Постанова
від 13.09.2010 по справі 2а-19370/10/0570
ДОНЕЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Україна

ДОНЕЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІ НІСТРАТИВНИЙ СУД

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

13 вересня 2010 р. с права № 2а-19370/10/0570

Приміщення суду за адре сою: 83052, м.Донецьк, вул. 50-ої Гвард ійської дивізії, 17

час прийняття постанови: < г одина >

Донецький окружний адміні стративний суд в складі:

головуючого судді Масло І.В .

при секретарі Грішаєві Є.Є .

за участю представника позивача Чорної О.О.,

розглянувши у відкритому с удовому засіданні в залі суд у за адресою: 83052, м. Донецьку, вул . 50-ї Гвардійської дивізії, 17, ад міністративну справу за позо вом Донецького міського цент ру зайнятості - робочого ор гану Виконавчої дирекції Фон ду загальнообов' язкового д ержавного соціального страх ування України на випадок бе зробіття до відкритого акціо нерного товариства «Південе лектромережбуд» про стягнен ня заборгованості зі сплати страхових внесків у розмірі 62341,30 грн., -

В С Т А Н О В И В:

Донецький міський центр за йнятості - робочий орган Ви конавчої дирекції Фонду зага льнообов' язкового державн ого соціального страхування України на випадок безробіт тя звернувся до Донецького о кружного адміністративного суду з позовом до відкритого акціонерного товариства «Пі вденелектромережбуд» про ст ягнення заборгованості зі сп лати страхових внесків у роз мірі 62341,30 грн.

В обґрунтування позовних в имог позивач зазначив, що 01.06.2010 спеціалістами Будьонівсько -Пролетарської міжрайонної ф ілії Донецького міського цен тру зайнятості було проведен о перевірку та складено акт п еревірки правильності нарах ування, своєчасності і повно ти перерахування страхових в несків на загальнообов' язк ове соціальне страхування на випадок безробіття № 74 ВАТ «П івденелектромережбуд», яким встановлено, що підприємств ом несвоєчасно та не у повном у обсязі сплачувалися страхо ві внески до Фонду загальноо бов' язкового соціального с трахування України на випадо к безробіття. Недоїмка зі спл ати внесків склала (недоїмка ) у розмірі 62341,30 грн.

01.07.2010 заступником директора - начальником Будьоннівсько-П ролетарської міжрайонної фі лії Донецького міського цент ру зайнятості прийнято рішен ня № 2 «Про стягнення простроч еної заборгованості зі сплат и страхових внесків, у тому чи слі донарахованих сум страхо вих внесків (недоїмки), пені та штрафу» на суму недоїмки у ро змірі 62341,30 грн., яке було надісла но підприємству для добровіл ьного виконання. Відповідач вказане рішення не виконав, с уму недоїмку не сплатив.

Позивач просив стягнути з В АТ «Південелектромережбуд» заборгованість зі сплати ст рахових внесків у розмірі 62341,30 грн. (а.с. 3-4).

У судовому засіданні предс тавник позивача підтримала п озовні вимоги та просила їх з адовольнити.

Представник відповідача у судове засідання повторно н е з' явився, про дату, час та м ісце розгляду справи повідом лявся судом належним чином. З гідно із Довідками поштового відділення № 58 м. Донецька на конвертах із поштовим відпра вленням судових повісток на судові засідання 27.08.2010 та 13.09.2010, во ни повернуті у зв' язку із не проживанням адресата за заз наченою адресою. У відповідн ості до ч. 1 ст. 40 КАС України осо би, які беруть участь у справі , зобов' язані під час провад ження у справі повідомляти с уд про зміну місця проживанн я (перебування, знаходження), р оботи, служби. У разі неповідо млення про зміну адреси пові стка надсилається їм за оста нньою адресою і вважається в рученою. За таких обставин та враховуючи положення ч. 4 ст. 128 КАС України суд вважає за мож ливе розглянути справу за ві дсутності представника відп овідача на підставі наявних у справі доказів.

Заслухавши пояснення пред ставника позивача, дослідивш и обставини справи в межах за явлених позовних вимог, суд в становив наступне.

У відповідності до ч. 1 ст. 18 За кону України «Про зайнятість населення» для реалізації д ержавної політики зайнятост і населення, професійної орі єнтації, підготовки і перепі дготовки, працевлаштування т а соціальної підтримки тимча сово не працюючих громадян у порядку, що визначається Каб інетом Міністрів України, ст ворюється державна служба за йнятості, діяльність якої зд ійснюється під керівництвом Міністерства праці та соціа льної політики України, місц евих державних адміністраці й та органів місцевого самов рядування.

Державна служба зайнятост і складається з Державного ц ентру зайнятості Міністерст ва праці та соціальної політ ики України, центру зайнятос ті Автономної Республіки Кри м, обласних, Київського та Сев астопольського міських, райо нних, міськрайонних, міських і районних у містах центрів з айнятості, центрів організац ії професійного навчання нез айнятого населення і центрів професійної орієнтації насе лення, інспекцій по контролю за додержанням законодавств а про зайнятість населення.

Таким чином, позивач - Доне цький міський центр зайнятос ті є місцевим органом держав ної служби зайнятості і вико нує функції робочого органу виконавчої дирекції Фонду за гальнообов' язкового держа вного соціального страхуван ня України на випадок безроб іття відповідно до Закону Ук раїни „Про загальнообов' яз кове державне соціальне стра хування на випадок безробітт я”, тобто є суб' єктом владни х повноважень.

Відповідач - відкрите акц іонерне товариство «Південе лектромережбуд» є юридичною особою, зареєстровано у Єдин ому державному реєстрі підпр иємств та організацій Україн и за № 00122358, і є платником страхо вих внесків на загальнообов' язкове державне соціальне ст рахування на випадок безробі ття.

Відповідно до п.2 ч.2 ст. 35 Закон у України „Про загальнообов' язкове державне соціальне ст рахування на випадок безробі ття” роботодавець зобов'язан ий своєчасно та в повному роз мірі сплачувати страхові вне ски.

У порушення зазначених вим ог законодавства відповідач своєчасно не сплачує страхо ві внески.

Так, 01.06.2010 на підставі направл ення № 213 від 01.06.2010, виданого заст упником директора - начальн иком Будьонівсько-Пролетарс ької міжрайонної філії Донец ького міського центру зайнят ості (а.с. 6), на підприємстві ВАТ «Південелектромережбуд» по садовою особою позивача пров одилася перевірка дотриманн я законодавства щодо правиль ності нарахування та своєчас ності сплати страхових внеск ів на загальнообов' язкове д ержавне соціальне страхуван ня на випадок безробіття до Ф онду загальнообов' язковог о державного соціального стр ахування України на випадок безробіття, за результатами якої складений акт № 74 від 01.06.2010 ( а.с. 7-9).

Відповідно до зазначеного акту, в результаті проведено ї перевірки виявлено несвоєч асність перерахування страх ових внесків до Фонду загаль нообов' язкового державног о соціального страхування на випадок безробіття, чим пору шено п. 2 п.п. 2 ст. 35 Закону Україн и „Про загальнообов' язкове державне соціальне страхува ння на випадок безробіття”; в иявлена недоїмка - 62341,30 грн., в т.ч. донарахованих внесків - 917,67 грн. (а.с. 9).

Також вказана сума недоїмк и зі страхових внесків підтв ерджується розрахунком стра хових внесків, що є Додатком № 1 до акту перевірки (а.с. 10-12).

Частинами 1, 2 статті 38 Закону України „Про загальнообов' язкове державне соціальне ст рахування на випадок безробі ття” передбачено, що роботод авець несе відповідальність за несвоєчасність сплати та неповну сплату страхових вн есків, у тому числі страхових внесків, що сплачують застра ховані особи через рахунки р оботодавців. У разі несвоєча сної сплати страхових внескі в страхувальниками або непов ної їх сплати страхувальники сплачують суму донараховани х контролюючим органом страх ових внесків (недоїмки), штраф та пеню. Строк давності у разі стягнення страхових внесків , пені та фінансових санкцій, п ередбачених цією статтею, не застосовується.

01.07.2010 заступником директора - начальником Будьоннівсько-П ролетарської міжрайонної фі лії Донецького міського цент ру зайнятості прийнято рішен ня № 2 про стягнення простроче ної заборгованості зі сплати страхових внесків, у тому чис лі донарахованих сум страхов их внесків (недоїмки), пені та штрафу, згідно з яким з ВАТ «Пі вденелектромережбуд» стягн ено прострочену заборговані сть зі сплати страхових внес ків (недоїмку) у розмірі 62341,30 грн ., у т.ч. донараховані страхові внески (недоїмку) в розмірі 917,6 7 грн. (а.с. 17).

Згідно з п. 7.4 Інструкції про порядок обчислення і сплати внесків на загальнообов'язко ве державне соціальне страху вання на випадок безробіття та обліку їх надходження до Ф онду загальнообов'язкового д ержавного соціального страх ування України на випадок бе зробіття, затвердженої наказ ом Міністерства праці та соц іальної політики України від 18.12.2000 № 339, зареєстрованої в Міні стерстві юстиції України 16.01.200 1 за № 30/5221, рішення про стягнення простроченої заборгованост і зі сплати страхових внескі в, у тому числі донарахованих сум страхових внесків (недої мки), пені та штрафу (додаток 7) ( далі - рішення), приймається ке рівником робочого органу вик онавчої дирекції Фонду чи йо го заступником за місцезнахо дженням (місцем проживанням) платника страхових внесків на підставі акта перевірки.

Рішення приймається, якщо з агальна сума недоїмки, пені т а штрафу складає не менше одн ого неоподатковуваного міні муму доходів громадян, та про тягом п'яти робочих днів напр авляється роботодавцю реком ендованим листом з повідомле нням про вручення.

Роботодавець протягом дес яти робочих днів, наступних з а днем одержання рішення, зоб ов'язаний сплатити суми недо їмки, пені та штрафу або оскар жити рішення у встановленому порядку.

Згідно з поштовим повідомл енням про вручення рішення № 2 від 01.07.2010, відповідач отримав в казане рішення 09.07.2010. Вказане рі шення відповідач у встановле ному порядку не оскаржував. С уму страхових внесків, визна чену у рішенні, відповідач не сплатив.

Пунктом 9.7 зазначеної вище І нструкції встановлено, що не сплачені в строк страхові вн ески, пеня і штрафи стягуютьс я в дохід Фонду із страхуваль ника у судовому порядку відп овідно до законодавства.

Таким чином, з відповідача н а користь позивача підлягає стягненню заборгованість зі сплати страхових внесків на загальнообов' язкове держа вне соціальне страхування на випадок безробіття (недоїмк а) у розмірі 62341,30 грн.

Відповідно до ч.4 ст. 94 КАС Укр аїни, судові витрати з відпов ідача не підлягають стягнен ню.

Керуючись ст.ст. 2-15, 17-18, 33-35, 41-42, 47-51, 56-5 9, 69-71, 79, 86, 87, 94, 99, 104-107, 110-111, 121, 122-143, 151-154, 158, 162, 163, 167, 185-186, 254 Кодексу адміністративного судочинства України, суд

П О С Т А Н О В И В:

Позов Донецького міського центру зайнятості - робочо го органу Виконавчої дирекці ї Фонду загальнообов' язков ого державного соціального с трахування України на випадо к безробіття до відкритого а кціонерного товариства «Пів денелектромережбуд» про стя гнення заборгованості зі спл ати страхових внесків у розм ірі 62341,30 грн. - задовольнити.

Стягнути з відкритого акці онерного товариства «Півден електромережбуд» (83058, м. Донець к, вул. Арктики, б. 1, ЄДРПОУ 00122358) з аборгованість зі сплати стра хових внесків (недоїмку) у заг альному розмірі 62341 (шістдесят дві тисячі триста сорок одна ) грн. 30 коп. на користь Донецько го міського центру зайнятост і - робочого органу Виконав чої дирекції Фонду загальноо бов' язкового державного со ціального страхування Украї ни на випадок безробіття на н аступні розрахункові рахунк и:

Призначення платежу: 50040100

р/р 37174301900003 (недоїмка) - суму у р озмірі 45612 (сорок п' ять тисяч ш істсот дванадцять) грн. 80 коп.

р/р 37173302900003 (недоїмка) - суму у р озмірі 16728 (шістнадцять тисяч с імсот двадцять вісім) грн. 50 ко п.

в Головному управлінні Дер жавного казначейства Україн и в Донецькій області, МФО 834016, О КПО 25671511.

Постанова ухвалена у нарад чій кімнаті та проголошена у судовому засіданні 13 вересня 2010 року в присутності предста вника позивача.

Апеляційну скаргу на поста нову може бути подано до Доне цького апеляційного адмініс тративного суду через Донець кий окружний адміністративн ий суд протягом десяти днів з дня її проголошення. Копія ап еляційної скарги одночасно н адсилається особою, яка її по дає, до суду апеляційної інст анції.

Суддя М асло І.В.

СудДонецький окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення13.09.2010
Оприлюднено16.09.2010
Номер документу11164264
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-19370/10/0570

Постанова від 13.09.2010

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Масло І.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні