Рішення
від 15.06.2023 по справі 333/5768/22
КОМУНАРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ЗАПОРІЖЖЯ

Номер справи 333/5768/22

Провадження № 2/333/827/23

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

15 червня 2023 року м. Запоріжжя

Комунарський районний суд м. Запоріжжя у складі:

головуючого судді Михайлової А.В.,

за участю секретаря судового засідання Панченко К.О.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі Комунарського районного суду м. Запоріжжя цивільну справу за позовною заявою ОСОБА_1 , в інтересах якого діє адвокат Жидкова Лілія Іванівна, до Територіальної громади м. Запоріжжя в особі Запорізької міської Ради, Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «МАШИНОБУДІВЕЛЬНИК 7» про визнання права власності на квартиру в порядку спадкування за заповітом,

ВСТАНОВИВ:

24.11.2022року ОСОБА_1 звернувся до суду з позовом до Територіальної громади м. Запоріжжя в особі Запорізької міської Ради, Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «МАШИНОБУДІВЕЛЬНИК 7» про визнання права власності на квартиру в порядку спадкування за заповітом, в якій просить визнати за ним право власності на кватиру АДРЕСА_1 в порядку спадкування за заповітом після смерті ОСОБА_2 , померлої ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Свої вимогипозивач обґрунтовуєтим,що ІНФОРМАЦІЯ_2 увіці 85років померлайого ріднабабуся ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 ,яка проживала постійноза адресою: АДРЕСА_2 .На час смерті він також проживав з бабусеюу зв`язку з тим,що вона хворіла та потребувала допомоги, алебув зареєстрований на час її смерті за адресою: АДРЕСА_3 .Після спливушести місяців здня смерті бабусі,випадково в їїдокументах знайшов заповіт,який зробилайого бабусяна випадок своєї смерті.Вказаним заповітом бабуся заповідала позивачу все своє майноу томучислі всю належнуїй направі власності квартиру,що знаходиться за адресою: АДРЕСА_2 .Заповіт бувпосвідчений приватнимнотаріусом Запорізькогоміського нотаріальногоокругу ВартановоюОлесею Степанівною 07 грудня2018 року,реєстровий номер 4979.Дізнавшись провказаний заповіт,позивач 14 вересня2021 рокузвернувся до приватногонотаріуса Запорізькогоміського нотаріальногоокругу ВартановоїО.С.з заявоюпро видачусвідоцтва проправо наспадщину зазаповітом післяпомерлої ІНФОРМАЦІЯ_2 бабусі ОСОБА_2 , уякій спадщиною зазначивквартиру,яка знаходитьсяза адресою: АДРЕСА_2 .Заведено спадковусправу №92/2021.Але йому буловідмовлено увидачі свідоцтвана правовласності в порядку спадкуванняза заповітомна вказану квартируз тихпідстав,що позивач небув зареєстрований із спадкодавцем начас її смерті та не подав заяву про прийняття спадщини донотаріусу в строк шістьмісяців з дня відкриття спадщини,а такожу зв`язку з тим,що він ненадавав документи про право власності на вказану квартиру,яка належала його бабусі. Приватний нотаріус Запорізькогоміського нотаріальногоокругу ВартановаО.С.винесла постанову провідмову увчиненні нотаріальноїдії від01.10.2021р.за №524/02-31.

19 січня 2022 року він звернувся до Комунарського районного суду м. Запоріжжя з позовом до Територіальна громада м. Запоріжжя в особі Запорізької міської Ради про визначення додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини, справа № 333/282/22. Рішенням Комунарського районного суду м. Запоріжжя від 30 травня 2022 року по цій справі позов ОСОБА_1 до Територіальної громади м. Запоріжжя в особі Запорізької міської ради, про визначення додаткового строку для прийняття спадщини задоволено в повному обсязі. Позивачу було визначено додатковий строк для подання заяви про прийняття спадщини за заповітом після смерті ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , тривалістю три місяці, з дня набрання цим рішенням суду законної сили. В строк три місяці з дня набрання вказаним рішенням суду законної сили, він звернуся до нотаріуса Вартанової О.С. із заявою про прийняття спадщини після померлої ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_2 .

У зв`язку із відмовою приватного нотаріуса Вартанової Олесі Степанівни у видачі йому свідоцтва про право на спадщину за заповітом після смерті ОСОБА_3 у зв`язку із тим, що він не може надати оригінал документа про право власності ОСОБА_2 на квартиру АДРЕСА_1 , позивач змушений звернутися до суду з цим позовом.

Ухвалою судувід 25.11.2022року цивільну справу за вказаною позовною заявою, прийнято допровадження судді Михайлової А.В. Розгляд справи вирішено проводити у порядку загального позовного провадження.

Представник позивача адвокат Жидкова Л.І. в судове засідання не з`явилась, звернулась до суду із заявою про розгляд справи у її відсутність. Просила задовольнити позов.

Представник відповідача - Запорізької міської Ради у судове засідання не з`явився, через канцелярію суду подав заяву, в якій просив розглянути справу у відсутність представника відповідача.

В судове засідання представник відповідача - Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «МАШИНОБУДІВЕЛЬНИК 7» не з`явився, про час та місце слухання справи повідомлявся своєчасно та належним чином.

ІНФОРМАЦІЯ_2 померла ОСОБА_2 , що підтверджується свідоцтвом про смерть серії НОМЕР_1 від 14 липня 2021 року, виданим Комунарським відділом державної реєстрації актів цивільного стану у місті Запоріжжя Південно-Східного міжрегіонального управління міністерства юстиції ( м. Дніпро), актовий запис №2045.

Після смерті ОСОБА_2 залишилось спадкове майно у вигляді квартири, розташованої за адресою: АДРЕСА_2 , право власності на яку зареєстроване в ОП «ЗМБТІ» 15.11.1993 р., на підставі довідки ЖБК №7 «Машинобудівник» про оплату вартості даної квартири членом цього кооперативу ОСОБА_2 , що підтверджується копією вищезгаданої довідки та висновку ОП «ЗМБТІ» про реєстрацію право власності на житло від 15.11.1993 р.

Позивач є онуком ОСОБА_2 , шо підтверджується копією його свідоцтва про народження серії НОМЕР_2 , виданим 16 січня 2003 року відділом реєстрації актів цивільного стану Комунарського районного управління юстиції, актовий запис про народження № 22 від 16 січня 2003 року та витягом з Державного реєстру актів цивільного стану про державну реєстрацію актового запису про народження батька позивача ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , з якого вбачається, що матір`ю останнього була ОСОБА_2 . ОСОБА_4 помер ІНФОРМАЦІЯ_6 , що підтверджується копією свідоцтва про смерть серії НОМЕР_3 . Актова запис про смерть № 6491 від 16 жовтня 2018 року.

За життя ОСОБА_2 залишила заповіт від 07.12.2018 р., який посвідчений приватним нотаріусом Запорізького нотаріального округу Вартановою О.С., реєстровий номер 4979, за яким все належне їй майно вона заповіла своєму онуку гр. ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_7 .

Рішенням Комунарського районного суду м. Запоріжжя від 30 травня 2022 року по цивільній справі №333/282/22 позов ОСОБА_1 до Територіальної громади м. Запоріжжя в особі Запорізької міської ради, про визначення додаткового строку для прийняття спадщини задоволено в повному обсязі. Визначено ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_7 , РНОКПП: НОМЕР_4 , додатковий строк для подання заяви про прийняття спадщини за заповітом після смерті його бабусі - ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , померлої ІНФОРМАЦІЯ_8 тривалістю три місяці, з дня набрання цим рішенням суду законної сили.

З копії матеріалів спадкової справи ОСОБА_2 , вбачається, позивач 14 вересня 2021 року звернувся до приватного нотаріуса Запорізького міського нотаріального округу Вартанової О.С. із заявою про прийняття спадщини за заповітом після померлої ОСОБА_2 , але постановою нотаріуса від 01.10.2021 р., йому було відмовлено у видачі свідоцтва про право на спадщину за заповітом на вищевказану спадкову квартиру, оскільки він звернувся з цією заявою з порушенням строку, передбаченого ст. 1270 ЦК України, та не надані документи, що посвідчують право власності на дану квартиру. З матеріалів спадкової справи вбачається, що інші будь-які особи не звертались до нотаріуса, у встановлений законодавством шестимісячний строк, із заявами про прийняття спадщини після померлої ОСОБА_2 . Відомостей про наявність осіб, які б мали право на обов`язкову частку у спадщині, яка залишилась після ОСОБА_2 , не встановлено. 23 серпня 2022 року позивач вдруге звернувся до приватного нотаріуса Запорізького міського нотаріального округу Вартанової О.С. із заявою про прийняття спадщини за заповітом після померлої ОСОБА_2 .

Відповідно до ч. 2 ст. 124 Конституції України, юрисдикція судів поширюється на всі правовідносин, що виникають у державі.

У відповідності з п. 1 ст. 6 Європейської Конвенції про захист прав людини та основоположних свобод, ратифікованої Україною, Законом України №475/97-ВР від 17.07.1997 року, яка відповідно до ст.9Конституції України є частиною національного законодавства України, кожна людина при визначенні її громадянських прав та обов`язків має право на справедливий розгляд справи незалежним та безстороннім судом.

За змістом п. 23 постанови Пленуму Верховного Суду України від 30 травня 2008 року №7 «Про судову практику у справах про спадкування», особа може звернутися до суду за правилами позовного провадження в разі відмови нотаріуса в оформленні права на спадщину.

Згідно зі ст. 328 ЦК України, право власності набувається на підставах, що не заборонені законом.

Відповідно до п.11 ч.1 ст.346 ЦК України, право власності припиняється у разі смерті власника.

На підставі ст.1216 ЦК України спадкуванням є перехід прав та обов`язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців).

Відповідно до вимог ст.1217ЦК України спадкування здійснюється за заповітом або за законом.

Статтею 1218ЦК України встановлено, що до складу спадщини входять усі права та обов`язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті.

Відповідно до ст.15 Закону України «Про власність» від 07.02.1991року (введеного в дію з 15 квітня 1991 року)член житлового, житлово-будівельного, дачного, гаражного чи іншого кооперативу або товариства, який повністю зробив свій внесок за квартиру, дачу, гараж, іншу будівлю або приміщення, надані йому у користування, набуває права власності на це майно.

Згідно з ч. 3 ст. 384 ЦК України, у разі викупу квартири член житлово-будівельного (житлового) кооперативу стає її власником.

У відповідності до п. 8 Пленуму Верховного суду України «Про судову практику у справах про спадкування» № 7 від 30.05.2008 р., у разі смерті члена житлово-будівельного кооперативу, який повністю вніс пайовий внесок за квартиру, вона включається до складу спадщини.

Згідно інформаціїз Реєструправ власностіна нерухомемайно встановлено,що правовласності наквартиру за адресою: АДРЕСА_2 не зареєстровано.

У зв`язку з чим, позивач не може отримати свідоцтво про право на спадщину на нерухоме майно за заповітом після смерті спадкодавця у позасудовому порядку, через те, що у нього не має оригіналу правовстановлюючого документу на спадкову квартиру, він звернувся за захистом свого права в суд.

Відповідно до ч. 5 ст. 1268 ЦК України, незалежно від часу прийняття спадщини вона належить спадкоємцеві з часу відкриття спадщини.

Відповідно до ч. 3 ст. 1296 ЦК України, відсутність свідоцтва про право на спадщину не позбавляє спадкоємця права на спадщину.

Частиною 1 ст.1297 ЦК України встановлено обов`язок спадкоємця звернутися до нотаріуса за видачою свідоцтва про право на спадщину на нерухоме майно.

Відповідно до ст. 392 ЦК України, власник майна може пред`явити позов про визнання його права власності, якщо це право оспорюється або не визнається іншою особою, а також у разі втрати ним документа, який засвідчує його право власності.

Пунктом 3.2. листа Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ № 24-753/0/4-13 від 16.05.2013 року «Про судову практику розгляду цивільних справ про спадкування» (надалі - лист № 24-753/0/4-13 від 16.05.2013 р.) має місце роз`яснення щодо розгляду цивільних спорів, зокрема, у випадку неможливості спадкоємцями, які прийняли спадщину, оформити своє право на спадщину в нотаріальній конторі з причин відсутності правовстановлюючих документів на спадкове майно на ім`я спадкодавця.

Згідно з п. 3.3. листа № 24-753/0/4-13 від 16.05.2013 року надано роз`яснення, що у разі смерті члена житлово-будівельного, садівницького товариства, якщо спадкодавець повністю вніс пайовий внесок, але свідоцтво про право власності не отримав, квартира в житлово-будівельному кооперативі та житловий будинок у садівницькому товаристві входять до складу спадщини.

Таким чином, у зв`язку із викладеним, аналізуючи зібрані у справі докази та вимоги чинного законодавства, приймаючи до уваги положення ст.13 ЦПК України щодо розгляду справ в межах заявлених позовних вимог і на підставі доказів сторін та інших осіб, які беруть участь у справі, враховуючи обставини справи, суд приходить до висновку про те, що позовні вимоги ґрунтуються на законі, підтверджуються зібраними у справі доказами та не порушують прав та інтересів третіх осіб, тому позов є обґрунтованим і підлягає задоволенню.

На підставі викладеного та керуючись ст.,ст. 328, 346, 384, 392, 1216, 1217, 1261, 1268, 1270, 1296, 1297 ЦК України, 4, 12, 13, 76, 81, 223, 247, 265, 273 ЦПК суд,-

У Х В А Л И В:

Позовну заяву ОСОБА_1 до Територіальної громади м. Запоріжжя в особі Запорізької міської ради, Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «МАШИНОБУДІВЕЛЬНИК 7» про визнання права власності на квартиру у порядку спадкування за заповітом - задовольнити повністю.

Визнати за ОСОБА_1 (адреса: АДРЕСА_3 , реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_4 ) право власності на кватиру АДРЕСА_1 в порядку спадкування за заповітом після померлої ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_2 .

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду може бути подана протягом тридцяти днів з дня його проголошення до Запорізького апеляційного суду. Учасник справи, якому повне рішення суду не було вручено у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому відповідного рішення суду.

Суддя Комунарського районного суду

м. Запоріжжя А.В. Михайлова

СудКомунарський районний суд м.Запоріжжя
Дата ухвалення рішення15.06.2023
Оприлюднено26.06.2023
Номер документу111715969
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із відносин спадкування, з них за заповітом

Судовий реєстр по справі —333/5768/22

Рішення від 15.06.2023

Цивільне

Комунарський районний суд м.Запоріжжя

Михайлова А. В.

Ухвала від 12.04.2023

Цивільне

Комунарський районний суд м.Запоріжжя

Михайлова А. В.

Ухвала від 25.11.2022

Цивільне

Комунарський районний суд м.Запоріжжя

Михайлова А. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні