Постанова
від 06.08.2010 по справі 2а-9050/10/2670
ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВ НИЙ СУД міста КИЄВА

01025, м. Київ, вул. Десятинна , 4/6, тел. 278-43-43

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

м. Київ

06 серпня 2010 року 11:36 № 2а-9050/10/2670

Окружний адміністратив ний суд міста Києва у складі г оловуючого судді Шейко Т.І. п ри секретарі судового засіда ння Деруга Н.О. розглянувши у відкритому судовому засідан ні адміністративну справу

за позовом Регіональне управління Д епартаменту контролю за виро бництвом та обігом спирту, ал когольних напоїв і тютюнових виробів ДПА України в м.Києві

до Приватне підприємство "Ві кторія"

про стягнення фінансових санк цій в сумі 3 400,00грн.

за участю представників с торін:

від позивача: Брижиць ка О.Л. - за довіреністю;

від відповідача: не зяв ився.

встановив:

Позивач звернувся до Окр ужного адміністративного су ду міста Києва з позовом до Ві дповідача, в якому просить су д стягнути з Приватного підп риємства «Вікторія»фінансо ві санкції в сумі 3 400,00 грн.

Позовні вимоги вмотивова ні тим, що за Відповідачем обл іковується сума штрафу у роз мірі 3 400,00 грн., який Відповідач в добровільному порядку у пе редбачені законом строки не сплатив, у зв' язку з чим Пози вач просив суд стягнути забо ргованість з Приватного підп риємства «Вікторія»у примус овому порядку.

Відповідач відзиву на позо в не надав, явку своїх предста вників в судове засідання не забезпечив, хоча попереджав ся про дату, час та місце судов ого засідання належним чином .

Суд, дослідивши матеріали с прави, вважає, що позов підляг ає задоволенню з огляду на на ступне.

Регіональним управлінням Департаменту контролю за вир обництвом та обігом спирту, а лкогольних напоїв і тютюнови х виробів ДПА України в м. Києв і на підставі направлення № 32- 03/248 від 20.04.2010 року проведено пере вірку господарської одиниці - кафе - піцерії, що знаходить ся за адресою: м. Київ, вул. Руса нівська набережна, 12, що викор истовується Приватним підпр иємством «Вікторія».

З Акту № 0233/32-327 від 22.04.2010 року про р езультати позапланової виїз ної перевірки з питань додер жання суб' єктами господарю вання вимог, встановлених за конодавством України, які є о бов' язковими до виконання п ри здійсненні оптової і розд рібної торгівлі алкогольним и напоями та/або тютюновими в иробами вбачається, що Відпо відачем допущено порушення с т. 15-2 Закону України «Про держа вне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, кон ьячного і плодового, алкогол ьних напоїв та тютюнових вир обів».

Закон України «Про державн е регулювання виробництва і обігу спирту етилового, конь ячного і плодового, алкоголь них напоїв та тютюнових виро бів» визначає основні засади державної політики щодо рег улювання виробництва, експор ту, імпорту, оптової і роздріб ної торгівлі спиртом етилови м, коньячним і плодовим, спирт ом етиловим ректифікованим в иноградним, спиртом етиловим ректифікованим плодовим, сп иртом-сирцем виноградним, сп иртом-сирцем плодовим, алког ольними напоями та тютюновим и виробами, забезпечення їх в исокої якості та захисту здо ров'я громадян, а також посиле ння боротьби з незаконним ви робництвом та обігом алкогол ьних напоїв і тютюнових виро бів на території України.

Відповідно до ст. 15-2 Закону У країни «Про державне регулюв ання виробництва і обігу спи рту етилового, коньячного і п лодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів»у місц ях та закладах, де куріння заб оронено, має бути розміщена н аочна інформація, яка склада ється із графічного знака пр о заборону куріння та тексту такого змісту: "Куріння забор онено!".

У спеціально відведених дл я куріння місцях розміщуєтьс я наочна інформація, яка скла дається із відповідного граф ічного знака та тексту таког о змісту: "Місце для куріння. К уріння шкодить Вашому здоров 'ю!".

У закладах громадського ха рчування відводиться не менш е 50 відсотків площі торгових з алів таких закладів для обсл уговування осіб, які не курят ь.

Власник або уповноважені н им особи чи орендарі відпові дних споруд, окремих приміще нь зобов'язані відвести спец іальні місця для куріння, обл аднані витяжною вентиляцією чи іншими засобами для видал ення тютюнового диму, а також розмістити наочну інформаці ю про розташування таких міс ць та про шкоду, яку завдає здо ров'ю людини куріння тютюнов их виробів.

У місцях для куріння має бут и розміщено прямокутний граф ічний знак із текстом такого змісту: "Місце для куріння" та інформація про шкоду, яку зав дає здоров'ю людини куріння т ютюнових виробів, із текстом такого змісту: "Куріння шкоди ть Вашому здоров'ю!".

Частиною 1 ст. 17 Закону України «Про державне регул ювання виробництва і обігу с пирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних нап оїв та тютюнових виробів»пер едбачено, що за порушення нор м цього Закону щодо виробниц тва і торгівлі спиртом етило вим, коньячним і плодовим, спи ртом етиловим ректифіковани м виноградним, спиртом етило вим ректифікованим плодовим , спиртом-сирцем виноградним , спиртом-сирцем плодовим, алк огольними напоями та тютюнов ими виробами посадові особи і громадяни притягаються до відповідальності згідно з чи нним законодавством.

Згідно ч. 2 ст. 17 Закону Украї ни «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту е тилового, коньячного і плодо вого, алкогольних напоїв та т ютюнових виробів»до суб' єк тів господарювання застосов ується фінансові санкції у в игляді штрафів у разі не обла днання спеціально відведени х для куріння місць та нерозм іщення наочної інформації, п ередбаченої ст.. 15-2 цього Закон у, - 3 400,00 грн.

Також, суд звертає увагу на те, що з актом перевірки у яком у зафіксовано вищевказане по рушення, директор підприємст ва ознайомився особисто, жод них зауважень з приводу зафі ксованого порушення у Відпов ідача не було.

У зв' язку з наявним поруше нням та на підставі Акту пере вірки № 0233/32-327 від 22.04.2010 року начал ьником Регіонального управл іння Департаменту контролю з а виробництвом та обігом спи рту, алкогольних напоїв і тют юнових виробів ДПА України в м. Києві винесено рішення про застосування фінансових сан кцій № 261673/32-330/0900 від 06.05.2010 року, яким застосовано до Відповідача ф інансову грошову санкцію у р озмірі 3 400,00 грн.

Таким чином сума штрафу, яка обліковується за Відповідач ем і яка підлягає сплаті скла дає 3 400,00 грн.

Закон України «Пр о порядок погашення зобов'яз ань платників податків перед бюджетами та державними ціл ьовими фондами»є спеціальни м законом з питань оподаткув ання, який установлює порядо к погашення зобов'язань юрид ичних або фізичних осіб пере д бюджетами та державними ці льовими фондами з податків і зборів (обов'язкових платежі в), включаючи збір на обов'язко ве державне пенсійне страхув ання та внески на загальнооб ов'язкове державне соціальне страхування, нарахування і с плати пені та штрафних санкц ій, що застосовуються до плат ників податків контролюючим и органами, у тому числі за пор ушення у сфері зовнішньоекон омічної діяльності, та визна чає процедуру оскарження дій органів стягнення.

Відповідно до пп. 5.3.1 п.5.3 ст. 5 Закону України «Про поря док погашення зобов'язань пл атників податків перед бюдже тами та державними цільовими фондами» передбачено, якщо к онтролюючим органом визначе но податкове зобов' язання, платник податків зобов' яза ний погасити нараховану сум у податкового зобов'язання п ротягом десяти календарних д нів від дня отримання податк ового повідомлення, крім вип адків коли протягом такого с троку такий платник податків розпочинає процедуру апеляц ійного узгодження.

Як встановлено судом та вб ачається з матеріалів справи станом на момент розгляду да ної справи фінансові санкції у сумі 3 400,00 грн. Відповідачем в добровільному порядку сплач ена не була, Акт № 0233/32-327 від 22.04.2010 ро ку про результати позапланов ої виїзної перевірки з питан ь додержання суб' єктами гос подарювання вимог, встановле них законодавством України, які є обов' язковими до вико нання при здійсненні оптової і роздрібної торгівлі алког ольними напоями та/або тютюн овими виробами та рішення пр о застосування фінансових са нкцій № 261673/32-330/0900 від 06.05.2010 року, яким застосовано до Відповідача фінансову грошову санкцію у розмірі 3 400,00 грн. в адміністрат ивному та судовому порядку н е оскаржувався.

Відповідно до ст. 67 Конститу ції України кожен зобов'язан ий сплачувати податки і збор и в порядку і розмірах, встано влених законом.

Беручи до уваги те, що суму ш трафних (фінансових) санкцій у розмірі 3 400,00 грн. Відповідач у встановлені законодавством строки не сплатив; наявність у нього вказаної заборгован ості підтверджується наявни ми у матеріалах справи докум ентами, доказів погашення Ві дповідачем зазначеної забор гованості станом на день роз гляду цього спору не надано, с уд приходить до висновку про обґрунтованість позовних ви мог та вважає їх такими, що під лягають задоволенню у повном у обсязі.

Відповідно до ч.1 ст.71 КАС Укр аїни кожна сторона повинна д овести ті обставини, на яких ґ рунтуються її вимоги та запе речення, крім випадків, встан овлених ст. 72 цього Кодексу.

Відповідно до ч.2 ст. 71 КАС Укр аїни в адміністративних спра вах про протиправність рішен ь, дій чи бездіяльності суб' єкта владних повноважень обо в' язок щодо доказування пра вомірності свого рішення, ді ї чи бездіяльності покладаєт ься на відповідача, якщо він з аперечує проти адміністрати вного позову.

Відповідно до ч.4 ст. 94 КАС Укр аїни у справах, в яких Позивач ем є суб' єкт владних повнов ажень, а Відповідачем - фізи чна чи юридична особа, судові витрати, здійснені Позиваче м, з Відповідача не стягуютьс я.

Враховуючи наведене та кер уючись ст. 124 Конституції Укра їни, ст. ст. 69-71, 94, 160-165, 167, 254 Кодексу ад міністративного судочинств а України, Окружний адмініст ративний суд міста Києва, -

постановив:

Позов Регіонального управ ління Департаменту контролю за виробництвом та обігом сп ирту, алкогольних напоїв і тю тюнових виробів ДПА України в м. Києві задоволити.

Стягнути з Приватного підп риємства «Вікторія»(ідентиф ікаційний код 32373803, адреса: 03127, м. К иїв, проспект 40-річчя жовтня б уд. 100/2) фінансові санкції в сум і 3 400 ( три тисячі чотириста грн .) 00 коп. на: код платежу 21081100 Голос іївський районний УДК у м. Киє ві, розрахунковий рахунок 31115106 700002, МФО 820019, Отримувач: РВДК у Гол осіївському районі, код 26077879

Постанова набирає закон ної сили у відповідності з но рмами ст. 254 Кодексу адміністр ативного судочинства Україн и.

Постанова може бути оскарж ена до суду апеляційної інст анції за правилами, встановл еними ст.ст. 185-187 Кодексу адміні стративного судочинства Укр аїни.

Суддя Т.І. Шейко

Дата ухвалення рішення06.08.2010
Оприлюднено16.09.2010
Номер документу11165047
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-9050/10/2670

Постанова від 06.08.2010

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Шейко Т.І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні