Ухвала
від 16.06.2023 по справі 532/1220/23
КОБЕЛЯЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

532/1220/23

2/532/388/2023

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

16 червня 2023 р. м. Кобеляки

Суддя Кобеляцького районного суду Полтавської області Омельченко І.І., розглянувши позовну заяву ОСОБА_1 до приватного підприємства «Гарант-Агро-К» про розірвання договору оренди земельної ділянки, стягнення невиплаченої орендної плати,

Встановив:

15 червня 2023 року до суду надійшла позовна заява ОСОБА_1 до приватного підприємства «Гарант-Агро-К» про розірвання договору оренди земельної ділянки, стягнення невиплаченої орендної плати.

Позовну заяву подано з додержанням вимог статей 175, 177 ЦПК України.

Підстави для залишення позовної заяви без руху, повернення позовної заяви чи відмови у відкритті провадження, відсутні.

Позовна заява підсудна Кобеляцькому районному суду Полтавської області і по справі може бути відкрито провадження.

Згідно ЦПК України, цивільні справи можуть бути розглянуті у порядку загального або спрощеного провадження.

Відповідно до пунктів 1, 6 ч. 4 ст. 19 ЦПК України, спрощене позовне провадження призначене для розгляду малозначних справ. Малозначними справами є справи, у яких ціна позову не перевищує ста розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Зважаючи на те, що заявлена позивачем ціна позову 14 437,72 гривень не перевищує вказаної межі, ця справа є малозначною відповідно до п. 1 ч. 6 ст. 19 ЦПК України, а тому згідно із п. 1 ч. 1 ст. 274 ЦПК України справу слід розглядати в спрощеному позовному провадженні.

Одночасно із позовною заявою позивач подав клопотання про звільнення його від сплати судового збору, мотивуючи тим, що розмір судового збору за дві позовні вимоги перевищує 5 відсотків розміру його річного доходу за попередній календарний рік

Розглянувши клопотання позивача про звільнення від сплати судового збору, вважаю, що дане клопотання підлягає задоволенню, виходячи з таких підстав.

Як вбачається з відомостей з Державного реєстру фізичних осіб платників податків про джерела/суми виплачених доходів та утриманих податків за 1 квартал 2017 року по 4 квартал 2022 року включно станом на 27.04.2023 року та довідки про розмір пенсії за період з травня 2022 року по квітень 2023 року, 5 відсотків річного доходу ОСОБА_2 становить 1 652,86 гривень ( (27 373,00 + 621,12 + 1500,00 + 621,12 + 2 942,46) х 5) : 100).

Відповідно до ч.ч. 1, 3 ст. 136 ЦПК України, суд, враховуючи майновий стан сторони, може своєю ухвалою відстрочити або розстрочити сплату судового збору на визначений строк у порядку, передбаченому законом, але не більше як до ухвалення судового рішення у справі. З підстав, зазначених у частині першій цієї статті, суд у порядку, передбаченому законом, може зменшити розмір належних до сплати судових витрат, пов`язаних з розглядом справи, або звільнити від їх сплати.

Відповідно до п. 1 ч. 1 ст. 8 Закону України «Про судовий збір», суд, враховуючи майновий стан сторони, може своєю ухвалою за її клопотанням відстрочити або розстрочити сплату судового збору на певний строк, але не довше ніж до ухвалення судового рішення у справі, якщо розмір судового збору перевищує 5 відсотків розміру річного доходу позивача - фізичної особи за попередній календарний рік.

Згідно ч. 2 ст. 8 Закону України «Про судовий збір», суд може зменшити розмір судового збору або звільнити від його сплати на підставі, зазначеній у частині першій цієї статті.

Зважаючи на матеріальне становище позивача, та те, що розмір судового збору, який підлягає сплаті за подання даного позову, перевищує 5 відсотків розміру річного доходу позивача за попередній календарний рік, суддя дійшов висновку, що клопотання про звільнення від сплати судового збору слід задовольнити та звільнити позивача від сплати судового збору за подання позовної заяви про розірвання договору оренди земельної ділянки, стягнення невиплаченої орендної плати.

Керуючись статтями 175, 177, 187, 279 ЦПК України, суддя, -

Постановив:

Клопотання ОСОБА_1 про звільнення від сплати судового збору задовольнити.

Звільнити ОСОБА_1 від сплати судового збору за подання позовної заяви про розірвання договору оренди земельної ділянки, стягнення невиплаченої орендної плати.

Відкрити провадження у справі за позовною заявою ОСОБА_1 до приватного підприємства «Гарант-Агро-К» про розірвання договору оренди земельної ділянки, стягнення невиплаченої орендної плати.

Справу розглянути за правилами спрощеного позовного провадження з викликом сторін.

Призначити судове засідання на 09 год. 30 хв. 18 липня 2023 року в приміщенні Кобеляцького районного суду Полтавської області за адресою: м. Кобеляки, вул. Шевченка,16/25.

Роз`яснити відповідачу, що він має право подати до суду заяву із запереченнями щодо розгляду справи в порядку спрощеного провадження у 15-денний строк із дня отримання ухвали про відкриття провадження у справі.

Крім цього, відповідач має право подати відзив на позов і всі письмові та електронні докази (які можливо доставити до суду), висновки експертів і заяви свідків, що підтверджують заперечення проти позову у 15-денний строк із дня отримання ухвали про відкриття провадження у справі, копія якого разом з доданими до нього документами повинна бути надіслана (надана) іншим учасникам справи одночасно з надісланням (наданням) відзиву до суду. У разі ненадання відзиву у строк, встановлений судом, без поважних причин, суд вирішить справу за наявними матеріалами.

Позивач має право подати до суду відповідь на відзив, а відповідач заперечення до початку розгляду справи.

Веб-адреса сторінки на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет, за якою учасники справи можуть отримати інформацію щодо справи, що розглядається: Kb.pl.court.gov.ua/sud1610/gromadyanam/csz.

Копії ухвали про відкриття провадження у справі надіслати учасникам справи.

Відповідачу одночасно з копією ухвали про відкриття провадження у справі надіслати копію позовної заяви з копіями доданих до неї документів.

Учасникам справи роз`яснюється, що відповідно до ст. 212 ЦПК України, вони мають право брати участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції.

Ухвала набирає законної сили негайно після її підписання.

Ухвала може бути оскаржена в апеляційному порядку до Полтавського апеляційного суду лише щодо порушення правил підсудності в 15-денний строк з дня її підписання. В іншій частині ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя

Дата ухвалення рішення16.06.2023
Оприлюднено26.06.2023
Номер документу111732300
СудочинствоЦивільне
Сутьрозірвання договору оренди земельної ділянки, стягнення невиплаченої орендної плати

Судовий реєстр по справі —532/1220/23

Рішення від 14.09.2023

Цивільне

Кобеляцький районний суд Полтавської області

Омельченко І. І.

Ухвала від 14.09.2023

Цивільне

Кобеляцький районний суд Полтавської області

Омельченко І. І.

Ухвала від 18.07.2023

Цивільне

Кобеляцький районний суд Полтавської області

Омельченко І. І.

Ухвала від 16.06.2023

Цивільне

Кобеляцький районний суд Полтавської області

Омельченко І. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні