Рішення
від 20.06.2023 по справі 169/98/23
ТУРІЙСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ВОЛИНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 169/98/23

Провадження № 2/169/148/23

Категорія:

ТУРІЙСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ВОЛИНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

20 червня 2023 року смт. Турійськ

Турійський районний суд Волинської області в складі:

головуючого судді Ковальчук О.В.,

за участю секретаря Гаврилюк Н.В.,

Справа № 169/98/23

сторони справи:

прокурор Дикун І.В.,

позивач Фінансове управління виконавчого

комітету Ковельської міської ради,

відповідач ОСОБА_1

розглянувши у відкритому судовому засіданні в смт. Турійськ Волинської області цивільну справу за позовом керівника Ковельської окружної прокуратури в інтересах держави в особі фінансового управління виконавчого комітету Ковельської міської ради до ОСОБА_1 про стягнення витрат на лікування потерпілого від кримінального правопорушення,

В С Т А Н О В И В:

Позивач звернувся до суду з позовною заявою в якій просить стягнути з відповідача на користь держави в особі фінансового управління виконавчого комітету Ковельської міської ради 29425,80 грн, витрачених закладом охорони здоров`я на лікування потерпілої від кримінального правопорушення ОСОБА_2 .

Свої вимоги мотивує наступним. Вироком Турійського районного суду Волинської області від 20.05.2022 року у справі № 169/768/21 ОСОБА_1 визнано винним у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 286-1 КК України та призначено йому покарання у виді позбавлення волі на строк 3 роки. За повідомленням Ковельського медичного територіального об`єднання потерпіла від правопорушення ОСОБА_2 перебувала на стаціонарному лікуванні з 23.08.2021 року по 13.09.2021 року. Вартість лікування становить 29425 гривні 80 копійок. Питання про відшкодування витрат на лікування потерпілої внаслідок вчиненого кримінального правопорушення в ході досудового розслідування та судового розгляду не вирішувалось, тому змушені звернутись до суду з даним позовом.

Ухвалою суду від 31.01.2023 року відкрито провадження по справі в загальному порядку та призначено до підготовчого судового засідання.

Ухвалою суду від 23.05.2023 року закрито підготовче провадження по справі та призначено справу до судового розгляду.

Будь-яких інших процесуальних дій по справі не вчинялося.

Прокурор Дикун І.В. в судовому засіданні позовні вимоги підтримала та просила їх задовольнити з підстав викладених у позові. Проти заочного розгляду справи не заперечувала.

Позивач фінансове управління виконавчого комітету Ковельської міської ради в судове засідання не з`явились, про дату, час та місце розгляду справи були повідомлені належним чином, причини своєї неявки суду повідомили заявою, в якій просили розгляд справи здійснювати за їх відсутності, позовні вимоги підтримали.

Відповідач ОСОБА_1 в судове засідання не з`явився, про дату, час та місце розгляду справи був повідомлений належним чином, причини своєї неявки суду не повідомив.

Відповідно до ч. 3 ст. 211 ЦПК України, учасник справи має право заявити клопотання про розгляд справи за його відсутності. Якщо таке клопотання заявили всі учасники справи, судовий розгляд справи здійснюється на підставі наявних у суду матеріалів.

Суд вважає, що, оскільки судочинство здійснюється на засадах змагальності і неявкою до суду незалежно від причин відповідач фактично відмовився надавати докази на захист своїх прав у суді, в зв`язку із чим суд розглядає справу на підставі наявних у справі доказів у його відсутності оскільки, в справі є достатньо матеріалів та доказів для розгляду спору та постановлення рішення у відповідності до ст. 280 ЦПК України.

Зі згоди позивача суд ухвалює рішення при заочному розгляді справи, що відповідає положенням ст. 280 ЦПК України.

Суд, вивчивши та проаналізувавши матеріали справи, приходить до висновку, що позов підлягає задоволенню з таких підстав.

Вироком Турійського районного суду Волинської області від 20.05.2022 року у справі № 169/768/21 ОСОБА_1 визнано винним у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 286-1 КК України та призначено йому покарання у виді позбавлення волі на строк 3 роки (а.с.25-27).

Потерпілою від кримінального правопорушення є ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , відповідно до постанови про визнання особи потерпілою старшого слідчого Ковельського РУП ГУНП у Волинській області Сергієнко Є.Ю. (а.с. 23).

Відповідно до висновку експерта № 290 від 29.09.2021 року у потерпілої ОСОБА_2 виявлені тілесні ушкодження у вигляді відкритого перелому нижніх третин обох кісток лівої гомілки зі зміщенням, що могли утворитись від дії тупих предметів, можливо від виступаючих частин кузова рухаючогося мотоцикла і за ступенем тяжкості відносяться до категорії тяжких тілесних ушкоджень за ознакою небезпеки для життя (а.с. 13-14).

Питання про відшкодування витрат на лікування потерпілої внаслідок вчиненого кримінального правопорушення в ході досудового розслідування та судового розгляду не вирішувалось.

Згідно розрахунку розміру витрат на лікування сума становить 29425,80 грн., в яку включено: заробітну плату, нарахування на заробітну плату, медикаменти, харчування, оплата послуг, з розрахунку 21 ліжко-дня проведеного потерпілою ОСОБА_2 в стаціонарі травматологічного відділення (а.с. 19).

Відповідно до ч. 6 ст. 82 ЦПК України вирок суду в кримінальному провадженні, ухвала про закриття кримінального провадження і звільнення особи від кримінальної відповідальності або постанова суду у справі про адміністративне правопорушення, які набрали законної сили, є обов`язковими для суду, що розглядає справу про правові наслідки дій чи бездіяльності особи, стосовно якої ухвалений вирок, ухвала або постанова суду, лише в питанні, чи мали місце ці дії (бездіяльність) та чи вчинені вони цією особою.

Порядок відшкодування шкоди, завданої каліцтвом, іншим ушкодженням здоров`я або смертю, встановлений параграфом 2 Глави 82 ЦК України.

За змістом ч. 1, 3 ст. 1206 ЦК України особа, яка вчинила злочин, зобов`язана відшкодувати витрати закладові охорони здоров`я на лікування потерпілого від цього злочину, крім випадку завдання шкоди при перевищенні меж необхідної оборони або у стані сильного душевного хвилювання, що виникло раптово внаслідок насильства або тяжкої образи з боку потерпілого. Якщо лікування проводилося закладом охорони здоров`я, що є у державній власності, у власності Автономної Республіки Крим або територіальної громади, кошти на відшкодування витрат на лікування зараховуються до відповідного бюджету.

За змістом наведеної норми матеріального права обов`язок відшкодування витрат, понесених закладом охорони здоров`я на стаціонарне лікування особи, яка потерпіла від злочину, покладається саме на винну особу, яка вчинила цей злочин, і заподіяла шкоду здоров`ю потерпілої, як умисними, так і необережними діями.

Пунктом 3 постанови Пленуму ВСУ «Про відшкодування витрат на стаціонарне лікування особи, яка потерпіла від злочину та судових витрат» від 07 липня 1995 року № 11 роз`яснено, що питання про відшкодування витрат на стаціонарне лікування потерпілого вирішується згідно з Порядком обчислення розміру фактичних витрат закладу охорони здоров`я на стаціонарне лікування потерпілого від злочинного діяння та зарахування стягнених з винних осіб коштів до відповідного бюджету і їх використання, затвердженим постановою КМУ № 545 від 16 липня 1993 року (далі Порядок).

Цим Порядком передбачено, що сума коштів, що підлягає відшкодуванню, визначається закладом охорони здоров`я, в якому перебував на лікуванні потерпілий, з урахуванням кількості ліжко-днів, проведених в стаціонарі, та щоденної вартості його лікування. До справи має бути приєднана довідка - розрахунок бухгалтерії цього закладу із записом про вартість одного ліжко-дня та загальну суму фактичних витрат на лікування потерпілого. Витрачені на стаціонарне лікування кошти підлягають відшкодуванню у повному обсязі і зараховуються до відповідного державного бюджету залежно від джерел фінансування закладу охорони здоров`я або на рахунок юридичної особи, якій належить останній.

Як вбачається з п.2 Порядку визначення суми витрат на лікування потерпілого за один ліжко-день провадиться виходячи з фактичної кількості ліжко-днів і загальної суми фактичних витрат за місяць (в якому проводилось лікування) на утримання лікувального закладу, за винятком витрат на капітальні вкладення, капітальний ремонт і придбання інвентарю та обладнання.

Згідно з п. 3 Порядку визначена сума коштів на лікування потерпілого стягується судом з обвинуваченого або фізичної чи юридичної особи, яка за законом несе цивільну відповідальність за шкоду, завдану діяннями обвинуваченого або неосудної особи, яка вчинила суспільно небезпечне діяння, при ухваленні вироку за позовом закладу охорони здоров`я або прокурора.

У разі, коли при ухвалені вироку сума коштів, витрачених на стаціонарне лікування потерпілого, ще не була визначена і рішення про їх відшкодування не було прийнято, стягнення провадиться в порядку цивільного судочинства.

Питання судових витрат суд вирішує відповідно до ст. 141 ЦПК України.

За змістом ч. 1, 2 ст. 141 ЦПК України судовий збір покладається на сторони пропорційно розміру задоволених позовних вимог. Інші судові витрати, пов`язані з розглядом справи, покладаються у разі задоволення позову на відповідача.

Згідно з п. 6 ч. 1 ст. 5 Закону України «Про судовий збір» від сплати судового збору під час розгляду справи в усіх судових інстанціях звільняються позивачі у справах про відшкодування матеріальних збитків, завданих внаслідок вчинення кримінального правопорушення.

З огляду на вище викладене суд приходить до висновку про стягнення з відповідача на користь держави судових витрат.

На підставі викладеного та керуючись статтями 12, 13, 18, 77-81, 89, 141, 247, 263-265, 268, 280-289 ЦПК України, нормами матеріального права, наведеними у мотивувальній частині рішення, суд

У Х В А Л И В:

Позов керівника Ковельської окружної прокуратури в інтересах держави в особі фінансового управління виконавчого комітету Ковельської міської ради до ОСОБА_1 про стягнення витрат на лікування потерпілого від кримінального правопорушення задовольнити в повному обсязі.

Стягнути з ОСОБА_1 на користь держави в особі фінансового управління виконавчого комітету Ковельської міської ради 29425 (двадцять дев`ять тисяч чотириста двадцять п`ять) гривень 80 копійок, витрачених закладом охорони здоров`я на лікування потерпілої від кримінального правопорушення ОСОБА_2 .

Стягнути з ОСОБА_1 на користь держави судовий збір в сумі 2684 (дві тисячі шістсот вісімдесят чотири) гривні 00 копійок.

Рішення може бути оскаржене до Волинського апеляційного суду шляхом подачі апеляційної скарги протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Заочне рішення може бути переглянуте судом, що його ухвалив, за письмовою заявою відповідача. Заяву про перегляд заочного рішення може бути подано протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Учасник справи, якому повне заочне рішення суду не було вручене у день його проголошення, має право на поновлення пропущеного строку на подання заяви про його перегляд - якщо така заява подана протягом двадцяти днів з дня вручення йому повного заочного рішення суду. Строк на подання заяви про перегляд заочного рішення може бути також поновлений в разі пропуску з інших поважних причин.

Заочне рішення набирає законної сили, якщо протягом строків, встановлених цим Кодексом, не подані заява про перегляд заочного рішення або апеляційна скарга, або якщо рішення залишено в силі за результатами апеляційного розгляду справи.

Позивач: Фінансове управління виконавчого комітету Ковельської міської ради, юридична адреса: м. Ковель, вул.. Степана Бандери, 5, Волинської області, ЄДРПОУ 02317913.

Відповідач ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , зареєстрований за адресою: АДРЕСА_1 , на даний час відбуває покарання в Державній установі «Городоцький виправний центр (№ 131)», с. Городок, вул.. Барона Штейнгеля, 92а, Рівненської області.

Суддя О.В. Ковальчук

Дата ухвалення рішення20.06.2023
Оприлюднено21.06.2023
Номер документу111636353
СудочинствоЦивільне
Сутьстягнення витрат на лікування потерпілого від кримінального правопорушення

Судовий реєстр по справі —169/98/23

Рішення від 20.06.2023

Цивільне

Турійський районний суд Волинської області

Ковальчук О. В.

Ухвала від 23.05.2023

Цивільне

Турійський районний суд Волинської області

Ковальчук О. В.

Ухвала від 31.01.2023

Цивільне

Турійський районний суд Волинської області

Ковальчук О. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні