Ухвала
від 21.06.2023 по справі 463/5061/23
ЛИЧАКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ЛЬВОВА

Справа №463/5061/23

Провадження №1-кс/463/4219/23

У Х В А Л А

про застосування запобіжного заходу

21 червня 2023 року Личаківський районний суд м. Львова

Слідчий суддя ОСОБА_1 , з участю секретаря судового засідання ОСОБА_2 , прокурора ОСОБА_3 , захисників ОСОБА_4 , ОСОБА_5 , підозрюваного ОСОБА_6 , розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в місті Львові клопотання детектива Відділудетективів іззахисту фінансіву фіскальнійсфері Підрозділудетективів (направах самостійногоуправління)Територіального управлінняБЕБ уЛьвівській області ОСОБА_7 ,погоджене прокуроромвідділу наглядуза додержаннямзаконів органами,які ведутьборотьбу зорганізованою злочинністюуправління наглядуза додержаннямзаконів Національноюполіцією Українита органами,які ведутьборотьбу зорганізованою татранснаціональною злочинністюЛьвівської обласноїпрокуратури ОСОБА_3 , про застосування запобіжного заходу у вигляді застави

ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженцю м. Львова, українцю, громадянину України, з середньою освітою, одруженому, має на утриманні малолітню дитину 2019 року народження, працюючому директором ТОВ «Файв», не судимому, зареєстрованому та проживаючому за адресою: АДРЕСА_1 ,

у кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 42023140000000004 від 4 січня 2023 року, за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 3 ст. 28 - ч. 1 ст. 204; ч. 3 ст. 28 - ч. 2 ст. 204 КК України, -

ВСТАНОВИВ:

детектив Відділудетективів іззахисту фінансіву фіскальнійсфері Підрозділудетективів (направах самостійногоуправління)Територіального управлінняБЕБ уЛьвівській області ОСОБА_7 як сторона кримінального провадження, звернувся з клопотанням до слідчого судді Личаківського районного суду м. Львова, погодженим з прокурором відділунагляду задодержанням законіворганами,які ведутьборотьбу зорганізованою злочинністюуправління наглядуза додержаннямзаконів Національноюполіцією Українита органами,які ведутьборотьбу зорганізованою татранснаціональною злочинністюЛьвівської обласноїпрокуратури ОСОБА_3 , про застосування щодо підозрюваного ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , запобіжного заходу у вигляді застави в розмірі 20 прожиткових мінімумів для працездатних осіб, що становить 53680 гривень. У разі внесення підозрюваним застави просить покласти на нього на строк 2 місяці наступні обов`язки, передбачені ст. 194 КПК України: прибувати до детектива, прокурора в провадженні якого перебуватиме дане кримінальне провадження, слідчого судді або суду за першим викликом; не відлучатися з Львівської області без дозволу детектива, прокурора в провадженні якого перебуватиме дане кримінальне провадження, слідчого судді або суду; повідомляти детектива, прокурора в провадженні якого перебуватиме дане кримінальне провадження, слідчого суддю або суд про зміну свого місця проживання; утримуватися від спілкування із свідками у кримінальному провадженні; здати на зберігання до Головного управління ДМС у Львівській області, що знаходиться за адресою: м. Львів, вул. Січових Стрільців, буд. 11, або інші територіальні органи ДМС України свій паспорт (паспорти) громадянина України для виїзду за кордон та інші документи, що дають право на виїзд з України і в`їзд в Україну.

Як вбачається з матеріалів клопотання, ОСОБА_6 підозрюється у вчинені у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 3 ст. 27, ч. 3 ст. 28 ч. 1 ст. 204; ч. 3 ст. 27, ч. 3 ст. 28 - ч. 2 ст. 204 КК України.

Зокрема, досудовим розслідуванням встановлено, що приблизно з травня 2022 року (більш точну дату в ході досудового розслідування не встановлено) ОСОБА_6 , з метою скоєння навмисних злочинів, направлених на незаконне виготовлення тютюнових виробів, а саме тютюну для кальяну, з використанням обладнання, яке забезпечує масове виробництво таких товарів, з корисливих мотивів, з метою подальшого отримання матеріальної вигоди (неконтрольованих державою прибутків), від виготовлення та подальшого збуту незаконно виготовлених тютюнових виробів (тютюну для кальяну), створив та очолив організовану групу, до складу якої залучив в якості безпосередніх виконавців: ОСОБА_8 , ОСОБА_9 , а також з квітня 2023 року (більш точну дату в ході досудового розслідування не встановлено) ОСОБА_10 , а також інших невставлених на даний час під час досудового розслідування осіб, які добровільно надали свою згоду, на участь у незаконному виготовленні тютюнових виробів та їх подальшій реалізації як на території Львівської області та інших регіонів України.

ОСОБА_6 діючи як організатор групи та виконавець, здійснював загальне керівництво угрупованням, координував дії кожного учасника, розподіляв між ними злочинні ролі, крім того, як організатор, забезпечив функціонування та діяльність ТОВ «Файв» (38665494), яке зареєстровано за адресою: м. Львів, вул. Юнаківа М. генерала, буд. 9-б та фактично здійснює свою діяльність за адресою: АДРЕСА_2 (основний вид діяльності (12.00) виробництво тютюнових виробів), забезпечував членів групи сировиною, яка необхідна для виготовлення сумішей тютюнових для кальянів, пакувальними засобами, обладнанням для виготовлення тютюнових виробів та їх упаковування, інше), безпосередньо займався збутом незаконно виготовлених тютюнових виробів, а після збуту тютюнових виробів розподіляв отримані кошти (прибутки) між учасниками групи.

ОСОБА_8 , у складі організованої групи відведена роль виконавця злочину, яка зводилася до: пошуку постачальників сировини та її закупки, здійснення аналізу цін на ринку продукції, відправку готової продукції в адресу покупців в т.ч. через відділення «Нова пошта», формування накладних на продаж товару, тощо.

ОСОБА_9 , відведена роль виконавця злочину, яка зводилася до: забезпечення безперебійної та постійної роботи обладнання, яке використовувалось для виготовлення сумішей тютюнових для кальянів, здійснення контролю за дотриманням технологічного процесу при виготовленні сумішей тютюнових для кальянів, підбір кандидатів на роботу та навчання персоналу, здійснення постійного контролю за виробництвом, пакування готової продукції, пошук потенційних клієнтів на продукцію, її відпуск покупцям, а також забезпечення просування готової продукції «5ive» через соціальні мережі Інтернет.

ОСОБА_10 , відведена роль виконавця злочину, яка зводилася до: забезпечення виробництва сумішей тютюнових для кальянів, пакування готової продукції до фірмових упаковок ТОВ «Файв» (яка містить логотип «5ive»), доставка готової продукції, а саме: сумішей тютюнових для кальянів («5ive») до точок продажу АДРЕСА_3 та АДРЕСА_4 , а також відправку готової продукції через відділення « ІНФОРМАЦІЯ_2 ».

У складі організованої групи ОСОБА_6 , ОСОБА_8 , ОСОБА_9 , а також інші невставлені на даний час, під час досудового розслідування особи, в період з травня 2023 року (більш точну дату в ході досудового розслідування не встановлено) по 24 травня 2023 року та ОСОБА_10 в період з травня 2023 року (більш точну дату в ході досудового розслідування не встановлено) по 24 травня 2023 року, на території м. Львова, здійснили умисні злочини, спрямовані на незаконне виготовлення тютюнових виробів (тютюну для кальянів) з використанням обладнання, яке забезпечує масове виробництво таких товарів, при наступних обставинах.

Так, ОСОБА_6 , маючи умисел на незаконне виготовлення підакцизних товарів тютюнових виробів (тютюну для кальянів), з метою подальшого їх збуту, в порушення нормативно-правових актів, а саме: ст.ст. 11, 14, 215, 226 Податкового кодексу України, Законів України «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв, тютюнових виробів, рідин, що використовуються в електронних сигаретах, та пального» від 19 грудня 1995 року, «Про ліцензування видів господарської діяльності» від 2 березня 2015 року, діючи як організатор у складі організованої групи, до складу якої входили: ОСОБА_8 , ОСОБА_9 , а також ОСОБА_10 (який приєднався до них пізніше), а також інші невставлені на даний час в ході досудового розслідування особи, з корисливих мотивів, з травня 2022 року (більш точної дати в ході досудового розслідування не встановлено) по 24 травня 2023 року, за адресою: АДРЕСА_2 , організували незаконне виробництво, зберігання з метою збуту та збут незаконно виготовлених тютюнових виробів (сумішей тютюнових для кальянів).

Реалізовуючи свій злочинний умисел, ОСОБА_6 , діючи як організатор та виконавець злочинів у складі організованої групи, реалізовуючи спільний злочинний умисел на отримання неконтрольованих державою сум прибутків від реалізації незаконно виготовлених з метою збуту тютюнових виробів (тютюну для кальянів), у невстановлений досудовим розслідуванням точний час, в період з травня 2022 року по 24 травня 2023 року, діючи як директор ТОВ «Файв» (ЄДРПОУ 38665494), реквізити якої використовувались для прикриття незаконної діяльності, підшукав та орендував у ТОВ «Самшит» (ЄДРПОУ 22394896), частину нежитлового приміщення, яке використовував для вищевказаної незаконної діяльності, що знаходиться за адресою: м. Львів, вул. Ткацька, буд. 29. Відповідно до поданого керівником ТОВ «Файв» ОСОБА_11 повідомлення про об`єкти оподаткування або об`єкти, пов`язані з оподаткуванням або через, які провадиться діяльність за формою № 20-ОПП від 12 травня 2022 року, за вищевказаною адресою у ТОВ «Файв» рахується об`єкт оподаткування, а саме цех, який він використовує у своїй фінансово-господарській діяльності.

Після підшукання вищевказаного нежитлового виробничого і складського приміщення, учасниками організованої групи у складі: ОСОБА_6 ; ОСОБА_8 , ОСОБА_9 та ОСОБА_10 , а також іншими невставленими на даний час в ході досудового розслідування особами, з метою незаконного виготовлення тютюнових виробів (тютюну для кальянів) та їх подальшого збуту, за невстановлених досудовим розслідуванням обставин, було придбано спеціальне обладнання, яке необхідне для виготовлення та упакування таких тютюнових виробів.

Для прикриття незаконної діяльності учасників організованої групи, ОСОБА_6 обіймаючи посаду керівника та засновника ТОВ «Файв» з метою надання їх діяльності виду законної та відвернення уваги правоохоронних органів, отримав 29 липня 2022 року в ДПС України ліцензію на виробництво тютюнових виробів (суміші тютюнові для кальяну) №990111202200003.

В ст. 1 Закону України «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв, тютюнових виробів, рідин, що використовуються в електронних сигаретах та пального» від 19.12.1995, надано визначення терміну повний технологічний цикл виробництва - сукупність приміщень, технологічного та іншого обладнання, відповідних технологічних процесів, що забезпечують переробку сировини в продукцію, готову для реалізації кінцевому споживачу, а також лабораторій (власних або залучених на договірних засадах у випадках, передбачених цим Законом), акредитованих відповідно до законодавства.

Згідно з п. 226.1 ст. 226 ПКУ у разі виробництва на митній території України тютюнових виробів та рідин, що використовуються в електронних сигаретах, чи ввезення таких товарів на митну території України платники податків зобов`язанні забезпечити їх маркування марками встановленого зразка у такий спосіб, щоб марка акцизного податку розривалась під час відкупорювання (розривання) товару.

Наявність наклеєної в установленому порядку марки акцизного податку встановленого зразка на пачці (упаковці) тютюнового виробу, є однією з умов для ввезення на митну територію України і продаж таких товарів споживачам, а також підтвердженням сплати податку та легальності ввезення товарів (п. 226.2 ст. 226 ПКУ).

Згідно з інформацією наданою ГУ ДПС у Львівській області службові особи ТОВ «Файв» (38665494) в особі ОСОБА_6 за період з 2022-2023 років із заявками-розрахунками та відповідними документами з приводу отримання марок акцизного податку до Головного управління ДПС у Львівській області не зверталися.

Враховуючи вищевказане, лише за наявності дотримання повного технологічного циклу виробництва підакцизних товарів, та нанесення марки акцизного податку на продукцію, як це передбачає діюче законодавство України можна стверджувати про законність виробництва тютюнових виробів (тютюну для кальянів).

Зокрема, з метою налагодження масового виготовлення тютюнових виробів (тютюну для кальяну), ТОВ «Файв» в особі ОСОБА_6 придбано та розміщено у вищевказаному орендованому приміщенні, обладнання: котел паровий харчовий «КПЭ - 60» з мішалкою скребковою, двигун потужністю 1,1 кВт та вакуумна пакувальна машина моделі FS 205.

Окрім цього, у невстановлений досудовим розслідуванням точний час, ОСОБА_6 , з метою забезпечення виготовлення та подальшої реалізації тютюну для кальяну, здійснив пошук та закупівлю сировини, яка необхідна для виготовлення суміші для кальянів, а також пакувальної тари, яка необхідна для подальшої упаковки готової продукції. Пакувальну тару для готових тютюнових сумішей для кальянів на замовлення ТОВ «Файв» виготовляло ПП «АМ-Прінт» (ЄДРПОУ 43789069), яка службовими особами доставлялась за місцем здійснення діяльності ТОВ «Файв»: м. Львів, вул. Ткацька, 29.

В подальшому, ОСОБА_6 , діючи як організатор та виконавець злочинів, після проведення монтажу та налагодження роботи устаткування, упродовж вказаного періоду, з травня 2022 року по 24 травня 2023 року, діючи в складі організованої групи з ОСОБА_8 , ОСОБА_9 та ОСОБА_10 , а також іншими невставленими на даний час особами, достовірно знаючи про незаконність діяльності по виготовленню, зберіганню з метою збуту та збуту тютюнових виробів (тютюну для кальянів) «5ive», з використанням спеціального обладнання забезпечував здійснення виготовлення, зберігання з метою збуту та збут тютюну для кальяну без марок акцизного податку встановлено зразка.

Зокрема, ОСОБА_6 виконуючи роль організатора та керівника ТОВ «Файв» у складі організованої групи, спільно ОСОБА_8 , ОСОБА_9 та ОСОБА_10 , а також іншими невставленими на даний час особами, контролював процес виробництва, перевіряв якість товару, здійснював технічне обслуговування обладнання для виробництва тютюнових виробів, контролював упакування та зберігання з метою подальшого збуту готової продукції, здійснював контроль за прибутками та витратами даного незаконного виробництва, розподіляв отримані від продажу незаконного виготовлених та збутих тютюнових виробів (тютюну для кальяну) без марок акцизного податку, грошові кошти між членами організованої групи.

Реалізовуючи злочинний план щодо незаконного виготовлення тютюнових виробів (тютюну для кальяну) з метою збуту, у період з травня 2022 року по 24 травня 2023 року, за вищевказаних обставин, ОСОБА_6 діючи у складі організованої групи з ОСОБА_8 , ОСОБА_9 та ОСОБА_10 , а також іншими невставленими на даний в ході досудового розслідування особами, з використанням вищевказаного обладнання, яке призначено для виготовлення (тютюну для кальяну), незаконно виготовили тютюнові вироби (тютюн для кальяну) різного асортименту у кількості - 24700 пачок, які в подальшому виконавцями організованої групи були поміщені до попередньо придбаних та заготовлених упаковок різного об`єму на якій міститься торговий знак «5ive».

З метою просування незаконно виготовленої ТОВ «Файв» підакцизної продукції на внутрішньому ринку організатором злочинної групи ОСОБА_6 за сприяння ОСОБА_8 , ОСОБА_9 та ОСОБА_10 , а також інших невставлених на даний час осіб, в месенджері «Telegram» зареєстровано соціальну групу «5ive». У вказаній групі останні пропонували для збуту суміші тютюнові для кальянів в асортименті, які зазначені вказаному Інтернет сайті.

Частина незаконно виготовлених тютюнових сумішей «5ive» реалізувалась ОСОБА_6 , ОСОБА_8 , ОСОБА_9 та ОСОБА_10 , а також іншими невставленими на даний час особами через Інтернет-мережу на сайтах « ІНФОРМАЦІЯ_3 », « ІНФОРМАЦІЯ_4 », « ІНФОРМАЦІЯ_5 », «tabacoff.ua», а також магазинах: « ІНФОРМАЦІЯ_6 » (« ІНФОРМАЦІЯ_7 » - сторінка в Інстаграм zapravka_hookashop) за адресою: АДРЕСА_4 ) та « ІНФОРМАЦІЯ_8 » (сторінка в Інстаграм рemagama) за адресою: АДРЕСА_3 .

Відповідно до висновку експерта (за результатами проведення судової товарознавчої експертизи) № 2237-Е від 12 червня 2023 року тютюнова суміш для кальянів згідно Української класифікації товарів зовнішньоекономічної діяльності, відповідають характеристикам коду 2403 11 00 00 тютюн для кальянів, тобто виявлені та вилучені в ході обшуків 24.05.2023 товари, а саме: суміші тютюнові для кальянів є підакцизною групою товарів.

Таким чином, детектив вважає, що в діях ОСОБА_6 наявні підстави для обґрунтованої підозри у вчинені останнім злочинів, передбачених ч. 3 ст. 27, ч. 3 ст. 28 ч. 1 ст. 204 та ч. 3 ст. 27, ч. 3 ст. 28 - ч. 2 ст. 204 КК України, у зв`язку з чим 19 червня 2023 року останньому повідомлено про підозру у вчиненні таких.

Детектив клопотання про обрання запобіжного заходу у вигляді застави мотивує тим, що ОСОБА_6 обґрунтовано підозрюється у вчиненні злочинів, санкція яких передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк від трьох до п`яти років з конфіскацією та знищенням незаконно вироблених або придбаних товарів, знарядь виробництва, сировини для їх виготовлення. Вказує, що оцінюючи особу підозрюваного та обставини вчинення корисливих кримінальних правопорушень, в яких він підозрюється, орган досудового розслідування приходить до переконання в тому, що наявні ризики, передбачені ст. 177 КПК України, а тому є підстави для обрання запобіжного заходу у вигляді застави. Зокрема зазначає, що ризик можливості ОСОБА_6 переховуватися від органів досудового розслідування та суду, даний підтверджується тим, що у разі визнання винуватим йому загрожує покарання у вигляді позбавлення волі на строк від трьох до п`яти років з конфіскацією та знищенням незаконно вироблених або придбаних товарів, знарядь виробництва, сировини для їх виготовлення, відтак усвідомлюючи про факт вчинення вказаних кримінальних правопорушень, відчуваючи страх та невідворотність у майбутньому покарання за вчинене ним діяння, останній може ухилятись від слідства та суду, зможе змінити місце свого проживання, у тому числі шляхом виїзду за кордон чи на не підконтрольну територію України. Також наявний ризик, що ОСОБА_6 може знищити або сховати речі та документи, які мають істотне значення для встановлення обставин кримінального правопорушення, враховуючи те, що на даний час органом досудового розслідування не отримано всіх речових доказів та знарядь вчинення кримінального правопорушення. Окрім того підозрюваний може незаконно впливати на свідків у кримінальному провадженні, а саме постачальників сировини та покупців готової продукції тютюну для кальянів «5ive», з метою спотворення документів, шляхом внесення до них недостовірних відомостей, а також на інших підозрюваних у даному кримінальному провадженні, з метою уникнення кримінальної відповідальності, шляхом переконання та залякування може спонукати свідків та інших підозрюваних до зміни показань. Для закінчення досудового розслідування та прийняття остаточного ґрунтовного, об`єктивного і законного рішення у даному кримінальному провадженні необхідно провести низку слідчих (розшукових) дій, а ОСОБА_6 може перешкоджати їх проведенню, зокрема може негативно впливати на хід досудового розслідування, узгоджувати свої показання з показанням інших осіб, свідками та підозрюваними, а також з особами яким в подальшому планується повідомити про підозру у кримінальному провадженні, давати цим особам поради з врахуванням відомих йому обставин справи, схиляти їх до дачі завідомо неправдивих показань в ході досудового розслідування, з метою створення собі алібі щодо його непричетності до вчинення інкримінованих йому кримінальних правопорушень, тим самим перешкоджати кримінальному провадженню та продовжувати вчиняти інші кримінальні правопорушення.

Прокурор в судовому засіданні подане клопотання підтримав, пояснення надав аналогічні викладеним в ньому, а тому на даному етапі досудового розслідування вважає за необхідне обрати запобіжний захід у виді застави.

Захисники в судовому засіданні відносно задоволення клопотання заперечили, вказали, що вважають оголошену підозру необґрунтованою, оскільки в діях підозрюваного відсутні склад кримінального правопорушення, передбаченого ст. 204 КК України, відсутні ризики визначенні в ст. 177 КПК України для обрання запобіжного заходу, просили в задоволенні клопотання відмовити.

Підозрюваний підтримав позицію своїх захисників.

Заслухавши пояснення учасників процесу, оглянувши та перевіривши надані матеріали клопотання, вважаю, що клопотання підлягає до задоволення виходячи з наступного.

Вирішуючи питання про застосування запобіжного заходу відносно підозрюваного, слідчий суддя враховує вимоги п.п. 3, 4 і 5 Конвенції про захист прав людини та основоположних свобод та практику Європейського суду з прав людини, згідно з якими обмеження права особи на свободу і особисту недоторканість можливе лише в передбачених законом випадках за встановленою процедурою. При цьому ризик переховування підозрюваного від правосуддя не може оцінюватись виключно на підставі суворості можливого судового рішення, а це слід робити з урахуванням низки відповідних фактів, які можуть підтверджувати існування такого ризику, або свідчити про такий його незначний ступінь, який не може служити підставою для запобіжного заходу.

Відповідно до ч. 1 ст. 177 КПК України метою застосування запобіжного заходу є забезпечення виконання підозрюваним, обвинуваченим покладених на нього процесуальних обов`язків, а також запобігання спробам: переховуватися від органів досудового розслідування та/або суду; знищити, сховати або спотворити будь-яку із речей чи документів, які мають істотне значення для встановлення обставин кримінального правопорушення; незаконно впливати на потерпілого, свідка, іншого підозрюваного, обвинуваченого, експерта, спеціаліста у цьому ж кримінальному провадженні; перешкоджати кримінальному провадженню іншим чином; вчинити інше кримінальне правопорушення чи продовжити кримінальне правопорушення, у якому підозрюється, обвинувачується.

За змістом закону застава полягає у внесенні коштів у грошовій одиниці України на спеціальний рахунок, визначений в порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України, з метою забезпечення виконання підозрюваним, обвинуваченим покладених на нього обов`язків, під умовою звернення внесених коштів у доход держави в разі невиконання цих обов`язків (ч. 1 ст. 182 КПК України).

З матеріалів клопотання, зокрема долученого до такого витягу з Єдиного реєстру досудових розслідувань вбачається, що Відділом детективів із захисту фінансів у фіскальній сфері Підрозділу детективів (на правах самостійного управління) Територіального управління БЕБ у Львівській області, здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні №42023140000000004 від 4 січня 2023 року, за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 3 ст. 28 - ч. 1 ст. 204; ч. 3 ст. 28 - ч. 2 ст. 204 КК України.

19 червня 2023 року у вказаному кримінальному провадження ОСОБА_6 повідомлено про підозру у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 3 ст. 27, ч. 3 ст. 28 - ч. 1 ст. 204; ч. 3 ст. 27, ч. 3 ст. 28 - ч. 2 ст. 204 КК України.

За змістом ст. 194 КПК України під час розгляду клопотання про застосування запобіжного заходу слідчий суддя, суд зобов`язаний встановити, чи доводять надані сторонами кримінального провадження докази обставини, які свідчать про: наявність обґрунтованої підозри у вчиненні підозрюваним, обвинуваченим кримінального правопорушення; наявність достатніх підстав вважати, що існує хоча б один із ризиків, передбачених статтею 177 цього Кодексу, і на які вказує слідчий, прокурор; недостатність застосування більш м`яких запобіжних заходів для запобігання ризику або ризикам, зазначеним у клопотанні.

Так про наявність обґрунтованої підозри у вчиненні ОСОБА_6 кримінальних правопорушень, передбачених ч. 3 ст. 27, ч. 3 ст. 28 - ч. 1 ст. 204; ч. 3 ст. 27, ч. 3 ст. 28 - ч. 2 ст. 204 КК України (сукупність наявних на даний час доказів припущення про вчинення підозрюваним кримінального правопорушення) свідчать, зокрема: протокол обшуку від 24 травня 2023 року, протокол огляду від 6 квітня 2023 року з додатками до такого, лист УСБ України у Львівській області № 62/5/6-1659 від 7 квітня 2023 року, протокол допиту у якості свідка оперуповноваженого УСБУ у Львівській області ОСОБА_12 від 10 травня 2023 року, висновок експерта за результатами проведення судової товарознавчої експертизи № 2237-Е від 12 червня 2023 року, лист УСБ України у Львівській області № 62/5/6-2435 від 19 травня 2023 року, лист ГУ ДПС у Львівській області № 6602/5/13-01-09-06-05 від 13 червня 2023 року, акт (довідка) ГУ ДПС у Львівській області № 12889/13-01-09-01/38665494 від 12 травня 2023 року, протокол за результатами проведення негласної слідчої (розшукової) дії зняття інформації з електронних комунікаційних мереж від 5 червня 2023 року, протокол за результатами проведення негласної слідчої (розшукової) дії зняття інформації з електронних комунікаційних мереж від 1 червня 2023 року, протокол огляду від 19 березня 2023 року.

Ризиками, які дають підстави слідчому судді застосувати запобіжний захід слід вважати той факт, що підозрюваний, обґрунтовано підозрюється у вчиненні нетяжких злочинів, за які передбачено покарання у виді позбавленням волі на строк до п`яти років, а відтак з метою уникнення кримінальної відповідальності може: переховуватися від органів досудового розслідування та суду; знищити, сховати або спотворити будь-яку із речей чи документів, які мають істотне значення для встановлення обставин кримінального правопорушення; незаконно впливати на свідків у кримінальному провадженні; а також перешкоджати кримінальному провадженню іншим чином, зокрема узгоджувати свої показання з показанням інших осіб, свідками та підозрюваними, в тому числі невстановленими на даний час особами, давати таким поради з врахуванням відомих йому обставин справи, схиляти їх до дачі завідомо неправдивих показань та продовжувати вчиняти інші кримінальні правопорушення.

Наведені дані про особу обвинуваченого, який раніше не судимий не гарантують запобігання встановленим ризикам без застосування запобіжного заходу у виді застави.

Обставини, що могли б свідчити про можливість запобігання зазначеним ризикам шляхом застосуванням інших, більш м`яких запобіжних заходів, слідчим суддею на даному етапі не встановлено.

При цьому щодо доводів сторони захисту щодо відсутності в діях підозрюваного складу інкримінованого йому кримінального правопорушення, то слід відзначити, що незаконність зазначених у ч. 1ст. 204 КК Українидій обумовлена незаконністю самого виготовленняпідакцизних товарів (алкогольних напоїв). В свою чергу, незаконно виготовленими підакцизними товарами слід вважати товари, виготовлені особою, яка не зареєстрована як суб`єкт підприємницької діяльності або працює без отримання ліцензії, якщо відповідна діяльність підлягає ліцензуванню, або з порушенням умов ліцензування. На даному етапі, як зазначено вище, слідчий суддя прийшов до переконання з посиланням на долучені до клопотання докази наявності в діях підозрюваного сукупність наявних на даний час доказів припущення про вчинення ним кримінального правопорушення, що під час судового розгляду не спростовано.

На підставінаведеного,слідчий суддявважає,що інші,більш м`якізапобіжні заходиє недостатнімидля запобіганняризикам,встановленим всудовому засіданні,в порядкуст.177КПК України,а тому запобігти таким можливо лише шляхом застосування до підозрюваного запобіжного заходу у виді застави.

Щодо визначення розміру такої, то слідчий суддя враховує тяжкість злочинів, у вчиненні яких підозрюється ОСОБА_6 , обставини вчинення таких, зокрема роль підозрюваного в складі організованої групи, його матеріальне становище та сімейний стан, зокрема наявність в нього малолітньої дитини на утриманні, а тому на думку слідчого судді у відповідності до положень п. 1 ч. 5 ст. 182 КПК України розмір застави слід визначити в межах 20 (тридцяти) розмірівпрожиткового мінімуму для працездатних осіб, що буде достатнім для гарантування виконання підозрюваним покладених на нього обов`язків.

Крім того, на підозрюваного слід покласти обов`язки передбачені ч. 5 ст. 194 КПК України, зокрема: прибувати до детектива, прокурора в провадженні якого перебуватиме дане кримінальне провадження, слідчого судді або суду за першим викликом; не відлучатися з Львівської області без дозволу детектива, прокурора в провадженні якого перебуватиме дане кримінальне провадження, слідчого судді або суду; повідомляти детектива, прокурора в провадженні якого перебуватиме дане кримінальне провадження, слідчого суддю або суд про зміну свого місця проживання; утримуватися від спілкування із свідками обвинувачення у даному кримінальному провадженні; здати на зберігання до Головного управління ДМС у Львівській області, що знаходиться за адресою: м. Львів, вул. Січових Стрільців, буд. 11, або інші територіальні органи ДМС України свій паспорт (паспорти) громадянина України для виїзду за кордон та інші документи, що дають право на виїзд з України і в`їзд в Україну.

Керуючись вимогами статей 177, 178, 183, 186, 194, 196, 197, 395 КПК України, -

ПОСТАНОВИВ:

клопотання детектива Відділу детективів із захисту фінансів у фіскальній сфері Підрозділу детективів (на правах самостійного управління) Територіального управління БЕБ у Львівській області ОСОБА_7 задовольнити.

Застосувати до підозрюваного ОСОБА_6 запобіжний захід у вигляді застави в розмірі 20 (двадцяти) розмірівпрожиткового мінімуму для працездатних осіб, що становить 53680 (п`ятдесят три тисячі шістсот вісімдесят) гривень.

Сума застави може бути внесена як самим підозрюваним, так і іншою фізичною або юридичною особою (заставодавцем) на депозитний рахунок Територіального управління Державної судової адміністрації України в Львівській області за такими реквізитами: код ЄДРПОУ 26306742, банк отримувача: ДКСУ, м. Київ, код банку отримувача (МФО) 820172, рахунок отримувача UA598201720355219002000000757.

Роз`яснити підозрюваному, що підозрюваний, який не тримається під вартою, не пізніше п`яти днів з дня обрання запобіжного заходу у вигляді застави зобов`язаний внести кошти на відповідний рахунок або забезпечити їх внесення заставодавцем та надати документ, що це підтверджує, слідчому, прокурору, суду.

Роз`яснити підозрюваному, що у разі невиконання обов`язків заставодавцем, а також, якщо підозрюваний, будучи належним чином повідомлений, не з`явився за викликом до слідчого, прокурора, слідчого судді, суду без поважних причин чи не повідомив про причини своєї неявки, або якщо порушив інші покладені на нього при застосуванні запобіжного заходу обов`язки, застава звертається в дохід держави та зараховується до спеціального фонду Державного бюджету України й використовується у порядку, встановленому законом для використання коштів судового збору.

Покласти на підозрюваного ОСОБА_6 такі обов`язки:

1.прибувати до детектива, прокурора в провадженні якого перебуватиме дане кримінальне провадження, слідчого судді або суду за першим викликом;

2.не відлучатися з Львівської області без дозволу детектива, прокурора в провадженні якого перебуватиме дане кримінальне провадження, слідчого судді або суду;

3.повідомляти детектива, прокурора в провадженні якого перебуватиме дане кримінальне провадження, слідчого суддю або суд про зміну свого місця проживання;

4.утримуватися від спілкування зі свідками обвинувачення у даному кримінальному провадженні;

5.здати на зберігання до Головного управління ДМС у Львівській області, що знаходиться за адресою: м. Львів, вул. Січових Стрільців, буд. 11, або інші територіальні органи ДМС України свій паспорт (паспорти) громадянина України для виїзду за кордон та інші документи, що дають право на виїзд з України і в`їзд в Україну.

Вказані обов`язки покладаються на строк не більше двох місяців, тобто до 20 серпня 2023 року включно.

Контроль за виконанням ухвали в частині виконання покладених на підозрюваного обов`язків покласти на Відділ детективів із захисту фінансів у фіскальній сфері Підрозділу детективів (на правах самостійного управління) Територіального управління БЕБ у Львівській області.

У разі звернення застави в дохід держави слідчий суддя вирішує питання про застосування до підозрюваного запобіжного заходу у вигляді застави у більшому розмірі або іншого запобіжного заходу.

Ухвала слідчого судді підлягає негайному виконанню після її оголошення.

Копію ухвали вручити підозрюваному негайно після її проголошення.

Ухвала може бути оскаржена до Львівського апеляційного суду протягом п`яти днів з дня її оголошення.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення21.06.2023
Оприлюднено22.06.2023
Номер документу111670817
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про застосування запобіжних заходів застава

Судовий реєстр по справі —463/5061/23

Ухвала від 21.06.2023

Кримінальне

Личаківський районний суд м.Львова

Стрепко Н. Л.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні