Рішення
від 26.06.2023 по справі 904/2534/22
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

вул. Володимира Винниченка 1, м. Дніпро, 49027

E-mail: inbox@dp.arbitr.gov.ua, тел. (056) 377-18-49, fax (056) 377-38-63

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

26.06.2023м. ДніпроСправа № 904/2534/22

За позовом Комунального підприємства "Кривбасводоканал", м. Кривий Ріг, Дніпропетровська область

до Обслуговуючого кооперативу "Житлово-будівельний кооператив "Рассвет-5", м. Кривий Ріг, Дніпропетровська область

про стягнення заборгованості за договором про надання послуг з централізованого постачання питної води і водовідведення

Суддя Красота О.І.

Без участі представників сторін

СУТЬ СПОРУ:

Комунальне підприємство "Кривбасводоканал" звернулось до Господарського суду Дніпропетровської області з позовом до Обслуговуючого кооперативу "Житлово-будівельний кооператив "Рассвет-5" і просить суд стягнути основний борг у розмірі 83 270,21 грн., пеню у розмірі 127,10 грн., 3% річних у розмірі 19,07 грн.

Позовні вимоги обґрунтовані неналежним виконанням Відповідачем умов Договору про надання послуг з централізованого постачання питної води і водовідведення № 601 від 05.11.2013 в частині повної та своєчасної оплати таких послуг.

У поданій позовній заяві викладене клопотання про розгляд справи за правилами спрощеного позовного провадження.

Ухвалою суду від 25.08.2022 позовну заяву залишено без руху; встановлено Позивачу семиденний строк з дня вручення цієї ухвали усунути недоліки позовної заяви, а саме: надати належні докази направлення Відповідачу копії позовної заяви і доданих до неї документів, зокрема опис вкладення з поіменним переліком документів, направлених Відповідачу.

31.08.2022 від Позивача надійшла заява про усунення недоліків позовної заяви.

Ухвалою суду від 12.09.2022 прийнято позовну заяву до розгляду та відкрито провадження у справі; вирішено здійснювати розгляд справи за правилами спрощеного позовного провадження без повідомлення (виклику) учасників справи за наявними у справі матеріалами.

Відповідач відзив на позов, а також докази повної оплати до суду не надав, ухвалу суду від 12.09.2022 про відкриття провадження у справі направлено за його місцезнаходженням згідно з даними Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань (а.с. 56), що підтверджується конвертом Укрпошти, повернутим відділенням поштового зв`язку "за закінченням терміну зберігання" (а.с. 52-55).

З урахуванням викладеного, господарський суд вважає можливим розглянути справу за наявними в ній матеріалами, відповідно до ч. 9 ст. 165 Господарського процесуального кодексу України.

Відповідно до ч. 5 ст. 252 Господарського процесуального кодексу України суд розглядає справу в порядку спрощеного позовного провадження без повідомлення учасників справи за наявними у справі матеріалами, за відсутності клопотання будь-якої із сторін про інше.

Справу відповідно до статті 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод розглянуто судом протягом розумного строку.

Розглянувши матеріали справи, оцінивши надані докази в їх сукупності, господарський суд, -

ВСТАНОВИВ:

05.11.2013 між Комунальним підприємством "Кривбасводоканал" (далі Позивач, Кривбасводоканал) та Житлово-будівельним кооперативом "Рассвет-5", правонаступником якого є Обслуговуючий кооператив "Житлово-будівельний кооператив "Рассвет-5", (далі Відповідач, Споживач) укладено Договір про надання послуг з централізованого постачання питної води і водовідведення № 601 (далі Договір).

Згідно з п. 1.1 Договору Кривбасводоканал зобов`язується забезпечити Споживача питною водою, виробником якої є ДПП "Кривбаспромводопостачання", та прийняти від нього стічні води, а Споживач зобов`язується прийняти і оплатити питну воду за встановленими тарифами згідно із наданою заявкою орієнтовно в обсязі 14558,8 куб.м/рік, у т.ч.:

- населення 14 320,8 куб.м/рік

- власні потреби 238 куб.м/рік

- водовідведення 14 503,8 куб.м/рік, в тому числі по групам:

- населення 14 320,8 куб.м/рік

- власні потреби 183 куб.м/рік.

Відповідно до п. 1.2 Договору зміни договірного об`єму холодної води та водовідведення (зменшення, збільшення) проводяться згідно довідки Споживача про кількість мешканців (у т.ч. пільгова категорія населення), орендарів та інших, наявності засобів обліку, поливальну площу та об`єми на власні потреби, яку Споживач подає один раз на квартал і яка є невід`ємною частиною Договору.

Пунктом 1.5 Договору передбачено, що питна вода подається Кривбасводоканалом Споживачу згідно з показниками засобів обліку. У разі відсутності таких технічних засобів облік холодної води тимчасово здійснюється розрахунковим шляхом згідно з установленими нормами. Показання будинкових засобів обліку знімаються представником Кривбасводоканалу один раз на місяць у присутності представника Споживача.

За умовами п. 1.8 Договору кількість стічних вод (водовідведення), що надходять до каналізації, визначається за кількістю води, що надходить з комунального водопроводу та інших джерел водопостачання, згідно з показаннями засобу обліку, а при їх відсутності по нормам споживання.

Відповідно до п. 1.9 Договору Споживач для узгодження акта про кількість отриманих послуг направляє свого представника для складання та підписання акту у відділ Водозбуту Кривбасводоканалу не пізніше 25 числа кожного місяця (у лютому 23 числа). Якщо представник не прибув у зазначений час або необґрунтовано відмовився від підписання акту, Кривбасводоканал на підставі даних приладів обліку води або норм споживання складає акт в односторонньому порядку, який є підставою для оплати, та один примірник акта в триденний термін направляє Споживачу.

Згідно з п. 2.1 Договору тарифи на послуги водопостачання та водовідведення на день підписання Договору затверджені

- постановою Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері комунальних послуг № 90 від 10.02.2012 за 1м3 без ПДВ:

Населення: вода питна - 0,83 грн.,

стоки 1,07 грн.

- постановою Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері комунальних послуг № 139 від 13.10.2013 за 1м3 без ПДВ:

Власні потреби: вода питна 3,74 грн.,

стоки 4,24 грн.

За умовами п. 2.2 Договору у випадку зміни тарифів на послуги Кривбасводоканал повідомляє про це Споживача, відповідно до чинного законодавства України, через засоби масової інформації, без додаткового узгодження розмірів і строків введення нових тарифів. Споживач здійснює оплату за надані послуги по новим тарифам без додаткового узгодження.

Відповідно до п. 3.1 Договору розрахунки за надані послуги здійснюються Споживачем у грошовій формі протягом п`яти банківських днів після пред`явлення платіжної вимоги, рахунку або квитанції. Можливі інші форми сплати отриманих послуг, які не суперечать діючому законодавству України.

Згідно з п. 3.3 Договору акт звіряння взаємних розрахунків проводиться щомісячно (не пізніше 15 числа останнього квартального місяця). Акт звірки взаємних розрахунків підписується повноважними на це особами зі сторони Кривбасводоканалу начальник Водозбуту або заступник начальника Водозбуту з бухгалтерського обліку, зі сторони Споживача голова або бухгалтер.

За умовами п. 4.2 Договору Споживач зобов`язаний:

4.2.1 своєчасно, в установлені Договором строки, оплачувати послуги централізованого постачання холодної води і водовідведення відповідно до встановлених тарифів та забезпечити збір платежів;

4.2.11 щоквартально оформлювати належним чином акти звірки взаємних розрахунків;

4.2.12 у разі несвоєчасного внесення плати за послуги сплачувати пеню у встановленому законом та Договором розмірі.

Відповідно до п. 4.3 Договору Кривбасводоканал має право:

4.3.6 нараховувати у разі несвоєчасного внесення Споживачем плати за надані послуги пеню, штраф, індекс інфляції у розмірі, встановленому Договором.

Пунктом 5.1 Договору передбачено, що Споживач несе відповідальність згідно із законодавством і цим Договором, зокрема за несвоєчасне внесення платежів за послуги шляхом сплати пені, штрафу, індексу інфляції.

Згідно з п. 5.4 Договору у разі порушення зобов`язання Споживач повинен сплатити суму боргу з урахування індексу інфляції за весь час прострочення.

Відповідно до п. 5.5 Договору при несвоєчасній оплати Споживач зобов`язаний сплатити пеню, за надані послуги на власні потреби й іншим Споживачам, у розмірі 0,5% від суми платежу за кожен день прострочення, але не більше подвійної облікової ставки НБУ, що діє в період, за який сплачується пеня.

Пунктом 5.7 Договору передбачено, що нарахування штрафних санкцій за прострочення виконання зобов`язань припиняється через один рік від дня, коли зобов`язання мало бути виконано.

Згідно з п. 6.1 Договору точки розподілу, в яких здійснюється передача послуг від Кривбасводоканалу Споживачеві, визначаються актами розмежування балансової належності, які є невід`ємною частиною Договору.

Відповідно до п. 9.1 Договору цей Договір набирає чинності з 05.11.2013 і діє в частині надання послуг водопостачання та водовідведення до 05.11.2016, а в частині здійснення розрахунків за надані послуги до повного погашення заборгованості. На підставі ст. 631 ЦКУ сторони встановили, що умови Договору застосовуються до відносин між ними, які виникли до його укладення.

Договір вважається щороку продовженим, якщо за місяць до закінчення терміну дії Договору жодна зі сторін не заявить про намір його розірвати або внести до нього зміни (п. 9.2 Договору).

Доказів припинення Договору до матеріалів справи сторонами не долучено. Отже, Договір на час розгляду спору є діючим.

23.09.2019 за результатами повірки лічильника марки Gross MTK-UA, зав.№ 201305005385 встановлено, що засіб вимірювальної техніки відповідає вимогам ДСТУ 3580-97 «Лічильники холодної та гарячої води крильчаті. Загальні технічні вимоги», про що Державним підприємством "Криворізький науково-виробничий центр стандартизації, метрології та сертифікації" видано свідоцтво про повірку законодавчо регульованого засобу вимірювальної техніки № 166283 (а.с. 22).

30.09.2019, за заявкою Споживача, після проведення позачергової держповірки, уповноваженими представниками Кривбасводоканалу у присутності Споживача було опломбовано вузол обліку, про що, зокрема складено Акт № 1927 встановлення охоронних пломб та деталей опломбування, підписаний у двосторонньому порядку. Актом № 1927 встановлено таке: облік спожитої послуги централізованого водопостачання визначається приладом обліку Gross, зав.№ 201305005385, виготовлений у 2013 році. Пломба, накладена представниками у сфері метрологічної діяльності, у наявності, не порушена. Прилад обліку встановлений на трубопроводі подачі води у підвальному приміщенні. Прилад обліку в місцях його приєднання до трубопроводів опломбований пломбою С52431581-лічильник, обвідна лінія опломбована пломбою С52431582 у закритому положенні (а.с. 23).

На виконання умов Договору Позивач у період з 01.12.2021 по 31.05.2022 надав Відповідачу послуги з централізованого постачання питної води і водовідведення, що підтверджується актами приймання-передачі послуг з централізованого постачання холодної води і водовідведення від 29.12.2021, від 31.01.2022, від 28.02.2022, від 29.03.2022, від 29.04.2022, від 31.05.2022, які підписані сторонами без будь-яких зауважень і заперечень (а.с. 25-27).

Так, Відповідачу нараховано обсяг спожитої води за вказаний період у кількості 2 760,00 куб.м, обсяг послуг з водовідведення - 2 760,00 куб.м.

За надані послуги Позивач виставив Відповідачу рахунки на загальну суму 83 270,21 грн., а саме:

- № 53778/06/44н від 29.12.2021 на суму 12 208,42 грн. (Відповідач отримав рахунок 28.01.2022);

- № 4162/06/44н від 31.01.2022 на суму 17 108,83 грн. (Відповідач отримав рахунок 17.05.2022);

- № 7614/06/44н від 28.02.2022 на суму 14 429,28 грн. (Відповідач отримав рахунок 17.05.2022);

- № 12028/06/44н від 29.03.2022 на суму 14 429,28 грн. (Відповідач отримав рахунок 17.05.2022);

- № 13732/06/44н від 29.04.2022 на суму 12 547,20 грн. (Відповідач отримав рахунок 17.05.2022);

- № 20399/06/44н від 31.05.2022 на суму 12 547,20 грн. (Відповідач отримав рахунок 06.06.2022) (а.с. 28-34).

Доказів оплати Відповідачем заборгованості у розмірі 83 270,21 грн. сторонами до матеріалів справи не надано.

06.06.2022 Відповідач отримав від Позивача акт звірки № 44 від 31.05.2022 на суму 83 270,21 грн. разом з вимогою за № 3839 від 06.06.2022 про сплату заборгованості (а.с. 34-36).

Однак Відповідач відповіді не надав, вимогу не виконав, що і є причиною виникнення спору.

Ухвалюючи рішення, господарський суд виходив з таких підстав.

Відповідно до ст. 901 Цивільного кодексу України за договором про надання послуг одна сторона (виконавець) зобов`язується за завданням другої сторони (замовника) надати послугу, яка споживається в процесі вчинення певної дії або здійснення певної діяльності, а замовник зобов`язується оплатити виконавцеві зазначену послугу, якщо інше не встановлено договором. Положення цієї глави можуть застосовуватися до всіх договорів про надання послуг, якщо це не суперечить суті зобов`язання.

Згідно з ч. 1 ст. 903 Цивільного кодексу України якщо договором передбачено надання послуг за плату, замовник зобов`язаний оплатити надану йому послугу в розмірі, у строки та в порядку, що встановлені договором.

Відповідно до ч. 1 ст. 193 Господарського кодексу України суб`єкти господарювання та інші учасники господарських відносин повинні виконувати господарські зобов`язання належним чином відповідно до закону, інших правових актів, договору, а за відсутності конкретних вимог щодо виконання зобов`язання - відповідно до вимог, що у певних умовах звичайно ставляться. До виконання господарських договорів застосовуються відповідні положення Цивільного кодексу України з урахуванням особливостей, передбачених цим Кодексом.

Одностороння відмова від зобов`язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом (ст. 525 Цивільного кодексу України).

Відповідно до ст. 629 Цивільного кодексу України договір є обов`язковим до виконання.

За приписів ч. 1 ст. 625 Цивільного кодексу України боржник не звільняється від відповідальності за неможливість виконання ним грошового зобов`язання.

Згідно зі ст. 610 Цивільного кодексу України порушенням зобов`язання є його невиконання або виконання з порушенням умов, визначених змістом зобов`язання (неналежне виконання).

Відповідно до ч. 1 ст. 530 Цивільного кодексу України якщо у зобов`язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін).

Враховуючи умови п. 3.1 Договору, строк оплати наданих послуг з централізованого постачання питної води і водовідведення є таким, що настав:

- за рахунком № 53778/06/44н від 29.12.2021 на суму 12 208,42 грн. (Відповідач отримав рахунок 28.01.2022) 04.02.2022;

- за рахунком № 4162/06/44н від 31.01.2022 на суму 17 108,83 грн. (Відповідач отримав рахунок 17.05.2022) - 24.05.2022;

- за рахунком № 7614/06/44н від 28.02.2022 на суму 14 429,28 грн. (Відповідач отримав рахунок 17.05.2022) - 24.05.2022;

- за рахунком № 12028/06/44н від 29.03.2022 на суму 14 429,28 грн. (Відповідач отримав рахунок 17.05.2022) - 24.05.2022;

- за рахунком № 13732/06/44н від 29.04.2022 на суму 12 547,20 грн. (Відповідач отримав рахунок 17.05.2022) - 24.05.2022;

- за рахунком № 20399/06/44н від 31.05.2022 на суму 12 547,20 грн. (Відповідач отримав рахунок 06.06.2022) - 13.06.2022.

Як встановлено судом вище, Відповідач не розрахувався з Позивачем за надані послуги з централізованого постачання питної води і водовідведення, у зв`язку з чим заборгованість складає 83 270,21 грн.

З урахуванням викладеного, господарський суд дійшов висновку, що позовна вимога щодо стягнення з Відповідача основного боргу у розмірі 83 270,21 грн. підлягає задоволенню.

У разі порушення зобов`язання настають правові наслідки, встановлені договором або законом, зокрема сплата неустойки (ст. 611 Цивільного кодексу України).

Частиною 1 статті 612 Цивільного кодексу України передбачено, що боржник вважається таким, що прострочив, якщо він не приступив до виконання зобов`язання або не виконав його у строк, встановлений договором або законом.

Статтею 546 Цивільного кодексу України передбачено, що виконання зобов`язання може забезпечуватися, зокрема неустойкою.

Неустойкою (штрафом, пенею) є грошова сума або інше майно, які боржник повинен передати кредиторові у разі порушення боржником зобов`язання. Пенею є неустойка, що обчислюється у відсотках від суми несвоєчасно виконаного грошового зобов`язання за кожен день прострочення виконання (ст. 549 Цивільного кодексу України).

За приписами ч. 6 ст. 232 Господарського кодексу України нарахування штрафних санкцій за прострочення виконання зобов`язання, якщо інше не встановлено законом або договором, припиняється через шість місяців від дня, коли зобов`язання мало бути виконано.

Як вказувалось вище, відповідно до п. 5.5 Договору при несвоєчасній оплати Споживач зобов`язаний сплатити пеню, за надані послуги на власні потреби й іншим Споживачам, у розмірі 0,5% від суми платежу за кожен день прострочення, але не більше подвійної облікової ставки НБУ, що діє в період, за який сплачується пеня.

Позивач просить суд стягнути з Відповідача пеню, нараховану на заборгованість за грудень 2021 року (рахунок № 53778/06/44н від 29.12.2021 на суму 12 208,42 грн.), за період з 05.02.2022 по 23.02.2022 у розмірі 127,10 грн. Розрахунок здійснено Позивачем на підставі подвійної облікової ставки НБУ, сума пені за якою менше суми пені, нарахованої на підставі 0,5%.

Суд, перевіривши наданий Позивачем розрахунок пені, дійшов висновку, що розрахунок зроблено вірно, тому позовна вимога щодо стягнення з Відповідача пені у розмірі 127,10 грн. підлягає задоволенню.

Відповідно до ч. 2 ст. 625 Цивільного кодексу України боржник, який прострочив виконання грошового зобов`язання, на вимогу кредитора зобов`язаний сплатити суму боргу з урахуванням встановленого індексу інфляції за весь час прострочення, а також три проценти річних від простроченої суми, якщо інший розмір процентів не встановлений договором або законом.

Позивач просить суд стягнути з Відповідача 3% річних, нарахованих на заборгованість за грудень 2021 року (рахунок № 53778/06/44н від 29.12.2021 на суму 12 208,42 грн.), за період з 05.02.2022 по 23.02.2022 у розмірі 19,07 грн.

Суд, перевіривши наданий Позивачем розрахунок 3% річних, дійшов висновку, що розрахунок зроблено вірно, тому позовна вимога щодо стягнення з Відповідача 3% річних у розмірі 19,07 грн. підлягає задоволенню.

З огляду на викладене, позовні вимоги підлягають задоволенню повністю зі стягненням з Відповідача основного боргу у розмірі 83 270,21 грн., пені у розмірі 127,10 грн., 3% річних у розмірі 19,07 грн.

Відповідно до ст. 129 Господарського процесуального кодексу України судовий збір за подання позовної заяви покладається на Відповідача.

Керуючись ст.ст. 73, 74, 76-79, 86, 129, ч. 9 ст. 165, ст.ст. 232, 233, 236-238, 240, 241 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд

ВИРІШИВ:

Позов задовольнити в повному обсязі.

Стягнути з Обслуговуючого кооперативу "Житлово-будівельний кооператив "Рассвет-5" (50049, Дніпропетровська область, м. Кривий Ріг, вул. Спаська, 22, ідентифікаційний код в ЄДРПОУ 23078588) на користь Комунального підприємства "Кривбасводоканал" (50027, Дніпропетровська область, м. Кривий Ріг, вул. Джохара Дудаєва, 6А, ідентифікаційний код в ЄДРПОУ 03341316) основний борг у розмірі 83 270,21 грн., пеню у розмірі 127,10 грн., 3% річних у розмірі 19,07 грн., судовий збір у розмірі 2 481,00 грн.

Наказ видати після набрання рішенням законної сили.

Рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закритті апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного провадження.

Апеляційну скаргу на рішення суду може бути подано протягом двадцяти днів з дня складення повного судового рішення до Центрального апеляційного господарського суду.

Суддя О.І. Красота

Повне рішення складено

26.06.2023

Дата ухвалення рішення26.06.2023
Оприлюднено27.06.2023
Номер документу111767966
СудочинствоГосподарське
Сутьнадання послуг з централізованого постачання питної води і водовідведення

Судовий реєстр по справі —904/2534/22

Судовий наказ від 04.08.2023

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Красота Олександр Іванович

Рішення від 26.06.2023

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Красота Олександр Іванович

Ухвала від 11.09.2022

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Красота Олександр Іванович

Ухвала від 24.08.2022

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Красота Олександр Іванович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні