Рішення
від 22.06.2023 по справі 288/979/23
ПОПІЛЬНЯНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЖИТОМИРСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 288/979/23

Провадження № 2-о/288/17/23

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

22 червня 2023 року смт. Попільня

Попільнянський районний суд Житомирської області в складі:

головуючого судді - Рудник М. І.,

присяжних: - Сапіги Л.П.,

- Ущапівської О.М.,

з участю секретаря судових засідань - Колодяжної Н.В.,

заявника ОСОБА_1 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в смт. Попільня Житомирської області цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , заінтересована особа: Відділ опіки та піклування Попільнянської селищної ради, Житомирського району, Житомирської області про визнання фізичної особи недієздатною і встановлення опіки,

ВСТАНОВИВ:

ОСОБА_1 (далі-заявник) звернулась до суду з заявою про визнання фізичноїособи недієздатноюі встановленняопіки, в якій вказує, що ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , є її рідним сином.

Він хворіє і являється інвалідом з дитинства, в зв`язку з чим перебуває на обліку у лікаря невролога Комунального некомерційного підприємства Попільнянської селищної ради «Попільнянська лікарня» внаслідок психічного розладу здоров`я. Останні роки стан психічного здоров`я сина значно погіршився. Син не працює, не розуміє наслідків своєї поведінки, не може правильно орієнтуватись та оцінювати прості життєві ситуації, забуває, що з ним сталось в минулому і суть власного життя.

Згідно довідки до акту огляду медико соціальною експертною комісією син заявника ОСОБА_2 був оглянутий спеціалістами 31.10.2016 року і йому встановлена перша група інвалідності з 12.10.2016 року безтерміново.

Внаслідок психічної хвороби ОСОБА_2 не може розуміти значення своїх дій і розумно керувати ними. Він потребує встановлення над ним опіки.

Заявник доглядає свого сина та бажає бути його опікуном, так як має можливість.

Заявник отримала висновок, виданий відділом опіки і піклування, затверджений рішенням Попільнянської селищної ради від 01.02.2023 року, про призначення її опікуном над сином ОСОБА_2 .

Заявник просить визнати ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця села Попільня, Попільнянського (нині Житомирського) району, Житомирської області, зареєстрованого і проживаючого за адресою: АДРЕСА_1 , недієздатним, призначити її опікуном над недієздатним ОСОБА_2 .

В судовому засіданні заявник вимоги заяви підтримала та просила їх задовольнити.

Представник заінтересованої особи: Відділу опіки та піклування Попільнянської селищної ради, Житомирського району, Житомирської області в судове засідання не з`явився, надав до суду заяву в якій просить справу слухати у відсутність їх представника. Щодо рішення покладаються на розсуд суду.

Частина 3 статті 211 ЦПК України визначає, що учасник справи має право заявити клопотання про розгляд справи за його відсутності. Якщо таке клопотання заявили всі учасники справи, судовий розгляд справи здійснюється на підставі наявних у суду матеріалів.

Суд, вислухавши заявника, вивчивши матеріали справи, приходить до висновку, що заявлені вимоги підлягають задоволенню з слідуючих підстав.

Як вбачається з свідоцтва про народження серії НОМЕР_1 , виданого 28 жовтня 1987 року Попільнянською сільською радою Попільнянського району Житомирської області, батьками ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , вказані ОСОБА_3 та ОСОБА_1 , запис за № 29 /а.с. 4/.

Відповідно до Довідки до акта огляду медико соціальною експертною комісією серії 12 ААА № 904535, виданої 31 жовтня 2016 року, ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , має першу А групу інвалідності з 12.10.2016 року, інвалід з дитинства, безтерміново. Потребує постійного стороннього догляду /а.с. 5/.

Згідно Виписки із протоколу № 117 районної лікарсько консультативної комісії від 23 вересня 2020 року, виданої КНП «Попільнянська лікарня», ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , за станом здоров`я хворий, потребує постійного стороннього догляду /а.с. 6/.

Як вбачається з висновку органу опіки і піклування про доцільність призначення ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , опікуном над її повнолітнім сином ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , у разі визнання його судом недієздатною особою, затвердженого рішенням Попільнянської селищної ради Житомирського району Житомирської області № 26 від 01.02.2023 року, вирішено вважати доцільним призначити ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , опікуном над її повнолітнім сином ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , інвалідом першої групи А, у разі визнання його судом недієздатною особою /а.с. 7, 8/.

Відповідно до Висновку судово психіатричного експерта № 262 - 2023 від 29.05.2023 року, виданого КНП «Обласний медичний спеціалізований центр» Житомирської обласної ради, ОСОБА_2 , 1987 року народження, з раннього дитячого віку страждає на вроджене недоумство важку розумову відсталість в ступені різко вираженої імбецильності з емоційно вольовою нестійкістю, системним недорозвитком мовлення (F72.1 МКХ -10 перегляду). Ступінь наявної у ОСОБА_2 розумової відсталості на даний час настільки виражена, що позбавляє його здатності усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними /а.с. 32-33/.

Відповідно до статті 39 ЦК України, фізична особа може бути визнана судом недієздатною, якщо вона внаслідок хронічного, стійкого психічного розладу не здатна усвідомлювати значення своїх дій та (або) керувати ними. Порядок визнання фізичної особи недієздатною встановлюєтьсяЦивільним процесуальним кодексом України.

Згідно частини 1 статті 40 ЦК України, фізична особа визнається недієздатною з моменту набрання законної сили рішення суду про це.

Статтею 41 ЦК України передбачено, що над недієздатною фізичною особою встановлюється опіка. Недієздатна фізична особа не має права вчиняти будь-якого правочину. Правочин від імені недієздатної фізичної особи та в її інтересах вчиняє її опікун.

Відповідно до частини 1статті 300 ЦПК України, суд, ухвалюючи рішення про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи (у тому числі обмеження або позбавлення права неповнолітньої особи самостійно розпоряджатися своїми доходами) чи визнання фізичної особи недієздатною, встановлює над нею відповідно піклування або опіку і за поданням органу опіки та піклування призначає їй піклувальника чи опікуна.

Згідно статті 55 ЦК України, опіка та піклування встановлюється з метою забезпечення особистих немайнових і майнових прав та інтересів малолітніх, неповнолітніх осіб, а також повнолітніх осіб які не можуть самостійно здійснювати свої права та виконувати обов`язки.

Відповідно до частини 1статті 60 ЦК України,суд встановлює опіку над фізичною особою у разі визнання її недієздатною і призначає опікуна за поданням органу опіки та піклування.

Опіка або піклування встановлюються за місцем проживання фізичної особи, яка потребує опіки чи піклування, або за місцем проживання опікуна чи піклувальника (ст. 62 ЦК України).

Частинами 2, 3, 4 статті 63 ЦК України передбачено, що опікуном або піклувальником може бути лише фізична особа з повною цивільною дієздатністю. Фізична особа може бути призначена опікуном або піклувальником лише за її письмовою заявою. Опікун або піклувальник призначаються переважно з осіб, які перебувають у сімейних, родинних відносинах з підопічним, з урахуванням особистих стосунків між ними, можливості особи виконувати обов`язки опікуна чи піклувальника.

Заявник ОСОБА_1 може бути призначена опікуном недієздатному сину ОСОБА_2 .

Положеннями частини 3 статті 296 ЦПК Українипередбачено, що заява про визнання фізичної особи недієздатною може бути подана членами її сім`ї, близькими родичами, незалежно від їх спільного проживання, органом опіки та піклування, психіатричним закладом.

Таким чином, зібранні у справі докази та їх належна оцінка вказують на наявність підстав для визнання ОСОБА_2 недієздатним та призначення ОСОБА_1 його опікуном.

Частиною 6 статті 300 ЦПК України, визначено, що строк дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною визначається судом, але не може перевищувати двох років.

Разом з тим суд вважає за необхідне роз`яснити заявнику положення частини 7 статті 300 ЦПК України, відповідно до якого, клопотання про продовження строку дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною має право подати опікун, представник органу опіки та піклування не пізніше ніж за п`ятнадцять днів до закінчення строку, визначеного частиною шостою цієї статті.

Клопотання про продовження строку дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною повинно містити обставини, що свідчать про продовження хронічного, стійкого психічного розладу, внаслідок чого особа продовжує не усвідомлювати значення своїх дій та (або) керувати ними, підтверджені відповідним висновком судово-психіатричної експертизи (ч. 8 ст. 300 ЦПК).

Відповідно до частини 2статті 299 ЦПК України, судові витрати, пов`язані з провадженням справи про визнання фізичної особи недієздатною відносяться на рахунок держави.

На підставі викладеного, керуючись Постановою пленуму Верховного Суду України «Про судову практику в справах про визнання громадянина обмежено дієздатним чи недієздатним»; ст.ст.39, 40, 41, 58-60, 62, 63, 64 ЦК України; ст.ст. 4, 12, 13, 19, 23, 28, 48, 76, 78, 81, 128, 211, 258, 259, 263-265, 293, 297, 299, 300, 352, 354, 355 ЦПК України, суд,-

ВИРІШИВ:

Заяву ОСОБА_1 ,заінтересована особа:Відділ опікита піклуванняПопільнянської селищноїради,Житомирського району,Житомирської областіпро визнанняфізичної особинедієздатною івстановлення опіки- задовольнити.

Визнати ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця села Попільня, Попільнянського (нині Житомирського) району, Житомирської області, зареєстрованого і проживаючого за адресою: АДРЕСА_1 - недієздатним.

Встановити над ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , опіку.

Призначити ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , уродженку села Попільня, Попільнянського (нині Житомирського) району, Житомирської області, зареєстровану і жительку АДРЕСА_1 , опікуном над недієздатним ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Рішення суду після набрання ним законної сили надіслати органу опіки та піклування, органам ведення Державного реєстру виборців за місцем проживання фізичної особи.

Строк дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною визначається судом терміном два роки, який обчислюється з дня набрання рішення законної сили.

Клопотання про продовження строку дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною має право подати опікун, представник органу опіки та піклування не пізніше ніж за 15 днів до закінчення строку, визначеного ч. 7ст. 300 ЦПК України.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду подається безпосередньо до Житомирського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частину судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення. Учасник справи, якому повне рішення або ухвала суду не були вручені у день його (її) проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження.

Суддя Попільнянського

районного суду М. І. Рудник

Присяжні: Л.П. Сапіга

О.М. Ущапівська

Дата ухвалення рішення22.06.2023
Оприлюднено26.06.2023
Номер документу111710766
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання фізичної особи недієздатною і встановлення опіки

Судовий реєстр по справі —288/979/23

Рішення від 22.06.2023

Цивільне

Попільнянський районний суд Житомирської області

Рудник М. І.

Ухвала від 22.06.2023

Цивільне

Попільнянський районний суд Житомирської області

Рудник М. І.

Ухвала від 08.05.2023

Цивільне

Попільнянський районний суд Житомирської області

Рудник М. І.

Ухвала від 25.04.2023

Цивільне

Попільнянський районний суд Житомирської області

Рудник М. І.

Ухвала від 21.04.2023

Цивільне

Попільнянський районний суд Житомирської області

Рудник М. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні