Ухвала
від 20.06.2023 по справі 260/3329/22
ЗАКАРПАТСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ЗАКАРПАТСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

У Х В А Л А

про витребування доказів

20 червня 2023 рокум. Ужгород№ 260/3329/22

Закарпатський окружний адміністративний суд у складі:

головуючої судді - Калинич Я.М.

при секретарі судового засідання - Деяк О.М.

за участю:

представник позивача: Орлов І.С. ,

представник відповідача 1: не з`явився ,

представник відповідача 2: Суязова Г.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні адміністративну справу за позовною заявою ОСОБА_1 до Виноградівської міської територіальної виборчої комісії Берегівського району Закарпатської області, політичної партії "Команда Андрія Балоги" про визнання протиправним та скасування рішення, -

В С Т А Н О В И В:

ОСОБА_1 звернувся до Закарпатського окружного адміністративного суду з позовною заявою до Виноградівської міської територіальної виборчої комісії Берегівського району Закарпатської області, політичної партії «Команда Андрія Балоги», в якій просить:

1) Визнати протиправними дії Виноградівської міської територіальної виборчої комісії Берегівського району Закарпатської області щодо надіслання виконавчому комітету Виноградівської міської ради повідомлення від 23.12.2022 року про прийняття Закарпатською обласною організацією політичної партії «Команда Андрія Балоги» рішення про відкликання депутата Виноградівської міської ради VIII скликання ОСОБА_1 .

2) Визнати протиправним та скасувати рішення Президії №39 політичної партії «Команда Андрія Балоги», щодо відкликання депутата Виноградівської міської ради за народною ініціативою ОСОБА_1 , обраного від Закарпатської обласної організації політичної партії «Команда Андрія Балоги».

3) Зобов`язати Виноградівську міську територіальну виборчу комісію Берегівського району Закарпатської області прийняти постанову, якою відмовити у визнанні обраним депутатами наступних за черговістю кандидатів у депутати від територіальної організації політичної партії - Закарпатської обласної організації політичної партії «Команда Андрія Балоги», у зв`язку із прийняттям рішення Президії №39 політичної партії «Команда Андрія Балоги», щодо відкликання депутата Виноградівської міської ради за народною ініціативою ОСОБА_1 , обраного від Закарпатської обласної організації політичної партії «Команда Андрія Балоги».

Ухвалою Закарпатського окружного адміністративного суду від 12 вересня 2022 року відкрито провадження в адміністративній справі за правилами загального позовного провадження.

Ухвалою Закарпатського окружного адміністративного суду від 20 січня 2023 року закрито підготовче провадження в адміністративній справі та призначено справу до судового розгляду по суті.

Ухвалою Закарпатського окружного адміністративного суду від 07 червня 2023 року витребувано від Виноградівської міської територіальної виборчої комісії Берегівського району Закарпатської області належним чином завірені копії всіх заяв ОСОБА_1 , що подавалися ним до Виноградівської міської територіальної виборчої комісії Берегівського району Закарпатської області перед висуванням його кандидатом у депутати Виноградівської міської ради на виборах депутатів сільських, селищних, міських рад територіальних громад і відповідних сільських, селищних і міських голів 25 жовтня 2020 року.

Відповідно до листа відповіді Виноградівської міської територіальної виборчої комісії Берегівського району Закарпатської області від 15.06.2023 року після закінчення виборчого процесу (затвердження протоколів комісії про встановлення результатів виборів та прийняття відповідних постанов комісії) вся виборча документація, включно із поданнями політичних партій про реєстрацію виборчих списків (згадані заяви є частиною такого подання) Виноградівською міською територіальною комісією 05.10.2021р. була передана до архівного відділу Берегівської РДА для подальшого зберігання.

Відтак, судом поставлено на обговорення питання щодо витребування від архівного відділу Берегівської РДА Закарпатської області належним чином завірені копії всіх заяв ОСОБА_1 , що подавалися ним до Виноградівської міської територіальної виборчої комісії Берегівського району Закарпатської області перед висуванням його кандидатом у депутати Виноградівської міської ради на виборах депутатів сільських, селищних, міських рад територіальних громад і відповідних сільських, селищних і міських голів 25 жовтня 2020 року, оскільки такі докази можуть підтвердити наявність або відсутність обставин на які посилаються представники сторін у своїх пояснення та запереченнях щодо предмету спору, а саме для встановлення факту зазначення чи не зазначення ОСОБА_1 своїх засобів зв`язку (електронної пошти) як належного способу зв`язку з ним.

Представник позивача в судовому засіданні проти витребування додаткових доказів не заперечував.

Відповідач 1 явку свого представника в судове засідання не забезпечив, проте в матеріалах справи міститься клопотання від такого про розгляд справи за відсутності представника Виноградівської міської територіальної виборчої комісії Берегівського району Закарпатської області.

Представник відповідача 2 в судовому засіданні щодо необхідності витребування доказів покладалася на розсуд суду.

Заслухавши думки представників сторін щодо необхідності витребування доказів, суд приходить до наступних висновків.

Відповідно до ст. 72 Кодексу адміністративного судочинства України (далі КАС України), доказами в адміністративному судочинстві є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інші обставини, що мають значення для правильного вирішення справи.

Згідно ч. 1 ст. 80 КАС України учасник справи, у разі неможливості самостійно надати докази, вправі подати клопотання про витребування доказів.

З метою встановлення наявності або відсутності обставин, що обґрунтовують вимоги і заперечення осіб, які беруть участь у справі, та інших обставини, що мають значення для правильного вирішення справи, а також з огляду на надану Виноградівською міською територіальною виборчою комісією Берегівського району Закарпатської області відповідь, суд приходить висновку про необхідність витребування від архівного відділу Берегівської РДА Закарпатської області належним чином завірені копії всіх заяв ОСОБА_1 , що подавалися ним до Виноградівської міської територіальної виборчої комісії Берегівського району Закарпатської області перед висуванням його кандидатом у депутати Виноградівської міської ради на виборах депутатів сільських, селищних, міських рад територіальних громад і відповідних сільських, селищних і міських голів 25 жовтня 2020 року.

Ч. 3 ст. 80 КАС України передбачає, що про витребування доказів за власною ініціативою або за клопотанням учасника справи, або про відмову у витребуванні доказів суд постановляє ухвалу.

Відповідно до ч. 7 ст. 80 КАС України особи, які не мають можливості подати доказ, який витребовує суд, або не мають можливості подати такий доказ у встановлені строки, зобов`язані повідомити про це суд із зазначенням причин протягом п`яти днів з дня вручення ухвали.

Згідно ч. 8 ст. 80 КАС України у випадку неповідомлення суду про неможливість подати докази, витребувані судом, а також за неподання таких доказів без поважних причин, суд застосовує до відповідної особи заходи процесуального примусу, визначені цим Кодексом.

З огляду на те, що ухвалою Закарпатського окружного адміністративного суду від 07 червня 2023 року було постановлено витребувати від Виноградівської міської територіальної виборчої комісії Берегівського району Закарпатської області належним чином завірені копії всіх заяв ОСОБА_1 , що подавалися ним до Виноградівської міської територіальної виборчої комісії Берегівського району Закарпатської області перед висуванням його кандидатом у депутати Виноградівської міської ради на виборах депутатів сільських, селищних, міських рад територіальних громад і відповідних сільських, селищних і міських голів 25 жовтня 2020 року, однак такі знаходяться у архівного відділу Берегівської районної державної адміністрації Закарпатської області, то суд вважає за необхідне витребувати вказані докази від архівного відділу Берегівської районної державної адміністрації Закарпатської області.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 9, 72, 77, 80, 180, 241, 243, 246, 248, 256, 370 КАС України, суд, -

УХВАЛИВ:

1. Витребувати від архівного відділу Берегівської районної державної адміністрації Закарпатської області (вул. Мукачівська, буд. 3, м. Берегове, Берегівський район, Закарпатська область, 90202) належним чином завірені копії всіх заяв ОСОБА_1 , що подавалися ним до Виноградівської міської територіальної виборчої комісії Берегівського району Закарпатської області перед висуванням його кандидатом у депутати Виноградівської міської ради на виборах депутатів сільських, селищних, міських рад територіальних громад і відповідних сільських, селищних і міських голів 25 жовтня 2020 року.

2. Встановити архівному відділу Берегівської районної державної адміністрації Закарпатської області строк для подання витребуваних доказів до канцелярії суду (88017, м. Ужгород, вул. Загорська, 30) - до 26 червня 2023 року.

3. Роз`яснити архівному відділу Берегівської районної державної адміністрації Закарпатської області, що згідно із частинами шостою восьмою статті 80 КАС України будь-яка особа, у якої знаходиться доказ, повинна видати його на вимогу суду. Особи, які не мають можливості подати доказ, який витребовує суд, або не мають можливості подати такий доказ у встановлені строки, зобов`язані повідомити про це суд із зазначенням причин протягом п`яти днів з дня вручення ухвали. У випадку неповідомлення суду про неможливість подати докази, витребувані судом, а також за неподання таких доказів без поважних причин, суд застосовує до відповідної особи заходи процесуального примусу, визначені цим Кодексом.

4. Роз`яснити архівному відділу Берегівської районної державної адміністрації Закарпатської області, що відповідно до пункту 3 частини першої статті 149 КАС України суд може постановити ухвалу про стягнення в дохід Державного бюджету України з відповідної особи штрафу у сумі від 0,3 до трьох розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб у випадках: неповідомлення суду про неможливість подати докази, витребувані судом, або неподання таких доказів без поважних причин суб`єктом владних повноважень.

5. Відкласти розгляд справи на 27 червня 2023 року на 11:00 год. Засідання відбудеться за адресою: 88017, Закарпатська область, м. Ужгород, вул. Загорська, 30.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею та не може бути оскаржена окремо від рішення суду.

Суддя Я. М. Калинич

Дата ухвалення рішення20.06.2023
Оприлюднено23.06.2023
Номер документу111686895
СудочинствоАдміністративне
Сутьвизнання протиправним та скасування рішення

Судовий реєстр по справі —260/3329/22

Рішення від 04.08.2023

Адміністративне

Закарпатський окружний адміністративний суд

Калинич Я.М.

Ухвала від 04.08.2023

Адміністративне

Закарпатський окружний адміністративний суд

Калинич Я.М.

Ухвала від 20.06.2023

Адміністративне

Закарпатський окружний адміністративний суд

Калинич Я.М.

Ухвала від 01.05.2023

Адміністративне

Закарпатський окружний адміністративний суд

Калинич Я.М.

Ухвала від 01.05.2023

Адміністративне

Закарпатський окружний адміністративний суд

Калинич Я.М.

Ухвала від 28.04.2023

Адміністративне

Закарпатський окружний адміністративний суд

Калинич Я.М.

Ухвала від 28.04.2023

Адміністративне

Закарпатський окружний адміністративний суд

Калинич Я.М.

Постанова від 21.03.2023

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Кашпур О.В.

Ухвала від 20.03.2023

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Кашпур О.В.

Ухвала від 20.01.2023

Адміністративне

Закарпатський окружний адміністративний суд

Калинич Я.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні