Ухвала
від 26.06.2023 по справі 910/9694/23
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД міста КИЄВА 01054, м.Київ, вул.Б.Хмельницького,44-В, тел. (044) 284-18-98, E-mail: inbox@ki.arbitr.gov.ua

УХВАЛА

м. Київ

26.06.2023Справа № 910/9694/23

Суддя Господарського суду міста Києва Борисенко І. І., розглянувши матеріали справи

за позовом Фізичної особи-підприємця Песчаного Тимофія Дмитровича ( АДРЕСА_1 )

до Товариства з обмеженою відповідальністю "Бомба" (08131, Київська обл., село Софіївська Борщагівка, вул. Соборна, буд. 114 ЛІТ)

про визнання договору поруки недійсним

ВСТАНОВИВ:

До Господарського суду міста Києва з позовом звернулась Фізична особа-підприємець Песчаний Тимофій Дмитрович (далі - ФОП Песчаний Т. Д., позивач) до Товариства з обмеженою відповідальністю "Бомба" (далі - ТОВ "Бомба", відповідач) про визнання недійсним договору поруки № Д-П 01-12/20 від 01.12.2020, укладеного між ТОВ «РБТ-Груп», ТОВ "Бомба" та ФОП Песчаним Т. Д.

Вивчивши подані матеріали, суддя приходить до висновку, що позовна заява не відповідає вимогам ст. 162-164 Господарського процесуального кодексу України (далі - ГПК України), враховуючи наступне.

Відповідно до ч. 2 ст. 164 ГПК України на позивача покладений обов`язок додати до позовної заяви всі наявні в нього докази, що підтверджують обставини, на яких ґрунтуються позовні вимоги (якщо подаються письмові чи електронні докази позивач може додати до позовної заяви копії відповідних доказів).

Водночас, у порушення вказаної норми, заявник не надав суду доказів на підтвердження обставин, якими обґрунтований позов, а саме - висновку Фонду державного майна України ДП «Центр з сертифікації шин тагомотехнічних виробів «СЕПРОшина ГТВ» від 22.09.2021.

Також у заявника існує обов`язок надати (разом з позовом) докази у такому вигляді, щоб їх можливо було прочитати, а саме - спірного договору поруки № Д-П 01-12/20 від 01.12.2020, укладеного між ТОВ «РБТ-Груп», ТОВ "Бомба" та ФОП Песчаним Т. Д.

Крім того, пунктом 1 ч. 1 ст. 164 ГПК України визначено, що до позовної заяви додаються документи, які підтверджують відправлення іншим учасникам справи копії позовної заяви і доданих до неї документів. Позивач зобов`язаний до подання позовної заяви надіслати учасникам справи її копії та копії доданих до неї документів листом з описом вкладення (ч. 1 ст. 172 ГПК України).

Згідно з Правилами надання послуг поштового зв`язку, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 05.03.2009 № 270, факт надання послуг поштового зв`язку підтверджує розрахунковий документ (касовий чек, розрахункова квитанція тощо), який видається відправникові з додержанням вимог Закону України "Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг".

Відповідно до п. 61 Правил надання поштового зв`язку, затверджених Постановою Кабінету Міністрів № 270 від 05.03.2009 р., у разі приймання внутрішніх поштових відправлень з оголошеною цінністю з описом вкладення бланк опису заповнюється відправником у двох примірниках. Працівник поштового зв`язку повинен перевірити відповідність вкладення опису, розписатися на обох його примірниках і проставити відбиток календарного штемпеля. Один примірник опису вкладається до поштового відправлення, другий видається відправникові.

З матеріалів позову вбачається, що відповідачу не були направлені копії позовної заяви з доданими до неї документами (відсутні опис вкладення та поштова квитанція).

Отже, позивач не виконав вимог закону щодо надання належних доказів відправки відповідачу з описом вкладення копії позовної заяви з додатками.

Окрім вказаного, позивач просив залучити до розгляду справи в якості третьої особи, що не заявляє самостійних вимог на предмет спору - ТОВ «РБТ-Груп».

Згідно зі ст. 50 ГПК України треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, можуть вступити у справу на стороні позивача або відповідача до закінчення підготовчого провадження у справі або до початку першого судового засідання, якщо справа розглядається в порядку спрощеного позовного провадження, у разі коли рішення у справі може вплинути на їхні права або обов`язки щодо однієї із сторін. Їх може бути залучено до участі у справі також за заявою учасників справи.

У заявах про залучення третіх осіб і у заявах третіх осіб про вступ у справу на стороні позивача або відповідача зазначається, на яких підставах третіх осіб належить залучити до участі у справі, наявність юридичного інтересу у третьої особи, чи буде у зв`язку з прийняттям судового рішення з даної справи таку особу наділено новими правами чи покладено на неї нові обов`язки, або змінено її наявні права та/або обов`язки, або позбавлено певних прав та/або обов`язків у майбутньому.

У той же час, позивачем не визначено юридичного інтересу ТОВ «РБТ-Груп» щодо даної справи, не зазначено, яким чином внаслідок прийняття судового рішення у справі ця особа буде наділена новими правами чи покладено на неї нові обов`язки, або змінено її наявні права та/або обов`язки, або позбавлено певних прав та/або обов`язків у майбутньому.

Отже, в даному випадку матеріали позовної заяви також не містять належного обгрунтування залучення ТОВ «РБТ-Груп» до розгляду справи в якості третьої особи та на чиїй стороні вона підлягає залученню.

Згідно з ч. 1 ст. 174 ГПК України суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у статтях 162, 164, 172 цього Кодексу, протягом п`яти днів з дня надходження до суду позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху.

Керуючись ст. 164, 174, 234 Господарського процесуального кодексу України, суд

УХВАЛИВ:

Позов Фізичної особи-підприємця Песчаного Тимофія Дмитровича до Товариства з обмеженою відповідальністю "Бомба" про визнання договору поруки недійсним залишити без руху.

Надати Фізичній особі-підприємцю Песчаному Тимофію Дмитровичу строк у п`ять днів з дня вручення даної ухвали на усунення вказаних в ній недоліків, а саме:

- надати висновок Фонду державного майна України ДП «Центр з сертифікації шин тагомотехнічних виробів «СЕПРОшина ГТВ» від 22.09.2021;

- надати договір поруки № Д-П 01-12/20 від 01.12.2020, укладений між ТОВ «РБТ-Груп», ТОВ "Бомба" та ФОП Песчаним Т. Д., у вигляді щоб його можливо було прочитати;

- докази направлення відповідачу позову з додатками;

- надати належне обґрунтування залучення ТОВ «РБТ-Груп» до розгляду справи в якості третьої особи та на чиїй стороні воно підлягає залученню.

Роз`яснити, що у разі неусунення недоліків у визначений судом строк, позов буде вважатись неподаним та повернутий заявнику.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя Борисенко Ірина Іванівна

СудГосподарський суд міста Києва
Дата ухвалення рішення26.06.2023
Оприлюднено27.06.2023
Номер документу111768923
СудочинствоГосподарське
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із правочинів, зокрема, договорів Визнання договорів (правочинів) недійсними доручення, комісії, управління майном

Судовий реєстр по справі —910/9694/23

Ухвала від 24.10.2023

Господарське

Господарський суд міста Києва

Борисенко І.І.

Ухвала від 10.10.2023

Господарське

Господарський суд міста Києва

Борисенко І.І.

Ухвала від 19.09.2023

Господарське

Господарський суд міста Києва

Борисенко І.І.

Ухвала від 08.08.2023

Господарське

Господарський суд міста Києва

Борисенко І.І.

Ухвала від 10.07.2023

Господарське

Господарський суд міста Києва

Борисенко І.І.

Ухвала від 26.06.2023

Господарське

Господарський суд міста Києва

Борисенко І.І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні