Ухвала
від 22.06.2023 по справі 923/103/22
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

65119, м. Одеса, просп. Шевченка, 29, тел.: (0482) 307-983, e-mail: inbox@od.arbitr.gov.ua

веб-адреса: http://od.arbitr.gov.ua


У Х В А Л А

про залишення позовної заяви без руху

"22" червня 2023 р.м. Одеса Справа № 923/103/22

Господарський суд Одеської області у складі судді Петренко Н.Д.,

розглянувши матеріали вх. № 244/22 від 07.02.2022 року

за позовом: фізичної особи-підприємця Дударєва Віктора Семеновича /РНОКПП НОМЕР_1 , адреса - АДРЕСА_1 , e-mail: ІНФОРМАЦІЯ_1 /

до відповідача: публічного акціонерного товариства «Великоолександрівський АТП №16538» /ЄДРПОУ 03119138, адреса - 74100, Херсонська обл., Бериславський р., смт. Велика Олександрівка, вул. Чкалова, 11, e-mail: valrbk@i.ua, mooreferee@meta.ua/

про стягнення 135 489,83 грн

ВСТАНОВИВ:

07.02.2022 до Господарського суду Херсонської області надійшла позовна заява Дударєва Віктора Семеновича , фізичної особи-підприємця до Публічного акціонерного товариства "Великоолександрівський автопарк" (ВАТ "Великоолександрівський АТП № 16538") про стягнення 135489,83 грн заборгованості за договором № 11 від 20.11.2019 про надання транспортних послуг.

Ухвалою Господарського суду Херсонської області від 08.02.2022 року залишено без руху позовну заяву Дударєва Віктора Семеновича ; встановлено Дударєву Віктору Семеновичу строк не більше десяти днів з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху усунути недоліки позовної заяви.

Проте, Указом Президента України від 24.02.2022 № 64/2022 внаслідок військової агресії Російської Федерації в Україні уведено воєнний стан, який діє по теперішній час.

Відповідно до пункту 1 статті 12 Закону України "Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України", у разі неможливості здійснення правосуддя судами, розташованими на тимчасово окупованих територіях, територіальна підсудність судових справ, що розглядаються у таких судах, визначається в порядку, передбаченому частиною 7 статті 147 Закону України "Про судоустрій і статус суддів".

Розпорядженням Голови Верховного Суду від 18.03.2022 № 11/0/9-22 " Про зміну територіальної підсудності судових справ в умовах воєнного стану (окремі суди Донецької, Харківської та Херсонської областей)" змінено підсудність судових справ Господарського суду Херсонської області на Господарський суд Одеської області.

За Актом прийому-передачі евакуйована справа № 923/103/22 була передана Господарському суду Одеської області.

Протоколом автоматизованого розподілу справи між суддями для розгляду справи призначено суддю Петренко Н.Д.

Проаналізувавши матеріали позовної заяви вх. № 244/22 від 07.02.2022 року, суд вважає за необхідне прийняти їх до розгляду.

Положеннями ч. 3 ст. 162 ГПК України регламентовано вимоги до позовної заяви.

Так, позовна заява повинна містити:

1) найменування суду першої інстанції, до якого подається заява;

2) повне найменування (для юридичних осіб) або ім`я (прізвище, ім`я та по батькові - для фізичних осіб) сторін та інших учасників справи, їх місцезнаходження (для юридичних осіб) або місце проживання чи перебування (для фізичних осіб); поштовий індекс; ідентифікаційний код юридичної особи в Єдиному державному реєстрі підприємств і організацій України (для юридичних осіб, зареєстрованих за законодавством України), а також реєстраційний номер облікової картки платника податків (для фізичних осіб) за його наявності або номер і серію паспорта для фізичних осіб - громадян України (якщо такі відомості відомі позивачу), вказівку на статус фізичної особи - підприємця (для фізичних осіб - підприємців); відомі номери засобів зв`язку, офіційної електронної адреси та адреси електронної пошти;

3) зазначення ціни позову, якщо позов підлягає грошовій оцінці; обґрунтований розрахунок сум, що стягуються чи оспорюються;

4) зміст позовних вимог: спосіб (способи) захисту прав або інтересів, передбачений законом чи договором, або інший спосіб (способи) захисту прав та інтересів, який не суперечить закону і який позивач просить суд визначити у рішенні; якщо позов подано до кількох відповідачів - зміст позовних вимог щодо кожного з них;

5) виклад обставин, якими позивач обґрунтовує свої вимоги; зазначення доказів, що підтверджують вказані обставини; правові підстави позову;

6) відомості про вжиття заходів досудового врегулювання спору - у випадку, якщо законом встановлений обов`язковий досудовий порядок урегулювання спору;

7) відомості про вжиття заходів забезпечення доказів або позову до подання позовної заяви, якщо такі здійснювалися;

8) перелік документів та інших доказів, що додаються до заяви; зазначення доказів, які не можуть бути подані разом із позовною заявою (за наявності); зазначення щодо наявності у позивача або іншої особи оригіналів письмових або електронних доказів, копії яких додано до заяви;

9) попередній (орієнтовний) розрахунок суми судових витрат, які позивач поніс і які очікує понести в зв`язку із розглядом справи;

10) підтвердження позивача про те, що ним не подано іншого позову (позовів) до цього самого відповідача (відповідачів) з тим самим предметом та з тих самих підстав.

Згідно відповіді з ЄДРПОУ за РНОКПП НОМЕР_1 не знайдено особи ФОП Дударєв В.С.

Згідно відповіді ЄДРПОУ за кодом 03119138 зареєстровано ПрАТ «Великоолександрівський автопарк».

Проте позивачем у позові зазначено сторін не у відповідності із даними з ЄДРПОУ.

За правилами ст. 164 ГПК України, до позовної заяви додаються документи, які підтверджують: 1) відправлення іншим учасникам справи копії позовної заяви і доданих до неї документів; 2) сплату судового збору у встановлених порядку і розмірі, або документи, які підтверджують підстави звільнення від сплати судового збору відповідно до закону.

Правилами надання послуг поштового зв`язку, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 05.03.2009 № 270, а саме абзацом 27 пункту 2 передбачено, що документом, який підтверджує надання послуг поштового зв`язку є розрахунковий документ встановленої відповідно до Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» форми та змісту (касовий чек, розрахункова квитанція тощо), що підтверджує надання послуг поштового зв`язку.

За змістом пункту 61 Правил надання поштового зв`язку, затверджених Постановою №270 від 05.03.2009 Кабінету Міністрів України, у разі приймання внутрішніх поштових відправлень з оголошеною цінністю з описом вкладення бланк опису заповнюється відправником у двох примірниках. Працівник поштового зв`язку повинен перевірити відповідність вкладення опису, розписатися на обох його примірниках і проставити відбиток календарного штемпеля. Один примірник опису вкладається до поштового відправлення, другий видається відправникові. На примірнику опису, що видається відправникові, працівник поштового зв`язку повинен зазначити номер поштового відправлення. За бажанням відправника на примірнику опису, що вкладається до поштового відправлення, вартість предметів може не зазначатися.

Із наведених норм вбачається, що належним доказом направлення копії позовної заяви та доданих до неї документів є бланк опису вкладення з номером поштового відправлення, завірений відповідним відділенням зв`язку, разом з фіскальним чеком/квитанцією про відправлення. За таких обставин, належним доказом надіслання копії позовної заяви з доданими до неї документами відповідачу є оригінал опису вкладення відправленої поштової кореспонденції, в якому перелічені всі документи, які надсилаються одержувачу та який засвідчений підписом працівника відділення поштового зв`язку та відбитком календарного штемпеля цього відділення, а також розрахунковий документ поштової установи, а саме оригінал поштової квитанції (чеку).

Відповідно, якщо копію позовної заяви надіслано поштою, то документом, який підтверджує надсилання, є фіскальний чек поштового відділення, опис вкладення у цінний лист. Крім того, підтвердженням, що відправлення надіслано на адресу одержувача є саме накладна (службовий чек), в якому зазначено номер накладної, інформацію про відправника та одержувача, інформацію про відправлення, а також міститься підтвердження (підпис) відправника з підтвердженням, що інформація у даній накладній зазначена правильно.

Судом встановлено, що позивачем до позову надано опис вкладення без номеру поштового відправлення та поштову накладну (службовий чек). Проте не надано фіскальний чек.

Таким чином, позивачем до позовної заяви в якості доказів направлення позовної заяви з додатками сторонам не надано фіскальний чек та опис вкладення із зазначенням номеру поштового відправлення.

Положеннями ч. 1 ст. 174 ГПК України визначено, що суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у статтях 162, 164, 172 цього Кодексу, протягом п`яти днів з дня надходження до суду позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху.

З урахуванням вказаного зазначений позов підлягає залишенню без руху, оскільки поданий з порушенням вимог ст. ст. 162, 164 ЦПК України, а саме:

- позивачем не надано відомостей про сторін у відповідності із даними з ЄДРПОУ;

- позивачем не зазначено докази, що підтверджують обставини, викладені у позові, зокрема, щодо часткової оплати заборгованості, надіслання рахунків на оплату, докази направлення претензії, належної якості копії ТТН.

- позивачем не надано документи, які підтверджують відправлення відповідачу копії позовної заяви і доданих до неї документів.

Відповідно до ч. 2 ст. 174 ГПК України, в ухвалі про залишення позовної заяви без руху зазначаються недоліки позовної заяви, спосіб і строк їх усунення, який не може перевищувати десяти днів з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху.

З урахуванням вказаного, суд приходить до висновку про необхідність залишення позовної заяви фізичної особи-підприємця Дударєва Віктора Семеновича вх. № 244/22 від 07.02.2022 року без руху.

Повідомити позивача, що способом усунення недоліків позовної заяви є подання до канцелярії суду заяви про усунення недоліків /з доказами направлення копії для учасників справи/ з урахуванням виявлених суддею недоліків у строк протягом 10 днів з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху.

Керуючись ст. ст. 162, 164, 174 Господарського процесуального кодексу України суд

УХВАЛИВ:

1. Прийняти до розгляду матеріали позовної заяви вх. № 244/22 від 07.02.2022 року.

2. Позовну заяву фізичної особи-підприємця Дударєва Віктора Семеновича вх. № 244/22 від 07.02.2022 року - залишити без руху.

3. Зобов`язати позивача надати суду у десятиденний строк з дня отримання ухвали суду, заяву про усунення недоліків, встановлених при поданні позовної заяви, а саме:

- надати відомості про сторін у відповідності із даними з ЄДРПОУ;

- надати докази, що підтверджують обставини, викладені у позові, зокрема, щодо часткової оплати заборгованості, надіслання рахунків на оплату, докази направлення претензії, належної якості копії ТТН.

- надати документи, які підтверджують відправлення відповідачу копії позовної заяви і доданих до неї документів.

4. Роз`яснити позивачу, що якщо позивач усунить недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом, вона вважається поданою у день первинного її подання до господарського суду та приймається до розгляду, про що суд постановляє ухвалу в порядку, встановленому статтею 176 цього Кодексу. Якщо позивач не усунув недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом, заява вважається неподаною і повертається особі, що звернулася із позовною заявою.

Ухвала складена та підписана 22.06.2023 року.

Ухвала набирає законної сили 22.06.2023 року та не підлягає оскарженню.

Суддя Н.Д. Петренко

Дата ухвалення рішення22.06.2023
Оприлюднено26.06.2023
Номер документу111738285
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —923/103/22

Ухвала від 05.09.2023

Господарське

Господарський суд Одеської області

Петренко Н.Д.

Ухвала від 04.07.2023

Господарське

Господарський суд Одеської області

Петренко Н.Д.

Ухвала від 22.06.2023

Господарське

Господарський суд Одеської області

Петренко Н.Д.

Ухвала від 08.02.2022

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Литвинова В.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні