Постанова
від 22.06.2023 по справі 198/187/23
ЮР'ЇВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 198/187/23

Провадження №3/0198/102/23

22.06.2023

П О С Т А Н О В А

іменем України

22.06.2023 року Юр`ївський районний суд Дніпропетровської області у складі судді ГайдарІ.О., при підготовці до розгляду справи про адміністративне правопорушення відносно ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , громадянки України, паспорт серії НОМЕР_1 , виданий Юр`ївським РВ УМВС України в Дніпропетровській області 19.04.2006, проживає за адресою: АДРЕСА_1 , зареєстрована за адресою: АДРЕСА_2 ,

за ч.1ст.184Кодексу України про адміністративні правопорушення,

В С Т А Н О В И В:

Відносно ОСОБА_1 складений протокол про адміністративне правопорушення, передбачене ч. 1 ст. 184 КУпАП, за те, що остання 04.05.2023 о 10:00 годині ухилилася від батьківських обов`язків щодо виховання та навчання неповнолітньої доньки ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , яка має пропуски онлайн-уроків Новоіванівської гімназії Юр`ївської селищної ради, без поважних причин домашні завдання не здає з початку 2023 року по теперішній час.

Разом з тим справа не може бути розглянута по суті та підлягає поверненню до Павлоградського РВП ГУНП в Дніпропетровській області задля усунення недоліків, допущених при складанні протоколу про адміністративне правопорушення.

Так,відповідно дост.256КУпАП у протоколі про адміністративне правопорушення зазначається (окрім іншого) суть, місце вчинення адміністративного правопорушення.

Особою ж, що склала протокол про адміністративне правопорушення, вказані вимоги закону належним чином не дотримані.

Так, стаття 184 КУпАП є нормою бланкетною і передбачає відповідальність батьків або осіб, які їх замінюють за ухилення від виконання передбачених законом обов`язків щодо забезпечення необхідних умов життя, навчання та виховання неповнолітніх дітей.

Таким чином, розкриваючи суть правопорушення, в протоколі про адміністративне правопорушення потрібно зазначати норми закону (законів), що передбачають обов`язок батьків забезпечувати необхідні умови життя, навчання та виховання неповнолітніх дітей.

Однак в протоколі про адміністративне правопорушення відсутні посилання на норми законодавства від виконання яких ухилилася ОСОБА_1 , як мати.

Таким чином, протокол про адміністративне правопорушення не містить усіх даних, що мають бути обов`язково зазначені відповідно до ст.256 КУпАП.

Вказані недоліки протоколу про адміністративне правопорушення є суттєвими, такими, що перешкоджають розгляду справи по суті, у зв`язку з чим підлягають усуненню.

Відповідно до ч.ч. 1, 2, 3 ст. 7 КУпАП, ніхто неможе бутипідданий заходувпливу взв`язкуз адміністративнимправопорушенням інакшеяк напідставах ів порядку,встановлених законом. Провадженняв справахпро адміністративніправопорушення здійснюєтьсяна основісуворого додержаннязаконності. Застосування уповноваженими на те органами і посадовими особами заходів адміністративного впливу провадиться в межах їх компетенції, у точній відповідності з законом.

Згідно з п. 2 ч. 1 ст. 278 КУпАП посадова особа при підготовці до розгляду справи вирішує чи правильно складений протокол про адміністративне правопорушення.

Також суд звертає увагу, що будь-які виправлення та доповнення до протоколу про адміністративне правопорушення можливі лише в присутності особи, яка притягується до відповідальності, що завіряються її підписом.

З огляду на викладене, протокол про адміністративне правопорушення від 04.05.2023 серії ВАБ № 863187 не можна вважати таким, який складений правильно.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 7, 278 КУпАП, суд

П О С Т А Н О В И В :

Справу про адміністративне правопорушення відносно ОСОБА_1 за ч. 1 ст. 184 КУпАП повернути до Павлоградського РВП ГУНП в Дніпропетровській області для усунення недоліків, допущених при складанні протоколу про адміністративне правопорушення.

Постанова оскарженню не підлягає.

Суддя І. О. Гайдар

СудЮр'ївський районний суд Дніпропетровської області
Дата ухвалення рішення22.06.2023
Оприлюднено23.06.2023
Номер документу111702770
СудочинствоАдмінправопорушення
КатегоріяАдміністративні правопорушення, що посягають на громадський порядок і громадську безпеку Невиконання батьками або особами, що їх замінюють, обов'язків щодо виховання дітей

Судовий реєстр по справі —198/187/23

Постанова від 07.08.2023

Адмінправопорушення

Юр'ївський районний суд Дніпропетровської області

Гайдар І. О.

Постанова від 22.06.2023

Адмінправопорушення

Юр'ївський районний суд Дніпропетровської області

Гайдар І. О.

Постанова від 15.05.2023

Адмінправопорушення

Юр'ївський районний суд Дніпропетровської області

Білинський М. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні