткових документів до позовної заяви та/або уточненої позовної заяви, згідно вимог ч.1 ст. 177 ЦПК України, позивач повинен надати їх копії відповідно до кількості відповідачів та третіх осіб по справі.

Крім того, позивачем надані копії рішень судів різних інстанцій, які належним чином не завірені.

Відповідно до ст. 185 ЦПК України суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у статтях 175 і 177 цього Кодексу, протягом п`яти днів з дня надходження до суду позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху, який не може перевищувати десяти днів з дня вручення ухвали.

Враховуючи вищевикладене, вважаю, що дана позовна заява подана з порушення вимог ст.ст.175,177 ЦПК України, у зв`язку з чим підлягає залишенню без руху з наданням строку для усунення недоліків.

Керуючись ст. ст. 133-140, 175, 185, 353 ЦПК України,суддя, -

ПОСТАНОВИВ:

Позовну заяву ОСОБА_1 доТовариства зобмеженою відповідальністю«БСМ ЄВРОСТАНДАРТ»,третя особа,що незаявляє самостійнихвимог напредмет споруна стороніпозивача приватне підприємство«АНТА-Д», провизнання іпотекиприпиненою,зняття заборонивідчуження,здійснення реєстраціїприпинення обтяженнязаборони відчуженнянерухомого майна,здійснення реєстраціїприпинення іпотекивідносно предметуіпотеки - залишити без руху.

Встановити позивачу строк для усунення недоліків, який не перевищує п`яти днів з дня вручення йому копії ухвали про залишення позовної заяви без руху.

Якщо позивач не усуне недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом, заява вважається неподаною і повертається позивачу.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя О.І. Кузміна

Ухвалу складено та підписано 19.06.2023 року.

СудСуворовський районний суд м.Одеси
Дата ухвалення рішення19.06.2023
Оприлюднено21.06.2023
Номер документу111614859
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із правочинів, зокрема договорів (крім категорій 301000000-303000000), з них страхування, з них іпотечного кредиту

Судовий реєстр по справі —523/9911/23

Ухвала від 06.03.2024

Цивільне

Суворовський районний суд м.Одеси

Кремер І. О.

Ухвала від 11.10.2023

Цивільне

Суворовський районний суд м.Одеси

Кремер І. О.

Ухвала від 26.06.2023

Цивільне

Суворовський районний суд м.Одеси

Кузьміна О. І.

Ухвала від 19.06.2023

Цивільне

Суворовський районний суд м.Одеси

Кузьміна О. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні