Рішення
від 19.06.2023 по справі 518/643/23
ШИРЯЇВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Ширяївський районний суд Одеської області

19.06.2023 Справа №: 518/643/23 Провадження № 2/518/192/2023

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

19 червня 2023 року

Ширяївський районний суд Одеської області в складі:

Головуючого судді Тарасенка М.С.,

при секретарі Шевчук Г.С.,

розглянувши цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Петровірівської сільської ради Березівського району Одеської області (ЄДРПОУ 04379031), третя особа: Березівська державна нотаріальна контора Одеської області (ЄДРПОУ 02899648) про визначення додаткового строку для прийняття спадщини, -

встановив:

ОСОБА_1 звернулася в суд з позовом до Петровірівської сільської ради Березівського району Одеської області, третя особа: Березівська державна нотаріальна контора Одеської області, про встановлення додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини, посилаючись на те, що ІНФОРМАЦІЯ_1 помер її батько ОСОБА_2 .

Маючи намір оформити спадкові права як спадкоємець за законом після смерті ОСОБА_2 , позивач звернулася до нотаріуса, однак у видачі свідоцтва про право на спадщину їй відмовлено, оскільки нею пропущений шестимісячний термін для подачі заяви про прийняття спадщини.

Оскільки, на думку позивача, строк для подачі заяви про прийняття спадщини був пропущений нею з поважних причин, вона вимушена звернутись з позовом до суду.

Позивач надала суду заяву в якій підтримала заявлені вимоги, просить суд їх задовольнити та розглянути справу за її відсутністю.

Представник відповідачаПетровірівської сільськоїради Березівськогорайону Одеськоїобласті у судове засідання не з`явився, надав суду письмову заяву в якій просить суд розглянути справу в його відсутність, проти задоволення позовних вимог не заперечує.

Третя особа, повідомлена належним чином про дату та час розгляду справи, в судове засідання не з`явилася, причини неявки не повідомила.

Оскільки всі учасники справи в судове засідання не з`явились, враховуючи положення ч. 2ст. 247 ЦПК України, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснювалось.

Суд, дослідивши матеріали справи, вважає, що позовні вимоги обґрунтовані та підлягають задоволенню.

Позивач є донькою померлого ОСОБА_2 , що підтверджується наявними у матеріалах справи копією свідоцтва про народження серії НОМЕР_1 виданого 27 січня 1987 р. Новосвітівською сільською радою Ширяївського району Одеської області.

12 січня 2017 року позивач уклала шлюб з ОСОБА_3 та після реєстрації шлюбу змінила прізвище з « ОСОБА_4 » на « ОСОБА_5 », що підтверджується копією свідоцтва про шлюб серії НОМЕР_2 видане Хмельницьким міським відділом державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Хмельницькій області 12 січня 2017 року.

Як вбачаєтьсяз матеріалівсправи, ІНФОРМАЦІЯ_1 помер батько позивача ОСОБА_2 , що підтверджується копією свідоцтва про смерть серії НОМЕР_3 виданим Ширяївським відділом державної реєстрації актів цивільного стану у Березівському районі Одеської області Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м.Одеса).

Після смерті якого відкрилась спадщина на все належне йому майно, до складу якого входить земельна ділянка загальною площею 2,00 га, що розташована на території Новосвітівської сільської ради Ширяївського району Одеської області, цільове призначення для ведення особистого селянського господарства, кадастровий номер 5125484000:01:002:0065, що підтверджується Державним актом на право власності на земельну ділянку серії ОД № 005510.

З метою прийняття спадщини, яка відкрилась після смерті ОСОБА_2 позивач, як спадкоємець за законом звернулася до приватного нотаріуса Хмельницького міського нотаріального округу Пулавської О.І., для оформлення заяви про прийняття спадщини, яку 29.11.2022 року було зареєстровано в реєстрі за №1691.

Також позивач зазначає, що 29.11.2022 року на прийняття спадщини вона направила Укрпоштою за трек номером 2900802703331 рекомендованим листом з повідомленням на адресу Березівської державної нотаріальної контори Одеської області. Як вбачається з матеріалів справи, відповідно до офіційного сайту Укрпошти даний лист було отримано особисто 07.12.2022 року.

В лютому 2023 року звернувшись до Березівської державної нотаріальної контори Одеської області позивачу повідомили, що її заяву про прийняття спадщини нотаріальна контора не отримувала та рекомендували звернутись до Укрпошти для з`ясування обставин вручення заяви про прийняття спадщини та/або в суд для поновлення строку для прийняття спадщини.

Так як звернення позивача до Укрпошти виявилися безрезультатними, вона вимушена звернутись до суду.

Згідно інформаційної довідки з спадкового реєстру № 72316752, інформація щодо заведення спадкової справи після смерті ОСОБА_2 та щодо звернення інших спадкоємців з заявами про оформлення спадщини відсутня.

Відповідно до ст.1216ЦК України спадкуванням є перехід прав та обов`язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців).

Статтею 1217ЦК України передбачено, що спадкування здійснюється за заповітом або законом.

Відповідно до ст.ст.1220,1221,1223ЦК України спадщина відкривається внаслідок смерті особи або оголошення її померлою. Часом відкриття спадщини є день смерті особи або день, з якого вона оголошується померлою, і саме з нього виникає право на спадкування, а місцем відкриття - є останнє місце проживання спадкодавця. Якщо місце проживання спадкодавця невідоме, місцем відкриття спадщини є місцезнаходження нерухомого майна або основної його частини, а за відсутності нерухомого майна - місцезнаходження основної частини рухомого майна.

Згідно ст.1269ЦК України спадкоємець, який бажає прийняти спадщину, але на час відкриття спадщини не проживав постійно із спадкодавцем, має подати до нотаріальної контори заяву про прийняття спадщини.

Заява про прийняття спадщини подається спадкоємцем особисто.

Ст.1270ЦК України обумовлено строк для прийняття спадщини - шість місяців, який починається з часу відкриття спадщини.

На підставі ч. 3ст.1272ЦК України за позовом спадкоємця, який пропустив строк для прийняття спадщини з поважної причини, суд може визначити йому додатковий строк, достатній для подання ним заяви про прийняття спадщини.

Так, правила вказаної норми можуть бути застосовані, якщо:1) у спадкоємця були перешкоди для подання такої заяви; 2) ці обставини суд визнав поважними.

Відповідно до п. 24 постанови Пленуму Верховного Суду України №7 від 30травня 2008р. «Про судову практику у справах про спадкування» особа, яка не прийняла спадщину в установлений законом строк, може звернутися до суду з позовною заявою про визначення додаткового строку для прийняття спадщини відповідно до частини третьої статті 1272 ЦК України. Вирішуючи питання про визначення особі додаткового строку, суд досліджує поважність причини пропуску строку для прийняття спадщини. При цьому необхідно виходити з того, що поважними є причини, пов`язані з об`єктивними, непереборними, істотними труднощами для спадкоємця на вчинення цих дій.

Згідно вищезазначеного пункту Постанови Пленуму Верховного Суду України, вирішуючи питання про визначення особі додаткового строку, суд досліджує поважність причини пропуску строку для прийняття спадщини. При цьому необхідно виходити з того, що поважними є причини, пов`язані з об`єктивними, непереборними, істотними труднощами для спадкоємця на вчинення цих дій. У резолютивній частині рішення суд повинен вказати відповідно певний період часу з моменту набрання судовим рішенням законної сили, протягом якого спадкоємець може подати заяву про прийняття спадщини, а не конкретну календарну дату, до якої спадкоємець може подати заяву про прийняття спадщини. Додатковий строк, достатній для подання заяви про прийняття спадщини, не може перевищувати шестимісячного строку, встановленого статтею 1270 ЦК для прийняття спадщини.

Європейський суд з прав людиниу справі "Ільхан проти Туреччини" від 27 червня 2000 року зазначив, що при вирішенні питання пропуску строку на вчинення дій має застосовуватись правило встановлення всіх обставин з певною гнучкістю і без надзвичайного формалізму, воно не застосовується автоматично і не має абсолютного характеру.

Згідно з правовою позицією Верховного Суду у справі ВС/КЦС№565/1145/17від 26.06.2019 року, вирішуючи питання визначення особі додаткового строку, суд досліджує поважність причини пропуску строку для прийняття спадщини. При цьому необхідно виходити з того, що поважними є причини, пов`язані з об`єктивними, непереборними, істотними труднощами для спадкоємця на вчинення цих дій.

Судом встановлено, що шестимісячний строк подання позивачем заяви про прийняття спадщини позивач пропустив у зв`язку з введенням на території України воєнного стану у зв`язку з військовим вторгненням російської федерації, на думку суду, така обставини є підставою для задоволення позовних вимог.

Вказане, в сукупності з тим, що ніхто крім позивача на спадщину не претендує, вона до цього часу ніким не прийнята, відумерлою у встановленому законом порядку не визнана, представник відповідача не заперечує проти задоволення позову, що з урахуванням практики Європейського суду з прав людини та положеньст. 263 ЦПК Українидає підстави суду дійти висновку, що позивач пропустила строк для прийняття спадщини з поважної причини і їй слід визначити додатковий строк для подання заяви про прийняття спадщини.

На підставі викладеного, керуючись ст. 1272 ЦК України, ст. ст. 10, 12, 141, 265, 354 ЦПК України, суд

вирішив:

Позов ОСОБА_1 задовольнити.

Визначити ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , додатковий строк для прийняття спадщини, яка відкрилась після смерті ОСОБА_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 , встановивши його терміном три місяці з дня набрання законної сили рішенням у даній справі.

На рішення суду може бути подана апеляційна скарга протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Суддя М. Тарасенко

СудШиряївський районний суд Одеської області
Дата ухвалення рішення19.06.2023
Оприлюднено21.06.2023
Номер документу111635043
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із відносин спадкування, з них за законом.

Судовий реєстр по справі —518/643/23

Рішення від 19.06.2023

Цивільне

Ширяївський районний суд Одеської області

Тарасенко М. С.

Ухвала від 16.05.2023

Цивільне

Ширяївський районний суд Одеської області

Тарасенко М. С.

Ухвала від 24.04.2023

Цивільне

Ширяївський районний суд Одеської області

Тарасенко М. С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні