Ухвала
від 26.06.2023 по справі 638/1731/23
ДЗЕРЖИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ХАРКОВА

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

26 червня 2023 року

м. Харків

справа № 638/1731/23

провадження № 2/638/2347/23

Дзержинський районний суд м. Харкова у складі:

головуючого судді - Яковлевої В.М.,

за участю секретаря судового засідання - Гасана М.С.,

розглянувши у відкритому підготовчому судовому засіданні в приміщенні зали суду клопотання представника позивача ОСОБА_1 - адвоката Гофельд Ганни Сергіївни про заміну третьої сторони у справі за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , третя особа Служба у справах дітей по Шевченківському району Департаменту служб у справах дітей Харківської міської ради про позбавлення батьківських прав та стягнення аліментів,

в с т а н о в и в:

У березні 2023 року ОСОБА_1 звернулась до суду з позовом до ОСОБА_2 , третя особа Служба у справах дітей по Шевченківському району Департаменту служб у справах дітей Харківської міської ради про позбавлення батьківських прав та стягнення аліментів.

Ухвалою Дзержинського районного суду м. Харкова від 04 квітня 2023 року прийнято до розгляду та відкрито провадження у справі за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , третя особа Служба у справах дітей по Шевченківському району Департаменту служб у справах дітей Харківської міської ради, про позбавлення батьківських прав та стягнення аліментів за правилами загального позовного провадження. Призначено підготовче судове засідання по справі.

Представником позивача - адвокатом Гофельд Г.С. через канцелярію суду надано клопотання про заміну третьої особи, а саме Служби у справах дітей по Шевченківському району Департаменту служб у справах дітей Харківської міської ради на Службу у справах дітей та сім`ї Пісочинської селищної ради Харківського району Харківської області та зобов`язати Службу у справах дітей та сім`ї Пісочинської селищної ради Харківського району Харківської області надати висновок щодо доцільності позбавлення батьківських прав ОСОБА_2 .

Учасники справиу підготовчесудове засіданняне з`явились,про дату,час тамісце судовогозасідання повідомленісвоєчасно та належним чином відповідно до вимог статті 128 ЦПК України.

26 червня 2023 року представник позивачки ОСОБА_1 - адвокат Гофельд Г.С. подала через канцелярію суду клопотання про проведення судового засідання без участі та закриття підготовчого судового засідання у справі, в якій зазначила, що позивачкою було подано клопотання про заміну третьої особи на Службу у справах дітей та сім`ї Пісочинської селищної ради Харківського району Харківської області та надання висновку щодо доцільності позбавлення батьківський прав ОСОБА_2 . На задоволенні клопотання наполягають, судове засідання просять провести без участі заявниці.

Відповідач в підготовче судове засідання не з`явився, про дату, час та місце розгляду справи повідомлявся належним чином.

Відповідно до статті 17 Сімейного кодексу України орган опіки та піклування надає допомогу особі у здійсненні нею своїх сімейних прав та виконання сімейних обов`язків в обсязі та в порядку, встановленому цим Кодексом та іншими нормативно-правовими актами.

Відповідно до чатсини 4 статті 19 Сімейного кодексу України при розгляді судом спорів, у тому числі щодо місця проживання дитини, обов`язковою є участь органу опіки та піклування, представленого належною юридичною особою.

Відповідно до вимог статті 53 ЦПК України, треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, можуть вступити у справу на стороні позивача або відповідача до закінчення підготовчого провадження у справі або до початку першого судового засідання, якщо справа розглядається в порядку спрощеного позовного провадження, у разі коли рішення у справі може вплинути на їхні права або обов`язки щодо однієї зі сторін. Їх може бути залучено до участі у справі також за заявою учасників справи.

Про залучення третіх осіб до участі у справі суд постановляє ухвалу, в якій зазначає, на які права чи обов`язки такої особи та яким чином може вплинути рішення суду у справі.

Відповідно до частини шостої статті 56 ЦПК України органи державної влади та органи місцевого самоврядування можуть бути залучені судом до участі у справі або брати участь у справі за своєю ініціативою для подання висновків на виконання своїх повноважень. Участь зазначених органів у судовому процесі для подання висновків у справі є обов`язковою у випадках, встановлених законом, або якщо суд визнає це за необхідне.

Згідно положень частини шостої статті 53 ЦПК України треті особи, які не заявляють самостійних вимог, мають процесуальні права і обов`язки, встановлені статтею 43 цього Кодексу.

Вступ у справу третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, не тягне за собою розгляду справи спочатку.

Відповідно до статті 196 ЦПК України для виконання завдання підготовчого провадження в кожній судовій справі, яка розглядається за правилами загального позовного провадження, проводиться підготовче засідання. Дата і час підготовчого засідання призначаються суддею з урахуванням обставин справи і необхідності вчинення відповідних процесуальних дій. Підготовче засідання має бути розпочате не пізніше ніж через тридцять днів з дня відкриття провадження у справі.

Відповідно до статті 189 ЦПК України завданнями підготовчого провадження є: 1) остаточне визначення предмета спору та характеру спірних правовідносин, позовних вимог та складу учасників судового процесу; 2) з`ясування заперечень проти позовних вимог; 3) визначення обставин справи, які підлягають встановленню, та зібрання відповідних доказів; 4) вирішення відводів; 5) визначення порядку розгляду справи; 6) вчинення інших дій з метою забезпечення правильного, своєчасного і безперешкодного розгляду справи по суті.

Підготовче провадження починається відкриттям провадження у справі і закінчується закриттям підготовчого засідання .

Відповідно до пункту 4 частини другої статті 197 ЦПК України, у підготовчому судовому засіданні суд вирішує питання про вступ у справу інших осіб, заміну неналежного відповідача, залучення співвідповідача, об`єднання справ і роз`єднання позовних вимог, прийняття зустрічного позову, якщо ці питання не були вирішенні раніше.

Відповідно до частин першої, третьої статті 13ЦПК України суд розглядає справи не інакше як за зверненням особи, поданим відповідно до цього Кодексу, в межах заявлених нею вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбачених цим Кодексом випадках. Учасник справи розпоряджається своїми правами щодо предмета спору на власний розсуд.

Суд, дослідивши матеріали справи, зважаючи, що клопотання подано представником відповідача до закінчення підготовчого провадження, вважає за необхідне замінити третю особу Службу у справах дітей по Шевченківському району Департаменту служб у справах дітей Харківської міської ради на Службу у справах дітей та сім`ї Пісочинської селищної ради Харківського району Харківської області.

Керуючись статтями 53, 56, 197 ЦПК України, суд -

ухвалив:

Замінити у справі за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , третя особа Служба у справах дітей по Шевченківському району Департаменту служб у справах дітей Харківської міської ради про позбавлення батьківських прав та стягнення аліментів третю особу, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору - Службу у справах дітей по Шевченківському району Департаменту служб у справах дітей Харківської міської ради на належну, а саме - Службу у справах дітей та сім`ї Пісочинської селищної ради Харківського району Харківської області (62416, Харківська область, Харківський район, смт. Пісочин, пров. Транспортний, 2, код. ЄДРПОУ - 42702469).

Зобов`язати Службу у справах дітей та сім`ї Пісочинської селищної ради Харківського району Харківської області надати висновок щодо доцільності позбавлення батьківський прав ОСОБА_2 .

Направити Службі у справах дітей та сім`ї Пісочинської селищної ради Харківського району Харківської області копію цієї ухвали разом із копією позовної заяви та доданих до неї документів.

Встановити третій особі строк п`ять днів з дня вручення їй цієї ухвали, протягом якого вона має право подати до суду пояснення щодо позову, які повинні відповідати вимогам статті 178 ЦПК України. Одночасно з надісланням (наданням) пояснень щодо позову до суду третя особа зобов`язана надіслати (вручити) іншим учасникам справи копію цих пояснень та доданих до них документів.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Повний текст ухвали складено 26 червня 2023 року.

Суддя В. М. Яковлева

СудДзержинський районний суд м.Харкова
Дата ухвалення рішення26.06.2023
Оприлюднено27.06.2023
Номер документу111764056
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із сімейних відносин, з них про позбавлення батьківських прав

Судовий реєстр по справі —638/1731/23

Рішення від 15.02.2024

Цивільне

Дзержинський районний суд м.Харкова

Яковлева В. М.

Рішення від 15.02.2024

Цивільне

Дзержинський районний суд м.Харкова

Яковлева В. М.

Ухвала від 26.06.2023

Цивільне

Дзержинський районний суд м.Харкова

Яковлева В. М.

Ухвала від 26.06.2023

Цивільне

Дзержинський районний суд м.Харкова

Яковлева В. М.

Ухвала від 13.06.2023

Цивільне

Харківський апеляційний суд

Маміна О. В.

Ухвала від 22.05.2023

Цивільне

Харківський апеляційний суд

Маміна О. В.

Ухвала від 16.05.2023

Цивільне

Дзержинський районний суд м.Харкова

Яковлева В. М.

Ухвала від 04.04.2023

Цивільне

Дзержинський районний суд м.Харкова

Яковлева В. М.

Ухвала від 08.03.2023

Цивільне

Дзержинський районний суд м.Харкова

Яковлева В. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні