Ухвала
від 22.06.2023 по справі 926/2511-б/21
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРНІВЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРНІВЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

58000, м. Чернівці, вул. О.Кобилянської, 14, тел. 55-09-34, е-mail: inbox@cv.arbitr.gov.ua

УХВАЛА

22 червня 2023 року Справа № 926/2511-б/21

Господарський суд Чернівецької області у складі судді Ковальчук Т.І., розглянувши у відкритому судовому засіданні справу

за заявою Товариства з обмеженою відповідальністю "ТЕДІС УКРАЇНА", м. Одеса,

до Товариства з обмеженою відповідальністю "ОМЕГА ТРЕЙД ДИСТРИБЬЮШН", м. Чернівці,

про порушення справи про банкрутство,

за участю секретаря судового засідання Гаврилюк І.С.,

представників сторін:

ГУ ДПС у Чернівецькій області - Зайцева Л.Г., самопредставництво, виписка з ЄДРПОУ від 09.07.2021,

Ліквідатор Данілов А.І. (у режимі відеоконференції),

ВСТАНОВИВ:

Ухвалою від 01.07.2021 відкрито провадження у справі № 926/2511-б/21 про банкрутство ТОВ "ОМЕГА ТРЕЙД ДИСТРИБЬЮШН", розпорядником майна боржника призначено арбітражного керуючого Данілова Артема Івановича.

Оголошення про відкриття провадження у справі про банкрутство ТОВ "ОМЕГА ТРЕЙД ДИСТРИБЬЮШН" оприлюднено на веб-порталі судової влади України 02.07.2021, № публікації 66768.

Попереднє засідання у справі проведено 16.09.2021, постановою від 30.09.2021 ТОВ "ОМЕГА ТРЕЙД ДИСТРИБЬЮШН" визнано банкрутом, відкрито ліквідаційну процедуру, ліквідатором банкрута призначено арбітражного керуючого Данілова А.І.

Повідомлення про визнання ТОВ "ОМЕГА ТРЕЙД ДИСТРИБЬЮШН" банкрутом і відкриття ліквідаційної процедури оприлюднено на веб-порталі судової влади України 01.10.2021, номер публікації: 67318.

30.05.2023 від ліквідатора Данілова А.І. надійшов звіт за результатами ліквідаційної процедури з додатками, розгляд якого ухвалою від 02.06.2023 призначено в судовому засіданні на 22.06.2023 за участю представників кредиторів і ліквідатора Данілова А.І., ліквідатору зазначено про необхідність подання додаткових документів.

Ухвалою від 08.06.2023 задоволено клопотання ліквідатора Данілова А.І. та представника ТОВ "ТЕДІС УКРАЇНА" Крутенка Д.М. про участь у судовому засіданні 22.06.2023 у режимі відеоконференцій поза межами приміщення суду.

20.06.2023 до суду надійшло сформоване в системі "Електронний суд" клопотання ліквідатора Данілова А.І. від 19.06.2023 про витребування доказів.

Представник кредитора ТОВ "ТЕДІС Україна" Крутенко Д.М. не зміг взяти участь у судовому засіданні 22.06.2023 у режимі відеоконференції з технічних причин, що не залежали від господарського суду. Відповідно до частини 4 статті 197 ГПК України ризики технічної неможливості участі у відеоконференції поза межами приміщення суду, переривання зв`язку тощо несе учасник справи , який подав відповідну заяву.

У судовому засіданні 22.06.2023 ліквідатор Данілов А.І. просив надати додатковий час для подання зазначених в ухвалі суду від 02.06.2023 документів, пояснив, що на свої запити до АТ "Ощадбанк" і АТ "СЕНС БАНК" не зміг отримати інформацію про стан рахунків банкрута ТОВ "ОМЕГА ТРЕЙД ДИСТРИБЬЮШН", у зв`язку з чим подав письмове клопотання про витребування відомостей про рух та поточний залишок коштів на рахунках банкрута в названих банківських установах і про осіб, яким належало право розпорядчого підпису при здійсненні операцій з грошовими коштами, просив задовольнити це клопотання та витребувати відповідні докази у названих банківських установ.

Заслухавши пояснення ліквідатора Данілова А.І., розглянувши подане ним клопотання про витребування доказів, матеріали справи, суд встановив, що ліквідатор Данілов А.І. в межах своїх повноважень, передбачених ст.ст. 12, 61 Кодексу України з процедур банкрутства (далі - КУзПБ), звертався із запитами до АТ "Ощадбанк" і АТ "СЕНС БАНК" щодо надання відомостей про рух та поточний залишок коштів на рахунках ТОВ "ОМЕГА ТРЕЙД ДИСТРИБЬЮШН", однак витребувану інформацію йому не було надано (т.с. 8, а.с. 77-79, 82-84). При цьому, АТ "СЕНС БАНК" запити ліквідатора залишив без будь-якої відповіді, а АТ "Ощадбанк" у листі від 02.06.2023 № 46/12-06/23007/2023 відмовило у наданні таких відомостей у зв`язку з відсутністю в АТ "Ощадбанк" можливості провести ідентифікацію арбітражного керуючого Данілова А.І. як керівника ТОВ "ОМЕГА ТРЕЙД ДИСТРИБЬЮШН" у зв`язку з тим, що рахунок товариства закритий.

Статтею 12 Кодексу України з процедур банкрутства встановлено, що арбітражний керуючий, серед іншого, має право запитувати та отримувати документи або їх копії від юридичних осіб, органів державної влади та органів місцевого самоврядування та від фізичних осіб за їх згодою; отримувати інформацію з державних реєстрів шляхом направлення офіційних запитів до держателя або адміністратора відповідного реєстру (п.п. 5, 6 частини 1 статті 12 КУзПБ).

Згідно з нормою частини 3 статті 61 КУзПБ під час проведення ліквідаційної процедури ліквідатор зобов`язаний використовувати лише один (ліквідаційний) рахунок боржника в банківській установі, залишки коштів на інших рахунках перераховуються на ліквідаційний рахунок боржника. Отже, ліквідатор банкрута має право на отримання інформації щодо наявності і стану рахунків суб`єкта банкрутства, а відповідні банківські установи зобов`язані надавати такі відомості.

Частиною 1 статті 2 КУзПБ унормовано, що провадження у справах про банкрутство регулюється цим Кодексом, Господарським процесуальним кодексом України, іншими законами України.

Частиною 1 статті 65 КузПБ передбачено, що після завершення всіх розрахунків з кредиторами ліквідатор подає до господарського суду звіт та ліквідаційний баланс з підтверджуючими документами, до яких відносяться в тому числі документи, що містять дані про стан банківських рахунків банкрута. В останньому абзаці цієї частини зазначеної статті Кодексу окремо імперативно встановлено, що обов`язком ліквідатора є здійснення всієї повноти дій, спрямованих на виявлення та повернення активів боржника. Не надання банківськими установами на запит ліквідатора відомостей про стан банківських рахунків банкрута перешкоджає здійсненню судом провадження у справі про банкрутство.

Відповідно до вимог статей 73-74 ГПК України доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи. Кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставі своїх вимог або заперечень.

За змістом статті 80 ГПК України учасники справи подають докази у справі безпосередньо до суду, а відповідно до пункту 1 статті 81 ГПК України у разі неможливості самостійно надати докази учасник справи вправі подати клопотання про витребування доказів судом, яке повинно відповідати вимогам частини 2 цієї статті і містити докази вжиття заходів до самостійного отримання особою відповідних доказів. У разі задоволення клопотання суд своєю ухвалою витребовує відповідні докази (ч. 3 ст. 81 ГПК Укаїни)

Згідно з частинами 5, 6 статті 81 ГПК України суд може уповноважити на одержання витребуваних ним доказів заінтересовану сторону. Будь-яка особа, в якої знаходиться доказ, повинна видати його на вимогу суду.

Частинами 8, 9 статті 81 ГПК України унормовано, що особи, які не мають можливості подати доказ, який витребовує суд, або не мають можливості подати такий доказ у встановлені строки, зобов`язані повідомити про це суд із зазначенням причин протягом п`яти днів з дня вручення ухвали. У разі неповідомлення суду про неможливість подати докази, витребувані судом, або неподання таких доказів без поважних причин, суд застосовує до відповідної особи заходи процесуального примусу, передбачені цим Кодексом.

Згідно приписів частини 1 статті 60 Закону України "Про банки і банківську діяльність" інформація щодо діяльності та фінансового стану клієнта, яка стала відомою банку у процесі обслуговування клієнта та взаємовідносин з ним або стала відомою третім особам при наданні послуг банку або виконанні функцій, визначених законом, а також визначена у цій статті інформація про банк є банківською таємницею.

Банківською таємницею, зокрема, є: 1) відомості про банківські рахунки клієнтів, у тому числі кореспондентські рахунки банків у Національному банку України; 2) інформація про операції, проведені на користь чи за дорученням клієнта, вчинені ним правочини.

Пунктом 2 частини 1 статті 62 Закону України "Про банки і банківську діяльність" визначено, що інформація щодо юридичних та фізичних осіб, що становить банківську таємницю, розкривається банками за рішенням суду.

Обов`язок банків виконувати рішення суду про розкриття інформації, що становить банківську таємницю, і порядок надання банками відповідної інформації визначено Правилами зберігання, захисту, використання та розкриття банківської таємниці, затвердженими постановою Правління Національного банку України від 14.07.2006 № 267 із змінами.

Беручи до уваги вищенаведене, враховуючи, що інформація щодо стану банківських рахунків банкрута ТОВ "ОМЕГА ТРЕЙД ДИСТРИБЬЮШН" має суттєве значення для розгляду справи про банкрутство і звіту ліквідатора за результатами ліквідаційної процедури, а ліквідатору Данілову А.І. така інформація банками АТ "Ощадбанк" і АТ "СЕНС БАНК" на його запити не надана, та він просить витребувати відповідні документи в порядку статті 81 ГПК України, суд дійшов до висновку про часткове задоволення клопотання ліквідатора Данілова А.І. про витребування доказів, а саме в частині витребування документів, що містять відомості про стан рахунків ТОВ "ОМЕГА ТРЕЙД ДИСТРИБЬЮШН", що були відкриті в названих банківських установах: закриті/відкриті, рух та поточний залишок грошових коштів станом на день надання інформації господарському суду .

Суд звертає увагу АТ "Ощадбанк" і АТ "СЕНС БАНК", що за частиною 1 статті 232 ГПК України судовими рішеннями є: 1) ухвали; 2) рішення; 3) постанови; 4) судові накази господарських судів України. Згідно з частинами 1, 2 статті 18 Господарського процесуального кодексу України судові рішення, що набрали законної сили, є обов`язковими до виконання всіма органами державної влади, органами місцевого самоврядування, їх посадовими та службовими особами, фізичними і юридичними особами та їх об`єднаннями на всій території України. Невиконання судового рішення є підставою для відповідальності, встановленої законом.

Відповідно до частини 6 статті 81 ГПК України суд вважає за необхідне уповноважити ліквідатора Данілова А.І. на отримання витребуваних доказів. При цьому, для більшої оперативності виконання вимог даної ухвали суд убачає за доцільне зобов`язати АТ "Ощадбанк" і АТ "СЕНС БАНК" надати відповідні докази в електронному вигляді на електронну адресу арбітражного керуючого Данілова А.І. згідно з пунктом 13 Правил зберігання, захисту, використання та розкриття банківської таємниці.

У зв`язку з витребуванням доказів та необхідністю приведення звіту ліквідатора Данілова А.І. до встановлених Кодексом України з процедур банкрутства вимог розгляд справи в судовому засіданні належить відкласти, наступне судове засідання провести в режимі відеоконференції з ліквідатором Даніловим А.І. та представником ТОВ "ТЕДІС УКРАЇНА" Крутенком Д.М. згідно з поданими ними заявами.

Також у ході судового засідання з`ясовано, що до наявної у матеріалах справи відповідної інформації ГУ ДПС у Чернівецькій області про платника податків юридичну особу ТОВ "ОМЕГА ТРЕЙД ДИСТРИБЬЮШН" не додано додатку про банківські рахунки банкрута, в зв`язку з чим суд звертає увагу ГУ ДПС у Чернівецькій області на необхідність подання таких даних суду і ліквідатору Данілову А.І.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 2, 12, 60, 61, 65 Кодексу України з процедур банкрутства, ст. 3, ч. 6 ст. 12, ст.ст. 18, 81, 197, 216, 232, 234 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд

УХВАЛИВ:

1. Клопотання ліквідатора Данілова А.І. від 19.06.2023 про витребування доказів задовольнити частково.

2. Витребувати у Акціонерного товариства "СЕНС БАНК" (вул. Велика Васильківська, буд. 100, м. Київ, 03150, код ЄДРПОУ 23494714) документи, що містять відомості про стан банківського рахунку ТОВ "ОМЕГА ТРЕЙД ДИСТРИБЬЮШН" (вул. Воробкевича, буд. 33, м. Чернівці, 58000, код ЄДРПОУ 42599575) НОМЕР_1 , а саме: закритий/відкритий, рух та поточний залишок грошових коштів станом на день надання інформації господарському суду.

Уповноважити арбітражного керуючого ліквідатора Данілова А.І. (свідоцтво про право на здійснення діяльності арбітражного керуючого (розпорядника майна, керуючого санацією, ліквідатора) № 486 від 04.04.2013, адреса АДРЕСА_1, адреса електронної пошти - ІНФОРМАЦІЯ_1 , тел. НОМЕР_2 ) на отримання доказів, витребуваних у АТ "СЕНС БАНК".

Установити АТ "СЕНС БАНК" строк для подання витребуваних доказів до 30 червня 2023 року, витребувані докази надіслати арбітражному керуючому Данілову А.І. на вказану в цьому пункті електронну адресу, а в разі неможливості надіслання в електронному вигляді надіслати у паперовому вигляді на зазначену поштову адресу Данілова А.І.

3. Витребувати у Акціонерного товариства "Державний ощадний банк України" (вул. Госпітальна, 12-Г, м. Київ, 01601, код ЄДРПОУ 00032129) документи, що містять відомості про стан банківського рахунку ТОВ "ОМЕГА ТРЕЙД ДИСТРИБЬЮШН" (вул. Воробкевича, буд. 33, м. Чернівці, 58000, код ЄДРПОУ 42599575) НОМЕР_3 , а саме: закритий/відкритий, рух та поточний залишок грошових коштів станом на день надання інформації господарському суду.

Уповноважити арбітражного керуючого ліквідатора Данілова А.І. (свідоцтво про право на здійснення діяльності арбітражного керуючого (розпорядника майна, керуючого санацією, ліквідатора) № 486 від 04.04.2013, адреса АДРЕСА_1, адреса електронної пошти - ІНФОРМАЦІЯ_1 , тел. НОМЕР_2 ) на отримання доказів, витребуваних у АТ "Ощадбанк".

.

Установити АТ "Ощадбанк" строк для подання витребуваних доказів до 30 червня 2023 року, витребувані докази надіслати арбітражному керуючому Данілову А.І. на вказану в цьому пункті електронну адресу, а в разі неможливості надіслання в електронному вигляді надіслати у паперовому вигляді на зазначену поштову адресу Данілова А.І.

4. Розгляд справи в судовому засіданні відкласти на 15-00 год. 06 липня 2023 року в режимі відеоконференції з ліквідатором Даніловим А.І. і представником Товариства з обмеженою відповідальністю "ТЕДІС УКРАЇНА" Крутенком Д.М. поза межами приміщення суду з використанням власних технічних засобів та електронного цифрового підпису за допомогою онлайн сервісу відеозв`язку easycon.com.ua.

Ухвала підписана 22.06.2023, набирає законної сили з моменту її підписання судом.

Суддя Т.І.Ковальчук

СудГосподарський суд Чернівецької області
Дата ухвалення рішення22.06.2023
Оприлюднено23.06.2023
Номер документу111708534
СудочинствоГосподарське
КатегоріяСправи позовного провадження Справи про банкрутство, з них: банкрутство юридичної особи

Судовий реєстр по справі —926/2511-б/21

Ухвала від 06.07.2023

Господарське

Господарський суд Чернівецької області

Ковальчук Тетяна Іванівна

Ухвала від 22.06.2023

Господарське

Господарський суд Чернівецької області

Ковальчук Тетяна Іванівна

Ухвала від 08.06.2023

Господарське

Господарський суд Чернівецької області

Ковальчук Тетяна Іванівна

Ухвала від 02.06.2023

Господарське

Господарський суд Чернівецької області

Ковальчук Тетяна Іванівна

Рішення від 07.02.2023

Господарське

Господарський суд Чернівецької області

Ковальчук Тетяна Іванівна

Ухвала від 10.02.2023

Господарське

Господарський суд Чернівецької області

Ковальчук Тетяна Іванівна

Ухвала від 24.01.2023

Господарське

Господарський суд Чернівецької області

Ковальчук Тетяна Іванівна

Ухвала від 09.01.2023

Господарське

Господарський суд Чернівецької області

Ковальчук Тетяна Іванівна

Ухвала від 15.12.2022

Господарське

Господарський суд Чернівецької області

Ковальчук Тетяна Іванівна

Ухвала від 01.12.2022

Господарське

Господарський суд Чернівецької області

Ковальчук Тетяна Іванівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні