Ухвала
від 19.06.2023 по справі 921/369/23
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСТІ

УХВАЛА

19 червня 2023 року м. ТернопільСправа № 921/369/23 Господарський суд Тернопільської області

у складі судді Стадник М.С., розглянувши заяву №б/н від 10.06.2023 ( вх. № 5166 від 15.06.2023)Товариства з обмеженою відповідальністю Рембуддільницяпро відстрочення сплати судового збору до моменту винесення судом судового рішення у справі № 921/369/23

за позовом: Товариства з обмеженою відповідальністю Рембуддільниця (вул. Галицька, буд. 182, м. Бучач, Чортківський район, Тернопільська область, 48400)

до відповідача: Відділу освіти Бучацької міської ради ( майдан Волі, буд. 1, м. Бучач, Чортківського р-н, Тернопільської обл, 48402)

про: стягнення 400 304,40грн, з яких: 339 643,40грн інфляційні втрати та 60 661,00грн 3% річних

ВСТАНОВИВ:

Сплата судового збору здійснюється в порядку і розмірі, встановленому Законом України "Про судовий збір". Відповідно до підпункту 1 п. 2 ст. 4 Закону України "Про судовий збір" за подання до господарського суду позовної заяви майнового характеру сплачується судовий збір в розмірі 1,5 відсотка ціни позову, але не менше 1 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб та не більше 350 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Представником позивача (адвокатом Винниченко М.П.) заявлено майновий позов про стягнення 400 304,40грн., а тому сума судового збору, яка підлягає сплаті до Державного бюджету України, становить 6 004,57грн (1,5 відсотка ціни позову).

Відповідно до частини другої статті 123 ГПК України розмір судового збору, порядок його сплати, повернення і звільнення від сплати встановлюються законом.

Згідно ч.1 ст.8 Закону України "Про судовий збір", враховуючи майновий стан сторони, суд може своєю ухвалою за її клопотанням відстрочити або розстрочити сплату судового збору на певний строк, але не довше ніж до ухвалення судового рішення у справіза таких умов: 1) розмір судового збору перевищує 5 відсотків розміру річного доходу позивача - фізичної особи за попередній календарний рік; або 2) позивачами є: а) військовослужбовці; б) батьки, які мають дитину віком до чотирнадцяти років або дитину-інваліда, якщо інший з батьків ухиляється від сплати аліментів; в) одинокі матері (батьки), які мають дитину віком до чотирнадцяти років або дитину-інваліда; г) члени малозабезпеченої чи багатодітної сім`ї; ґ) особа, яка діє в інтересах малолітніх чи неповнолітніх осіб та осіб, які визнані судом недієздатними чи дієздатність яких обмежена; або 3) предметом позову є захист соціальних, трудових, сімейних, житлових прав, відшкодування шкоди здоров`ю.

Аналіз положень ст.8 Закону України «Про судовий збір», який є спеціальним в регулюванні питань сплати судового збору, вказує на можливість відстрочення сплати судового збору зокрема, за умови, що сторона, яка заявляє клопотання, відповідає визначеному вищевказаною статтею суб`єктному складу.

Однак визначення майнового стану сторони є оціночним та залежить від доказів, якими обґрунтовується рівень її майнового стану. Якщо залежно від рівня майнового стану сторона позбавлена можливості сплатити судовий збір, то такі обставини є підставою на відстрочення та розстрочення сплати судового збору, зменшення його розміру або звільнення від його сплати.

Разом з тим, особа, що порушує питання про відстрочення, розстрочення сплати судового збору, або про звільнення від його сплати, повинна навести обґрунтування обставин (з наданням на їх підтвердження доказів), які свідчать про неможливість здійснення оплати цього збору як станом на момент звернення до суду, так і до закінчення розгляду справи, ухвалення судового рішення по суті вимог заяви, скарги.

Наведеними правовими нормами статті 8 Закону України "Про судовий збір" встановлено чіткий і вичерпний перелік умов, а також суб`єктних та предметних критеріїв, за наявності яких, з огляду на майновий стан сторони, суд може, зокрема, відстрочити сплату судового збору.

Положення пунктів 1 та 2 частини першої статті 8 Закону України "Про судовий збір" не поширюються на юридичних осіб, незалежно від наявності майнового критерію (майнового стану учасника справи - юридичної особи), а положення пункту 3 частини першої статті 8 Закону України "Про судовий збір" можуть бути застосовані до юридичної особи за наявності майнового критерію, але тільки у справах, визначених цим пунктом, тобто предметом позову у яких є захист соціальних, трудових, сімейних, житлових прав, відшкодування шкоди здоров`ю ( правовий висновок викладений Великою Палатою Верховного Суду у постанові від 14.01.2021 у справі №0940/2276/18).

Враховуючи наведене, суб`єктний склад сторін у даній справі та предмет позову не свідчать про наявність умов, визначених статтею 8 Закону України "Про судовий збір", для задоволення клопотання Товариства з обмеженою відповідальністю "Рембуддільниця" про відстрочення сплати судового збору за подання до суду позовної заяви.

Таким чином, виходячи з аналізу наведених норм, саме лише скрутне матеріальне становище юридичної особи не є безумовною підставою для відстрочення сплати судового збору.

Крім того, згідно чинного законодавства, господарському суду надано лише право, а не покладено обов`язок у будь-якому випадку задовольнити клопотання учасників судового процесу про відстрочення, розстрочення або звільнення їх від сплати судового збору. .

Враховуючи викладене, керуючись ст. 234, 235 ГПК України, господарський суд

УХВАЛИВ:

1. Відмовити в задоволенні заяви №б/н від 10.06.2023 Товариства з обмеженою відповідальністю "Рембуддільниця" про відстрочення сплати судового збору до моменту винесення судом судового рішення у справі.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Копію ухвали направити: Товариству з обмеженою відповідальністю Рембуддільниця (вул. Галицька, буд. 182, м. Бучач, Чортківський район, Тернопільська область, 48400).

Суддя М.С. Стадник

Дата ухвалення рішення19.06.2023
Оприлюднено21.06.2023
Номер документу111644328
СудочинствоГосподарське
Суть: стягнення 400 304,40грн, з яких: 339 643,40грн інфляційні втрати та 60 661,00грн 3% річних

Судовий реєстр по справі —921/369/23

Ухвала від 19.06.2023

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Стадник М.С.

Ухвала від 19.06.2023

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Стадник М.С.

Ухвала від 29.05.2023

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Стадник М.С.

Ухвала від 29.05.2023

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Стадник М.С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні