Рішення
від 14.06.2023 по справі 143/104/23
ПОГРЕБИЩЕНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 143/104/23

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

14.06.2023 року м. Погребище

Погребищенський районнийсуд Вінницькоїобласті в складі:

головуючого судді Сича С.М.,

за участю секретаря Левченко М.О.,

розглянувши у підготовчому засіданні в місті Погребище Вінницької області цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Погребищенської міської ради про визнання права власності на житловий будинок, господарські будівлі та спорудами в порядку спадкування за заповітом,-

Встановив:

У лютому 2023 року позивачка звернулася до суду із вказаною позовною заявою, в якій просить визнати за нею право власності в порядку спадкування за заповітом на житловий будинок позначений літерою «А», загальною площею 56,2 кв. м., що включає житлову площу 22,8 кв. м., веранду позначену літерою «а», ганок, навіс позначений літерою «а-1», сарай позначених літерою « Б», сарай позначений літерою «б», погріб з шиєю позначений літерою «В», криницю позначену за номером 1, огорожу позначену за номером 2, огорожу позначену за номером 3, ворота з хвірткою позначені за номером 4, ворота позначені за номером 5, що розташовані за адресою: АДРЕСА_1 , після смерті ОСОБА_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Позов мотивованотим,що ІНФОРМАЦІЯ_1 помер її батько ОСОБА_2 , що підтверджується свідоцтвом про його смерть серії НОМЕР_1 , актовий запис № 08.

Спадкодавець ОСОБА_2 за життя, користуючись своїм правом, передбаченим статтею 1234 ЦК України, зробив заповітне розпорядження, яким заповів на ім`я позивачки майно, що належало йому на праві приватної власності, заповіт посвідчений 25 червня 2010 року секретарем виконавчого комітету Сніжнянської сільської ради Погребищенського району Вінницької області та зареєстровано в реєстрі за номером 67.

Після смерті спадкодавця ОСОБА_2 відкрилась спадщина, яка складається, зокрема, з житлового будинку з господарським будівлями, що розташований за адресою: АДРЕСА_1 та земельних ділянок для ведення товарного сільськогосподарського виробництва.

Вказаний житловий будинок з господарськими будівлями та спорудами належали спадкодавцю ОСОБА_2 на підставі запису з погосподарської книги №2 Сніжнянського старостинського округу, а земельні ділянки на підставі державних актів про право власності на земельні ділянки серії ЯЕ №690560, ЯЕ № 690314.

Вона, як спадкоємець за заповітом на спадкове майно після смерті спадкодавця, має право на успадкування майна, зазначеного в заповіті.

Заява про прийняття спадщини до нотаріального органу нею була подана у передбачений законом строк (спадкова справа №350/2015).

Після її звернення до нотаріального органу із заявою про видачу свідоцтва про право на спадщину державним нотаріусом було видано свідоцтво про право на спадщину за заповітом на земельні ділянки, у частині видачі свідоцтва про право на спадщину на житловий будинок з господарськими будівлями та спорудами їй було відмовлено у зв`язку з відсутністю державної реєстрації правовстановлюючого документа, свідоцтва про право власності на будинковолодіння у Вінницькому обласному об`єднаному бюро технічної інвентаризації. Державним нотаріусом винесена постанова про відмову у вчиненні нотаріальних дій.

Правовстановлюючий документ, який підтверджував би право власності на житловий будинок (свідоцтво про право власності) за життя ОСОБА_2 в КП «Вінницьке об`єднане бюро технічної інвентаризації» не був зареєстрований, а на померлих дані документи не реєструються.

За таких обставин, з метою захисту своїх спадкових прав, вона змушена звернутися із цим позовом до суду.

Ухвалою суддівід 06.02.2023року відкритопровадження усправі таухвалено розглядсправи проводитиза правиламизагального позовногопровадження (а.с. 26).

06.04.2023 року ухвалою суду витребувано з Погребищенської державної нотаріальної контори належним чином засвідчені копії матеріалів спадкової справи № 350/2015 щодо майна ОСОБА_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_2 (а.с. 43-44).

18.04.2023 року на виконання вищезазначеної ухвали суду від Погребищенської державної нотаріальної контори надійшли належним чином засвідчені матеріали спадкової справи №350/2015 (а.с.48-77).

11.05.2023 року до канцелярії суду від позивачки ОСОБА_1 надійшла заява про залучення до участі у справі в якості співвідповідача ОСОБА_3 (а.с.84), яку ухвалою суду від 11.05.2023 року було задоволено (а.с. 86-87).

14.06.2023 до канцелярії суду надійшла заява від ОСОБА_3 , в якій він зазначив, що зміст позовної заяви ОСОБА_1 йому відомий, позовні вимоги визнає, не заперечує щодо визнання за нею права власності, заяву до нотаріального округу про прийняття спадщини після смерті ОСОБА_2 не подавав (а.с. 92).

Позивачка у судове засідання не з`явилася, проте через канцелярію суду подала заяву, в якій просить позовну заяву розглянути у її відсутність та задовольнити позовні вимоги у повному обсязі (а.с. 35).

Представник Погребищенської міської ради в судове засідання не з`явився. Однак, головний спеціаліст юрист відділу правового забезпечення Погребищенської міської ради Жмурчук О.М. через канцелярію суду подала заяву, в якій вказала, що в судове засідання з`явитись не має можливості, позов визнає (а.с. 78-83).

Співвідповідач ОСОБА_3 в судове засідання не з`явився, причини неявки суду не повідомив.

Від учасників справи надійшли заяви про розгляд справи за їх відсутності, що відповідає вимогам ч. 3ст. 211 ЦПК України, у зв`язку з чим в силу ч. 2ст. 247 ЦПК Українифіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

З`ясувавши позиції учасників справи та дослідивши її матеріали, суд вважає, що визнання позову представником відповідача та співвідповідачем слід прийняти, а позов - задовольнити, виходячи із наступного.

Так, за змістом ч. 1 ст. 206 ЦПК України відповідач може визнати позов на будь-якій стадії провадження у справі, зазначивши про це в заяві по суті справи або в окремій письмовій заяві.

Відповідно до ч. 3 ст. 200 ЦПК України за результатами підготовчого провадження суд ухвалює рішення у випадку визнання позову відповідачем.

У відповідності до ч. 4 ст. 206 ЦПК України у разі визнання відповідачем позову суд за наявності для того законних підстав ухвалює рішення про задоволення позову.

Судом встановлено,що згідно із відомостями, що містяться у технічному паспорті на будинок садибного типу з господарськими будівлями та спорудами за адресою: АДРЕСА_1 , виданому фізичною-особою підприємцем ОСОБА_4 від 04.01.2023 року, вищезазначені об`єкти нерухомості побудовані в період з 1958 по 2012 роки (а.с. 14-16).

Згідно виписки з погосподарської книги Сніжнянського старостинського округу Вінницького району Вінницької області № 2 на 2021-2025 роки від 09.01.2023 року №02-58/14 ОСОБА_2 був власником житлового будинку, який розташований по АДРЕСА_1 (а.с. 21).

Однак, право власності спадкодавця на житловий будинок з погосподарськими будівлями не було зареєстровано в бюро технічної інвентаризації.

З матеріалів спадкової справи вбачається, що спадкодавець ОСОБА_2 за життя, користуючись своїм правом, передбаченим статтею 1234 ЦК України, зробив заповітне розпорядження, яким заповів все своє майно, де б воно не було із чого б воно не складалось і взагалі все те, що буде належати йому на день смерті і на що він матиме право за законом ОСОБА_1 .

Заповіт посвідчений 25.06.2010 року секретарем виконавчого комітету Сніжнянської сільської ради Погребищенського району Вінницької області Л.Д. Грицюк, зареєстрований в реєстрі за № 67 (а.с. 56).

ОСОБА_2 помер ІНФОРМАЦІЯ_1 , що підтверджується свідоцтвом про смерть, серії НОМЕР_1 , актовий запис № 08 (а.с. 59).

На день смерті він постійно проживав та був зареєстрований в АДРЕСА_1 . Разом з померлим за вказаною адресою проживала його дружина ОСОБА_5 , дочка ОСОБА_1 , син ОСОБА_3 , онук ОСОБА_6 , онука ОСОБА_7 , правнук ОСОБА_8 , що підтверджується довідкою Сніжнянської сільської ради Погребищенського району Вінницької області № 20 (а.с. 59).

Згідно із ч. 1 ст. 1268 ЦК України спадкоємець за заповітом чи за законом має право прийняти спадщину або не прийняти її.

За змістом ч.3 ст.1268 ЦК України спадкоємець, який постійно проживав із спадкодавцем на час відкриття спадщини, вважається таким, що прийняв спадщину, якщо протягом строку, встановленого для прийняття спадщини він не заявив відмову від неї.

Після смерті ОСОБА_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 , нотаріусом Погребищенської державної нотаріальної контори була відкрита спадкова справа № 350/2015 (а.с. 50-77).

З матеріалів спадкової справи № 350/2015 щодо майна ОСОБА_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 , вбачається, що ОСОБА_5 після смерті спадкодавця шляхом подання заяви до Погребищенської державної нотаріальної контори відмовилася від прийняття обов`язкової частки в спадщині, а також від одержання свідоцтва про право власності на частку в спільному майні подружжя. В матеріалах спадкової справи відсутні будь - які заяви про відкликання чи скасування означеної заяви (а.с. 52).

Післясмерті ОСОБА_2 відкриласяспадщина,яка складається,зокрема,із житлового будинку з прибудовами, господарськими будівлями та спорудами, що розташовані за адресою: АДРЕСА_1 , що підтверджується копією технічного паспорту на будинок садибного типу з господарськими будівлями та спорудами, виданого фізичною особою підприємцем ОСОБА_4 від 04.01.2023 року (а.с. 14-16).

Позивачка у встановлений законом строк спадщину після смерті ОСОБА_2 прийняла як спадкоємець за заповітом, подавши відповідну заяву про прийняття спадщини до Погребищенської державної нотаріальної контори (а.с. 52).

Водночас, як вбачається з матеріалів спадкової справи №350/2015 співвідповідач ОСОБА_3 , як син померлого, заяву про прийняття спадщини як спадкоємець за законом до нотаріального органу не подавав.

Згідно рішення Погребищенського районного суду Вінницької області від 18 лютого 2016 року по цивільній справі №143/178/16-ц встановлено факт батьківства ОСОБА_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 в с. Сніжна Погребищенського району Вінницької області, відносно ОСОБА_1 (а.с.57-58).

Нотаріусом Погребищенської державної нотаріальної контори Швецем О.В. були видані позивачці Свідоцтва про право на спадщину за заповітом на земельну ділянку площею 3,7931 га, кадастровий номер 0523486200:01:001:0012, передану для ведення товарного сільськогосподарського виробництва (а.с. 71) та на земельну ділянку площею 0,3822 га, кадастровий номер 0523486200:03:003:0396, передану для ведення товарного сільськогосподарського виробництва (а.с. 72), однак відмовлено у видачі свідоцтва про право на спадщину на житловий будинок з господарськими будівлями та спорудами, який знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 , оскільки на житловий будинок відсутні правовстановлюючі документи, які б підтверджували право власності на нього спадкодавця ОСОБА_2 (а.с. 13).

Як роз`яснено в п. 23постанови ПленумуВерховного СудуУкраїни №7«Про судовупрактику всправах проспадкування» від30травня 2008року у разі відмови нотаріуса в оформленні права на спадщину, особа може звернутися до суду за правилами позовного провадження.

Згідно із ч.1 ст.1223 ЦК України право на спадкування мають особи, визначені у заповіті.

Відповідно до ст. ст.1216,1218 ЦК Україниспадкуванням є перехід прав та обов`язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців). До складу спадщини входять усі права та обов`язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті.

Частиною 1 ст.1233 ЦК України визначено, що заповітом є особисте розпорядження фізичної особи на випадок своєї смерті.

За змістом ч.1 ст.1235 ЦК України заповідач може призначити своїми спадкоємцями одну або кілька фізичних осіб, незалежно від наявності у нього з цими особами сімейних, родинних відносин, а також інших учасників цивільних відносин.

Відповідно до ч.5 ст.1268 ЦК України незалежно від часу прийняття спадщини вона належить спадкоємцеві з часу відкриття спадщини.

В роз`ясненнях, наданих Вищим спеціалізованим судом України з розгляду цивільних і кримінальних справ в Інформаційному листі №24-753/0/4-13 від 16.05.2013 року «Про судову практику розгляду цивільних справ про спадкування», зазначено, що Інструкція про порядок реєстрації будинків та домоволодінь у містах і селищах міського типу Української РСР, затверджена заступником Міністра комунального господарства Української РСР 31 січня 1966 року, яка втратила чинність на підставі наказу Держжитлокомунгоспу України від 13 грудня 1995 року №56, передбачала обов`язкову реєстрацію (інвентаризацію) будинків і домоволодінь у межах міст і селищ (п.4 Інструкції), в тому числі й на підставі записів у погосподарських книгах (п.20 Інструкції). Тобто записи у погосподарських книгах визнавались в якості актів органів влади (публічних актів), що підтверджують право приватної власності.

В ч. 1ст.328ЦК України визначено, що право власності набувається на підставах, що не заборонені законом.

Відповідно до ст. ст.55,124 Конституції Українитаст. 13 Конвенції про захист прав людини і основоположних свободкожна особа має право на ефективний засіб правового захисту, не заборонений законом.

Частиною 1 ст.16 ЦК України передбачено, що кожна особа має право звернутись до суду за захистом свого особистого або майнового права чи інтересу.

Згідно із ч.2 ст.16 ЦК України одним із способів захисту цивільних прав та інтересів є визнання права.

В контексті обставин справи суд вважає, що визнання позову представником відповідача та співвідповідачем не суперечить закону та не порушує його прав, свобод чи інтересів інших осіб.

Отже,зважаючи нате,що ОСОБА_1 протягом встановленого законом строку прийняла спадщину, однак у неї існують перешкоди для оформлення спадкових прав у нотаріальному порядку, суд приходить до висновку, що з метою захисту майнових прав позивачки за нею необхідно визнати право власності на житловий будинок, господарські будівлі та споруди, які розташовані в АДРЕСА_1 .

Керуючись ст. ст. 2, 5, 10, 12, 13, 142, 247, 258, 259, 263-265, 354, 355 ЦПК України, суд,-

У х в а л и в:

Прийняти визнання позову представником відповідача Погребищенської міської ради Жмурчук Оленою Миколаївною та співвідповідачем ОСОБА_3 .

Позовні вимоги ОСОБА_1 задовольнити.

Визнати за ОСОБА_1 правовласності впорядку спадкуванняза заповітом на житловий будинок позначений літерою «А», загальною площею 56,2 кв. м., що включає житлову площу 22,8 кв. м., веранду позначену літерою «а», ганок, навіс позначений літерою «а-1», сарай позначений літерою « Б», сарай позначений літерою «б», погріб з шиєю позначений літ. «В», криницю позначену за номером 1, огорожу позначену за номером 2, огорожу позначену за номером 3, ворота з хвірткою позначені за номером 4, ворота позначені за номером 5, що розташовані за адресою: АДРЕСА_1 , після смерті ОСОБА_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду може бути подана до Вінницького апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Сторони по справі:

Позивач: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 ,РНОКПП НОМЕР_2 ,зареєстроване місцепроживання АДРЕСА_2 ;

Відповідач: Погребищенська міська рада Вінницької області (вул. Богдана Хмельницького, 110, м. Погребище, Вінницький район, Вінницька область, 22200), код ЄДРПОУ 03772654.

Повний текст рішення виготовлений 21.06.2023 року.

Суддя

Дата ухвалення рішення14.06.2023
Оприлюднено23.06.2023
Номер документу111695463
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання права власності на житловий будинок, господарські будівлі та спорудами в порядку спадкування за заповітом

Судовий реєстр по справі —143/104/23

Рішення від 14.06.2023

Цивільне

Погребищенський районний суд Вінницької області

Сич С. М.

Ухвала від 11.05.2023

Цивільне

Погребищенський районний суд Вінницької області

Сич С. М.

Ухвала від 06.04.2023

Цивільне

Погребищенський районний суд Вінницької області

Сич С. М.

Ухвала від 06.02.2023

Цивільне

Погребищенський районний суд Вінницької області

Сич С. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні