Рішення
від 19.06.2023 по справі 594/574/23
БОРЩІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 594/574/23

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

19 червня 2023 року м.Борщів

Борщівський районний суд Тернопільської області в складі:

головуючої судді Губіш О.А.

при секретарі Окулянко У.Г.

розглянувши у відкритому підготовчому засіданні цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Борщівської міської ради про визначення додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини, -

в с т а н о в и в:

Позивачка ОСОБА_1 звернулася до суду з даним позовом, посилаючись на те, що ІНФОРМАЦІЯ_1 померла її мати ОСОБА_2 , після смерті якої відкрилася спадщина, до складу якої, окрім іншого, входить земельна ділянка (пай) площею 1, 64 га, кадастровий номер 6120886100:01:001:0103, що знаходиться на території Пилатківської сільської ради Борщівського району Тернопільської області.

Поряд з тим зазначила, що мати за життя зробила заповітне розпорядження, відповідно до якого, все своє майно, заповіла їй.

З приводу оформлення спадщини після смерті матері, вона 11 травня 2023 року звернулася до приватного нотаріуса Чортківського районного нотаріального округу Гаврищук О.З., однак у цьому їй було відмовлено у зв`язку із тим, що нею пропущений строк для подання заяви про прийняття спадщини.

Крім того, зазначила, що строк для подачі заяви до нотаріуса про прийняття спадщини, пропустила з поважних причин, оскільки усі шість місяців з дня смерті матері до 11 травня 2023 року на території України не перебувала. Маму поховала в Італійській Республіці, а 24 лютого 2022 року російська федерація розпочала повномасштабне збройне вторгнення на територію України, і постійні обстріли усієї території України завадили їй повернутися додому.

А тому, зважаючи на поважність причин, з яких пропустила строк для подання заяви про прийняття спадщини, просила суд визначити додатковий строк для подання такої.

Сторони в судове засідання не з`явилися.

Позивачка подала до суду заяву, в якій просила розгляд справи проводити у її відсутності, при цьому зазначила, що позов підтримує.

Представник відповідача Борщівської міської ради міський голова Чопик І.К. подав до суду заяву, у якій просив справу слухати у відсутності представника ради, при цьому зазначив, що позов визнає.

За таких обставин, дослідивши матеріали справи, суд приходить до висновку, що позов підлягає задоволенню, виходячи з наступного.

Відповідно до ст. 1272 ЦК України якщо спадкоємець протягом строку, встановленого статтею 1270 цього Кодексу, не подав заяву про прийняття спадщини, він вважається таким, що не прийняв її; за позовом спадкоємця, який пропустив строк для прийняття спадщини з поважної причини, суд може визначити йому додатковий строк, достатній для подання ним заяви про прийняття спадщини.

Як встановлено судом, ІНФОРМАЦІЯ_1 у Монтесільвано Італійська Республіка померла мати позивачки ОСОБА_2 , що, зокрема, стверджено копією свідоцтва про смерть, виданого 26 листопада 2021 року Відділом реєстрації актів цивільного стану Комуни Монтесільвано.

Родинні відносини позивачки з померлою, підтверджуються свідоцтвом про народження позивачки серії НОМЕР_1 .

Після смерті ОСОБА_2 відкрилася спадщина, до складу якої, окрім іншого, входить земельна ділянка площею 1, 64 га, що знаходиться на території Пилатківської сільської ради Борщівського району Тернопільської області. Наведене підтверджується довідкою Борщівської міської ради №76 від 12 травня 2023 року, копією державного акта на право власності на земельну ділянку серії ЯА №021949.

Поряд з тим встановлено, що за життя померла ОСОБА_2 зробила заповітне розпорядження, відповідно до якого, все своє майно, заповіла позивачці

Зазначене сторонами не оспорювалось, крім того, стверджено заповітом від 25 листопада 2015 року, посвідченим секретарем Пилатківської сільської ради Борщівського району Тернопільської області, зареєстрованим в реєстрі за № 77.

11.05.2023, з приводу оформлення спадщини, позивачка звернулася до приватного нотаріуса Чортківського районного нотаріального округу Гаврищук О.З. по питанню оформлення спадщини щодо майна померлої матері.

Згідно повідомлення приватного нотаріуса Чортківського районного нотаріального округу Гаврищук О.З. №150/02-14 від 11 травня 2023 року, адресованого позивачці, вбачається, що у зв`язку з тим, що нею пропущений строк, необхідний для прийняття спадщини, їй необхідно звернутися до суду для продовження строку для прийняття спадщини.

Позивачка в силу певних причин, зокрема, у зв`язку з тим, що усі шість місяців з дня смерті матері до 11 травня 2023 року на території України не перебувала, маму поховала в Італійській Республіці, а 24 лютого 2022 року російська федерація розпочала повномасштабне збройне вторгнення на територію України, і постійні обстріли усієї території України завадили їй повернутися додому, вчасно не звернулася із заявою про прийняття спадщини.

А тому, наведені нею причини пропуску строку для прийняття спадщини суд визнає поважними, та вважає можливим визначити їй додатковий термін для подання заяви для прийняття спадщини.

А тому, враховуючи викладене вище, на підставі ч.3 ст.1272 ЦК України, керуючись ст.ст. 12, 13, 81, 141, 200, 263, 265 ЦПК України, суд

в и р і ш и в:

Позов задоволити.

Визначити ОСОБА_1 додатковий строк для подання заяви про прийняття спадщини, яка відкрилась після смерті ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 , визначивши такий на термін два місяці, з дня вступу рішення в законну силу.

Судові витрати по справі покласти на сторони в межах, в яких вони їх понесли.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційну скаргу на рішення суду може бути подано протягом тридцяти днів з дня його проголошення, шляхом подачі такої скарги безпосередньо до Тернопільського апеляційного суду.

Учасник справи, якому повне рішення не було вручено у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Строк на апеляційне оскарження може бути також поновлений в разі пропуску з інших поважних причин, крім випадків, зазначених у частині другій статті 358 ЦПК України.

Позивачка: ОСОБА_1 , жителька АДРЕСА_1 , РНОКПП НОМЕР_2 .

Відповідач: Борщівська міська рада, місцезнаходження: м.Борщів вул.Грушевського, 2 Чортківського району Тернопільської області.

Головуюча:

СудБорщівський районний суд Тернопільської області
Дата ухвалення рішення19.06.2023
Оприлюднено21.06.2023
Номер документу111619645
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із відносин спадкування, з них за заповітом

Судовий реєстр по справі —594/574/23

Рішення від 19.06.2023

Цивільне

Борщівський районний суд Тернопільської області

Губіш О. А.

Ухвала від 18.05.2023

Цивільне

Борщівський районний суд Тернопільської області

Губіш О. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні