Рішення
від 07.04.2023 по справі 676/890/23
КАМ'ЯНЕЦЬ-ПОДІЛЬСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 676/890/23

Номер провадження 2/676/909/23

Р І Ш Е Н Н Я

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

ЗАОЧНЕ

07 квітня 2023 року м. Кам`янець-Подільський

Кам`янець-Подільський міськрайонний суд Хмельницької області

в складі: головуючої судді - Швець О.Д.

з участю секретаря - Чекашкіної О.Л.

розглянувши в порядку ч. 2 ст. 247 ЦПК України у спрощеному провадженні цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Товариства з обмеженою відповідальністю «Літера буд Груп» про стягнення заборгованості по заробітній платі, -

ВСТАНОВИВ:

ОСОБА_1 звернувся до суду із позовом до ТОВ «Літера Буд Груп» про стягнення заборгованості по заробітній платі. В обгрунтування позовних вимог зазначає, що 11 жовтня 2021 року прийнятий на роботу виконавцем робіт в ТОВ «Літера Буд Груп». Заробітна плата складала 6500 грн. в місяць. З лютого 2022 року відповідач не виплачує заробітну плату, заборгованість за 12 місяці складає 78000 грн. На письмові заяви про виплату заборгованої заробітної плати відповідач не реагує. Просить стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю «Літера Буд Груп» на користь ОСОБА_1 заборгованість по заробітній платі у розмірі 78000 грн. та судові витрати.

Ухвалою Кам`янець-Подільського міськрайонного суду від 08 лютого 2023 року розгляд справи призначений в порядку спрощеного провадження з повідомленням сторін.

Представник позивача в судове засідання не з`явився, подав клопотання про розгляд справи у його відсутності, позов підтримує, просить задовольнити.

Представник відповідача в судове засідання не з`явився, причини неявки не повідомив, про час і місце розгляду справи повідомлений своєчасно належним чином. Відзив на позов не подав.

За відсутності відзиву на позовну заяву та заперечень проти розгляду позову в порядку спрощеного позовного провадження, суд вважає за можливе проводити розгляд справи за наявними в матеріалах справи доказами у відповідності дост. 279 ЦПК України.

Зі згоди позивача суд ухвалює рішення при заочному розгляді, що відповідає положенням ст. 280 ЦПК України.

Дослідивши письмові докази у справі суд встановив наступне.

Судом встановлено, що наказом № 1011к від 11.10.2021 р. ОСОБА_1 прийнятий на роботу на посаду виконавця робіт в ТОВ «Літера Буд Груп» з 11 жовтня 2021 року, з оплатою праці згідно штатного розпису, що підтверджується наказом № 1011к від 11.10.2021 р., довідкою ТОВ «Літера Буд Груп» № 8 від 14.03.2022 р. Трудові відносини з ТОВ «Літера Буд Груп» на даний час не припинені.

Згідно індивідуальних відомостей про застраховану особу з реєстру застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов`язкового державного соціального страхування Форма ОК-7 протягом 2022 року ТОВ «Літера Буд Груп» нарахувало ОСОБА_1 заробітну плату: січень 6500 грн., лютий 6500 грн., березень 6500 грн., квітень 6609,16 грн., травень - 6500 грн., червень - 6610,13 грн.

Ухвалою Кам`янець-Подільського міськрайонного суду від 09.03.2023 року витребувано у ТОВ «Літера Буд Груп» інформацію про нараховану та невиплачену заробітну плату ОСОБА_1 .

Відповідачем ухвала суду не виконана.

Статтею 43 Конституції України визначено, що кожен має право на працю, що включає можливість заробляти собі на життя працею, яку він вільно обирає або на яку вільно погоджується.

У частині першій статті 21 КЗпП України передбачено, що трудовий договір є угода між працівником і власником підприємства, установи, організації або уповноваженим ним органом чи фізичною особою, за якою працівник зобов`язується виконувати роботу, визначену цією угодою, з підляганням внутрішньому трудовому розпорядкові, а власник підприємства, установи, організації або уповноважений ним орган чи фізична особа зобов?язується виплачувати працівникові заробітну плату і забезпечувати умови праці, необхідні для виконання роботи, передбачені законодавством про працю, колективним договором і угодою сторін.

За змістом частини першої статті 94 КЗпП України заробітна плата - це винагорода, обчислена, як правило, у грошовому виразі, яку власник або уповноважений ним орган виплачує працівникові за виконану ним роботу.

Тобто, заробітна плата виплачується працівникові за виконану роботу, а не за факт перебування у трудових відносинах.

Частиною другою статті 233 КЗпП України визначено, що у разі порушення законодавства про оплату праці працівник має право звернутися до суду з позовом про стягнення належної йому заробітної плати без обмеження будь-яким строком.

Системний аналіз статей 21, 94, 233 КЗпП України дає підстави дійти висновку про те, що захисту підлягають трудові права працівника у разі порушення їх роботодавцем.

За таких обставин, з урахуванням положень статей 77, 81 ЦПК України саме працівник має належними та допустимими доказами довести факт порушення роботодавцем його трудових прав.

Для вирішення питання щодо заборгованості по заробітній платі позивачу необхідно довести розмір заробітної плати, яка встановлена за виконану роботу відповідно до встановлених норм праці (норми часу, виробітку, обслуговування, посадові обов`язки).

Такого ж висновку щодо застосування норм права у подібних правовідносинах дійшов Верховний суд у постанові від 16 серпня 2018 року у справі № 242/5780/16-ц (провадження № 61-34037св18).

З огляду на статтю 76 ЦПК України доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи.

Кожна сторона зобов`язана довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень. Докази подаються сторонами та іншими особами, які беруть участь у справі. Доказуванню підлягають обставини, які мають значення для ухвалення рішення у справі і щодо яких у сторін та інших осіб, які беруть участь у справі, виникає спір. Доказування не може ґрунтуватися на припущеннях (статті 77, 81 ЦПК України).

Позивачем на підтвердження розміру заробітної плати надані індивідуальні відомості про застраховану особу з реєстру застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов`язкового державного соціального страхування Форма ОК-7 протягом 2022 року, з яких вбачається, що ТОВ «Літера Буд Груп» нарахувало ОСОБА_1 заробітну плату: січень 6500 грн., лютий 6500 грн., березень 6500 грн., квітень 6609,16 грн., травень - 6500 грн., червень - 6610,13 грн.

Відповідачем не надано доказів виплати заробітної плати ОСОБА_1 за період лютий 2022р. лютий 2023 р.

Відповідач не надав суду належні, допустимі та достовірні докази, а саме - графіки роботи, табелі обліку робочого часу із відповідними відмітками про відсутність позивача у певні дні на роботі; накази про притягнення позивача до дисциплінарної відповідальності за невихід на роботу; накази про призупинення дії трудового договору, тощо.

Надання даних про нарахування заробітної плати та відрахування обов`язкових платежів за період січень 2022 р. - червень 2022 р. свідчить про визнання відповідачем необхідності виплати заробітної плати.

Статтею 2КЗпП України передбачено, що право громадян на працю, - тобто на одержання роботи з оплатою праці не нижчевстановленого державою мінімального розміру, забезпечується державою.

Відповідно до ст.97КЗпП України оплата праціпрацівників здійснюється в першочерговому порядку.

Згідно з вимогами ст. 115 КЗпП України заробітна плата виплачується працівникам регулярно в робочі дні у строки, встановлені колективним договором або нормативним актом роботодавця, погодженим з виборним органом первинної профспілкової організації чи іншим уповноваженим на представництво трудовим колективом органом (а в разі відсутності таких органів - представниками, обраними і уповноваженими трудовим колективом), але не рідше двох разів на місяць через проміжок часу, що не перевищує шістнадцятикалендарних днів, та не пізніше семи днів після закінчення періоду, за який здійснюється виплата.

Отже, держава гарантує та захищає законом право громадянина на своєчасне одержання винагороди за працю.

При вирішенні трудових спорів тягар доведення правомірності вчинення роботодавцем дій або бездіяльності відносно працівника (позивача), якщо такі дії або бездіяльність мають бути вчинені ним відповідно до закону, покладається повною мірою на роботодавця.

Отже, самевідповідач повинен довести виплату працівникові заробітної плати.

Позивач надав розрахунок заборгованої заробітної плати виходячи із середньомісячної заробітної плати в розмірі 6500 грн. х 12 місяців = 78000 грн. з урахуванням обов`язкових платежів і зборів.

Виходячи з наведеного суд приходить до висновку про те, що дії відповідача щодо невиплати позивачу заробітної плати є неправомірними, тому заявлені позивачем позовні вимоги підлягають задоволенню.

У відповідності до ст. 141 ЦПК України суд стягує з відповідача на користь держави судові витрати, оскільки позивач звільнений від сплати судового збору.

Керуючись ст.ст.115-117 КЗпП України, ст.ст.21,24,27,34 Закону України «Про оплату праці», ст.ст.76,258,264,265,280,281 ЦПК України, суд,-

УХВАЛИВ:

Позов ОСОБА_1 до Товариства з обмеженою відповідальністю «Літера буд Груп» про стягнення заборгованості по заробітній платі задоволити.

Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю «Літера буд Груп» на користь ОСОБА_1 заборгованість по заробітній платі в сумі 78000грн. із урахуванням обов`язкових платежів та зборів.

Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю «Літера буд Груп» на користь держави судовий збір в сумі 1073,60 грн.

Позивач: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , РНОКПП НОМЕР_1 , місце проживання: АДРЕСА_1 .

Відповідач: Товариство з обмеженою відповідальністю «Літера буд Груп», ЄДРПОУ 39865185, юридична адреса: вул. Звенигородська, 22, кв. 15, м. Запоріжжя, Запорізької області.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скаргана рішеннясуду подаєтьсяпротягом тридцятиднів здня складенняповного судовогорішення.

Заочне рішення може бути переглянуто судом, що його ухвалив, за письмовою заявою відповідача, поданною протягом 30 днів з дня його проголошення.

Суддя Кам`янець-Подільського міськрайонного суду Швець О.Д.

СудКам'янець-Подільський міськрайонний суд Хмельницької області
Дата ухвалення рішення07.04.2023
Оприлюднено26.06.2023
Номер документу111730181
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із трудових правовідносин, з них про виплату заробітної плати

Судовий реєстр по справі —676/890/23

Ухвала від 05.10.2023

Цивільне

Ленінський районний суд м. Запоріжжя

Козлова Н. Ю.

Рішення від 07.04.2023

Цивільне

Кам'янець-Подільський міськрайонний суд Хмельницької області

Швець О. Д.

Ухвала від 09.03.2023

Цивільне

Кам'янець-Подільський міськрайонний суд Хмельницької області

Швець О. Д.

Ухвала від 08.02.2023

Цивільне

Кам'янець-Подільський міськрайонний суд Хмельницької області

Швець О. Д.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні