Рішення
від 21.06.2023 по справі 369/11354/21
КИЄВО-СВЯТОШИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 369/11354/21

Провадження № 2/369/787/23

РІШЕННЯ

Іменем України

21.06.2023 м. Київ

Києво - Святошинський районний суд Київської області у складі:

головуючого судді Дубас Т.В.,

при секретарях судового засідання Житар А.А.,

за участю представників позивача Матвєєва Є. О., Филика А. І.,

Слюсара В. В.

представників відповідачів Доманської Н. В., Василенко Я. О.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Києві у порядку загального позовного провадження цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Комунального підприємства «Благоустрій Крюківщини» Вишневої міської ради Бучанського району Київської області, Комунального підприємства «Вишнівськводоканал» Вишневої міської ради Бучанського району Київської області про зобов`язання вчинити дії,

У С Т А Н О В И В:

У серпні 2021 року ОСОБА_1 звернулася до Києво-Святошинського районного суду Київської області з позовом до Комунального підприємства «Благоустрій Крюківщини» Вишневої міської ради Бучанського району Київської області (далі КП «Благоустрій Крюківщини»), Комунального підприємства «Вишнівськводоканал» Вишневої міської ради Бучанського району Київської області (далі КП «Вишнівськводоканал») про зобов`язання вчинити дії.

Зазначений позов ОСОБА_1 обґрунтувала тим, що розпорядженням Кабінету Міністрів України від 12.06.2020 № 715-р «Про визначення адміністративних центрів та затвердження територій територіальних громад Київської області» Крюківщинська територіальна громада увійшла до складу Вишневої територіальної громади.

Згідно з положеннями п. п. 2.1, 2.2 Статуту КП «Благоустрій Крюківщини» метою діяльності підприємства є забезпечення благоустрою с. Крюківщина, надання комунальних послуг, послуг з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій, послуг з управління будинком, спорудою або групою будинків, послуг з ремонту приміщень, будинків, споруд, ритуальних послуг. А предметом діяльності підприємства, в тому числі є каналізація, відведення та очищення стічних вод.

Водночас каналізаційні мережі, що знаходяться на балансі КП «Благоустрій Крюківщини», безпосередньо пов`язані з каналізаційними мережами м. Вишневого, які знаходяться на балансі КП «Вишнівськводоканал», та яке в свою чергу отримує стоки від КП «Благоустрій Крюківщини».

Положеннями п. 4.1 Статуту КП «Вишнівськводоканал» унормовано, що головною метою діяльності підприємства є забезпечення споживачів послугами центрального водопостачання та водовідведення на підставі укладених договорів, надання послуг та виконання робіт, пов`язаних з утриманням та експлуатацією водопровідних та каналізаційних мереж, комунальним обслуговуванням мешканців м. Вишневе Києво-Святошинського району Київської області.

Саме ці комунальні підприємства відповідно до їх статутної мети здійснюють обслуговування та надання послуг каналізації, відведення та очищення стічних вод мешканцям м. Вишневе та с. Крюківщина Києво-Святошинського району Київської області та через їх каналізаційні мережі проходять всі стоки об`єднаної Вишневої територіальної громади.

Наразі складається ситуація, що загрожує епідеміологічному благополуччю населення, екології, техногенної безпеки м. Вишневе та с. Крюківщина Києво- Святошинського району Київської області. Складність обставин, що виникли, безпосередньо пов`язані з появою нових багатоквартирних житлових комплексів на території с. Крюківщина Києво-Святошинського району Київської області, й відповідним фактичним збільшенням обсягів стоків до каналізаційних мереж, що обслуговуються КП «Вишнівськводоканал» та КП «Благоустрій Крюківщини», а також до каналізаційних мереж, що взаємодіють з цими мережами.

Вона є власником об`єкту нерухомого майна гідротехнічної споруди: мережі водопостачання та водовідведення (каналізації) житлових будинків котеджного містечка «Садок Вишневий» вздовж вулиць Абрикосова, Відрадна, Грушева, Тіниста, Одеська, Мічурина, Святоюріївська в с. Крюківщина у Києво-Святошинському районі Київської області, що підтверджується Інформаційною довідкою з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, реєстраційний номер об`єкта нерухомого майна: 1632665032224 та технічним паспортом на інженерні мережі.

В процесі експлуатації каналізаційної мережі було встановлено зниження пропускної спроможності.

Відповідно до листа № 53 від 17.02.2021 КП «Благоустрій Крюківщини» було зафіксовано перевищення добових лімітів скидання стічних вод.

Уздовж каналізаційної мережі, у тому числі, знаходяться такі житлові комплекси, які продовжують будівництво нових черг та секцій: ЖК «ІНоmе», який знаходиться на АДРЕСА_1 (замовник ТОВ «СТБУД»); ЖК «Одеський Квартал», який знаходиться за вул. Одеській 46 в с. Крюківщина Києво-Святошинського району Київської області (замовник ТОВ «Бік Добрі Справи»); ЖК «Благород», який знаходиться за вул. Одеська, 17 в с. Крюківщина Києво-Святошинського району Київської області (межує з вул. Богуславською 1 с. Крюківщина Києво-Святошинського району Київської області), (замовник: фізична особа ОСОБА_2 ); ЖК «Оранж Парк» («Оrange Раrк»), який знаходиться за вул. Одеська, 23 в с. Крюківщина Києво-Святошинського району Київської області (замовники: ОСОБА_3 , ОК «Житлово-будівельний кооператив «Оранжпарк-1», ОК «Житлово-будівельний кооператив «Оранжпарк-2», ОК «Житлово-будівельний кооператив «Оранжпарк-3», ТОВ «СПВ ІНВЕСТ»); ЖК «Евромісто», який знаходиться за вул. Балукова, межує з вул. Жулянська, 1-а в с. Крюківщина Києво-Святошинського району Київської області (замовник: ОСОБА_4 ); ЖК «Молодіжне містечко», який знаходиться за вул. Одеська, 24 в с. Крюківщина Києво-Святошинського району Київської області (замовники: ОСОБА_5 , ОСОБА_6 , ОСОБА_7 ), та інші.

10.06.2021 у зв`язку із зниженням пропускної спроможності каналізаційної мережі, було проведено огляд за місцезнаходженням каналізаційної мережі, внаслідок чого встановлено, що за її місцезнаходженням проводяться будівельні роботи, про які вона повідомлена не була та своєї згоди, як власник майна, не надавала. Відповідні роботи підтверджуються фотографіями каналізаційних мереж станом на дату проведення огляду. Після виявлення несанкціонованих робіт, для фіксації правопорушення, було здійснено виклик працівників Національної поліції України та зареєстровано звернення № 12185.

КП «Благоустрій Крюківщини» та КП «Вишнівськводоканал» самовільно без відома та погодження з нею, втрутилися в роботу каналізаційної мережі шляхом підключення до неї інших субспоживачів та видали:

технічні умови на водопостачання та підключення до каналізаційної мережі, за адресою: АДРЕСА_2 , що надані ТОВ «СПВ Інвест»;

технічні умови на водопостачання та підключення до каналізаційної мережі за адресою: АДРЕСА_3 , що надані ТОВ «БІК Добрі справи»;

технічні умови на водопостачання та підключення до каналізаційної мережі,

за адресою: АДРЕСА_4 , що надані ЗАТ «Українська будівельна компанія»;

технічні умови на водопостачання та підключення до каналізаційної мережі, за адресою: АДРЕСА_2 , що надані ЖК «Молодіжне Містечко»;

технічні умови на водопостачання та підключення до каналізаційної мережі,

за адресою: АДРЕСА_2 , що надані ТОВ «СТБУД»;

технічні умови на водопостачання та підключення до Каналізаційної мережі, за адресою: АДРЕСА_4 , що надані ОСОБА_4 .

Крім цього,їй відомо,що йінші особитакож можутьбути підключенідо каналізаційноїмережі безналежних правовихпідстав.Таким чином,відповідачі самовільноприєднали доналежної їйканалізаційної мережісубспоживачів,про особуяких тафакт приєднаннявона повідомленане булата своєїзгоди ненадавала,чим порушилиїї право на приватну власність, спричинили та продовжують спричиняти зниження пропускної спроможності каналізаційної мережі, а також створюють реальну загрозу санітарному та епідеміологічному благополуччю населення с. Крюківщина Києво-Святошинського району Київської області.

Користування системами централізованого комунального водопостачання та водовідведення в населених пунктах України регулюється наказом Міністерства з питань житлово-комунального господарства України 27.06.2008 № 190, яким затверджені відповідні Правила.

Ці Правила є обов`язковими для всіх юридичних осіб незалежно від форм власності і підпорядкування та фізичних осіб-підприємців, що мають у власності, господарському віданні або оперативному управлінні об`єкти, системи водопостачання та водовідведення, які безпосередньо приєднані до систем центрального комунального водопостачання та водовідведення і з якими виробником укладено договір на отримання питної води, скидання стічних вод.

Виробник послуг з централізованого водопостачання та водовідведення видає замовнику технічні умови згідно з поданою заявою протягом десяти робочих днів з дня реєстрації відповідної заяви з урахуванням потужностей споруд та пропускної спроможності мереж систем централізованого водопостачання та водовідведення, із зазначенням умов для проектування вводу: місця приєднання, місця розташування водомірного вузла, умов для влаштування проміжного резервуара і насосів підвищувачів тиску.

Згідно з цими Правилами об`єкт споживача окремо розташована територія споживача з відокремленими системами водопостачання і водовідведення.

Згідно з п. 4.3 цих Правил забороняється будь-яке самовільне приєднання об`єктів водоспоживання до діючих систем централізованого водопостачання та водовідведення (включаючи приєднання до будинкових вводів, внутрішньобудинкових мереж або до мереж споживачів).

17.06.2021 її адвокатом було направлено адвокатські запити до ТОВ «СПВ Інвест» та ТОВ «БІК Добрі справи» щодо надання відповідної документації про користування каналізаційною мережею, в тому числі відповідні технічні умови, проекти на водопостачання та каналізації, акти розмежування балансової належності та експлуатаційної відповідальності каналізаційних мереж, акти прийому та опломбування лічильника стічних вод, 27.07.2021 адвокатські запити до ТОВ «СПВ Інвест», ТОВ «БІК Добрі справи», ТОВ «СТБУД», ОСОБА_8 , ОСОБА_5 , ОСОБА_9 , ОСОБА_7 щодо факту підключення до каналізаційної мережі, проте жодної відповіді отримано не було.

Отже, КП «Благоустрій Крюківщини» та КП «Вишнівськводоканал» без погодження з нею, самовільно приєднали об`єкти водовідведення, що належать третім особам, до каналізаційної мережі, чим порушили гарантоване Конституцією України, чинними міжнародно-правовими актами та Законами України природне право людини на приватну власність, зокрема в частині вільного (на власний розсуд власника) користування належним їй майном.

Крім цього, здійснюючи протиправне приєднання субспоживачів до каналізаційної мережі, відповідачі ускладнюють і інколи роблять неможливим користування каналізаційною мережею в необхідному обсязі, оскільки КП «Благоустрій Крюківщини» та КП «Вишнівськводоканал» використовують каналізаційну мережу в повному обсязі, тим самим зменшуючи пропускну спроможність побудованих позивачем комунікацій.

До того ж, КП «Благоустрій Крюківщини» та КП «Вишнівськводоканал» своїми діями призводять до ситуації, що загрожує епідеміологічному благополуччю населення, екології, техногенної безпеки м. Вишневе та с. Крюківщина Києво-Святошинського району Київської області.

Враховуючи викладене, ОСОБА_1 просить:

зобов`язати КП «Благоустрій Крюківщини» та КП «Вишнівськводоканал» припинити використовувати належну їй каналізаційну мережу гідротехнічної споруди: мережі водопостачання та водовідведення (каналізації) житлових будинків котеджного містечка «Садок Вишневий» вздовж вулиць Абрикосова, Відрадна, Грушева, Тіниста, Одеська, Мічурина, Святоюріївська в с. Крюківщина у Києво-Святошинському районі Київської області (реєстраційний номер об`єкта нерухомого майна: 1632665032224);

зобов`язати КП «Благоустрій Крюківщини» та КП «Вишнівськводоканал» відключити від належної їй каналізаційної мережі гідротехнічної споруди: мережі водопостачання та водовідведення (каналізації) житлових будинків котеджного містечка «Садок Вишневий» вздовж вулиць Абрикосова, Відрадна, Грушева, Тіниста, Одеська, Мічурина, Святоюріївська в с. Крюківщина у Києво-Святошинському районі Київської області (реєстраційний номер об`єкта нерухомого майна: 1632665032224) субспоживачів, що підключені за виданим КП «Благоустрій Крюківщини» технічними умовами;

судові витрати покласти на відповідачів.

ОСОБА_1 разом з позовною заявою подала заяву про забезпечення позову.

Ухвалою Києво-Святошинського районного суду Київської області від 20.08.2021 відкрито провадження у справі та призначено підготовче судове засідання на 13.10.2021 на 10-20 год.

08.10.2021 від КП «Вишнівськводоканал» надійшов відзив на позовну заяву, в якому заявник просить відмовити у задоволенні позову, посилаючись на те, що між КП «Вишнівськводоканал» та КП «Благоустрій Крюківщини» існують договірні щодо приймання стічних вод КП «Благоустрій Крюківщини».

КП «Вишнівськводоканал» не видавало та не погоджувало технічних умов на приєднання до належної ОСОБА_1 гідротехнічної споруди мережі водопостачання та водовідведення (каналізація) житлових будинків котеджного містечка «Садок Вишневий» уздовж вулиць Абрикосова, Відрадна, Грушева, Тіниста, Одеська, Мічуріна, Святоюріївська в с. Крюківщина Бучанського району Київської області.

Позивачем не надано доказів на підтвердження підключення до належної їй гідротехнічної споруди інших субспоживачів на видачу КП «Вишнівськводоканал» технічних умов.

Позовна вимога про зобов`язання КП «Вишнівськводоканал» та КП «Благоустрій Крюківщини» відключити від належної їй гідротехнічної споруди не може бути задоволена, оскільки у КП «Вишнівськводоканал» відсутні права на втручання до таких систем, у зв`язку з тим, що вони є власністю позивача.

08.10.2021 від КП «Благоустрій Крюківщини» до суду надійшов відзив на позовну заяву, в якій заявник просить відмовити у задоволенні позовних вимог, посилаючись на те, що 19.01.2014 КП «Благоустрій Крюківщини» було видано технічні умови №19 на підключення таунхаусів ОСОБА_1 по АДРЕСА_5 . Згідно з технічними умовами середньодобовий витік стоків становить 5 куб. м/добу.

01.03.2020 між КП «Благоустрій Крюківщини» та ТОВ «Управляюча компанія інженерних мереж» (директор ОСОБА_1 ), якому в користування було передано споруди, устаткування та обладнання внутрішніх інженерних мереж по вул. Абрикосовій, Грушевій, Тінистій, Відрадній, було укладено договір про надання послуг з водовідведення № 8, відповідно до п. 1.4 якого забороняється будь-яке самовільне приєднання нових об`єктів водовідведення до діючих систем централізованого підведення без погодження з постачальником.

Згідно з п. 2.9 договору загальний обсяг водовідведення за даним договором не повинен перевищувати обсягу визначеного у технічних умовах від 19.01.2014, виданих КП «Благоустрій Крюківщини».

Проте, ТОВ «Управляюча компанія інженерних мереж» значно перевищує обсяги стоків. Так, за лютий 2021 року було перекачано каналізаційно-насосною станцією в каналізаційні мережі КП «Благоустрій Крюківщини» 704,31 куб. м стічних вод, які надійшли від вул. Абрикосової, Грушевої, Тінистої, Відрадної. Таким чином перевищення складає 704,31 куб. м в та 25 куб. м на добу, що підтверджується актом зняття показників лічильника на водовідведення.

Враховуючи те, що технічні умови було видано на підключення танхаусів по вул. Абрикосова, а на даний момент стоки приймаються від вул. Абрикосова, Грушева, Тіниста, Відрадна, вважаємо, що перевищення обсягу скиду стічних вод спричинене підключенням позивачем нових об`єктів до власних мереж.

На об`єкті ведуться роботи, які не передбачають підключення до каналізаційних мереж позивача.

Крім того, позивачем не надано доказів на підтвердження самовільного підключення та погодження КП «Благоустрій Крюківщини» підключення субспоживачів до каналізаційних мереж позивача.

КП «Благоустрій Крюківщини» не видавало технічні умови на приєднання товариств та фізичних осіб до гідротехнічних споруд мережі водопостачання та водовідведення (каналізація) житлових будинків котеджного містечка «Садок Вишневий» вздовж вулиць Абрикосова, Відрадна, Грушева, Тіниста, Одеська, Мічуріна, Святоюріївська в с. Крюківщина Бучанського району Київської області.

13.10.2021 в судовому засіданні оголошено перерву на 25.11.2021 на 14-30 год.

Ухвалою Києво-Святошинського районного суду Київської області від 18.10.2021 у задоволенні заяви представника позивача ОСОБА_1 адвоката Матвєєва О. О. про забезпечення позову у цій справі відмовлено.

24.11.2021 від представника ОСОБА_1 адвоката Матвєєва О. О. надійшла заява про забезпечення доказів та заява про зміну предмета позову.

25.11.2021 розгляд справи відкладено на 16.02.2022 на 10-30 год.

Ухвалою Києво-Святошинськогорайонного судуКиївської області від20.12.2021заяву представника позивача ОСОБА_1 адвоката Матвєєва Є. О. про забезпечення доказів у справі задоволено.

Забезпечено докази, шляхом витребування у КП «Благоустрій Крюківщини» та КП «Вишнівськводоканал» належним чином посвідчені копії усіх технічних умов на водопостачання та підключення до мереж каналізації с. Крюківщини за проміжок часу з 2010-2021.

04.01.2022 від КП «Благоустрій Крюківщини» до суду надійшли докази.

18.01.2022 від КП «Вишнівськводоканал» надійшов лист, в якому заявник повідомив, що комунальне підприємство не видавало та не погоджувало жодних технічних умов на приєднання до мереж каналізації с. Крюківщина за проміжок часу з 2010-2021 років.

16.02.2022 в судовому засіданні оголошено перерву на 28.04.2022 на 10-00 год.

28.04.2022, 31.05.2022, 15.07.2022, 02.09.2022, 27.10.2022, 05.12.2022, 01.02.2023 розгляд справи відкладено.

Ухвалою Києво-Святошинського районного суду Київської області від 06.02.2023 відмовлено у прийнятті до розгляду заяви представника позивача адвоката Матвєєва Є. О. про зміну предмета позову у цій справі. Повернуто представнику позивача заяву про зміну предмета позову.

27.03.2023 від представника ОСОБА_1 адвоката Слюсара В. В. надійшла заява про закриття підготовчого провадження та призначення розгляду справи по суті.

Ухвалою Києво-Святошинського районного суду Київської області від 27.03.2023 закрито підготовче провадження та призначено справу до судового розгляду по суті на 25.04.2023 на 14-00 год.

У судове засідання 25.04.2023 учасники справи не з`явилися. Про час, дату та місце розгляду справи повідомлені належним чином. Причини неявки суду невідомі.

Представник позивача подав через канцелярію суду заяву про проведення розгляду справи у відсутності позивача та представника. Позовні вимоги підтримав та просив суд позов задовольнити.

У зв`язку з неявкою сторін в силу ч. 2 ст. 247 ЦПК України фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснювалось.

У відповідності до ч. 5 ст. 268 ЦПК України датою ухвалення рішення, ухваленого за відсутності учасників справи, є дата складення повного судового рішення.

Суд, дослідивши матеріали справи та оцінивши наявні у справі докази, у їх сукупності та співставленні, дійшов наступних висновків.

Судом встановлено та підтверджується матеріалами справи, що ОСОБА_1 на праві власності належать гідротехнічні споруди мережі водопостачання та водовідведення (каналізація) житлових будинків котеджного містечка «Садок Вишневий» вздовж вулиць Абрикосова, Відрадна, Грушева, Тіниста, Одеська, Мічуріна, Святоюріївська. Складова частина об`єкта нерухомого майна:

мережа водопостачання; загальна протяжність водопроводу 1500 метрів погонних, у складі: № 1 водозабірна свердловина глибиною 170 м; № 2 водозабірна свердловина глибиною 170 м; № 3 резервуар чистої води об`ємом 150 куб. м; № 4 резервуар чистої води об`ємом 150 куб. м; № 5 нагірноловчий канал; VI підземна насосна станція над свердловиною № 1; VII підземна насосна станція над свердловиною № 2; VIII насосна станція ІІ підйому; IX водопровід підземний протяжністю 1500 м;

мережа водовідведення (каналізації); загальна протяжність мережі водовідводу 10800 метрів погонних, у складі: І каналізаційна насосна станція (КНС); ІІ водовідвід каналізаційний підземний зовнішнього водовідведення з труби діаметром 110 мм, протяжністю 3200 м, що підтверджується Інформацією з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, технічним паспортом на інженерні мережі водопостачання та водовідведення (каналізація) житлових будинків котеджного містечка « ІНФОРМАЦІЯ_1 ».

20.12.2019 між ОСОБА_1 та КП «Благоустрій Крюківщини» було укладено договір № 90, згідно з п. 1.1 якого ОСОБА_1 надає право використовувати інженерні об`єкти, споруди та мережі по АДРЕСА_5 , які належать ОСОБА_1 на праві власності.

До інженерних об`єктів, споруд та мереж на які надається право користування за цим договором належать мережа водопостачання у складі: № 1 водозабірна свердловина глибиною 170 м; № 2 водозабірна свердловина глибиною 170 м; № 3 резервуар чистої води об`ємом 150 куб. м; № 4 резервуар чистої води об`ємом 150 куб. м; № 5 нагірноловчий канал; VI підземна насосна станція над свердловиною № 1; VII підземна насосна станція над свердловиною № 2; VIII насосна станція ІІ підйому; 21.03.2020 між КП «Благоустрій Крюківщини» (постачальник) та ТОВ «Управляюча компанія інженерних мереж» в особі директора Святко О. А. (споживач) було укладено договір № 8 про надання послуг з водовідведення, відповідно до п. 1. 1. якого постачальник зобов`язується надавати споживачеві послуги з водовідведення, а споживач зобов`язується своєчасно оплачувати надані послуги за встановленими тарифами у строки і на умовах, передбачених договором.

Згідно з п. 1.2 зазначеного договору за даним договором послуги надаються для котеджного містечка « ІНФОРМАЦІЯ_1 » за адресою: Київська область, Києво-Святошинський район, с. Крюківщина, вулиці Тіниста, Грушева, Абрикосова, Відрадна.

Відповідно до п. 1.4 договору забороняється будь-яке самовільне приєднання нових об`єктів водовідведення до діючих систем централізованого підведення без погодження з постачальником.

Пунктом 2.9 договору передбачено, що загальний обсяг водовідведення за даним договором не повинен перевищувати обсягу визначеного у технічних умовах від 19.01.2014, виданих КП «Благоустрій Крюківщини».

Згідно з технічними умовами № 19 від 19.01.2014 на водопостачання та підключення до мереж каналізації с. Крюківщина танхауси, погодженими КП «Благоустрій Крюківщини» середньодобовий витік стоків 5 куб м/добу. За всіма іншими показниками стічні води повинні відповідати вимогам СНиП.2.04.03-85, Умовами приймання виробничих стічних вод в каналізацію, Правилами приймання побутових стічних вод в каналізацію населених пунктів.

Згідно з листом КП «Благоустрій Крюківщини» від 17.02.2021 № 53 адресованим ОСОБА_1 останню повідомило, що для підключення до вказаних у запиті каналізаційних мереж особа направляється до Вас для отримання погодження. На підставі Вашого погодження були видані технічні умови ПрАТ «Білоцерківська пересувна механізована колона 17» для будівництва комплексу по обслуговуванню автомобілів. Після чого жодні технічні умови не видавалися, самовільних підключень зафіксовано не було. Разом з тим, ОСОБА_1 повідомлено, що відповідно до виданих їй технічних умов № 19 від 19.01.2014 на підключення до мереж танхаусів зафіксовано значне перевищення добових лімітів скидання стічних вод. У зв`язку з цим повідомлено, що у разі не приведення обсягу скиду стічних вод до розміру визначеного у технічних умовах до 01.03.2021 підприємство буде змушене нарахувати ТОВ «Управляюча компанія інженерних мереж» плату за перевищений обсяг скиду стічних вод у п`ятикратному розмірі та без додаткового попередження припинити надання послуг.

КП «Благоустрій Крюківщини» на виконання вимог ухвали суду було надано ряд технічних умов № 1 від 08.09.2011, № 2 від 20.09.2011, № 3 від 20.09.2011, № 4 від 20.04.2012, № 7 від 07.06.2013, № 8 від 03.10.2012, № 9 від 23.10.2014, № 10 від 23.10.2014, № 12 від 02.04.2013, № 13 від 23.03.2013, № 15 від 23.3.2013, № 16 від 22.10.2013, № 17 від 26.12.2013, № 18 від 26.12.2013, № 19 від 19.01.2014, № 20 від 25.02.2014, № 25 від 05.11.2014, № 26 від 05.11.2014, № 27 від 17.12.2014, № 28 від 18.05.2015, № 32 від 05.11.2015, № 33 від 10.11.2015, № 36 від 05.05.2016, № 37 від 28.07.2016, № 39 від 16.11.2016, № 41 від 01.02.2017, № 42 від 28.02.2017, № 43 від 28.02.2017, № 45 від 14.04.2017, № 46 від 28.08.2017, № 47 від 08.09.2017, № 48 від 11.10.2017, № 49 від 22.11.2017, № 50 від 31.05.2018, № 52 від 10.07.2018, № 53 від 07.08.2018, № 54 від 08.08.2018, № 55 від 01.10.2018, № 56 від 15.11.2018, № 57 від 28.11.2018, № 58 від 18.12.2018, № 59 від 19.02.2019, № 60 від 20.02.2019, № 62 від 24.04.2019, № 63 від 25.06.2019, № 71 від 06.09.2019, № 72 від 03.02.2020, № 73 від 03.02.2020, № 74 від 24.03.2020, № 75 від 07.04.2020, № 76 від 14.04.2020, № 78 від 24.04.2020, № 79 від 08.05.2020, № 80 твід 09.06.2020, № 81 від 10.06.2020, № 82 від 14.07.2020, № 84 від 21.08.2020, № 85 від 25.08.2020, № 86 від 30.09.2020, № 87 від 12.10.2020, № 88 від 20.01.2021, та повідомлено, що надані технічні умови (крім технічних умов № 72 від 06.09.2019, які були видані ПрАТ «Білоцерківська пересувна механізована колона 17», та погоджені з позивачем) жодним чином не стосуються каналізаційних мереж та інших об`єктів позивача, всі підключення проводились до мереж КП «Благоустрій Крюківщини» та регулюють індивідуальні відносини між комунальним підприємством та безпосередніми споживачами і не можуть бути надані третім особам.

Відповідно до ст. 15 ЦК України кожна особа має право на захист свого цивільного права у разі його порушення, невизнання або оспорювання. Кожна особа має право звернутися до суду за захистом свого особистого немайнового або майнового права та інтересу.

Учасниками цивільних відносин є фізичні особи, юридичні особи, держава Україна, Автономна Республіка Крим, територіальні громади, іноземні держави та інші суб`єкти публічного права.

Завданням цивільного судочинства є справедливий, неупереджений та своєчасний розгляд і вирішення цивільних справ з метою ефективного захисту порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів фізичних осіб, прав та інтересів юридичних осіб, інтересів держави.

Здійснюючи правосуддя, суд захищає права, свободи та інтереси фізичних осіб, права та інтереси юридичних осіб, державні та суспільні інтереси у спосіб, визначений законом або договором (частина перша статті 5 ЦПК України).

Звертаючись до суду з цим позовом, ОСОБА_1 посилалася на те, що вона є власником об`єкту нерухомого майна гідротехнічної споруди (мережі водопостачання та водовідведення), однак відповідачі самовільно без її відома та погодження з нею втрутилися в роботу каналізаційної мережі шляхом підключення до неї інших субспоживачів та видали технічні умови на водопостачання та підключення до каналізаційної мережі.

Згідно з п. 1 Розділу ІІІ Правил користування системами централізованого питного водопостачання та централізованого водовідведення в населених пунктах України, затверджених наказом Міністерства з питань житлово-комунального господарства України 27.06.2008 № 190 (далі Правила), приєднання до систем централізованого питного водопостачання та централізованого водовідведення здійснюється відповідно до технічних умов (додаток 2), виданих виконавцем послуги з централізованого водопостачання/централізованого водовідведення, та розробленого і затвердженого в установленому порядку проєкту на приєднання.

Пунктами 1, 2 розділу IV Правил визначено, що не допускається будь-яке самовільне приєднання об`єктів водоспоживання до діючих систем централізованого питного водопостачання та централізованого водовідведення (включаючи приєднання до будинкових вводів, внутрішньобудинкових мереж або до мереж споживачів).

Самовільним приєднаннямдо системцентралізованого питноговодопостачання тацентралізованого водовідведеннявважається: приєднання до водорозбірної колонки за відсутності технічних умов; приєднання до систем централізованого питного водопостачання та централізованого водовідведення, здійснене за відсутності технічних умов; приєднання до систем централізованого питного водопостачання та централізованого водовідведення, здійснене із порушенням наданих виконавцем послуги з централізованого водопостачання/централізованого водовідведення технічних умов; приєднаннядо системцентралізованого питноговодопостачання тацентралізованого водовідведення,виконане безучасті представниківвиконавця послугиз централізованоговодопостачання/централізованоговодовідведення абоіз порушеннямвимог розділуIIIцих Правил; користуваннясистемами централізованогопитного водопостачаннята централізованоговодовідведення безукладання ізвиконавцем послугиз централізованоговодопостачання/централізованоговодовідведення договорупро наданнятаких послуг; самостійнеприєднання досистем централізованогопитного водопостачаннята/абоцентралізованого водовідведення; відсутністьабо невідповідністьнормам розміщенняспоживачем засобівкомерційного облікуводи; зафіксовані виконавцем послуги з централізованого водопостачання/централізованого водовідведення факти пошкодження пломб, індикаторів впливу магнітного поля, втручання у роботу та виведення з ладу вузлів комерційного обліку води;

використання водидля господарськихпотреб зсамостійних протипожежнихсистем,що живлятьсявід спільнихмереж; недопущення чи перешкоджання виконавцю послуги з централізованого водопостачання/централізованого водовідведення у встановленні чи опломбуванні вузла комерційного обліку чи його елементів, проведенні обстеження мереж водопостачання та водовідведення споживача та їх обладнання, знятті показників засобу обліку.

Споживачі, у яких виявлено порушення, відповідно до цього пункту підлягають відключенню від системи централізованого питного водопостачання та/або централізованого водовідведення, а витрати на від`єднання/приєднання оплачуються цими споживачами.

Встановлено та підтверджується матеріалами справи, що ОСОБА_1 є власником гідротехнічних споруд мережі водопостачання та водовідведення (каналізація) житлових будинків котеджного містечка « ІНФОРМАЦІЯ_1 » вздовж вулиць Абрикосова, Відрадна, Грушева, Тіниста, Одеська, Мічуріна, Святоюріївська.

Відповідно до ст. 41 Конституції України кожен має право володіти, користуватися і розпоряджатися своєю власністю. Право приватної власності набувається в порядку, визначеному законом. Ніхто не може бути протиправно позбавлений права власності. Право приватної власності є непорушним.

Ч. 1 ст. 316 ЦК України передбачено, що правом власності є право особи на річ (майно), яке вона здійснює відповідно до закону за своєю волею, незалежно від волі інших осіб.

Власник володіє, користується, розпоряджається своїм майном на власний розсуд (ч. 1 ст. 319 ЦК України).

Право власності є непорушним. Ніхто не може бути протиправно позбавлений цього права чи обмежений у його здійсненні (ч. 1 ст. 321 ЦК України).

Відповідно дост.76ЦПК Українидоказами єбудь-якідані,на підставіяких судвстановлює наявністьабо відсутністьобставин (фактів),що обґрунтовуютьвимоги ізаперечення учасниківсправи,та іншихобставин,які маютьзначення длявирішення справи. Цідані встановлюютьсятакими засобами: 1)письмовими,речовими іелектронними доказами; 2)висновками експертів; 3) показаннями свідків.

Належними є докази, які містять інформацію щодопредметадоказування. Предметомдоказуванняє обставини, що підтверджують заявлені вимоги чи заперечення або мають інше значення для розгляду справи і підлягають встановленню при ухваленні судового рішення (ч. ч. 1, 2 ст. 77 ЦПК України).

Відповідно до ч. 1 ст. 81 ЦПК України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених ним Кодексом.

Згідно з ст. 89 ЦПК України суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному, об`єктивному та безпосередньому дослідженні наявних у спразі доказів. Жодні докази не мають для суду заздалегідь встановленої сили. Суд оцінює належність, допустимість, достовірність кожного доказу окремо, а також достатність і взаємний зв`язок доказів у їх сукупності. Суд надає оцінку як зібраним у справі доказам в цілому, так і кожному доказу (групі однотипних доказів), який міститься у справі, мотивує відхилення або врахування кожного доказу (групи доказів).

Врахувавши наявні у справі докази, а також те, що позивач не довела належними доказами втручання відповідачами у її право власності, а саме гідротехнічні споруди, тому суд дійшов висновку про відсутність підстав для задоволення позовних вимог.

Відповідно до ч. ч. 1, 2 ст. 141 ЦПК України судовий збір покладається на сторони пропорційно розміру задоволених позовних вимог. Інші судові витрати, пов`язані з розглядом справи, покладаються: у разі задоволення позову на відповідача; у разі відмови в позові на позивача; у разі часткового задоволення позову на обидві сторони пропорційно розміру задоволених позовних вимог.

З огляду на зазначене, та враховуючи, що в задоволенні позову ОСОБА_1 відмовлено, понесені нею судові витрати по справі, які складаються з судового збору покладаються судом на позивача.

На підставі вищевикладеного, керуючись ст. 41 Конституції України, ст. ст. 15, 316, 319, 321 Цивільного кодексу України, ст. ст. 4, 5, 7, 10, 12, 13, 77-80, 81, 89, 141, 235, 258, 259, 263, 264, 265 Цивільного процесуального кодексу України, суд,

УХВАЛИВ:

Позов ОСОБА_1 до Комунального підприємства «Благоустрій Крюківщини» Вишневої міської ради Бучанського району Київської області, Комунального підприємства «Вишнівськводоканал» Вишневої міської ради Бучанського району Київської області про зобов`язання вчинити дії залишити без задоволення.

Рішення суду може бути оскаржено до Київського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня виготовлення повного тексту судового рішення.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи(вирішення питання) без повідомлення(виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скаргу на рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закритті апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Суддя Тетяна ДУБАС

Дата ухвалення рішення21.06.2023
Оприлюднено23.06.2023
Номер документу111699984
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —369/11354/21

Рішення від 21.06.2023

Цивільне

Києво-Святошинський районний суд Київської області

Дубас Т. В.

Ухвала від 27.03.2023

Цивільне

Києво-Святошинський районний суд Київської області

Дубас Т. В.

Ухвала від 20.12.2021

Цивільне

Києво-Святошинський районний суд Київської області

Дубас Т. В.

Ухвала від 18.10.2021

Цивільне

Києво-Святошинський районний суд Київської області

Дубас Т. В.

Ухвала від 20.08.2021

Цивільне

Києво-Святошинський районний суд Київської області

Дубас Т. В.

Ухвала від 20.08.2021

Цивільне

Києво-Святошинський районний суд Київської області

Дубас Т. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні