Постанова
від 15.06.2023 по справі 908/158/22
ЦЕНТРАЛЬНИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ЦЕНТРАЛЬНИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

15.06.2023 року м.Дніпро Справа № 908/158/22

Центральний апеляційний господарський суд у складі колегії суддів:

головуючого судді Коваль Л.А. (доповідач)

суддів: Мороза В.Ф., Чередка А.Є.,

при секретарі судового засідання Михайловій К.С.

розглянувши у відкритому судовому засіданні апеляційну скаргу ОСОБА_1 на рішення Господарського суду Запорізької області від 16.01.2023 (прийнято суддею Гороховим І.С., повне судове рішення складено 13.02.2023) у справі № 908/158/22

за позовом ОСОБА_1

до Обслуговуючого житлово - будівельного кооперативу "Космос - Сіті"

треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмету спору на стороні відповідача:

1. ОСОБА_2

2. ОСОБА_3

про визнання недійсним рішення загальних зборів

ВСТАНОВИВ:

1.Короткий зміст позовних вимог.

ОСОБА_1 звернулась до Господарського суду Запорізької області з позовом до відповідача Обслуговуючого житлово - будівельного кооперативу "Космос - Сіті" про визнання недійсним рішення загальних зборів Обслуговуючого житлово - будівельного кооперативу "Космос - Сіті", оформленого протоколом № 16 від 27.12.2021.

2.Короткий зміст оскаржуваного судового рішення у справі та мотиви його прийняття.

Рішенням Господарського суду Запорізької області від 16.01.2023 у справі № 908/158/22:

- позов задоволено частково;

- визнано недійсним рішення загальних зборів Обслуговуючого житлово-будівельного кооперативу "Космос-Сіті", оформлене протоколом Загальних зборів Обслуговуючого житлово-будівельного кооперативу "Космос-Сіті" № 16 від 27.12.2021, в частині прийняття рішення по 3 питанню порядку денного щодо виключення зі складу Правління члена Правління Обслуговуючого житлово-будівельного кооперативу "Космос-Сіті" ОСОБА_1 ;

- стягнуто з Обслуговуючого житлово - будівельного кооперативу "Космос - Сіті" на користь ОСОБА_1 судовий збір у розмірі 2481,00 грн

- в іншій частині вимог про визнання недійсним рішень Загальних зборів Обслуговуючого житлово-будівельного кооперативу "Космос-Сіті", оформлених протоколом Загальних зборів Обслуговуючого житлово-будівельного кооперативу "Космос-Сіті" № 16 від 27.12.2021, відмовлено.

Приймаючи рішення про задоволення позовних вимог, місцевий господарський суд дійшов висновку про недотримання відповідачем вимог чинного законодавства щодо порядку повідомлення позивача, як члена кооперативу, про час та місце проведення загальних зборів, доведення до останнього порядку денного загальних зборів, у зв`язку з чим останній був позбавлений можливості взяти участь в зборах та надати власні пояснення при розгляді питання про виключення його із членів правління кооперативу. Суд погодився з доводами позивача, що при прийнятті оскаржуваного рішення загальних зборів від 27.12.2021 був відсутній кворум, оскільки рішення прийнято менше за 50 % голосів членів, необхідних для прийняття рішення.

Щодо інших пунктів оскаржуванного рішення зборів, позивач не зазначив та належним чином не обґрунтував в чому саме полягає порушення його прав та інтересів прийняттям зборами рішень, зазначених у пунктах 1, 2, 4, 5 порядку денного протоколу загальних зборів Обслуговуючого житлово-будівельного кооперативу "Космос-Сіті" № 16 від 27.12.2021.

3. Короткий зміст вимог апеляційної скарги.

ОСОБА_1 подала апеляційну скаргу на рішення Господарського суду Запорізької області від 16.01.2023 у справі № 908/158/22, в якій просить оскаржуване рішення скасувати в частині відмови в задоволенні вимог про визнання недійсним рішень Загальних зборів Обслуговуючого житлово - будівельного кооперативу "Космос - Сіті", оформлених протоколом Загальних зборів Обслуговуючого житлово - будівельного кооперативу "Космос - Сіті" № 16 від 27.12.2021, ухвалити нове рішення в цій частині, а саме визнати недійсним рішення Загальних зборів Обслуговуючого житлово - будівельного кооперативу "Космос - Сіті", оформлених протоколом Загальних зборів Обслуговуючого житлово - будівельного кооперативу "Космос - Сіті" № 16 від 27.12.2021.

4. Узагальнені доводи особи, яка подала апеляційну скаргу.

В обґрунтування апеляційної скарги апелянт посилається на ті обставини, що позивач, як член ОЖБК "КОСМОС-СІТІ", прагне відновити порушені відповідачем права, передбачені п.5.1. Статуту кооперативу, ст. 12 Закону України "Про кооперацію", а саме: право на участь в управлінні кооперативом, право голосу на його загальних зборах, право обирати і бути обраним в органи управління.

Позовна вимога про визнання недійсним рішень загальних зборів ОЖБК "КОСМОС-СІТІ", оформлених протоколом №16 загальних зборів від 27.12.2021 року є єдиним належним та ефективним способом захисту прав позивача, оскільки її задоволення з одного боку забезпечить виконання юридичного обов`язку зобов`язаною стороною (відповідачем) - виконання вимоги закону щодо належного повідомлення позивача та інших членів кооперативу про проведення загальних зборів та прийняття рішень правомочними зборами (наявність кворуму), а з іншого спрямоване на відновлення порушеного права - права на участь в управлінні кооперативом, право голосу на його загальних зборах, право обирати і бути обраним в органи управління.

Суд встановив наявність безумовних підстав для визнання недійсними рішень загальних зборів, у зв`язку з порушенням прямих вказівок закону, зокрема, рішення загальних зборів членів відповідача, які оформлені протоколом № 16 від 27.12.2021 року, прийняті з порушенням вимог чинного законодавства України щодо порядку скликання і проведення загальних зборів та за відсутності кворуму для прийняття рішень.

При цьому суд першої інстанції вважає наявними підстави для визнання недійсним рішення загальних зборів ОЖБК "КОСМОС-СІТІ", оформлене протоколом №16 від 27.12.2021, в частині прийняття рішення по 3 питанню порядку денного і лише щодо виключення зі складу правління члена правління ОЖБК "КОСМОС-СІТІ" ОСОБА_1 . Щодо інших пунктів оскаржуваного рішення зборів, суд вважає недоведеними порушення прав та інтересів позивача прийняттям зборами рішень, зазначених у пунктах 1, 2, 4, 5 порядку денного протоколу загальних зборів №16 від 27.12.2021. В цій частині судове рішення не відповідає критерію ефективного способу захисту прав позивача, адже встановлені судом істотні порушення прав позивача (права на участь в управлінні кооперативом, право голосу на його загальних зборах, право обирати і бути обраним в органи управління), судом не поновлені.

Як слідує зі спірного рішення, Порядок денний загальних зборів був змінений учасниками зборів безпосередньо під час проведення загальних зборів 27.12.2021 року.

Згідно спірного рішення - другим питанням порядку денного вказано затвердження Положення про ревізійну комісію. Дане Положення не обговорювалося ні до загальних зборів, ні безпосередньо на загальних зборах 27.12.2021 року. Тобто, на загальних зборах 27.12.2021 і року, за відсутності кворуму (за відсутності більшості членів кооперативу), що було встановлено судом, прийнято акт, який не передбачено ні чинним законодавством України, ні Статутом кооперативу, однак який певним чином визначає правовий статус єдиного органу контролю та містить норми, обов`язкові для членів кооперативу. Таким незаконним рішенням порушено право позивача на учать у управлінні кооперативом та право голосу на загальних зборах.

Щодо третього питання - вимоги не менше 1/3 членів кооперативу про дострокові перевибори членів правління не було. Отже, відсутні законні підстави для проведення перевиборів членів правління. Суд захистив право позивача бути обраною в органи управління (бути членом правління) і при цьому залишив без захисту право позивача обирати органи управління (членів правління).

Щодо четвертого питання - дане рішення є незаконним, адже повноваження члена ревізійної комісії ОСОБА_4 , яка була обрана на посаду члена ревізійної комісії' на загальних зборах членів ОЖБК "КОСМОС-СІТІ" від 30.І0.2020 року, оформленого протоколом № І5, не припинялись.

Апелянт зазначає, що вцілому прийняття рішень такими загальними зборами за відсутності кворуму та належного повідомлення позивача про загальні збори, що було встановлено судом, порушує право позивача на участь в управлінні кооперативом та право голосу на загальних зборах.

5. Узагальнений виклад позиції інших учасників справи.

Відповідач та треті особи своїм правом на подання відзиву на апеляційну скаргу не скористались. Про дату, час та місце судового засідання повідомлені належним чином, що підтверджується матеріалами справи.

6. Рух справи в суді апеляційної інстанції.

Ухвалою Центрального апеляційного господарського суду від 28.03.2023 відкрито апеляційне провадження у справі за апеляційною скаргою; розгляд апеляційної скарги призначено в судове засідання на 18.05.2023 о 14:00 год.

Судове засідання, призначене на 18.05.2023 о 14:00 год. не відбулося у зв`язку з незапланованою відпусткою головуючого судді Коваль Л.А.

Ухвалою Центрального апеляційного господарського суду від 22.05.2023 розгляд апеляційної скарги призначено в судове засідання на 15.06.2023 о 15:30 год.

В судовому засіданні 15.06.2023 прийнято постанову.

7. Встановлені судом обставини справи.

Обслуговуючий житлово- будівельний кооператив "Космос -Сіті" створений його засновниками за рішенням установчих зборів засновників кооперативу від 27.12.2008 р., протоколом № 1 від 27.12.2008 на добровільних засадах.

Рішенням загальних зборів членів ОЖБК "Космос-Сіті" від 31.10.2020, оформленого протоколом № 15 затверджено Статут обслуговуючого житлово-будівельного кооперативу "Космос-Сіті".

Згідно з даними Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань Обслуговуючий житлово-будівельний кооператив "Космос-Сіті" (ідентифікаційний код юридичної особи 36408834) зареєстроване в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань 17.11.2020, запис про проведення державної реєстрації юридичної особи 1001031070006025061.

Відповідно до рішення загальних зборів членів обслуговуючого житлово-будівельного кооперативу "Космос-Сіті" від 27.03.2015 року оформленого протоколом № 12, ОСОБА_1 прийнято до складу членів Обслуговуючого житлово-будівельногокооперативу.

Рішенням загальних зборів членів ОЖБК "Космос-Сіті" від 31.10.2020, оформленого протоколом № 15 затверджено Статут обслуговуючого житлово-будівельного кооперативу "Космос-Сіті".

Згідно з п. 5.1. Статуту Обслуговуючого житлово-будівельного кооперативу "Космос-Сіті" (в новій редакції 2020 року) основними правами членів кооперативу є: участь у діяльності кооперативу, а також в управлінні кооперативу; право голосу на його загальних зборах; право вносити пропозиції щодо поліпшення роботи кооперативу, усунення недоліків у роботі його органів управління та посадових осіб; право звертатись до органів управління та органів контролю за діяльністю кооперативу, посадових осіб кооперативу із запитами, пов`язаними з членством та діяльністю кооперативу; одержувати письмові відповіді на свої запити; обирати і бути обраним до органів управління кооперативу та ревізором кооперативу.

За умовами пунктів 8.2., 8.3. Статуту, вищим органом кооперативу є загальні збори членів кооперативу. До компетенції загальних зборів відносяться питання, зокрема, утворення органів контрою за діяльністю кооперативу.

Відповідно до п. 8.18 Статуту, голова кооперативу (члени Правління) обирається загальними зборами членів кооперативу на три роки.

Рішенням загальних зборів членів ОЖБК "Космос-Сіті" від 31.10.2020, оформленого протоколом № 15 ОСОБА_1 було обрано до членів Правління ОЖБК "Космос-Сіті".

27.12.2021 відбулися Загальні збори Обслуговуючого житлово-будівельного кооперативу "Космос-Сіті", які оформлені протоколом Загальних зборів Обслуговуючого житлово-будівельного кооперативу "Космос-Сіті" № 16 від 27.12.2021

У протоколі загальних зборів Обслуговуючого житлово-будівельного кооперативу "Космос-Сіті" № 16 від 27.12.2021 зазначено, що початок реєстрації членів Обслуговуючого житлово-будівельного кооперативу "Космос-Сіті" та уповноважених за дорученнями на участь в Загальних зборах розпочалось о 15:00 год. Станом на 15:30 год. зареєструвалося 32 (тридцять два) члена кооперативу, в тому числі 2 (два) члена кооперативу представлені уповноваженими за відповідними довіреностями. В цілому кількість членів Кооперативу (голосів) на моментт відкриття Загальних зборів становить 55,1% від загальної кількості членів кооперативу. Кворум для відкриття загальних зборів достатній. Загальні збори визначені правомічними вирішувати будь-які питання порядку денного.

Згідно з протоколом головуючим на зборах обрали ОСОБА_5 , секретарем зборів - ОСОБА_6 та членом лічильної комісії- ОСОБА_7 , ОСОБА_8 , ОСОБА_9 .

Протоколом Загальних зборів Обслуговуючого житлово-будівельного кооперативу "Космос-Сіті" № 16 від 27.12.2021, оформлені рішення, прийняті на Загальних зборах з наступним порядком денним:

1. Прийняття в члени кооперативу.

2. Заслуховування звіту голови Правління ОЖБК "Космос-Сіті" Будько З.М. про розподіл та цільове використання фондів кооперативу за період з 01.11.2020 року по 01.12.2021 року.

3. Затвердження положення про ревізійну комісію.

4. Затвердження Статуту ОЖБК "Космос-Сіті" в новій редакції.

5. Призначити уповноважену особу для державної реєстрації змін до статуту кооперативу в органах державної реєстрації.

6. Прийняти рішення про надання згоди про встановлення персональних двотарифних лічильників електричної енергії членам ОЖБК "Космос-Сіті" за власні кошти.

7. Зміна складу членів Правління.

8. Включення до складу Ревізійної комісії 5 члена комісії, замість вибулої ОСОБА_4 .

9. Інше.

Як вбачачається з протоколу Загальних зборів Обслуговуючого житлово-будівельного кооперативу "Космос-Сіті" № 16 від 27.12.2021, що поступила пропозиція щодо зміни порядку денного від членів кооперативу, згідно якої було затверджено порядок денний з запропонованими змінами:

1 Заслухати голову Ревізійної комісії, щодо фінансово-господарської діяльності кооперативу за 2021 рік;

2. Затвердити положення про Ревізійну комісію;

3. Замінити склад членів правління;

4. Виключити зі складу ревізійної комісії 5 члена комісії, замість вибулої ОСОБА_4 ;

5. Розглянути вимогу членів кооперативу про скликання Правлінням загальних зборів протягом місяця з дня вручення протоколу Загальних зборів голові Правління для заслуховування та затвердження звіту про фінансово-господарську діяльність кооперативу за період з 01.11.2020 року по 2021 рік.

Результати голосування: "за" - 32 чол., "проти" - 0 чол., "утримались" - 0 чол. Рішення прийнято. Затверджено порядок денний з запропонованими змінами.

По першому питанню інформація, озвучена головую Ревізійної комісії ОСОБА_3 членами Кооперативу прийнята до відома.

По другому питанню прийнято рішення про затвердження Положення про ревізійну комісію.

По питанню третьому порядку денного зборів ОСОБА_3 , запропонувала ставити на голосування про виключення зі складу Правління членів правління по кожному члену Правління особисто.

Судом з`ясовано, що ставилось на обговорення питання про виключення зі складу Правління члена Правління ОЖБК "Космос-Сіті" ОСОБА_1 , ОСОБА_10 , ОСОБА_11 .

Вирішено виключити зі складу Правління члена правління ОЖБК "Космос - Сіті" зазначених осіб.

Також, прийнято рішення обрати членами Правління ОЖБК "Космос-Сіті" ОСОБА_5 , ОСОБА_8 , ОСОБА_12 .

По питанню третьому порядку денного прийнято рішення обрати до складу Ревізійної комісії ОСОБА_6 замість вибулої ОСОБА_4 .

По п`ятому питанню прийнято рішення протягом місяця, після вручення Правлінню протоколу Загальних зборів № 16 віл 27.12.2021, скликати загальні збори для затвердження звіту фінансово-господарської діяльності Кооперативу.

Мотивуючи свої вимоги позивач посилається на ті обставини, що при прийнятті оскаржуваного рішення загальних зборів позивача не було повідомлено про проведення загальних зборів членів ОЖБК "Космос-Сіті", кількість присутніх складає менше половини членів кооперативу (відсутній кворум), протокол не містить інших підписів, крім голови зборів та секретаря зборів, що унеможливлює встановлення дійсної кількості членів кооперативу, що були присутні на загальних зборах та з`ясувати результати персонального відкритого голосування членів кооперативу з кожного питання порядку денного.

8. Оцінка аргументів учасників справи і висновків суду першої інстанції.

Особливості створення кооперативів та ведення господарської діяльності кооперативами визначається Законом України "Про кооперацію".

За змістом положень ст. ст. 2, 6, 9 Закону України "Про кооперацію" кооператив є юридичною особою, державна реєстрація якого проводиться в порядку, передбаченому законом. Відповідно до завдань та характеру діяльності кооперативи поділяються на такі типи: виробничі, обслуговуючі та споживчі. За напрямами діяльності кооперативи можуть бути сільськогосподарськими, житлово-будівельними, садово-городніми, гаражними, торговельно-закупівельними, транспортними, освітніми, туристичними, медичними тощо.

Згідно з положеннями ст. 12 Закону України "Про кооперацію" основними правами члена кооперативу є, зокрема, участь в господарській діяльності кооперативу, а також в управлінні кооперативом, право голосу на його загальних зборах, право обирати і бути обраним в органи управління; користування послугами кооперативу; право вносити пропозиції щодо поліпшення роботи кооперативу, усунення недоліків у роботі його органів управління та посадових осіб; право звертатися до органів управління та органів контролю за діяльністю кооперативу, посадових осіб кооперативу із запитами, пов`язаними з членством у кооперативі, діяльністю кооперативу та його посадових осіб, одержувати письмові відповіді на свої запити.

За змістом наведених норм корпоративні права характеризуються тим, що особа, яка є учасником (засновником, акціонером, членом) юридичної особи має право на участь в управлінні господарською організацією та інші правомочності передбачені законом і статутними документами

Відповідно, члени обслуговуючого кооперативу незалежно від напряму його діяльності є носіями корпоративних прав, а відносини між його членами та кооперативом, які пов`язані зі створенням, діяльністю, управлінням або припиненням діяльності такої юридичної особи, є корпоративними.

Для визнання недійсним рішення загальних зборів товариства необхідно встановити факт порушення цим рішенням прав та законних інтересів учасника (акціонера, члена) товариства. Також слід з`ясувати дотримання порядку скликання загальних зборів, зокрема щодо належного повідомлення позивача про такі збори.

Підставами для визнання недійсними рішень загальних зборів акціонерів (учасників) господарського товариства можуть бути: порушення вимог закону та/або установчих документів під час скликання та проведення загальних зборів товариства; позбавлення акціонера (учасника) товариства можливості взяти участь у загальних зборах; порушення прав чи законних інтересів акціонера (учасника) товариства рішенням загальних зборів. Разом з тим, не всі порушення законодавства, допущені під час скликання та проведення загальних зборів господарського товариства, є підставою для визнання недійсними прийнятих на них рішень.

Відповідно до ст. 15 Закону України "Про кооперацію" (в редакції станом на дату прийняття оспорюваних рішень) загальні збори членів кооперативу правомочні вирішувати питання, якщо на них присутні більше половини його членів, а збори уповноважених - за наявності не менше двох третин уповноважених. Кожний член кооперативу чи уповноважений кооперативу має один голос, і це право не може бути передано іншій особі. Рішення загальних зборів членів (зборів уповноважених) кооперативу про прийняття, внесення змін до статуту, вступ до кооперативного об`єднання або вихід з нього та про реорганізацію або ліквідацію кооперативу вважається прийнятим, якщо за нього проголосувало не менш як 75 відсотків членів кооперативу, присутніх на загальних зборах кооперативу. З інших питань рішення приймаються простою більшістю голосів членів (уповноважених) кооперативу, присутніх на його загальних зборах. Рішення загальних зборів членів (зборів уповноважених) кооперативу приймаються відповідно до його статуту відкритим або таємним голосуванням.

Права учасника (акціонера, члена) юридичної особи можуть бути визнані порушеними внаслідок недотримання вимог закону про скликання і проведення загальних зборів, якщо він не зміг взяти участь у загальних зборах, належним чином підготуватися до розгляду питань порядку денного, зареєструватися для участі у загальних зборах тощо.

Під час вирішення питання про правомочність загальних зборів учасників (акціонерів, членів) юридичних осіб судам слід виходити з того, що відповідно до частини п`ятої статті 15 Закону України "Про кооперацію" члени кооперативу повинні бути повідомлені про дату, місце, час проведення та порядок денний загальних зборів. Наведені норми законодавства вказують на те, що обов`язковою умовою повідомлення про скликання загальних зборів юридичної особи є одночасна наявність у такому повідомленні інформації про час, місце проведення зборів та інформації про питання, що будуть винесені на розгляд зборів (порядок денний). Відсутність у повідомленні про проведення загальних зборів будь-якої з названих складових, як і відсутність самого повідомлення, може бути підставою для визнання недійсними рішень загальних зборів. Господарським судам потрібно брати до уваги, що телефонне повідомлення про дату, час та місце проведення загальних зборів учасників товариства є неналежним доказом такого повідомлення. Роздрукування телефонних переговорів, надані операторами зв`язку, лише підтверджують факт з`єднання двох абонентів телефонного зв`язку певної тривалості.

Обраний особою, що скликає загальні збори учасників товариства, спосіб повідомлення про їх проведення повинен забезпечити реальне персональне повідомлення учасника і не бути лише формальним направленням такого повідомлення. У випадку заперечення учасником факту повідомлення його про проведення загальних зборів, обов`язок доказування обставин повідомлення позивача про проведення загальних зборів покладається на відповідача, як особу, рішення органу управління якої оспорюється (така правова позиція викладена в постановах Верховного Суду від 11.12.2019р. у справі № 916/2584/18, від 06.02.2020р. у справі № 906/307/19).

Статтею 15 Закону України "Про кооперацію" та п. 8.6. Статату передбачено, що про дату, місце, час проведення та порядок денний загальних зборів члени кооперативу повинні бути повідомлені не пізніше ніж за 10 днів до визначеного строку їх проведення.

Пунктом 4.9. Статуту передбачено, що виключення з членів кооперативу здійснюється за рішеннями голови кооперативу (Правління) з наступним затвердженням загальними зборами, а також з попереднім повідомленням члена кооперативу про дату, час, порядок проведення загальних зборів членів кооперативу. Неявка члена кооперативу на загальні збори кооперативу без поважних причин не є перешкодою для обговорення і вирішення питання про його виключення з кооперативу (поважними причинами є хвороба, перебування у відрядженні, тощо).

Положеннями Статуту не передбачено чіткого порядку повідомлення учасника Кооперативу про проведення зборів учасників.

Позивач стверджує, що його не було повідомлено про призначення на 27.12.2021 загальних зборів Обслуговуючого житлово-будівельного кооперативу "Космос - Сіті", в зв`язку із чим, він був позбавлений можливості взяти участь у загальних зборах гаражного кооперативу.

Матеріали справи не містять жодних доказів які б свідчили про направлення повідомлення ОСОБА_1 у будь-який спосіб про дату проведення 27.12.2021 загальних зборів Обслуговуючого житлово-будівельного кооперативу "Космос - Сіті".

Відповідач у відзиві також зазначив, що ревізійна комісія, як ініціатор та організатор проведення загальних зборів, не забезпечило належне повідомленя членів кооперативу про час та місце проведеня зборів.

Як зазначено в протоколі Загальних зборів Обслуговуючого житлово-будівельного кооперативу "Космос - Сіті" № 16 від 27.12.2021, дотримуючись всіх вимог статуту, зокрема щодо порядку подання вимоги про скликання загальних зборів, строків в які така вимога розглядається, строків подання оголошення на дошці оголошень (10 днів до дня проведення загальних зборів) ревізійна комісія скликала позачергові згальні збори.

Суд вважає, що не є належним повідомленням учасників зборів про проведення зборів і розміщення повідомлення про збори на дощці оголошень. (Аналогічна правова позиція викладена у Постанові Верховного Суду від 07.06.2018 у справі № 922/3159/17).

Зважаючи на вищевикладені обставини, суд дійшов висновку про недотримання відповідачем вимог чинного законодавства щодо порядку повідомлення позивача, як члена кооперативу, про час та місце проведення загальних зборів, доведення до останнього порядку денного загальних зборів, у зв`язку з чим останній був позбавлений можливості взяти участь в зборах та надати власні пояснення при розгляді питання про виключення його із членів правління кооперативу.

Також, обґрунтовуючи вимоги про визнання недійсними рішення загальних зборів Обслуговуючого житлово - будівельного кооперативу "Космос - Сіті", оформленого протоколом № 16 від 27.12.2021 позивач посилається на ті обставини, що оспорюване рішення прийняте за відсутності кворуму.

Відповідно до статті 2 Закону України "Про кооперацію" кооператив - юридична особа, утворена фізичними та/або юридичними особами, які добровільно об`єдналися на основі членства для ведення спільної господарської та іншої діяльності з метою задоволення своїх економічних, соціальних та інших потреб на засадах самоврядування.

Згідно із статтею 8 Закону України "Про кооперацію" статут кооперативу є правовим документом, що регулює його діяльність.

Статтею 11 Закону України "Про кооперацію" передбачено, що вступ до кооперативу здійснюється на підставі письмової заяви. Особа, яка подала заяву про вступ до кооперативу, вносить вступний внесок і пай у порядку та розмірах, визначених його статутом.

Рішення правління чи голови кооперативу про прийняття до кооперативу підлягає затвердженню загальними зборами його членів. Порядок прийняття такого рішення та його затвердження визначається статутом кооперативу.

Статтею 12 Закону України "Про кооперацію" визначено основні права члена кооперативу, до яких віднесено, зокрема участь в господарській діяльності кооперативу, а також в управлінні кооперативом, право голосу на його загальних зборах, право обирати і бути обраним в органи управління.

Відповідно до статті 15 Закону України "Про кооперацію" вищим органом управління кооперативу є загальні збори членів кооперативу. До компетенції загальних зборів членів кооперативу належить, зокрема затвердження рішення правління або голови правління про прийняття нових членів та припинення членства.

Відповідно до 8.2 Статуту вбачається, що Вищим органом кооперативу є загальні збори членів кооперативу.

До компетенції загальних зборів відносяться, зокрема утворення органів управління та органів контролю за діяльністю кооперативу (п. 8.3. Статуту).

Голова Кооперативу веде реєстр членів за встановленою формою (п. 4.5. Статуту).

Пунктом 8.9. Статуту визначено, що Загальні збори членів кооперативу вважається правомочними, якщо в них беруть участь понад 50 % всіх членів кооперативу (їх представників).

Кожний член кооперативу чи його уповноважений має один голос (8.11 Статуту).

Згідно з п. 8.12. Статуту, рішення загальних зборів про прийняття до кооперативу та виключення зі складу членів кооперативу, внесення змін до статут, про реорганізацію або ліквідацію кооперативу вважається прийнятим, якщо за нього проголосувало не менш як 75 членів кооперативу, присутніх на Загальних зборах членів кооперативу. З інших питань рішення приймається простою більшістю голосів членів (уповноважених) кооперативу, присутніх на його загальних зборах.

Рішення Загальних зборів членів кооперативу приймається відкритим голосуванням (п. 8.13. Статуту). Відповідно до змісту оскаржуваного протоколу зборів на зборах були присутні 32 члена кооперативу, що на думку організатора загальних зборів, становить 55,1 % від загальної кількості членів кооперативу. Протокол зборів не містить інших підписів, крім голови зборів та секретаря зборів, також у справі відсутній реєстр осіб, що з`явилися на збори.

Проте, станом на 31.10.2020 року кількість членів ОЖБК "Космос-Сіті" становить 69 членів кооперативу, відповідно до реєстру членів ОЖБК "Космос-Сіті", який надано до суду.

Отже, присутні 32 члена кооперативу на зборах не складають більшість від загальної кількості членів ОЖБК "Космос-Сіті".

Доказів на підтвердження дійсної кількості членів Обслуговуючого житлово - будівельного кооперативу "Космос - Сіті", а саме: відповідного реєстру (списку), що був діючим на час проведення загальних зборів 27.12.2021, та відповідно до якого проводилась реєстрація учасників зазначених зборів, суду не надано. Так само не надано доказів того, що кількість членів ОЖБК "Космос-Сіті" змінювалася з 31.10.2020, при тому, що розділом 4 Статуту визначено процедуру набуття членства за рішенням голови кооперативу, затвердженого загальними зборами.

Враховуючи вищезазначені обставини, колегія суддів погоджується з висновками суду першої інстанції, що при прийнятті оскаржуваного рішення загальних зборів від 27.12.2021 був відсутній кворум, збори не були правомочними для прийняття рішень, оскільки на зборах були присутні менше 50 % членів.

Підставами для визнання недійсними рішень загальних зборів акціонерів (учасників) господарського товариства можуть бути: порушення вимог закону та/або установчих документів під час скликання та проведення загальних зборів товариства; позбавлення акціонера (учасника) товариства можливості взяти участь у загальних зборах; порушення прав чи законних інтересів акціонера (учасника) товариства рішенням загальних зборів. При розгляді справ судам слід враховувати, що не всі порушення законодавства, допущені під час скликання та проведення загальних зборів господарського товариства, є підставою для визнання недійсними прийнятих на них рішень.

Безумовною підставою для визнання недійсними рішень загальних зборів у зв`язку з прямою вказівкою закону є: прийняття загальними зборами рішення за відсутності кворуму для проведення загальних зборів чи прийняття рішення; прийняття загальними зборами рішень з питань, не включених до порядку денного загальних зборів товариства; прийняття загальними зборами рішення про зміну статутного капіталу товариства, якщо не дотримано процедури надання акціонерам (учасникам) відповідної інформації. При вирішенні питання про недійсність рішень загальних зборів у зв`язку з іншими порушеннями, допущеними під час скликання та проведення загальних зборів, господарський суд повинен оцінити, наскільки ці порушення могли вплинути на прийняття загальними зборами відповідного рішення.

За викладеного колегія суддів погоджується з висновком суду першої інстанції щодо наявності підстав для визнання недійсним рішення загальних зборів ОЖБК "Космос-Сіті", оформлене протоколом Загальних зборів № 16 від 27.12.2021, в частині прийняття рішення по 3 питанню порядку денного щодо виключення зі складу Правління члена Правління Обслуговуючого житлово-будівельного кооперативу "Космос-Сіті" ОСОБА_1 .

Проте, не погоджується з висновком суду першої інстанції щодо відсутності підстав для визнання недійсними решти рішень спірних загальних зборів у зв`язку з недоведенням позивачем порушення її прав.

Враховуючи, що менше половини від загальної кількості членів взяло участь у голосуванні, необґрунтованим є також твердження суду щодо порушення балансу інтересів членів кооперативу у випадку скасування рішень зборів вцілому, оскільки у цьому випадку позивач не оскаржує результати волевиявлення домінуючої більшості членів.

Колегія суддів вважає, що прийняття та оформлення оскаржуваного рішення зборів порушує права позивача, який зобов`язаний виконувати прийняті рішення ОЖБК "Космос-Сіті", проте прийняті саме необхідною кількістю голосів членів, а не будь якою їх кількістю.

Колегія суддів приймає до уваги, що інтереси окремого члена можуть не збігатися з інтересами інших членів кооперативу. Тому, вирішуючи питання щодо ефективності обраного позивачкою способу захисту, суди мають враховувати баланс інтересів усіх членів та самого кооперативу, уникати зайвого втручання в питання діяльності кооперативу, які вирішуються виключно загальними зборами його членів. Порушення про підготовці та проведенні установчих зборів кооперативу не є безумовними підставами для скасування рішень зборів, отже суд у кожному конкретному випадку має оцінити характер порушення, його наслідки для голосування, враховуючи баланс інтересів як позивача, так і інших членів кооперативу. Проте, за встановлених недоліків у проведенні зборів - відсутність кворуму для прийняття рішень, колегія суддів не вбачає за можливе встановити, що волевиявлення більшості членів було спрямовано на прийняття відповідних оскаржуваних рішень.

Суд погоджується з доводами позивача, що прийняття рішень зборами за відсутності кворуму для правомочності зборів та неповідомлення позивача порушує права члена такого кооперативу на участь в управлінні ним, права участі у зборах та голосу на них, права обирати та бути обраним в органи управління кооперативом, а також права впливу на прийняття рішення загальними зборами кооперативу, права на висловлення своєї думки щодо питань порядку денного тощо.

Враховуючи викладене, суд приходить до висновку, що рішення оскаржуваних зборів підлягають визнанню недійними з усіх питань порядку денного.

9. Висновки за результатами розгляду апеляційної скарги.

Відповідно до частини 1 статті 269 Господарського процесуального кодексу України суд апеляційної інстанції переглядає справу за наявними у ній і додатково поданими доказами та перевіряє законність і обґрунтованість рішення суду першої інстанції в межах доводів та вимог апеляційної скарги.

Суд апеляційної інстанції не обмежений доводами та вимогами апеляційної скарги, якщо під час розгляду справи буде встановлено порушення норм процесуального права, які є обов`язковою підставою для скасування рішення, або неправильне застосування норм матеріального права (частина 4 статті 269 Господарського процесуального кодексу України).

Відповідно до статті 277 Господарського процесуального кодексу України підставами для скасування судового рішення повністю або частково та ухвалення нового рішення у відповідній частині або зміни судового рішення є: 1) нез`ясування обставин, що мають значення для справи; 2) недоведеність обставин, що мають значення для справи, які суд першої інстанції визнав встановленими; 3) невідповідність висновків, викладених у рішенні суду першої інстанції, встановленим обставинам справи; 4) порушення норм процесуального права або неправильне застосування норм матеріального права.

За викладених обставин, враховуючи допущене судом першої інстанції порушення норм матеріального права, апеляційна скарга підлягає задоволенню, а оскаржуване рішення скасуванню в частині відмовлених позовних вимог, з прийняттям у цій частині нового рішення про задоволення позову.

10. Судові витрати.

Відповідно до статті 129 Господарського процесуального кодексу України судові витрати по сплаті судового збору за подання апеляційної скарги підлягають стягненню з відповідача на користь апелянта.

Керуючись статтями 129, 269, 275, 276, 277, 281-283 Господарського процесуального кодексу України, апеляційний господарський суд,

ПОСТАНОВИВ:

Апеляційну скаргу ОСОБА_1 на рішення Господарського суду Запорізької області від 16.01.2023 у справі № 908/158/22 задовольнити.

Рішення Господарського суду Запорізької області від 16.01.2023 у справі № 908/158/22 скасувати в частині відмовлених позовних вимог та прийняти у цій частині нове рішення про задоволення позову.

Викласти резолютивну частину рішення Господарського суду Запорізької області від 16.01.2023 у справі № 908/158/22 в наступній редакції:

"Позов задовольнити.

Визнати недійсним рішення загальних зборів Обслуговуючого житлово-будівельного кооперативу "Космос-Сіті", оформлені протоколом Загальних зборів Обслуговуючого житлово-будівельного кооперативу "Космос-Сіті" № 16 від 27.12.2021.

Стягнути з Обслуговуючого житлово - будівельного кооперативу "Космос - Сіті" (69059, м. Запоріжжя, вул. О. Говорухи, буд. 26 А, ідентифікаційний код юридичної особи 36408834) на користь ОСОБА_1 ( АДРЕСА_1 , ідентифікаційний номер НОМЕР_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 ) судовий збір у розмірі 2481,00 грн (дві тисячі чотириста вісімдесят одна гривня 00 коп.)."

Стягнути з Обслуговуючого житлово - будівельного кооперативу "Космос - Сіті" (69059, м. Запоріжжя, вул. О. Говорухи, буд. 26 А, ідентифікаційний код юридичної особи 36408834) на користь ОСОБА_1 ( АДРЕСА_1 , ідентифікаційний номер НОМЕР_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 ) судовий збір у розмірі 3721,50 грн (три тисячі сімсот двадцять одна гривня 50 коп.).

Видачу наказів доручити Господарському суду Запорізької області.

Постанова суду апеляційної інстанції набирає законної сили з дня її прийняття.

Касаційна скарга на судове рішення подається протягом двадцяти днів з дня складення повного судового рішення.

Повне судове рішення складено 23.06.2023

Головуючий суддя Л.А. Коваль

Суддя В.Ф. Мороз

Суддя А.Є. Чередко

СудЦентральний апеляційний господарський суд
Дата ухвалення рішення15.06.2023
Оприлюднено28.06.2023
Номер документу111767528
СудочинствоГосподарське
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають з корпоративних відносин про оскарження рішень загальних зборів учасників товариств, органів управління

Судовий реєстр по справі —908/158/22

Судовий наказ від 04.08.2023

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Горохов І.С.

Судовий наказ від 04.08.2023

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Горохов І.С.

Постанова від 15.06.2023

Господарське

Центральний апеляційний господарський суд

Коваль Любов Анатоліївна

Ухвала від 22.05.2023

Господарське

Центральний апеляційний господарський суд

Коваль Любов Анатоліївна

Ухвала від 28.03.2023

Господарське

Центральний апеляційний господарський суд

Коваль Любов Анатоліївна

Ухвала від 07.03.2023

Господарське

Центральний апеляційний господарський суд

Коваль Любов Анатоліївна

Рішення від 16.01.2023

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Горохов І.С.

Ухвала від 29.12.2022

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Горохов І.С.

Ухвала від 12.12.2022

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Горохов І.С.

Ухвала від 16.11.2022

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Горохов І.С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні