Рішення
від 16.06.2023 по справі 385/454/23
ГАЙВОРОНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД КІРОВОГРАДСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 385/454/23

Провадження № 2/385/223/23

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

16.06.2023 року м. Гайворон

Гайворонський районний суд Кіровоградської області в складі:

головуючого-судді Венгрина М. В.,

секретар судового засідання Шевченко Л. О.,

розглянувши у відкритому підготовчому засіданні в порядку загального позовного провадження цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 та ОСОБА_3 про визнання права власності в порядку спадкування за законом,

ВСТАНОВИВ:

ОСОБА_1 через свого представника адвоката Волощука В.В. звернулась в суд з позовом до ОСОБА_2 та ОСОБА_3 в якому, просила визнати за нею право власності в порядку спадкування за законом на земельну ділянку площею 2,56 га, кадастровий номер 3521182800:02:000:0150, яка знаходиться на території с. Покровське Голованівського району Кіровоградської області після смерті ОСОБА_4 , померлого ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Стислий виклад позиції учасників справи

позиція позивача

В обґрунтування позову позивачка покликається на те, що ІНФОРМАЦІЯ_1 помер ОСОБА_4 .

До цього, ІНФОРМАЦІЯ_2 померла ОСОБА_5 , яка являється рідною донькою ОСОБА_4 , померлого ІНФОРМАЦІЯ_1 та матір`ю позивачки по справі ОСОБА_1 та відповідачки ОСОБА_2 .

Спадкоємцями за законом першої черги після смерті ОСОБА_4 є його дружина спадкодавця - ОСОБА_6 , яка до нотаріальної контори подала заяву про відмову від спадщини, син ОСОБА_3 , який прийняв спадщину шляхом подачі до нотаріальної контори в шестимісячний строк заяви про прийняття спадщини, а також онуки ОСОБА_2 та ОСОБА_7 , за правом представлення, які прийняли спадщину шляхом подання заяви про прийняття спадщини до нотаріуса.

Після смерті спадкодавця ОСОБА_4 відкрилась спадщина, до складу якої входить, земельна ділянка площею 2,57 га, кадастровий № 3521182800:02:000:0263 яка знаходиться на території с. Покровське Голованівського району Кіровоградської області, земельна ділянка площею 2,56 га, кадастровий № 3521182800:02:000:0150 яка знаходиться на території с. Покровське Голованівського району Кіровоградської області та житловий будинок з господарськими та побутовими спорудами, що розташований за адресою АДРЕСА_1 .

Крім того позивачка вказала, що нотаріусом, постановою їй було відмовлено у видачі свідоцтва про право на спадщину за законом після смерті ОСОБА_4 у зв`язку з наявністю іншого спадкоємця.

позиція відповідачів

Відповідачка ОСОБА_2 правом на подання відзиву не скористалась. 01.05.2023 та 16.06.2023 подала до суду письмові заяви про розгляд справи за її відсутності та визнання позову.

Відповідач ОСОБА_3 правом на подання відзиву не скористався. 16.06.2023 подав до суду письмову заяву про розгляд справи за його відсутності та визнання позову.

Заяви та клопотання сторін, процесуальні дії та рішення у справі

Ухвалою від 31.03.2023 відкрито провадження в справі, розгляд справи постановлено проводити в порядку загального позовного провадження та задоволено клопотання про витребування в Гайворонській державній нотаріальній конторі Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Одеса) належним чином завірену копію спадкової справи щодо майна померлого ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_4 .

Ухвалою від 01.05.2023 відкладено підготовче судове засідання.

Ухвалою від 19.05.2023 відкладено підготовче судове засідання.

16.06.2023 до суду від позивачки надійшла заява про проведення судового засідання за її та її представника відсутності та задоволення позову.

16.06.2023 від відповідача ОСОБА_3 надійшла заява про проведення підготовчого судового засідання за його відсутності, в якій він позов визнав, не заперечує проти визнання за позивачкою в порядку спадкування за законом права власності на земельну ділянку та прийняття рішення в підготовчому судовому засіданні.

16.06.2023 від відповідачки ОСОБА_2 надійшла заява про проведення підготовчого судового засідання за її відсутності, в якій вона позов визнала, не заперечує проти визнання за позивачкою в порядку спадкування за законом права власності на земельну ділянку та прийняття рішення в підготовчому судовому засіданні.

Відповідно до ч. 3 ст. 200 ЦПК України за результатами підготовчого провадження суд ухвалює рішення у випадку визнання позову відповідачем.

Згідно ч.1,4ст.206ЦПК Українивідповідач можевизнати позовна будь-якійстадії провадженняу справі,зазначивши проце взаяві посуті справиабо вокремій письмовійзаяві. У разі визнання відповідачем позову суд за наявності для того законних підстав ухвалює рішення про задоволення позову. Якщо визнання відповідачем позову суперечить закону або порушує права, свободи чи інтереси інших осіб, суд постановляє ухвалу про відмову у прийнятті визнання відповідачем позову і продовжує судовий розгляд.

Суд з`ясувавши обставини, на які позивачка посилається як на підставу своїх вимог, всебічно, повно, об`єктивно та безпосередньо дослідивши наявні у справі докази, надавши оцінку кожному доказу окремо та зібраним у справі доказам у цілому, зважаючи на позицію відповідачів, який позов визнали, беручи до уваги наявність для цього законних підстав, доходить висновку, що позовні вимоги підлягають до задоволення за результатами підготовчого провадження виходячи з наступного.

У зв`язку з неявкою сторін в судове засідання фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснювалось відповідно до вимог ч. 2 ст. 247 ЦПК України.

Зміст спірних правовідносин

Спірні правовідносини між сторонами виникли у зв`язку з наявністю у позивача права на спадкування за законом і неможливістю реалізації цього права через відмову нотаріуса у видачі відповідного свідоцтва про право на спадщину.

Норми права, які застосував суд, та мотиви їх застосування

Положенням статті 392ЦК України передбачено, що власник майна може пред`явити позов про визнання його права власності, якщо це право оспорюється або не визнається іншою особою, а також у разі втрати ним документа, який засвідчує його право власності.

Відповідно до статті 1216ЦК України спадкуванням є перехід прав та обов`язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців).

Згідно статті 1218ЦК України до складу спадщини входять усі права та обов`язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті

Згідно з приписами статті 1223ЦК України право на спадкування мають особи, визначені у заповіті. У разі відсутності заповіту, визнання його недійсним, неприйняття спадщини або відмови від її прийняття спадкоємцями за заповітом, а також у разі неохоплення заповітом усієї спадщини право на спадкування за законом одержують особи, визначені у статтях 1261-1265 цього Кодексу.

Відповідно до положень статті 1258ЦК України спадкоємці за законом одержують право на спадкування почергово. Кожна наступна черга спадкоємців за законом одержує право на спадкування у разі відсутності спадкоємців попередньої черги, усунення їх від права на спадкування, неприйняття ними спадщини або відмови від її прийняття, крім випадків, встановлених статтею 1259 цього Кодексу.

Частиною 1 статті 1261ЦК України передбачено, що у першу чергу право на спадкування за законом мають діти спадкодавця, у тому числі зачаті за життя спадкодавця та народжені після його смерті, той з подружжя, який його пережив, та батьки.

Відповідно до ч. 1 ст. 1266 ЦК України внуки, правнуки спадкодавця спадкують ту частку спадщини, яка належала б за законом їхнім матері, батькові, бабі, дідові, якби вони були живими на час відкриття спадщини.

Згідно ч. 1 ст. 1267 ЦК України частки у спадщині кожного із спадкоємців за законом є рівними.

Згідно з частиною 1 та 3 статті 1268ЦК України спадкоємець за заповітом чи за законом має право прийняти спадщину або не прийняти її. Спадкоємець, який постійно проживав разом із спадкодавцем на час відкриття спадщини, вважається таким, що прийняв спадщину, якщо протягом строку, встановленого статтею 1270 цього Кодексу, він не заявив про відмову від неї.

Згідно ч. 1 ст. 1272 ЦК України якщо спадкоємець протягом строку, встановленого статтею 1270 цього Кодексу, не подав заяву про прийняття спадщини, він вважається таким, що не прийняв її.

Відповідно до ч. 2 ст. 1272 ЦК України за письмовою згодою спадкоємців, які прийняли спадщину, спадкоємець, який пропустив строк для прийняття спадщини, може подати заяву про прийняття спадщини нотаріусу або в сільських населених пунктах - уповноваженій на це посадовій особі відповідного органу місцевого самоврядування за місцем відкриття спадщини.

Відповідно до норм ч. 5 ст. 1268 ЦК України незалежно від часу прийняття спадщини вона належить спадкоємцеві з часу відкриття спадщини.

Згідно із ч. 3 ст. 1296 ЦК України відсутність свідоцтва про право на спадщину не позбавляє спадкоємця права на спадщину.

Фактичні обставини, встановлені судом, та зміст спірних правовідносин, з посиланням на докази, на підставі яких встановлені відповідні обставини, мотивована оцінка кожного аргументу, наведеного учасниками справи, щодо наявності чи відсутності підстав для задоволення позову

ОСОБА_4 , помер ІНФОРМАЦІЯ_1 в с. Котовка Гайворонського району Кіровоградської області, що вбачається з свідоцтва про смерть НОМЕР_1 від 23.07.2020, виданого 23.07.2020 Покровською сільською радою Гайворонського району Кіровоградської (а.с. 10).

ОСОБА_5 , дочка ОСОБА_4 , померла ще ІНФОРМАЦІЯ_2 в с. Котовка Гайворонського району Кіровоградської області, що вбачається з свідоцтва про смерть НОМЕР_2 від 17.09.2012, виданого 17.09.2012 Котовською сільською радою Гайворонського району Кіровоградської області (а.с. 11).

З копії свідоцтва про укладення шлюбу НОМЕР_3 від 14.05.1994 вбачається, що ОСОБА_8 одружилась з ОСОБА_9 , прізвище після одруження ОСОБА_10 (а.с.12).

ОСОБА_8 ІНФОРМАЦІЯ_3 є донькою ОСОБА_4 та ОСОБА_6 , що вбачається з Свідоцтва про народження, виданого Котовською сільською радою Гайворонського району Кіровоградської області від 13.11.1975 НОМЕР_4 (а.с. 13).

ОСОБА_2 ІНФОРМАЦІЯ_4 є донькою ОСОБА_5 та ОСОБА_9 , що вбачається з Свідоцтва про народження, виданого Котовською сільською радою Гайворонського району Кіровоградської області від 11.12.2018 серії НОМЕР_5 (а.с. 14).

ОСОБА_11 ІНФОРМАЦІЯ_5 є донькою ОСОБА_5 та ОСОБА_9 , що вбачається з Свідоцтва про народження, виданого Котовською сільською радою Гайворонського району Кіровоградської області від 16.04.1996 серії НОМЕР_6 (а.с. 15).

З копії свідоцтва про укладення шлюбу НОМЕР_7 від 26.09.2015 вбачається, що ОСОБА_11 одружилась з ОСОБА_12 , прізвище після одруження ОСОБА_13 (а.с. 16).

Постановою державного нотаріуса Гайворонської районної державної нотаріальної контори Ковбасюк Н.Ю. від 24.02.2023 № 31/02-31 ОСОБА_1 та ОСОБА_2 відмовлено у видачі свідоцтва про право на спадщину після смерті діда ОСОБА_4 у зв`язку з наявністю іншого спадкоємця який був зареєстрований разом із спадкодавцем на момент смерті(а.с.18).

Згідно копії Державного акту на право приватної власності на землю Р2 №492714 виданого ОСОБА_4 , йому належала земельна ділянка площею 2,56 га, кадастровий номер 3521182800:02:000:0150, яка знаходиться на території с. Покровське Голованівського району Кіровоградської області (а.с. 19).

Згідно копії Державного акту на право приватної власності на землю КР №043767 виданого ОСОБА_4 , йому належала земельна ділянка площею 2,57 га, кадастровий номер 3521182800:02:000:0263, яка знаходиться на території с. Покровське Голованівського району Кіровоградської області (а.с. 20).

З витягу № НВ-991497891223 із технічної документації з нормативно грошової оцінки земельних ділянок земельна ділянка, кадастровий номер 3521182800:02:000:0150 коштує 87022,37 грн (а.с. 21).

З витягу з державного земельного кадастру про право власності та речові права на земельну ділянку площею 2,56 га, кадастровий номер 3521182800:02:000:0150 вбачається, що земельна ділянка, розташована на території Котовської сільської ради Голованівського району Кіровоградської області площею належить ОСОБА_4 (а.с. 22).

Судом встановлено на підставі безпосередньо досліджених та оцінених наявних у справі доказів, що ОСОБА_4 , помер ІНФОРМАЦІЯ_1 в с. Котовка Гайворонського району Кіровоградської області.

ОСОБА_5 , яка була рідною донькою ОСОБА_4 померла ще до цього, ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Після смерті ОСОБА_4 відкрилась спадщина, до складу якої входять: земельна ділянка площею 2,57 га, кадастровий № 3521182800:02:000:0263, яка знаходиться на території с. Покровське Голованівського району Кіровоградської області; земельна ділянка площею 2,56 га, кадастровий № 3521182800:02:000:0150, яка знаходиться на території с. Покровське Голованівського району Кіровоградської області та житловий будинок з господарськими та побутовими спорудами, що розташований за адресою АДРЕСА_1 .

Зважаючи на те, що матір ОСОБА_5 померла ще до відкриття спадщини після смерті її батька діда позивачки в справі ОСОБА_1 , то вона є спадкоємцем першої черги майна ОСОБА_4 за правом представлення, відповідно до ст. 1266 ЦК України.

До спадщини, яка відкрилась у зв`язку з смертю ОСОБА_4 належить, земельна ділянка (пай) площею 2,56 га, кадастровий номер 3521182800:02:000:0150, яка знаходиться на території с. Покровське Голованівського району Кіровоградської області на яку претендує позивачка як одина з спадкоємців першої черги.

Зважаючи на це та на постанову нотаріуса про відмову ОСОБА_1 у вчиненні нотаріальної дії, суд приходить до висновку, що захистити своє право на спадкування в позасудовому порядку позивач позбавлений можливості.

Згідно ч. 1 ст.321ЦК України право власності є непорушним. Ніхто не може бути протиправно позбавлений цього права чи обмежений у його здійсненні.

Як передбачено ч. 1 ст.16ЦК України кожна особа має право звернутися до суду за захистом свого особистого немайнового або майнового права та інтересу, в т.ч. шляхом визнання права.

Відповідно до ч. 1 ст.1225Цивільного кодексуУкраїни право власності на земельну ділянку переходить до спадкоємців на загальних підставах, із збереженням її цільового призначення.

Як визначено ч. 1 ст.392ЦК України власник майна може пред`явити позов про визнання його права власності, якщо це право оспорюється або не визнається іншою особою, а також у разі втрати ним документа, який засвідчує його право власності.

Відповідачі позов визнають, про що подали відповідні заяви.

Обставин того, що визнання відповідачами позову суперечить закону або порушує права, свободи, інтереси інших осіб, судом не встановлено, а тому підстави для постановлення ухвали про відмову в прийнятті визнання відповідачем позову - відсутні.

Враховуючи вище викладене у своїй сукупності, а також зважаючи на те, що особисте майнове право ОСОБА_1 (право власності на спадкове майно) не визнається, позивач, враховуючи відмову нотаріуса, позбавлений можливості реалізувати своє право в позасудовому порядку, відтак позивач має законні сподівання на судовий захист цього права в силу приписів статті 16 ЦК України, у зв`язку з чим і звернувся до суду, тому суд, з огляду на обґрунтованість та підставність позову, визнання такого відповідачами, вважає, що позов слід задоволити.

Керуючись ст.ст. 10, 13, 19, 81, 89, 259, 263-265, 268 ЦПК України,

УХВАЛИВ:

позов ОСОБА_1 (місце реєстрації та проживання: АДРЕСА_2 , РНОКПП НОМЕР_8 ) до ОСОБА_2 (місце проживання: АДРЕСА_2 , РНОКПП НОМЕР_9 ) та ОСОБА_3 (місце проживання: АДРЕСА_3 ) про визнання права власності в порядку спадкування за законом задовольнити.

Визнати за ОСОБА_1 право власності в порядку спадкування за законом в порядку представлення після смерті ОСОБА_4 , померлого ІНФОРМАЦІЯ_1 , на земельну ділянку (пай) площею 2,57 га, кадастровий номер 3521182800:02:000:0150, яка знаходиться на території с. Покровське Голованівського району Кіровоградської області.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення безпосередньо до Кропивницького апеляційного суду.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

Повний текст судового рішення складено 20.06.2023.

Суддя: М. В. Венгрин

Дата документу 16.06.2023

СудГайворонський районний суд Кіровоградської області
Дата ухвалення рішення16.06.2023
Оприлюднено23.06.2023
Номер документу111677845
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із відносин спадкування, з них за законом.

Судовий реєстр по справі —385/454/23

Рішення від 16.06.2023

Цивільне

Гайворонський районний суд Кіровоградської області

Венгрин М. В.

Ухвала від 19.05.2023

Цивільне

Гайворонський районний суд Кіровоградської області

Венгрин М. В.

Ухвала від 01.05.2023

Цивільне

Гайворонський районний суд Кіровоградської області

Венгрин М. В.

Ухвала від 31.03.2023

Цивільне

Гайворонський районний суд Кіровоградської області

Венгрин М. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні