Рішення
від 22.06.2023 по справі 214/2025/23
САКСАГАНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.КРИВОГО РОГУ

Справа № 214/2025/23

2/214/2803/23

Р І Ш Е Н Н Я

Іменем України

(заочне)

22 червня 2023 року м. Кривий Ріг

Саксаганський районний суд м. Кривого Рогу Дніпропетровської області у складі:

головуючого судді Ткаченка А.В.,

за участю:

секретаря судового засідання Попкової Ю.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в порядку спрощеного позовного провадження, при заочному розгляді, цивільну справу №214/2025/23 за позовною заявою ЖИТЛОВО-БУДІВЕЛЬНОГО КООПЕРАТИВУ «СПУТНИК-4» до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості за житлово-комунальні послуги, -

Представники: від позивача ОСОБА_2 ,

ВСТАНОВИВ:

Голова правління ЖБК «СПУТНИК-4» Шабанова О.А. звернулася до суду з позовною заявою 24 березня 2023 року, в якій просила суд стягнути із ОСОБА_1 на користь ЖБК «СПУТНИК-4» заборгованість за житлово-комунальні послуги станом на 01 січня 2023 року в розмірі 18132 грн. 61 коп., інфляційні втрати 8383 грн. 87 коп., 3% річних 1633 грн. 43 коп.; стягнути з відповідача на користь ЖБК «СПУТНИК-4» витрати по сплаті судового збору.

Пред`явлені вимоги мотивовано тим, що ОСОБА_1 значиться зареєстрованим за адресою: АДРЕСА_1 , користується житлово-комунальними послугами, що надаються ЖБК «СПУТНИК-4», але належним чином їх не сплачує. ОСОБА_1 також є власником цього житлового приміщення, а тому несе тягар утримання майна. У зв`язку з тим, що відповідач не виконував належним чином свої зобов`язання станом на 01 січня 2023 року утворилась заборгованість в розмірі 18132 грн. 61 коп., на яку ЖБК «СПУТНИК-4» нараховано збитки на підставі ч.2 ст.625 ЦК України, а саме інфляційні втрати 8383 грн. 87 коп., 3% річних 1633 грн. 43 коп. Згідно зі Статутом, ЖБК «СПУТНИК-4» є неприбутковою організацією, що створена виключно для обслуговування, ремонту і реконструкції житлового будинку АДРЕСА_2 , а також утримання прибудинкової території за кошти членів кооперативу. Незважаючи на неодноразові попередження, ОСОБА_1 відмовляється погасити наявну заборгованість за житлово-комунальні послуги, з приводу укладення договору реструктуризації заборгованості також не звертався. Зважаючи на це ОСОБА_2 , будучи головою правління ЖБК «СПУТНИК-4» вимушена звернутися до суду з даним позовом.

Ухвалою суду від 24 квітня 2023 року позовну заяву прийнято до розгляду з відкриттям спрощеного позовного провадження з повідомленням сторін (а.с.31).

Представник позивача ЖБК «СПУТНИК-4» Шабанова О.А. про свою участь в судовому засіданні не заявила.

Відповідач ОСОБА_1 в судове засідання повторно не з`явився, викликався у встановленому законом порядку, у тому числі в порядку ст.128 ч.11 ЦПК України шляхом публікації оголошень на сайті Судова влада, протягом визначеного строку відзив на позов не подав, клопотань про відкладення розгляду справи не заявляв.

Оцінюючи характер процесу, значення справи для сторін, обраний позивачем спосіб захисту, категорію та складність справи, а також враховуючи належне повідомлення відповідача, не подання відзиву у встановлений строк, суд постановив ухвалити по справі заочне рішення на підставі наявних доказів за відсутності представника позивача проти заочного розгляду справи.

Заяв, клопотань від учасників справи не надходило. Інші процесуальні дії не вчинялись.

Дослідивши письмові докази по справі, надавши їм оцінку в сукупності, суд приходить до наступного висновку.

Правові, організаційні, економічні та соціальні основи функціонування кооперації в Україні визначаються Законом України Про кооперацію. Кооперативи за цим законом поділяються на виробничі, обслуговуючі та споживчі, а за напрямками діяльності можуть бути сільськогосподарськими, житлово-будівельними, садово-городніми, гаражними, торговельно-закупівельними, транспортними, освітніми, туристичними, медичними тощо (ст.6 Закону).

Відповідно до ст.ст.2, Закону України «Про кооперацію», кооператив - юридична особа, утворена фізичними та/або юридичними особами, які добровільно об`єдналися на основі членства для ведення спільної господарської та іншої діяльності з метою задоволення своїх економічних, соціальних та інших потреб на засадах самоврядування. Кооператив має самостійний баланс, розрахунковий та інші рахунки в установах банків та може мати печатки.

Судом встановлено, що ЖБК «СПУТНИК-4» створене рішенням виконкому Криворізької міської Ради депутатів трудящих №153 від 18 травня 1971 року (а.с.17-18), зареєстроване в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань з 12 травня 1971 року, код ЄДРПОУ 21928344, юридична адреса: Дніпропетровська область, м. Кривий Ріг, вул. Космонавтів, буд.29, є юридичною особою, діє на підставі Статуту та здійснює свою діяльність за КВЕД 68.32. Управління нерухомим майном за винагороду або на основі контракту (а.с.16).

Питання правового статусу, організації та діяльності житлово-будівельних кооперативів регулюються нормами Конституції України, Цивільного та Житлового кодексів, Закону України Про кооперацію, а також Примірного статуту, затвердженого постановою Ради Міністрів УРСР № 186 від 30 квітня 1985 року.

Відповідно до ст.384 ЦК України, будинок, споруджений або придбаний житлово-будівельним (житловим) кооперативом, є його власністю. Член житлово-будівельного (житлового) кооперативу має право володіння і користування, а за згодою кооперативу і розпоряджання квартирою, яку він займає в будинку кооперативу, якщо він не викупив її. У разі викупу квартири член житлово-будівельного (житлового) кооперативу стає її власником.

Отже, можна констатувати, що спільне майно будинку належить кооперативу, а його члени безпосередньо володіють викупленою квартирою та часткою у кооперативі.

Статтею 9 Закону України «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку», встановлено, що управління багатоквартирним будинком здійснюється його співвласниками. Співвласники можуть передати усі або частину функцій з управління багатоквартирним будинком управителю, або всі функції об`єднанню співвласників багатоквартирного будинку (асоціації об`єднань співвласників багатоквартирного будинку).

Водночас відповідно до ч.6 п.5 ст.13 цього ж Закону, співвласники багатоквартирних будинків, утримання яких до набрання чинності цим законом здійснювали житлово-будівельні (житлові) кооперативи, продовжують відшкодовувати витрати на утримання відповідних будинків і споруд та прибудинкових територій таким кооперативам до моменту створення в багатоквартирному будинку об`єднання співвласників багатоквартирного будинку (у тому числі шляхом реорганізації кооперативу) або прийняття співвласниками рішення про форму управління багатоквартирним будинком.

З матеріалів справи слідує, що ЖБК «СПУТНИК-4» є організацією, що здійснює обслуговування, ремонт і реконструкцію житлового будинку АДРЕСА_2 , а також утримання прибудинкової території за кошти членів кооперативу.

ОСОБА_1 є власником житлового приміщення за адресою: АДРЕСА_1 , користується житлово-комунальними послугами, що надаються ЖБК «СПУТНИК-4» та заяв про відмову від їх отримання не подавав. Таким чином, ОСОБА_1 є членом ЖБК «СПУТНИК-4», а тому наділений комплексом прав та обов`язків, визначених ст.12 Закону України «Про кооперацію» (а.с.6, 7).

Відповідно до ст.12 Закону України «Про кооперацію», основними правамичлена кооперативує: участьв господарськійдіяльності кооперативу,а такожв управліннікооперативом,право голосуна йогозагальних зборах,право обиратиі бутиобраним воргани управління; користуванняпослугами кооперативу; одержаннякооперативних виплатта виплатна паї; одержанняпаю уразі виходуз кооперативув порядкуі встроки,визначені йогостатутом; правовносити пропозиціїщодо поліпшенняроботи кооперативу,усунення недоліківу роботійого органівуправління тапосадових осіб; правозвертатися доорганів управліннята органівконтролю задіяльністю кооперативу,посадових осібкооперативу іззапитами,пов`язаними зчленством укооперативі,діяльністю кооперативута йогопосадових осіб,одержувати письмовівідповіді насвої запити. Основнимиобов`язками членакооперативу є: додержаннястатуту кооперативу; виконаннярішень органівуправління кооперативута органівконтролю задіяльністю кооперативу; виконання своїх зобов`язань перед кооперативом;сплата визначенихстатутом кооперативувнесків. Законами, що регулюють діяльність окремих типів кооперативів або кооперативів за напрямами їх діяльності, та статутом кооперативу можуть бути передбачені додаткові права та обов`язки його членів.

Аналогічні приписи визначено у п.5.1, п.5.2 ст.5 Статуту (а.с.20).

Як визначено ст.24 Закону України «Про кооперацію», кооперативи реалізуютьтовари танадають послугиза цінамиі тарифами,встановленими самостійно,а увипадках,передбачених законом,-за державнимицінами ітарифами. Кооперативи мають право реалізувати товари та надавати послуги за цінами і тарифами, що встановлюються на договірних засадах, окремо для членів кооперативу та інших осіб.

Рішеннями Загальних зборів ЖБК «СПУТНИК-4», оформленими протоколами, затверджено тарифи на утримання будинку (капітальний ремонт): у 2017, 2018 р.р. визначено, що тариф складається з усіх фактичних витрат та щомісячних нарахувань, покладених на власників та зареєстрованих у квартирі осіб (протокол №29 від 01 січня 2017 року, а.с.13), у 2019 році 1 грн/кв.м. квартири (протокол №1 від 01 травня 2019 року, а.с.14), у 2020 році 3 грн./кв.м. квартири (протокол №2 від 01 лютого 2020 року, а.с.15).

Крім того, між ЖБК «СПУТНИК-4» та організаціями, що надають житлово-комунальні послуги, було укладено ряд договорів: 11 липня 2013 року з КП «Кривбасводоканал» про надання послуг з централізованого постачання питної води та водовідведення (а.с.24), 18 грудня 2002 року №700039 з ПАТ «ДТЕК «ДНІПРООБЛЕНЕРГО» про постачання електричної енергії (додаткова угоди від 14 травня 2013 року, а.с.25), а також з ТОВ «НОВА-КОМ» договір від 01 квітня 2014 року №48-001/14-к (додаткова угода, а.с.26-27).

З огляду на викладене, правовідносини, які склалися між сторонами, є грошовим зобов`язанням, у якому, серед інших прав і обов`язків сторін, на боржників покладено виключно певний цивільно-правовий обов`язок з оплати отриманих житлово-комунальних послуг, якому кореспондує право вимоги кредитора (ч.1 ст.509 ЦК України) вимагати сплату грошей за надані послуги.

Відповідно до ст.ст.66, 67, 162 ЖК України за користування житловим приміщенням, що належить громадянинові на праві приватної власності, сплачується плата за утримання будинку, прибудинкової території та плата за спожиті комунальні послуги.

Власність, відповідно до ч.4 ст.319 ЦК України, зобов`язує; зокрема, за ст.322 ЦК України власник зобов`язаний утримувати майно, що йому належить, якщо інше не встановлено договором або законом.

Таким чином, тягар утримання майна, у тому числі обов`язок по оплаті житлово-комунальних послуг покладається на власника приміщення та членів його сім`ї, які проживають в цьому приміщенні та є споживачами таких послуг.

У відповідності зі ст.ст.525, 526 ЦК України, зобов`язання повинні виконуватися належним чином відповідно до умов договору, цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, одностороння відмова від зобов`язання не допускається.

Отже, виходячи з юридичної природи спірних правовідносин сторін як грошових зобов`язань на них поширюється дія ч.2 ст.625 ЦК України як спеціальний вид цивільно-правової відповідальності за прострочення виконання зобов`язання.

Відповідно до наведених норм чинного законодавства ОСОБА_1 , будучи власником квартири в ЖБК «СПУТНИК-4», в свою чергу, співвласником будинку, в якому функціонує ЖБК «СПУТНИК-4», зобов`язаний був брати участь у витратах на управління, утримання та збереження будинку, які були затверджені рішеннями загальних зборів; у свою чергу кооператив наділений правом у разі нездійснення ним таких дій звернутися до суду про стягнення нарахованих платежів по цим витратам.

Із наданих представником позивача розрахунків заборгованості слідує, що станом на 01 січня 2021 року заборгованість становить 4437 грн. 10 коп. (нараховано 4749,82 переплата станом на 01.01.2020 року 312,72 грн.), станом на 01 січня 2022 року 10981 грн. 25 коп. (за накопичувальним підсумком, з яких за 2021 рік 6544 грн. 15 коп.), станом на 01 січня 2023 року 18132 грн. 62 коп. (за накопичувальним підсумком, з яких за 2022 рік 7 151 грн. 36 коп.) (а.с.8-10).

Аналізуючи надані розрахунки за період з 01 січня 2020 року по 01 січня 2023 року, судом встановлено, що вони проведені на основі затверджених тарифів, що діяли на кожні окремі періоди. Доказів про те, що надані позивачем розрахунки заборгованості та застосовані ним тарифи проведено неправильно відповідачем суду не надано, власного контррозрахунку не наведено.

При визначенні збитків на підставі ч.2 ст.625 ЦК України, суд враховує доведеність заявленого розміру боргу 18132 грн. 61 коп., заявлений у позові період для розрахунку з 01 січня 2020 року по 01 січня 2023 року. Відтак, розмір 3% річних становить 2633 грн. 43 коп., інфляційних втрат 8383 грн. 87 коп.

Докази звернення відповідача в установленому законодавством порядку з претензіями щодо порушення порядку надання послуг ЖБК «СПУТНИК-4», зміни їхніх споживчих властивостей та перевищення строків проведення аварійно-відновних робіт, складання та підпису відповідних актів-претензій у зв`язку з цим у матеріалах справи також відсутні.

Таким чином, розглянувши справу в межах визначеного предмету спору, оцінюючи належність, допустимість і достовірність кожного доказу окремо, а також достатність і взаємний зв`язок доказів у їх сукупності, враховуючи те, що обставини, на які посилається позивач, як на підставу для задоволення позову, знайшли своє підтвердження в ході розгляду справи, суд вважає, що позовні вимоги є доведеними, а тому позов підлягає задоволенню.

Вирішуючи питання про розподіл судових витрат, згідно зі ст.141 ЦПК України суд вважає за необхідне стягнути з відповідача ОСОБА_1 на користь позивача 2 684 грн. 00 коп. в рахунок відшкодування документально підтверджених витрат по сплаті судового збору (а.с.1). Докази понесення позивачем інших процесуальних витрат в матеріалах справи відсутні.

Керуючись ст.ст.4, 5, 13, 19, 76-81, 89, 95, 133, 141, ч.2 ст.247, 258-259, 263-265, 273, 274, 277, 279, 280-284, 287, 354, 355 ЦПК України, суд, -

УХВАЛИВ:

Позовні вимоги ЖИТЛОВО-БУДІВЕЛЬНОГОКООПЕРАТИВУ «СПУТНИК-4»до ОСОБА_1 про стягненнязаборгованості зажитлово-комунальніпослуги задовольнити.

Стягнути із ОСОБА_1 на користь ЖИТЛОВО-БУДІВЕЛЬНОГО КООПЕРАТИВУ «СПУТНИК-4» заборгованість за житлово-комунальні послуги за період з 01 січня 2020 року по 01 січня 2023 року в розмірі 18132 грн. 61 коп., інфляційні втрати 8383 грн. 87 коп., 3% річних 1633 грн. 43 коп., а також 2684 грн. 00 коп. на відшкодування витрат по сплаті судового збору.

Заочне рішення набирає законної сили, якщо протягом 30 днів з дня його підписання не подана заява про перегляд заочного рішення або апеляційна скарга, або якщо рішення залишено в силі за результатами апеляційного розгляду справи. Заочне рішення може бути переглянуте Саксаганським районним судом м. Кривого Рогу Дніпропетровської області за письмовою заявою відповідача, оформленою згідно зі ст.285 ЦПК України та поданою протягом 30 днів з дня його підписання. Учасник справи, якому повне заочне рішення суду не було вручене у день його проголошення, має право на поновлення пропущеного строку на подання заяви про його перегляд, якщо така заява подана протягом 20 днів з дня вручення йому повного заочного рішення суду. У разі залишення заяви про перегляд заочного рішення без задоволення, заочне рішення може бути оскаржено відповідачем в загальному порядку безпосередньо до Дніпровського апеляційного суду шляхом подання апеляційної скарги протягом 30 днів з дати постановлення ухвали про залишення заяви про перегляд заочного рішення без задоволення.

Позивач має право оскаржити заочне рішення в загальному порядку.

Відомості про сторін:

ЖИТЛОВО-БУДІВЕЛЬНИЙ КООПЕРАТИВ «СПУТНИК-4», код ЄДРПОУ 21928344, юридична адреса: Дніпропетровська область, м. Кривий Ріг, вул. Космонавтів, буд.29.

ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , РНОКПП невідомий, остання відома адреса реєстрації місця проживання: АДРЕСА_1 (знятий з обліку 06 березня 2023 року, зареєстрованим не значиться).

Заочне рішення суду складено та підписано без проголошення 22 червня 2023 року.

Суддя А.В. Ткаченко

СудСаксаганський районний суд м.Кривого Рогу
Дата ухвалення рішення22.06.2023
Оприлюднено23.06.2023
Номер документу111708950
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із правочинів, зокрема договорів (крім категорій 301000000-303000000), з них надання послуг

Судовий реєстр по справі —214/2025/23

Рішення від 22.06.2023

Цивільне

Саксаганський районний суд м.Кривого Рогу

Ткаченко А. В.

Ухвала від 24.04.2023

Цивільне

Саксаганський районний суд м.Кривого Рогу

Ткаченко А. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні