Ухвала
від 21.06.2023 по справі 9/41
ЗАХІДНИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ЗАХІДНИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

79010, м.Львів, вул.Личаківська,81


УХВАЛА

"21" червня 2023 р. м. Львів Справа №9/41

Західний апеляційний господарський суд у складі колегії суддів:

головуючого судді І.Б. Малех

суддів В.М. Гриців

О.В. Зварич

секретар судового засідання Залуцький Д.Т.

за апеляційною скаргою ІСМ Менеджмент ГмбГ (ICM Management GmbH) б/н від 02.09.2022 (вх. № 01-05/2236/21 від 08.09.2022)

на рішення Господарського суду Львівської області від 17.11.2021 (повний текст рішення виготовлено 29.11.2021, суддя Сухович Ю.О.)

у справі №9/41

за позовом: Дрогобицької окружної прокуратури в інтересах держави в особі:

позивача-1: Національної академії наук України, місто Київ

позивача-2: Фізико-механічного інституту ім. Г.В. Карпенка НАНУ, місто Львів

до відповідача: Українсько-німецького спільного підприємства в формі товариства з обмеженою відповідальністю "Інтернешнл каттер манюфекчерер ГмбХ (ІСМ)", місто Дрогобич, Львівської області

третя особа-1, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні позивачів 1 та 2: Регіональне відділення Фонду державного майна України по Львівській, Закарпатській та Волинській областях, місто Львів

третя особа-2, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні позивачів: Фонд державного майна України, місто Київ

третя особа-3, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні позивачів: Дрогобицьке комунальне міське "Бюро технічної інвентаризації та експертної оцінки", місто Дрогобич, Львівської області

про: зобов`язання відповідача повернути у власність Національної академії наук України та в оперативне управління Фізико-механічного інституту ім. Г.В. Карпенка НАНУ майно в натурі, передане позивачами в якості внеску до статутного фонду товариства для використання

за участю представників учасників процесу:

скаржник ІСМ Менеджмент ГмбГ (ICM Management GmbH): не з`явились;

прокуратура: Рогожнікова Н.Б. - прокурор відділу;

від позивача 1 : Подлящук О.П. - самопредставництво (витя з ЄДРЮОФОП та ГФ);

від позивача 2: Лось В.М. - юрисконсульт (довіреність №88-Д/133 від 20.03.2023);

від відповідача: Тунський А.Р. - адвокат (довіреність від 26.07.2021);

третя особа 1: Жуган І.О. - представник;

третя особа 2: Жуган І.О. - представник;

третя особа 3: не з`явились;

ВСТАНОВИВ:

Ухвалою Західного апеляційного господарського суду від 24.05.2023 (головуючий суддя Малех І.Б., судді - Гриців В.М., Зварич О.В.) відкладено розгляд справи №9/41 в судове засідання на 21 червня 2023 року, в зв`язку з відсутністю належних повідомлень скаржника про час та місце розгляду справи.

В судове засідання 21.06.2023 з`явились прокурор, представники позивачів, відповідача та третіх осіб 1-2. Скаржник та третя особа 3 в судове засідання 21.06.2023 участі уповноважених представників не забезпечила.

Судом апеляційної інстанції встановлено, що представником скаржника ІСМ Менеджмент ГмбГ (ICM Management GmbH) є адвокат Козій А.В. на підставі ордеру про надання правничої (правової) допомоги серія ВС №1180980 від 17.01.2023. Відтак ухвалу про відкладення розгляду справи від 24.05.2023 надіслано на його електронну адресу.

08.06.2023 від представника скаржника поступила заява про ознайомлення з матеріалами справи №9/41, з якими такий ознайомився 13.06.2023.

20.06.2023 в канцелярію суду від адвоката Козія А.В. поступила заява, б/н від 19.06.2023 (вх. № апеляційного суду 01-04/4186/23 від 20.06.2023), в якій такий на виконання вимог ч.4 ст. 61 ГПК України повідомляє, що строк дії договору про надання правової допомоги №2023-5 від 16.01.2023 укладеного між адвокатом Козієм А.В. та ІСМ Менеджмент ГмбХ, закінчився 16.06.2023 та на сьогодні не продовжено через труднощі у комунікації. За таких умов просить здійснювати подальший виклик у судові засідання безпосередньо ІСМ Менеджмент ГмбХ.

ІСМ Менеджмент ГмбХ (ICM Management GmbH) знаходиться Німеччина, 41066, м. Менхенгладбах, вул. Крефельдська, 249, тобто такий є іноземним суб`єктом.

Відповідно до статті 365 Господарського процесуального кодексу України, іноземні особи мають такі самі процесуальні права та обов`язки, що і громадяни України та юридичні особи, створені за законодавством України, крім винятків, встановлених законом або міжнародним договором, згода на обов`язковість якого надана Верховною Радою України.

Згідно з статтею 367 Господарського процесуального кодексу України, у разі якщо в процесі розгляду справи господарському суду необхідно вручити документи, отримати докази, провести окремі процесуальні дії на території іншої держави, господарський суд може звернутися з відповідним судовим дорученням до іноземного суду або іншого компетентного органу іноземної держави (далі - іноземний суд) у порядку, встановленому цим Кодексом або міжнародним договором, згода на обов`язковість якого надана Верховною Радою України.

Згідно ст. 76 Закону України «Про міжнародне приватне право», суди можуть приймати до свого провадження і розглядати будь-які справи з іноземним елементом у таких випадках, зокрема якщо сторони передбачили своєю угодою підсудність справи з іноземним елементом судам України, крім випадків, передбачених у статті 77 цього Закону.

Судове доручення надсилається у порядку, встановленому цим Кодексом або міжнародним договором, згода на обов`язковість якого надана Верховною Радою України, а якщо міжнародний договір не укладено - Міністерству юстиції України, яке надсилає доручення Міністерству закордонних справ України для передачі дипломатичними каналами.

Законом України «Про приєднання України до Конвенції про вручення за кордоном судових та позасудових документів у цивільних або комерційних справах» від 19 жовтня 2000 року № 2052-III Верховна Рада України постановила про приєднання від імені України до Конвенції про вручення за кордоном судових та позасудових документів у цивільних або комерційних справах, укладеної 15 листопада 1965 року в м. Гаага.

Відповідно до ст.1 вказаної Конвенції, передбачено, що ця Конвенція застосовується у цивільних або комерційних справах щодо всіх випадків, коли існує потреба в передачі судових та позасудових документів для вручення за кордоном.

Згідно зі статтею 2 Конвенції, кожна Договірна Держава призначає Центральний Орган, обов`язком якого є отримання прохань про вручення документів, що виходять від інших Договірних Держав, і здійснення процесуальних дій відповідно до положень статей 3 - 6. Кожна Держава організовує Центральний Орган згідно із своїм правом.

Орган влади чи судовий працівник, компетентний відповідно до права запитуючої Держави, направляють Центральному Органу запитуваної Держави прохання згідно з формуляром, що додається до цієї Конвенції, без потреби легалізації або виконання інших аналогічних формальностей. До прохання додається документ, що підлягає врученню, або його копія. Прохання і документ надаються в двох примірниках (стаття 3 Конвенції).

Відповідно до частини 2 пункту b) статті 15 Конвенції, кожна договірна держава може заявити, що суддя, незалежно від положень частини першої цієї статті, може постановити рішення, навіть якщо не надійшло жодного підтвердження про вручення або безпосередню доставку, у разі, якщо виконані всі наступні умови, зокрема, з дати направлення документа сплинув термін, який суддя визначив, як достатній для даної справи, і який становить щонайменше шість місяців.

Відповідно до абзаців 3, 4 пункту 2.3 Інструкції про порядок виконання міжнародних договорів з питань надання правової допомоги в цивільних справах щодо вручення документів, отримання доказів та визнання і виконання судових рішень, затвердженої наказом Міністерства юстиції України, Державної судової адміністрації від 27.06.2008р. № 1092/5/54 (із змінами, внесеними згідно з наказом Міністерства юстиції України, Державної судової адміністрації України від 25.03.2010 N604/5/47), документи, що підлягають врученню згідно з дорученням суду України, складаються мовою запитуваної держави чи іншою мовою, передбаченою міжнародним договором України, або супроводжуються завіреним перекладом на таку мову. У відповідних випадках документи, що підлягають врученню, можуть бути складені або перекладені на ту мову, яку, як є підстави вважати, розуміє особа, якій необхідно вручити документи.

Враховуючи, що про розгляд даної справи скаржника належить повідомляти в порядку, передбаченому Конвенцією, а саме судові документи підлягають надісланню до Центрального органу відповідної запитуваної Держави Федеративної Республіки Німеччина для їх подальшого вручення, відповідно, скаржнику у справі.

За таких обставин, для належного повідомлення скаржника про час і місце розгляду даної справи йому необхідно вручити копію ухвал Західного апеляційного господарського суду від 12 травня 2023 року та від 21червня 2023 року з перекладом зазначених документів німецькою мовою через Центральний орган запитуваної Держави, зокрема

Відповідно до інформації, розміщеної веб-сайті Гаазької конференції з міжнародного приватного права: http://www.hcch.net. Центральним органом Німеччини є: Bundesministerium der Justiz und fuer Verbraucherschutz Mohrenstrasse 37, 10117 Berlin.

Враховуючи викладене, беручи до уваги необхідність належного повідомлення скаржника про судове засідання у справі №9/41, шляхом звернення Західного апеляційного господарського суду до Центрального органу Німеччини - Bundesministerium der Justiz und fuer Verbraucherschutz Mohrenstrasse 37, 10117 Berlin.

Відповідно до вимог ст.228 Господарського процесуального кодексу України, суд може за заявою учасника справи, а також з власної ініціативи зупинити провадження у справі у випадку звернення із судовим дорученням про надання правової допомоги або вручення виклику до суду чи інших документів до іноземного суду або іншого компетентного органу іноземної держави.

Враховуючи необхідність належного повідомлення скаржника про дату, час та місце розгляду справи, суд дійшов висновку про доцільність зупинення провадження у справі.

Керуючись статтями 12, 20, 227, 218, 234, 235, 365, 367 Господарського процесуального кодексу України, Західний апеляційний господарський суд

УХВАЛИВ

1. Відкласти розгляд апеляційної скарги ІСМ Менеджмент ГмбГ (ICM Management GmbH) б/н від 02.09.2022 (вх. № 01-05/2236/21 від 08.09.2022) на рішення Господарського суду Львівської області від 17.11.2021 у справі №9/41 в судове засідання на 20 грудня 2023 року на 10 год. 00 хв. Судове засідання відбудеться у приміщенні Західного апеляційного господарського суду за адресою: м. Львів, вул. Личаківська, 81, в залі судового засідання №2.

2. Судове засідання у справі №9/41 за участю представника Національної академії наук України провести 20 грудня 2023 о 10 год. 00 хв. в режимі відеоконференції у приміщенні Західного апеляційного господарського суду за адресою: м. Львів, вул. Личаківська, 81 в залі судових засідань № 2 за допомогою системи відеоконференцзв`язку "EаsyCon" (https://easycon.com.ua/).

3. Зобов`язати Фізико-механічний інститут ім. Г.В. Карпенка НАНУ в строк до 26.07.2023 надати суду два примірники нотаріально засвідченого перекладу на німецьку мову ухвал Західного апеляційного господарського суду від 12 травня 2023 року та від 21 червня 2023 року у справі №9/41 та прохання про вручення за кордоном судових або позасудових документів від 21.06.2023 з підтвердженням про їх вручення та коротким викладом документа, що підлягає врученню німецькою мовою (два примірники).

4. Надіслати вищевказані документи до Центрального органу запитуваної Держави - Німеччини: Bundesministerium der Justiz und fuer Verbraucherschutz Mohrenstrasse 37, 10117 Berlin для їх подальшого вручення скаржнику - ІСМ Менеджмент ГмбХ (ICM Management GmbH) за адресою місцезнаходження: Німеччина, 41066, м. Менхенгладбах, вул. Крефельдська, 249.

5. Зупинити провадження у справі №9/41 до виконання судового доручення про вручення судового документу чи повідомлення про неможливість такого вручення.

6. Ухвала набирає законної сили з моменту її прийняття.

7. Участь представників учасників процесу визначити на власний розсуд.

8. Неявка уповноважених представників в судове засідання не є перешкодою для розгляду справи відповідно до положень ч. 12 ст. 270 ГПК України.

9. Ухвалу надіслати учасникам процесу, в порядку, визначеному ч.5 ст. 242, ст. 285 Господарського процесуального кодексу України.

Головуючий суддя І.Б. Малех

суддя В.М. Гриців

суддя О.В. Зварич

Дата ухвалення рішення21.06.2023
Оприлюднено27.06.2023
Номер документу111767000
СудочинствоГосподарське
Суть: зобов`язання відповідача повернути у власність Національної академії наук України та в оперативне управління Фізико-механічного інституту ім. Г.В. Карпенка НАНУ майно в натурі, передане позивачами в якості внеску до статутного фонду товариства для використання

Судовий реєстр по справі —9/41

Ухвала від 17.04.2024

Господарське

Західний апеляційний господарський суд

Бойко Світлана Михайлівна

Ухвала від 17.04.2024

Господарське

Західний апеляційний господарський суд

Бойко Світлана Михайлівна

Ухвала від 20.03.2024

Господарське

Західний апеляційний господарський суд

Бойко Світлана Михайлівна

Ухвала від 19.03.2024

Господарське

Західний апеляційний господарський суд

Бойко Світлана Михайлівна

Ухвала від 21.02.2024

Господарське

Західний апеляційний господарський суд

Бойко Світлана Михайлівна

Ухвала від 19.02.2024

Господарське

Західний апеляційний господарський суд

Бойко Світлана Михайлівна

Ухвала від 08.01.2024

Господарське

Західний апеляційний господарський суд

Бойко Світлана Михайлівна

Ухвала від 21.06.2023

Господарське

Західний апеляційний господарський суд

Малех Ірина Богданівна

Ухвала від 19.06.2023

Господарське

Західний апеляційний господарський суд

Малех Ірина Богданівна

Ухвала від 24.05.2023

Господарське

Західний апеляційний господарський суд

Малех Ірина Богданівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні