Постанова
від 15.06.2023 по справі 520/19209/21
ДРУГИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

15 червня 2023 р.Справа № 520/19209/21Другий апеляційний адміністративний суд у складі колегії:

Головуючого судді: Чалого І.С.,

Суддів: Ральченка І.М. , Катунова В.В. ,

за участю секретаря судового засідання Яковини В.О.

розглянувши у відкритому судовому засіданні у приміщенні Другого апеляційного адміністративного суду адміністративну справу за апеляційною скаргою Головного управління ДПС у Харківській області на додаткове рішення Харківського окружного адміністративного суду від 12.12.2022, головуючий суддя І інстанції: Шевченко О.В., м. Харків, повний текст складено 14.12.22 по справі № 520/19209/21 за позовом Приватного акціонерного товариства "Поліемос" до Головного управління ДПС України у Харківській області про визнання протиправними та скасування податкових повідомлень - рішень,

ВСТАНОВИВ:

До Харківського окружного адміністративного суду звернувся позивач, приватне акціонерне товариство "Поліемос", з адміністративним позовом до Головного управління ДПС у Харківській області, в якому просить суд визнати протиправними та скасувати податкові повідомлення-рішення Головного управління Державної податкової служби у Харківській області №00196660704 та № 00197610718 від 22.09.2021 року.

Рішенням Харківського окружного адміністративного суду від 22.11.2022 адміністративний позов задоволено.

Визнано протиправними та скасовано податкові повідомлення-рішення Головного управління Державної податкової служби у Харківській області №00196660704, №00197610718 від 22.09.2021 року.

Стягнуто на користь приватного акціонерного товариства "Поліемос" (код ЄДРПОУ 31632688) судові витрати в розмірі 22700 (двадцять дві тисячі сімсот) грн. 00 коп. за рахунок бюджетних асигнувань Головного управління ДПС у Харківській області (код ЄДРПОУ 43983495).

Стягнуто на користь приватного акціонерного товариства "Поліемос" (код ЄДРПОУ 31632688) вартість проведення судово-економічної експертизи в розмірі 25055 (двадцять п`ять тисяч п`ятдесят п`ять) грн. 06 коп. за рахунок бюджетних асигнувань Головного управління ДПС у Харківській області (код ЄДРПОУ 43983495).

Представник Приватного акціонерного товариства "Поліемос" подав до Харківського окружного адміністративного суду заяву про ухвалення додаткового судового рішення по справі. В зазначеній заяві представник позивача просив суд винести додаткове судове рішення про розподіл судових витрат та стягнути за рахунок бюджетних асигнувань Головного управління ДПС у Харківській області на користь приватного акціонерного товариства "Поліемос" витрати, пов`язані з правничою допомогою адвоката, у розмірі 66 639,00 грн.

Додатковим рішенням Харківського окружного адміністративного суду від 12.12.2022 заяву представника позивача про винесення додаткового судового рішення по адміністративній справі за позовом приватного акціонерного товариства "Поліемос" до Головного управління ДПС у Харківській області про визнання протиправними та скасування податкових повідомлень - рішень - задоволено.

Доповнено резолютивну частину рішення Харківського окружного адміністративного суду від 22.11.2022 року по справі №520/19209/21 абзацом наступного змісту: "Стягнути за рахунок бюджетних асигнувань Головного управління ДПС у Харківській області (код ЄДРПОУ 43983495) на користь приватного акціонерного товариства "Поліемос" (код ЄДРПОУ 31632688) 66639 (шістдесят шість тисяч шістсот тридцять дев`ять) грн. 00 коп. у відшкодування судових витрат".

Не погодившись з рішенням суду першої інстанції в частині задоволення заяви про ухвалення додаткового судового рішення щодо розподілу судових витрат, відповідачем подано апеляційну скаргу, згідно з якою апелянт просить суд скасувати додаткове рішення Харківського окружного адміністративного суду від 22.11.2022 у справі №520/19209/21 та прийняти постанову про відмову в задоволенні заяви приватного акціонерного товариства "Поліемос" в повному обсязі, обґрунтовуючи тим, що приїзд адвоката до суду і подання позовної заяви безпосередньо до канцелярії не можуть бути віднесені до жодного з видів правничої допомоги, а тому витрати на здійснення вказаних видів робіт не можуть бути відшкодовані в якості витрат на професійну правничу допомогу. Апелянт зазначає, що розмір витрат на правничу допомогу у сумі 66 639,00 грн. не підтверджений належними аргументами, які б доводили необхідність та неминучість понесення витрат на правничу допомогу.

Представники сторін про дату, час та місце розгляду справи були повідомлені у встановленому законом порядку.

Колегія суддів визнала за можливе розглянути справу з урахуванням положень ч. 4 ст. 229 та ч. 2 ст. 313 Кодексу адміністративного судочинства України (далі - КАС України).

Заслухавши суддю-доповідача, перевіривши рішення суду та доводи апеляційної скарги, дослідивши письмові докази, колегія суддів вважає, що апеляційна скарга не підлягає задоволенню з наступних підстав.

Відповідно до ч. 1 ст. 308 КАС України, суд апеляційної інстанції переглядає справу за наявними у ній і додатково поданими доказами та перевіряє законність і обґрунтованість рішення суду першої інстанції в межах доводів та вимог апеляційної скарги.

Суд першої інстанції, вирішуючи питання про визначення розміру витрат на правничу допомогу, які підлягають розподілу між сторонами, оцінивши наявні в матеріалах справи докази складу та розміру витрат, пов`язаних з оплатою професійної правничої/правової допомоги, перевіривши їх розумну необхідність для справи, а також враховуючи співмірність розміру витрат на оплату послуг адвоката із врахуванням складності справи, виконаних адвокатом робіт (наданих послуг), дійшов висновку, що заява про стягнення витрат на професійну правничу допомогу у розмірі 66 639,00 грн., підлягає задоволенню.

Колегія суддів погоджується з вказаним висновком суду першої інстанції та зазначає наступне.

Згідно з частиною третьою статті 3 Кодексу адміністративного судочинства України (далі - КАС України) провадження в адміністративних справах здійснюється відповідно до закону, чинного на час вчинення окремої процесуальної дії, розгляду і вирішення справи.

Відповідно до частин першої та другої статті 16 КАС України учасники справи мають право користуватися правничою допомогою. Представництво в суді, як вид правничої допомоги, здійснюється виключно адвокатом (професійна правнича допомога), крім випадків, встановлених законом.

Згідно з частинами першою та третьою статті 132 КАС України судові витрати складаються із судового збору та витрат, пов`язаних з розглядом справи. До витрат, пов`язаних з розглядом справи, належать витрати: на професійну правничу допомогу; сторін та їхніх представників, що пов`язані із прибуттям до суду; пов`язані із залученням свідків, спеціалістів, перекладачів, експертів та проведенням експертиз; пов`язані з витребуванням доказів, проведенням огляду доказів за їх місцезнаходженням, забезпеченням доказів; пов`язані із вчиненням інших процесуальних дій або підготовкою до розгляду справи.

Відповідно до пункту 3 частини першої статті 252 КАС України однією з підстав для ухвалення додаткового рішення є не вирішення судом питання про судові витрати.

Частинами другою-п`ятою статті 252 КАС України встановлено, що заяву про ухвалення додаткового судового рішення може бути подано до закінчення строку на виконання судового рішення. Суд, що ухвалив рішення, ухвалює додаткове судове рішення в тому самому складі протягом десяти днів з дня надходження відповідної заяви. Додаткове судове рішення ухвалюється в тому самому порядку, що й судове рішення. У разі необхідності суд може розглянути питання ухвалення додаткового судового рішення в судовому засіданні з повідомленням учасників справи. Неприбуття у судове засідання осіб, які були належним чином повідомлені про дату, час та місце судового засідання, не перешкоджає розгляду заяви. Про відмову в ухваленні додаткового рішення суд постановляє ухвалу. Додаткове рішення або ухвала про відмову у прийнятті додаткового рішення можуть бути оскаржені.

Статтею 134 КАС України передбачено, що витрати, пов`язані з правничою допомогою адвоката, несуть сторони, крім випадків надання правничої допомоги за рахунок держави. За результатами розгляду справи витрати на правничу допомогу адвоката підлягають розподілу між сторонами разом з іншими судовими витратами, за винятком витрат суб`єкта владних повноважень на правничу допомогу адвоката.

Згідно з частиною третьою статті 134 КАС України для цілей розподілу судових витрат:

1) розмір витрат на правничу допомогу адвоката, в тому числі гонорару адвоката за представництво в суді та іншу правничу допомогу, пов`язану зі справою, включаючи підготовку до її розгляду, збір доказів тощо, а також вартість послуг помічника адвоката визначаються згідно з умовами договору про надання правничої допомоги та на підставі доказів щодо обсягу наданих послуг і виконаних робіт та їх вартості, що сплачена або підлягає сплаті відповідною стороною або третьою особою;

2) розмір суми, що підлягає сплаті в порядку компенсації витрат адвоката, необхідних для надання правничої допомоги, встановлюється згідно з умовами договору про надання правничої допомоги на підставі доказів, які підтверджують здійснення відповідних витрат.

Розмір витрат на оплату послуг адвоката, виходячи із положень частини п`ятої статті 134 КАС України, має бути співмірним із: 1) складністю справи та виконаних адвокатом робіт (наданих послуг); 2) часом, витраченим адвокатом на виконання відповідних робіт (надання послуг); 3) обсягом наданих адвокатом послуг та виконаних робіт; 4) ціною позову та (або) значенням справи для сторони, в тому числі впливом вирішення справи на репутацію сторони або публічним інтересом до справи.

Відповідно до частини шостої статті 134 Кодексу адміністративного судочинства України у разі недотримання вимог частини п`ятої цієї статті суд може, за клопотанням іншої сторони, зменшити розмір витрат на правничу допомогу, які підлягають розподілу між сторонами.

Обов`язок доведення неспівмірності витрат покладається на сторону, яка заявляє клопотання про зменшення витрат на оплату правничої допомоги адвоката, які підлягають розподілу між сторонами (частина сьома статті 134 КАС України).

Отже, саме зацікавлена сторона має вчинити певні дії, спрямовані на відшкодування з іншої сторони витрат на професійну правничу допомогу, а інша сторона має право на відповідні заперечення проти таких вимог.

Відповідно до статті 30 Закону України "Про адвокатуру і адвокатську діяльність" від 5 липня 2012 року № 5076-VI, гонорар є формою винагороди адвоката за здійснення захисту, представництва та надання інших видів правової допомоги клієнту.

Порядок обчислення гонорару (фіксований розмір, погодинна оплата), підстави для зміни розміру гонорару, порядок його сплати, умови повернення тощо визначаються в договорі про надання правової допомоги.

При встановленні розміру гонорару враховуються складність справи, кваліфікація та досвід адвоката, фінансовий стан клієнта й інші істотні обставини. Гонорар має бути розумним і враховувати витрачений адвокатом час.

Вирішуючи питання про розподіл судових витрат, суд має враховувати, що розмір відшкодування судових витрат, не пов`язаних зі сплатою судового збору, повинен бути співрозмірним з ціною позову, тобто не має бути явно завищеним порівняно з ціною позову. Також судом мають бути враховані критерії об`єктивного визначення розміру суми послуг адвоката. У зв`язку з цим суд з урахуванням конкретних обставин, зокрема ціни позову, може обмежити такий розмір з огляду на розумну необхідність судових витрат для конкретної справи.

Аналогічний висновок викладений в постанові Верховного Суду від 02.06.2022 у справі №160/6899/20.

Cуд також має враховувати чи пов`язані ці витрати з розглядом справи, чи є розмір таких витрат обґрунтованим та пропорційним до предмета спору, значення справи для сторін, в тому числі чи міг результат її вирішення вплинути на репутацію сторони або чи викликала справа публічний інтерес тощо.

Визначаючись із відшкодуванням понесених витрат на правничу допомогу, суд не зобов`язаний присуджувати стороні, на користь якої ухвалене судове рішення, всі понесені нею витрати на професійну правничу допомогу, якщо, керуючись принципами справедливості та верховенства права, встановить, що розмір гонорару, визначений стороною та його адвокатом, є завищеним щодо іншої сторони спору, враховуючи такі критерії, як складність справи, витрачений адвокатом час, значення спору для сторони тощо.

Велика Палата Верховного Суду вказала на те, що при визначенні суми відшкодування суд має виходити з критерію реальності адвокатських витрат (встановлення їхньої дійсності та необхідності), а також критерію розумності їхнього розміру, виходячи з конкретних обставин справи та фінансового стану обох сторін (пункт 21 додаткової постанови Великої Палати Верховного Суду від 19 лютого 2020 року у справі № 755/9215/15-ц).

Ключовим критерієм під час розгляду питання щодо можливості стягнення "гонорару успіху" у справі яка розглядається є розумність заявлених витрат. Тобто розмір відповідної суми має бути обґрунтованим. Крім того, підлягає оцінці необхідність саме такого розміру витрат.

Відповідно до поданих представником позивача доказів на обґрунтування понесених приватним акціонерним товариством "Поліемос" витрат на надання професійної правничої допомоги вбачається, що 26.08.2021 року між ПрАТ "Поліемос" (Клієнт) та АО "Кролевецький та партнери" (Об`єднання) укладено договір №01/26/08 про надання правової допомоги, за умовами якого Об`єднання на визначених цим Договором умовах та порядку здійснює на платній основі надання Клієнту правової допомоги щодо представництва інтересів Клієнта під час оскарження рішень, дій, бездіяльності Головного управління Державної податкової служби України у Харківській області, вчинених управлінням та його посадовими особами до, під час та після проведення планової податкової перевірки Клієнта, проведеної з 05.07.2021 по 13.08.2021 року, за результатами якої складено акт № 14536/20-40-07-04-08/31632688 від 20.08.2021 (Т.15 а.с. 28 - 31).

Згідно п.1.2 розділу І Договору, про необхідність надання інших видів правової допомоги Об`єднання повідомляє усно чи письмово Клієнта, або така необхідність визначається сторонами в окремих додатках до договору, або в актах приймання-передачі наданих послуг до цього Договору (звітах про надання правової допомоги).

Додатком 2 від 28.09.2021 року до Договору №01/26/08 від 26.08.2021 року погоджено Сторонами Договору наступні умови щодо обсягу правової допомоги та її вартості:

- складання та подання позовної заяви про визнання протиправним та скасування податкового повідомлення - рішення №00196660704 від 22.09.2021,

- підготовка всіх необхідних доказів та подання їх до суду,

- складання всіх необхідних процесуальних документів,

- участь у судових засіданнях,

- подання та отримання процесуальних документів у справі та вчинення інших юридично значущих дій для захисту прав та законних інтересів Клієнта, пов`язаних із проведенням податковим органом перевірки (Т.15 а.с. 32).

Положеннями п.3.1, 3.2, 3.4 - 3.8 розділу ІІІ Договору №01/26/08 від 26.08.2021 року про надання правової допомоги визначено, що вартість послуг по наданню Клієнту правової допомоги є гонораром. Гонорар визначається у додатках до договору як фіксована сума за певний вид послуги або сукупна вартість відпрацьованого в інтересах Клієнта часу.

Надання правової допомоги оформляється звітом про надану правову допомогу (актом здачі-приймання наданих послуг). Клієнт здійснює оплату послуг за Договором у наступному порядку: - 50% суми, визначеної в Додатках до договору фіксованої суми, на умовах поперед: оплати; - залишок погодженого сторонами гонорару - після надання обумовленого обсягу прав: допомоги протягом 5 (п`яти) днів з дати виставлення Об`єднанням рахунку на оплату. Фактичні витрати сплачуються Клієнтом окремо або зазначаються у звіті про надану праві допомогу (акті здачі-приймання наданих послуг). Фактичні витрати не входять до складу гонорару. Розрахунок за послуги, передбачені умовами Договору, здійснюється шляхом перерахування грошових коштів на поточний рахунок Об`єднання. За згодою сторін вартість послуг може бути сплачена іншим способом та/або в іншій формі.

Підставою для сплати гонорару та відшкодування фактичних витрат є звіт про надану правничу допомогу (акт здачі-приймання наданих послуг), а у випадку авансових платежів - договір.

АО "Кролевецький та партнери" виставлено підприємству рахунок - фактуру №119 від 01.10.2021, в якому визначено предоплату за надання правової допомоги за Договором №01/26/08 від 26.08.2021 року про надання правової допомоги, що складає 33 500,00 грн. (Т.15 а.с. 35).

Платіжними дорученнями від 07.10.2021 року, 11.10.2021 та 12.11.2021 року підтверджено сплату позивачем в безготівковій формі 33 500,00 грн. за надану АО "Кролевецький та партнери" правової допомоги в рамках укладеного Договору №01/26/08 від 26.08.2021 року про надання правової допомоги (Т.15 а.с. 36 - 38).

Отже, надаючи оцінку співмірності суми витрат на професійну правничу допомогу зі складністю справи, змістом виконаних та наданих адвокатом послуг, обсягом наданих адвокатами послуг, колегія суддів дійшла висновку про наявність підстав для відшкодування на користь позивача понесених ним судових витрат на професійну правничу допомогу надану під час розгляду справи в суді першої інстанції, яка підлягає стягненню з відповідача у розмірі 66 639,00 грн., оскільки вказаний розмір є доведеним, обґрунтованим та співмірним.

За встановлених обставин, колегія суддів погоджується із висновками суду першої інстанції та не вбачає підстав для задоволення апеляційної скарги відповідача.

Доводи апеляційної скарги таких висновків не спростовують.

Під час апеляційного розгляду справи відповідачем не надано доказів, які б спростували співмірність розміру судових витрат із обсягом виконаних адвокатом робіт, не надано власного розрахунку, яка сума витрат, на його погляд, є розумною.

Враховуючи вищевикладене, відповідно до пункту першого частини першої статті 315 КАС України за наслідками розгляду апеляційної скарги на судове рішення суду першої інстанції суд апеляційної інстанції має право залишити апеляційну скаргу без задоволення, а судове рішення - без змін.

Згідно зі статтею 316 КАС України суд апеляційної інстанції залишає апеляційну скаргу без задоволення, а рішення або ухвалу суду - без змін, якщо визнає, що суд першої інстанції правильно встановив обставини справи та ухвалив судове рішення із додержанням норм матеріального і процесуального права.

Оскільки доводи апеляційної скарги не знайшли свого підтвердження та спростовуються висновками суду першої інстанції, які зроблені на підставі повного, всебічного та об`єктивного аналізу відповідних правових норм та фактичних обставин справи, колегія суддів дійшла висновку, що суд першої інстанції правильно встановив обставини справи та ухвалив судове рішення з додержанням норм матеріального та процесуального права, а тому оскаржуване рішення слід залишити без змін.

Керуючись ст. ст. 243, 250, 311, 315, 316, 321 Кодексу адміністративного судочинства України, суд, -

ПОСТАНОВИВ:

Апеляційну скаргу Головного управління ДПС у Харківській області залишити без задоволення.

Додаткове рішення Харківського окружного адміністративного суду від 12.12.2022 по справі № 520/19209/21 залишити без змін.

Постанова набирає законної сили з дати її прийняття та може бути оскаржена у касаційному порядку протягом тридцяти днів з дня складення повного судового рішення шляхом подачі касаційної скарги безпосередньо до Верховного Суду.

Головуючий суддя І.С. ЧалийСудді І.М. Ральченко В.В. Катунов Повний текст постанови складено 20.06.2023 року

Дата ухвалення рішення15.06.2023
Оприлюднено22.06.2023
Номер документу111660654
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —520/19209/21

Ухвала від 08.11.2023

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Юрченко В.П.

Ухвала від 09.10.2023

Адміністративне

Другий апеляційний адміністративний суд

П’янова Я.В.

Ухвала від 26.09.2023

Адміністративне

Другий апеляційний адміністративний суд

П’янова Я.В.

Ухвала від 26.09.2023

Адміністративне

Другий апеляційний адміністративний суд

П’янова Я.В.

Ухвала від 24.07.2023

Адміністративне

Другий апеляційний адміністративний суд

П’янова Я.В.

Постанова від 15.06.2023

Адміністративне

Другий апеляційний адміністративний суд

Чалий І.С.

Постанова від 15.06.2023

Адміністративне

Другий апеляційний адміністративний суд

Чалий І.С.

Ухвала від 29.05.2023

Адміністративне

Другий апеляційний адміністративний суд

Чалий І.С.

Ухвала від 16.05.2023

Адміністративне

Другий апеляційний адміністративний суд

Чалий І.С.

Ухвала від 02.05.2023

Адміністративне

Другий апеляційний адміністративний суд

Чалий І.С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні