Рішення
від 08.06.2023 по справі 910/2515/23
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД міста КИЄВА 01054, м.Київ, вул.Б.Хмельницького,44-В, тел. (044) 284-18-98, E-mail: inbox@ki.arbitr.gov.uaРІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

м. Київ

08.06.2023Справа № 910/2515/23

За позовомПриватного акціонерного товариства "Бориспільський комбінат будівельних матеріалів"доТовариства з обмеженою відповідальністю "ІСТВУД-УКРАЇНА"простягнення 220 000,00 грн Суддя Підченко Ю.О. Секретар судового засідання Лемішко Д.А.Представники сторін:

від позивача: Данилова Л.А.;

від відповідача: не з`явився.

ОБСТАВИНИ СПРАВИ:

У провадженні Господарського суду міста Києва перебуває справа № 910/2515/23 за позовом Приватного акціонерного товариства "Бориспільський комбінат будівельних матеріалів" (далі також - позивач, Комбінат) до Товариства з обмеженою відповідальністю "ІСТВУД-УКРАЇНА" (далі також - відповідач, ТОВ "ІСТВУД-УКРАЇНА") про стягнення заборгованості в розмірі 220 000,00 грн.

Позовні вимоги обґрунтовані тим, що відповідач не належним чином виконав свої зобов`язання за договором субпідряду № 25-05-2021-2СП від 02.09.2021, оскільки не розпочав роботи та не повернув кошти.

З огляду на те, що в підготовчому провадженні здійснено дії передбачені ст. 182 Господарського процесуального кодексу України, суд вирішив закрити підготовче провадження та призначити справу до розгляду по суті на 08.06.2023.

Представник позивача безпосередньо в судовому засіданні 08.06.2023 надав усні пояснення по суті заявлених вимог.

Відповідач явку уповноваженого представника в судове засідання 08.06.2023 не забезпечив, відзив на позов не надав, про час та місце розгляду справи був повідомлений належним чином.

Відповідно до ч. 2 ст. 178 ГПК України у разі ненадання відповідачем відзиву у встановлений судом строк без поважних причин суд має право вирішити спір за наявними матеріалами справи.

Приймаючи до уваги, що відповідач у строк, встановлений ч. 1 ст. 251 ГПК України та ухвалою суду про відкриття провадження у даній справі не подав до суду відзиву на позов, а відтак не скористався наданими йому процесуальними правами, справа може бути розглянута за наявними у ній документами з урахуванням згаданого вище припису ч. 2 ст. 178 ГПК України.

Суд заслухав вступне слово, закінчив з`ясування обставин справи та перевірку їх доказами, провів судові дебати.

У судовому засіданні 08.06.2023 відповідно до приписів ч. 1 ст. 240 Господарського процесуального кодексу України судом проголошено вступну та резолютивну частини рішення.

Розглянувши подані документи і матеріали, всебічно і повно з`ясувавши фактичні обставини, на яких ґрунтується позов, об`єктивно оцінивши докази, які мають значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, Господарський суд міста Києва, -

ВСТАНОВИВ:

02.09.2021 між Приватним акціонерним товариством «Бориспільський комбінат будівельних матеріалів» (як генпідрядником) та Товариством з обмеженою відповідальністю «ІСТВУД-УКРАЇНА» (як субпідрядником) було укладено договір субпідряду № 25-05-2021-2СП (далі також - договір субпідряду), який укладений з метою виконання субпідрядником частини робіт, які генпідрядник має виконати за об`єктом «Будівництво середньої загальноосвітньої школи І-ІІІ ступеня на 24 класи (600 учнів) по вул. Центральна, 3 в с. Гора Бориспільського району Київської області. Коригування» (ДК 021:2015 « 45210000-2 Будівництво будівель», ДСТУ Б.Д.1.1-1:2013), відповідно до договору підряду № 25-05-2021 від 25.05.2021 (далі також - договір підряду), укладеного між генпідрядником та Управлінням житлово-комунального господарства та капітального будівництва виконавчого комітету Гірської сільської ради Бориспільського району Київської області, та є договором субпідряду.

Як вбачається з пункту 1. 2. договору субпідряду, в порядку та на умовах, визначених цим договором, субпідрядник зобов`язується на свій ризик по завданню генпідрядника і за його рахунок виконати роботи «Будівництво середньої загальноосвітньої школи І-ІІІ ступеня на 24 класи (600 учнів) по вул. Центральна, 3 в с. Гора Бориспільського району Київської області. Коригування» (ДК 021:2015 « 45210000-2 Будівництво будівель», ДСТУ Б.Д.1.1-1:2013), а генпідрядник зобов`язується надати субпідряднику затверджену проектну та дозвільну документацію, технічне завдання, прийняти виконані субпідрядником роботи і оплатити їх відповідно до умов даного договору.

У розділі 3 договору субпідряду сторони погодили, що договірна ціна вартості робіт по цьому договору становить 1 564 916, 00 грн, в тому числі ПДВ 260 819, 33 грн. Площа виконаних субпідрядником робіт з влаштування фасаду буде включати також і площу наявних на цьому фасаді віконних прорізів, при цьому за рахунок такого включення субпідрядник виконує роботи з влаштування зовнішніх віконних відкосів.

Відповідно до пункту 4.1. договору субпідряду, загальний термін виконання робіт субпідрядником за цим договором, передбачено графіком виконання робіт, що є невід`ємною частиною даного договору. Кінцевим строком виконання робіт за цим договором є 30.12.2022.

Згідно з п.п. 5.1.-5.2. договору субпідряду, обов`язком генпідрядника є забезпечення своєчасного фінансування будівництва об`єкта в межах погодженого сторонами кошторису. Проведення розрахунків за виконані будівельні роботи на об`єкті здійснюється в наступному порядку:

- генпідрядник здійснює платежі за виконані роботи на підставі актів виконаних робіт паперовому вигляді та електронному програмному комплексі АВК-5 (типова форма № КБ-2в) та довідок про вартість виконаних робіт (типова форма № КБ-3), підписаних уповноваженими представниками сторін протягом 5-ти календарних днів з моменту підписання довідок про вартість виконаних робіт (типова форма № КБ-3).

Генпідрядник має право здійснити попередню оплату (авансування) робіт (пункт 5.8. договору субпідряду).

Як передбачено пунктом 11.1. договору субпідряду, договір набуває законної сили з моменту підписання його сторонами і діє до 30.12.2022, а в частині розрахунків до повного виконання сторонами прийнятих на себе зобов`язань.

Позивач стверджує, що в рамках виконання взятих зобов`язань за договором субпідряду, він виконав попередню оплату замовлених робіт та перерахував на користь відповідача 220 000, 00 грн з урахуванням ПДВ.

Спір у справі виник у зв`язку з тим, на думку позивача, що відповідач, отримавши попередню оплату у сумі 220 000, 00 грн не розпочав виконання взятих на себе зобов`язань щодо влаштування фасаду по об`єкту «Будівництво середньої загальноосвітньої школи І-ІІІ ступеня на 24 класи (600 учнів) по вул. Центральна, 3 в с. Гора Бориспільського району Київської області. Коригування» (ДК 021:2015 « 45210000-2 Будівництво будівель», ДСТУ Б.Д.1.1-1:2013), чим порушив умови договору субпідряду, цивільне та господарське законодавство. На неодноразові вимоги позивача про повернення коштів відповідач відповіді не надав, кошти не повернув.

Відповідач відзиву на позов не долучив, викладених у позовній заяві обставин не спростував.

Оцінюючи подані докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному і об`єктивному розгляді в судовому засіданні всіх обставин справи в їх сукупності, та, враховуючи те, що кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень, суд зазначає таке.

Дослідивши зміст укладеного між сторонами договору № 25-05-2021-2СП від 02.09.2021, суд дійшов висновку, що вказаний правочин за своєю правовою природою є договором субпідряду.

Відповідно до абзацу 2 пункту 1 статті 193 Господарського кодексу України до виконання господарських договорів застосовуються відповідні положення Цивільного кодексу України з урахуванням особливостей, передбачених цим кодексом.

Згідно зі ст. 173 Господарського кодексу України, господарським визнається зобов`язання, що виникає між суб`єктом господарювання та іншим учасником (учасниками) відносин у сфері господарювання з підстав, передбачених цим Кодексом, в силу якого один суб`єкт (зобов`язана сторона, у тому числі боржник) зобов`язаний вчинити певну дію господарського чи управлінсько-господарського характеру на користь іншого суб`єкта (виконати роботу, передати майно, сплатити гроші, надати інформацію тощо), або утриматися від певних дій, а інший суб`єкт (управнена сторона, у тому числі кредитор) має право вимагати від зобов`язаної сторони виконання її обов`язку.

Відповідно до ст. 6 цього Кодексу сторони є вільними в укладенні договору, виборі контрагента та визначенні умов договору з урахуванням вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, звичаїв ділового обороту, вимог розумності та справедливості (ч. 1 ст. 627 Цивільного кодексу України).

Частиною 1 ст. 628 Цивільного кодексу України визначено, що зміст договору становлять умови (пункти), визначені на розсуд сторін і погоджені ними, та умови, які є обов`язковими відповідно до актів цивільного законодавства.

Згідно зі ст. 629 Цивільного кодексу України договір є обов`язковим для виконання сторонами.

Відповідно до ч. 1 ст. 837 Цивільного кодексу України, за договором підряду одна сторона (підрядник) зобов`язується на свій ризик виконати певну роботу за завданням другої сторони (замовника), а замовник зобов`язується прийняти та оплатити виконану роботу. Договір підряду може укладатися на виготовлення, обробку, переробку, ремонт речі або на виконання іншої роботи з переданням її результату замовникові. Для виконання окремих видів робіт, встановлених законом, підрядник (субпідрядник) зобов`язаний одержати спеціальний дозвіл.

Згідно з положеннями ст. 838 Цивільного кодексу України, підрядник має право, якщо інше не встановлено договором, залучити до виконання роботи інших осіб (субпідрядників), залишаючись відповідальним перед замовником за результат їхньої роботи. У цьому разі підрядник виступає перед замовником як генеральний підрядник, а перед субпідрядником - як замовник. Генеральний підрядник відповідає перед субпідрядником за невиконання або неналежне виконання замовником своїх обов`язків за договором підряду, а перед замовником - за порушення субпідрядником свого обов`язку. Замовник і субпідрядник не мають права пред`являти один одному вимоги, пов`язані з порушенням договорів, укладених кожним з них з генеральним підрядником, якщо інше не встановлено договором або законом.

Статтею 844 Цивільного кодексу України встановлено, що ціна у договорі підряду може бути визначена у кошторисі. Якщо робота виконується відповідно до кошторису, складеного підрядником, кошторис набирає чинності та стає частиною договору підряду з моменту підтвердження його замовником. Кошторис на виконання робіт може бути приблизним або твердим. Кошторис є твердим, якщо інше не встановлено договором. Зміни до твердого кошторису можуть вноситися лише за погодженням сторін. У разі перевищення твердого кошторису усі пов`язані з цим витрати несе підрядник, якщо інше не встановлено законом.

За приписами ст. 846 Цивільного кодексу України, строки виконання роботи або її окремих етапів встановлюються у договорі підряду.

Якщо у договорі підряду не встановлені строки виконання роботи, підрядник зобов`язаний виконати роботу, а замовник має право вимагати її виконання у розумні строки, відповідно до суті зобов`язання, характеру та обсягів роботи та звичаїв ділового обороту.

Згідно з ч. 1 ст. 854 Цивільного кодексу України, якщо договором підряду не передбачена попередня оплата виконаної роботи або окремих її етапів, замовник зобов`язаний сплатити підрядникові обумовлену ціну після остаточної здачі роботи за умови, що роботу виконано належним чином і в погоджений строк або, за згодою замовника, - достроково.

Частиною 4 ст. 882 Цивільного кодексу України встановлено, що передання робіт підрядником і прийняття їх замовником оформляється актом, підписаним обома сторонами.

Одностороння відмова від зобов`язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом (стаття 525 Цивільного кодексу України).

Згідно зі ст. 526 Цивільного кодексу України зобов`язання має виконуватись належним чином відповідно до умов договору та вимог Цивільного кодексу України, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

Відповідно до ст. 530 Цивільного кодексу України, якщо у зобов`язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін).

Частиною 1 ст. 193 Господарського кодексу України встановлено, що суб`єкти господарювання та інші учасники господарських відносин повинні виконувати господарські зобов`язання належним чином відповідно до закону, інших правових актів, договору, а за відсутності конкретних вимог щодо виконання зобов`язання - відповідно до вимог, що у певних умовах звичайно ставляться.

Не допускаються одностороння відмова від виконання зобов`язань, крім випадків, передбачених законом, а також відмова від виконання або відстрочка виконання з мотиву, що зобов`язання другої сторони за іншим договором не було виконано належним чином (ч. 7 ст. 193 Господарського кодексу України).

Статтею 74 Господарського процесуального кодексу України визначено, що кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень. Докази подаються сторонами та іншими учасниками справи.

Обов`язок із доказування слід розуміти як закріплену в процесуальному та матеріальному законодавстві міру належної поведінки особи, що бере участь у судовому процесі, із збирання та надання доказів для підтвердження свого суб`єктивного права, що має за мету усунення невизначеності, яка виникає в правовідносинах у разі неможливості достовірно з`ясувати обставини, які мають значення для справи.

Як вбачається з матеріалів справи, умовам договору передбачено, що Генпідрядник має право здійснити попередню оплату (авансування) робіт (п. 5.8. договору субпідряду). Кінцевий строк виконання робіт за договором субпідряду є 30.12.2022 ( п. 4.1. договору субпідряду).

З наявних у матеріалах справи фактичних даних встановлено, що позивач, на виконання умов договору субпідряду, перерахував на користь відповідача кошти в загальному розмірі 220 000, 00 грн, відповідно до таких платіжних доручень:

- № 18624 від 02.09.2021 на суму 100 000, 00 грн;

- № 535 від 16.09.2021 на суму 50 000, 00 грн;

- № 555 від 24.09.2021 на суму 70 000, 00 грн.

Оскільки матеріали справи не містять доказів виконання відповідачем робіт за договором субпідряду в передбачені договором терміни, чи повернення отриманих коштів, а факт заборгованості відповідача перед позивачем за договором належним чином доведений, документально підтверджений та відповідачем не спростований, суд приходить до висновку, що позовні вимоги про стягнення з відповідача основного боргу у розмірі 220 000,00 грн є обґрунтованими та підлягають задоволенню у повному обсязі.

Відповідно до ч. 1 ст. 74 Господарського процесуального кодексу України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень.

Згідно з ч. 1 ст. 73 Господарського процесуального кодексу України, доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи.

Обов`язок із доказування слід розуміти як закріплену в процесуальному та матеріальному законодавстві міру належної поведінки особи, що бере участь у судовому процесі, із збирання та надання доказів для підтвердження свого суб`єктивного права, що має за мету усунення невизначеності, яка виникає в правовідносинах у разі неможливості достовірно з`ясувати обставини, які мають значення для справи.

Відповідно до ст. ст. 76, 77 Господарського процесуального кодексу України, належними є докази, на підставі яких можна встановити обставини, які входять в предмет доказування. Суд не бере до розгляду докази, які не стосуються предмета доказування. Обставини справи, які відповідно до законодавства повинні бути підтверджені певними засобами доказування, не можуть підтверджуватись іншими засобами доказування.

За таких обставин, оцінивши подані докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на повному, всебічному і об`єктивному розгляді всіх обставин справи в їх сукупності, суд дійшов висновку про задоволення позовних вимог з покладенням судового збору на відповідача згідно з вимогами ст. 129 Господарського процесуального кодексу України.

Керуючись ст. ст. 12, 13, 73, 74, 76, 77, 86, 129, 232, 233, 237, 238, 240, 241, ч. 1 ст. 256, 288 Господарського процесуального кодексу України, суд -

ВИРІШИВ:

1. Позов Приватного акціонерного товариства "Бориспільський комбінат будівельних матеріалів" задовольнити.

2. Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю "ІСТВУД-УКРАЇНА" (04050, м. Київ, вул. Юрія Іллєнка, 81-А; код ЄДРПОУ 37416170) на користь Приватного акціонерного товариства "Бориспільський комбінат будівельних матеріалів" (08300, Київська обл., м. Бориспіль, вул. Запорізька, 16; код ЄДРПОУ 05408059) заборгованість в розмірі 220 000,00 грн та витрати зі сплати судового збору в розмірі 3 300,00 грн. Видати наказ.

Рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду може бути подана до Північного апеляційного господарського суду протягом двадцяти днів з дня його проголошення. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини рішення суду, то строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Повний текст рішення складено та підписано 19.06.2023 року.

Суддя Ю.О.Підченко

Дата ухвалення рішення08.06.2023
Оприлюднено20.06.2023
Номер документу111630565
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —910/2515/23

Рішення від 08.06.2023

Господарське

Господарський суд міста Києва

Підченко Ю.О.

Ухвала від 20.04.2023

Господарське

Господарський суд міста Києва

Підченко Ю.О.

Ухвала від 13.03.2023

Господарське

Господарський суд міста Києва

Підченко Ю.О.

Ухвала від 27.02.2023

Господарське

Господарський суд міста Києва

Підченко Ю.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні