Ухвала
від 20.06.2023 по справі 921/416/23
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСТІ

УХВАЛА

20 червня 2023 року м. ТернопільСправа № 921/416/23

Господарський суд Тернопільської області

у складі судді Гирили І.М.

розглянув матеріали позовної заяви б/н від 09.06.2023 (вх. № 458 від 15.06.2023) адвоката Притули Оксани Богданівни, вул. Родини Барвінських, 16, м. Тернопіль, що діє в інтересах позивача - Товариства з обмеженою відповідальністю "Т-ПС", вул. Промислова, буд. 30, м. Тернопіль, 46002, до відповідача - Товариства з обмеженою відповідальністю "Тотус", вул. Промислова, буд. 30, м. Тернопіль, 46002, про звернення стягнення на предмет іпотеки, визнання права власності та припинення обтяження, дійшов до висновку про наявність підстав для її повернення, зважаючи на таке.

Відповідно до ч. 2 ст. 162 Господарського процесуального кодексу України (далі -ГПК України) позовна заява подається до суду в письмовій формі і підписується позивачем або його представником або іншою особою, якій законом надано право звертатися до суду в інтересах іншої особи.

У разі пред`явлення позову особою, якій законом надано право звертатися до суду в інтересах іншої особи, в заяві повинні бути зазначені підстави такого звернення (ч. 5 ст. 162 ГПК України).

Згідно з ст. 4 ГПК України право на звернення до господарського суду в установленому цим Кодексом порядку гарантується. Ніхто не може бути позбавлений права на розгляд його справи у господарському суді, до юрисдикції якого вона віднесена законом. Юридичні особи та фізичні особи - підприємці, фізичні особи, які не є підприємцями, державні органи, органи місцевого самоврядування мають право на звернення до господарського суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав та законних інтересів у справах, віднесених законом до юрисдикції господарського суду, а також для вжиття передбачених законом заходів, спрямованих на запобігання правопорушенням. До господарського суду у справах, віднесених законом до його юрисдикції, мають право звертатися також особи, яким законом надано право звертатися до суду в інтересах інших осіб.

Ст. 41 ГПК України визначено склад учасників справи. Зокрема, у справах позовного провадження учасниками справи є сторони та треті особи. При розгляді вимог у наказному провадженні учасниками справи є заявник та боржник. У справах можуть також брати участь органи та особи, яким законом надано право звертатися до суду в інтересах інших осіб. У справах про оскарження рішення третейського суду та про видачу наказу на примусове виконання рішення третейського суду учасниками справи є учасники третейського розгляду, а також особи, які не брали участі у третейському розгляді, якщо третейський суд вирішив питання про їхні права та (або) обов`язки. У справах про банкрутство склад учасників справи визначається Законом України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом".

Сторонами в судовому процесі - позивачами і відповідачами - можуть бути особи, зазначені у статті 4 цього Кодексу. Позивачами є особи, які подали позов або в інтересах яких подано позов про захист порушеного, невизнаного чи оспорюваного права або охоронюваного законом інтересу. Відповідачами є особи, яким пред`явлено позовну вимогу (ст. 45 ГПК України).

В силу приписів чинного процесуального законодавства особами, яким законом надано право звертатися до суду в інтересах інших осіб є: особи, уповноважені діяти від імені юридичної особи відповідно до закону, статуту, положення; органи місцевого самоврядування, прокурор, власник (учасник, акціонер) юридичної особи, якому належить 10 і більше відсотків статутного капіталу товариства (крім привілейованих акцій), або частка у власності юридичної особи якого становить 10 і більше відсотків; органи та особи, яким надано право звертатися до суду в інтересах малолітніх чи неповнолітніх осіб або осіб, які визнані судом недієздатними чи дієздатність яких обмежена. При цьому органи державної влади, органи місцевого самоврядування, які звертаються до суду за захистом прав і інтересів інших осіб, повинні надати суду документи, які підтверджують наявність передбачених законом підстав для звернення до суду в інтересах таких осіб; прокурор, який звертається до суду в інтересах держави, в позовній чи іншій заяві, скарзі обґрунтовує, в чому полягає порушення інтересів держави, необхідність їх захисту, визначені законом підстави для звернення до суду прокурора, а також зазначає орган, уповноважений державою здійснювати відповідні функції у спірних правовідносинах; власник (учасник, акціонер) юридичної особи, якому належить 10 і більше відсотків статутного капіталу товариства (крім привілейованих акцій), або частка у власності юридичної особи якого становить 10 і більше відсотків, може подати в інтересах такої юридичної особи позов про відшкодування збитків, заподіяних юридичній особі її посадовою особою.

Ст. 56 ГПК України визначено, що сторона, третя особа, а також особа, якій законом надано право звертатися до суду в інтересах іншої особи, може брати участь в судовому процесі особисто (самопредставництво) та (або) через представника. Юридична особа незалежно від порядку її створення бере участь у справі через свого керівника, члена виконавчого органу, іншу особу, уповноважену діяти від її імені відповідно до закону, статуту, положення, трудового договору (контракту) (самопредставництво юридичної особи), або через представника.

Чинне процесуальне законодавство визначає лише два види представників законні представники і адвокати.

В силу приписів ст. 58, 60 ГПК України адвокат може бути представником в суді. Повноваження адвоката як представника підтверджуються довіреністю або ордером, виданим відповідно до Закону України "Про адвокатуру та адвокатську діяльність". Представник, який має повноваження на ведення справи в суді, здійснює від імені особи, яку він представляє, її процесуальні права та обов`язки. Обмеження повноважень представника на вчинення певної процесуальної дії мають бути застережені у виданій йому довіреності або ордері. Підстави і порядок припинення представництва за довіреністю визначаються Цивільним кодексом України, а представництва за ордером - законодавством про адвокатуру.

П. 9 ч. 1 ст. 1 Закону України "Про адвокатуру та адвокатську діяльність" визначено, що представництво - вид адвокатської діяльності, що полягає в забезпеченні реалізації прав і обов`язків клієнта в цивільному, господарському, адміністративному та конституційному судочинстві, в інших державних органах, перед фізичними та юридичними особами, прав і обов`язків потерпілого під час розгляду справ про адміністративні правопорушення, а також прав і обов`язків потерпілого, цивільного позивача, цивільного відповідача у кримінальному провадженні.

Повноваження адвоката як захисника або представника в господарському, цивільному, адміністративному судочинстві, кримінальному провадженні, розгляді справ про адміністративні правопорушення, а також як уповноваженого за дорученням у конституційному судочинстві підтверджуються в порядку, встановленому законом. Адвокат зобов`язаний діяти в межах повноважень, наданих йому клієнтом, у тому числі з урахуванням обмежень щодо вчинення окремих процесуальних дій .

Ордер - письмовий документ, що у випадках, встановлених цим Законом та іншими законами України, посвідчує повноваження адвоката на надання правової допомоги. Ордер видається адвокатом, адвокатським бюро або адвокатським об`єднанням та повинен містити підпис адвоката. Рада адвокатів України затверджує типову форму ордера (ст. 26 Закону України "Про адвокатуру та адвокатську діяльність").

Правова допомога це професійна діяльність, спрямована на сприяння громадянам та юридичним особам у реалізації норма права з метою покращення їх правового становища. Правова допомога передбачає, як правило, юридичне представництво та доступ до судової системи.

Крім того, надаючи право адвокату здійснювати представництво та захист своїх інтересів, клієнт обумовлює обсяг наданих адвокату повноважень, який визначається змістом довіреності або відповідним договором на надання правової допомоги.

Правовий аналіз наведених вище норм чинного законодавства свідчить про те, що у господарському процесі адвокат не входить в перелік осіб, яким законом надано право звертатися до суду в інтересах інших осіб; у господарському процесі адвокат може бути лише представником особи, яка має право на звернення до господарського суду за захистом свого порушеного права або охоронюваного законом інтересу. Від імені особи, яку він представляє, адвокат, як представник, має повноваження на ведення справи в суді, здійснює її процесуальні права та обов`язки.

Зі змісту норм ГПК України та ст. 19, 20 Закону України "Про адвокатуру та адвокатську діяльність" не вбачається безумовне право адвоката звертатись до господарського суду з позовними заявами від власного імені в інтересах особи, права або охоронювані законом інтереси якої порушено. Не є документом, що підтверджує повноваження адвоката на подання позову від власного імені в інтересах клієнта і виданий адвокатом ордер. Обґрунтування підстав звернення адвоката Притули О.Б. з позовом в інтересах Товариства з обмеженою відповідальністю "Т-ПС" у позовній заяві також не наведено.

Приписами п. 1 ч. 5 ст. 174 ГПК України визначено, що суддя повертає позовну заяву і додані до неї документи також у разі, якщо заяву подано особою, яка не має процесуальної дієздатності, не підписано або підписано особою, яка не має права її підписувати, або особою, посадове становище якої не вказано.

Таким чином, позовна заява адвоката Притули О. Б., що діє в інтересах Товариства з обмеженою відповідальністю "Т-ПС" б/н від 09.06.2023 (вх. № 458 від 15.06.2023), підлягає поверненню на підставі п. 1 ч. 5 ст. 174 ГПК України.

Також суд вважає за необхідне звернути увагу заявника на те, що згідно з ч. 8 ст. 174 ГПК України повернення позовної заяви не перешкоджає повторному зверненню з нею до господарського суду в загальному порядку після усунення недоліків.

На підставі наведеного, керуючись ст. 162, 174, 232-235 ГПК України, господарський суд

УХВАЛИВ:

1. Позовну заяву адвоката Притули О. Б., що діє в інтересах Товариства з обмеженою відповідальністю "Т-ПС" б/н від 09.06.2023 (вх. № 458 від 15.06.2023) та додані до неї документи, всього на 18 (вісімнадцяти) аркушах, повернути заявнику.

2. Ухвала набирає законної сили у порядку, встановленому ст. 235 ГПК України та підлягає оскарженню в апеляційному порядку відповідно до ст. 256- 257 ГПК України.

3. Копію ухвали направити адвокату Притулі Оксані Богданівні, вул. Родини Барвінських, 16, м. Тернопіль, рекомендованою кореспонденцією з повідомленням про вручення поштового відправлення.

Учасники справи можуть отримати інформацію по справі на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет за веб - адресою: https://te.court.gov.ua/sud5022.

Суддя І.М. Гирила

Дата ухвалення рішення20.06.2023
Оприлюднено22.06.2023
Номер документу111675448
СудочинствоГосподарське
Сутьвідшкодування збитків, заподіяних юридичній особі її посадовою особою. Ст. 56 ГПК України визначено, що сторона,

Судовий реєстр по справі —921/416/23

Ухвала від 20.06.2023

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Гирила І.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні