Рішення
від 20.06.2023 по справі 478/349/23
КАЗАНКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МИКОЛАЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа №478/349/23 пров. №2/478/99/2023

Р і ш е н н я

І м е н е м У к р а ї н и

20 червня 2023 року Казанківський районний суд Миколаївської області

в складі: головуючої судді Сябренко І.П.

з участю: секретаря Поліщук С.П.

позивача ОСОБА_1

розглянувши у відкритому судовому засіданні в приміщенні суду смт. Казанка цивільну справу за позовною заявою ОСОБА_1 до Казанківської селищної ради про визначення додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини за законом,

В с т а н о в и в:

22 березня 2023 року ОСОБА_1 звернулася до суду з позовною заявою до Казанківської селищної ради про визначення додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини за законом.

В обґрунтування позовних вимог позивач ОСОБА_1 зазначила, що післясмерті її батька ОСОБА_2 , яка мала місце ІНФОРМАЦІЯ_1 , відкрилася спадщина, яка складається із земельної ділянки площею 6,60 га, кадастровий номер: 4823655100:08:000:0065, для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, яка розташована в межах території Казанківської селищної ради Баштанського району Миколаївської області.Вона є спадкоємцем за законом.

Так, 24 лютого 2023 року вона звернулася до приватного нотаріуса Баштанського районного нотаріального округу Миколаївської області Корж М.В. із заявою про прийняття спадщини у вигляді земельної ділянки для ведення товарного сільськогосподарського виробництва площею 6,60 га, проте приватним нотаріусом 06 березня 2023 року їй було відмовлено у вчиненні нотаріальних дій, а саме у видачі свідоцтва про право на спадщину за законом, у зв`язку з пропуском встановленого ст.1270 ЦК України строку на прийняття спадщини.

Посилаючись на зазначені обставини, просила визначити їй додатковий строк для подання заяви про прийняття спадщини після смерті ОСОБА_2 ,що маламісце ІНФОРМАЦІЯ_1 , тривалістю у два місяці, достатній для подання заяви про прийняття спадщини.

У судовому засіданні позивач ОСОБА_1 позовні вимоги підтримала, пояснила, що після смерті батька ОСОБА_2 , яка мала місце ІНФОРМАЦІЯ_1 , вона в травні 2022 року з метою оформлення спадщини, звернулася до приватного нотаріуса Баштанського районного нотаріального округу Миколаївської області Корж М.В., якою їй в усній формі було роз`яснено, що внаслідок запровадження воєнного стану на всій території України з 24 лютого 2022 року відсутності доступу до Спадкового реєстру, у зв`язку з чим вона не має можливості подати заяву про прийняття спадщини. В лютому 2023 року дізнавшись про те, що відкрито доступу до Спадкового реєстру вона звернулася до нотаріуса із заявою про видачу свідоцтва про право на спадщину за законом, але їй було відмовлено у видачі свідоцтва, у зв`язку з пропуском строку на прийняття спадщини, а згодом після ретельного дослідження документів нотаріусом було відмовлено у зв`язку з тим, що у неї відсутні родинні відносини зі спадкодавцем. Вважає, що у неї були об`єктивні, незалежні від неї, поважні причини, які зумовили незначний пропуск встановленого строку для звернення до нотаріальної контори із заявою про прийняття спадщини, тому просила задовольнити позовні вимоги та визначити їй додатковий строк для подання заяви про прийняття спадщини.

Відповідач Казанківська селищна рада явку свого представника у судове засідання не забезпечила, надала суду заяву про можливість слухання справи у його відсутність, позовні вимоги визнала, не заперечувала проти їх задоволення.

Вислухавши доводи позивача, дослідивши письмові докази, суд приходить такого висновку.

Відповідно до вимог ч.1 ст.4 ЦПК України кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів.

Частиною 1 ст.15 ЦК України передбачено, що кожна особа має право на захист свого цивільного права у разі його порушення, невизнання або оспорювання.

Згідно із ст.1217 ЦК України, спадкування здійснюється за заповітом або за законом.

Стаття 1261 ЦК України визначає, що у першу чергу право на спадкування за законом мають діти спадкодавця, у тому числі зачаті за життя спадкодавця та народженні після його смерті, той з подружжя, який його пережив, та батьки.

За загальними положеннями про спадкування право на спадщину виникає в день відкриття спадщини, спадщина відкривається внаслідок смерті особи або оголошення її померлою, для прийняття спадщини встановлюється строк у шість місяців, який починається з часу відкриття спадщини (статті 1220, 1222, 1270 ЦК України).

Спадкоємець, який бажає прийняти спадщину, але на час відкриття спадщини не проживав постійно із спадкодавцем, має подати нотаріусу заяву про прийняття спадщини (ч.1 ст.1269 ЦК України).

Таким чином, право на спадщину виникає з моменту її відкриття, і закон зобов`язує спадкоємця, який постійно не проживав зі спадкодавцем, у шестимісячний строк подати нотаріусу заяву про прийняття спадщини.

Відповідно до ч.3 ст.1272 ЦК України за позовом спадкоємця, який пропустив строк для прийняття спадщини з поважної причини, суд може визначити йому додатковий строк, достатній для подання ним заяви про прийняття спадщини.

За змістом цієї статті поважними причинами пропуску строку для прийняття спадщини є причини, які пов`язані з об`єктивними, непереборними, істотними труднощами для спадкоємця на вчинення цих дій.

Правила ч.3 ст.1272 ЦК України про надання додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини можуть бути застосовані, якщо: 1) у спадкоємця були перешкоди для подання такої заяви; 2) ці обставини визнані судом поважними.

Такий правовий висновок висловлений Верховним Судом України у постанові від 23 серпня 2017 року № 6-1320цс17.

З урахуванням наведеного, якщо спадкоємець пропустив шестимісячний строк для подання заяви про прийняття спадщини з поважних причин, закон гарантує йому право на звернення до суду з позовом про визначення додаткового строку на подання такої заяви.

Підставою для задоволення цих вимог може бути доведений належними доказами факт поважності причин, з яких пропущено строк для подачі відповідної заяви спадкоємцем.

Пленум Верховного Суду України у пункті 24 постанови «Про судову практику у справах про спадкування» від 30.05.2008 року №7 роз`яснив, що при вирішенні питання про визначення особі додаткового строку, суд має дослідити поважність причин пропуску строку для прийняття спадщини.

При цьому необхідно виходити з того, що поважними є причини, пов`язані з об`єктивними, непереборними, істотними труднощами для спадкоємця на вчинення цих дій.

Частиною 3 ст.12 та ч.1 ст.81 ЦПК України передбачено, що кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається, як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Докази подаються сторонами та іншими особами, які беруть участь у справі.

Матеріаламисправи встановлено,що спадкодавець ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , помер ІНФОРМАЦІЯ_1 в селищі міського типу Казанка Баштанського району Миколаївської області, що підтверджується свідоцтвом про смерть серії НОМЕР_1 виданого 24 березня 2022 року Казанківським відділом державної реєстрації актів цивільного стану у Баштанському районі Миколаївської області Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Одеса) (копія) (а.с.7, а.с.23 спадкової справи №11/2023). Померлий ОСОБА_2 , на день своєї смерті був зареєстрований один за адресою: АДРЕСА_1 , згідно довідки за вих.№02.03-7/4/9/865 виданої виконавчим комітетом Казанківської селищної ради від 02 березня 2023 року (копія) (а.с.25 спадкової справи №11/2023).

Після смерті ОСОБА_2 відкрилася спадщина, до складу якої увійшла земельна ділянка, для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, площею 6.60 га., кадастровий номер: 4823655100:08:000:0065, розташована на території Казанківської селищної ради Баштанського району Миколаївської області.

Позивач ОСОБА_1 є дочкою спадкодавця, що підтверджується свідоцтвом про народження (копія) серії НОМЕР_2 та свідоцтвом про укладення шлюбу (копія) серії НОМЕР_3 , та є спадкоємцем першої черги за законом (а.с.09-10).

24 лютого 2023 року позивач ОСОБА_1 звернулася до приватного нотаріуса Баштанського районного нотаріального округу Миколаївської області Корж М.В. із заявою про отримання свідоцтва про право на спадщину за законом щодо майна ОСОБА_3 , померлого ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Відповідно до постанов приватного нотаріуса Баштанського районного нотаріального округу Миколаївської області Корж М.В. від 06 березня 2023 року та від 11 квітня 2023 року ОСОБА_1 відмовлено у видачі свідоцтва про право на спадщину за законом, після смерті ОСОБА_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 на спадкове майно, яке складається із земельної ділянки, для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, площею 6,60 га, кадастровий номер 4823655100:08:000:0065, розташованої на території Казанківської селищної ради Баштанського району Миколаївської області, у зв`язку із пропуском встановленого ст.1270ЦК України строку для прийняття спадщини, та у зв`язку з відсутністю родинних відносин зі спадкодавцем (копії) (а.с.8, а.с.30-31 спадкової справи №11/2023).

Рішенням Казанківського районного суду Миколаївської області від 16 травня 2023 року встановлено факт родинних відносин між ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , та ОСОБА_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 , на рівні рідних дочки та батька. Рішення набрало законної сили 16 червня 2023 року (а.с.60-61).

Отже, позивач ОСОБА_1 є спадкоємцем за законом першої черги, має намір оформити спадкові права, але позбавлена такої можливості, оскільки нею пропущений строк, встановлений діючим законодавством, для подачі заяви про прийняття спадщини.

Так, на час перебігу строку для прийняття спадщини після смерті ОСОБА_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 , розпочалося повномасштабне вторгнення Російської Федерації на територію України.

Указом Президента України від 24 лютого 2022 року №64/2022 «Про введення воєнного стану в Україні», затвердженим Законом України від 24 лютого 2022 року за №2102-IX, у зв`язку з широкомасштабною військовою агресією Російської Федерації проти України, на підставі пропозиції Ради національної безпеки і оборони України, відповідно до пункту 20 частини першої статті 106 Конституції України, Закону України «Про правовий режим воєнного стану», на всій території України з 24 лютого 2022 року введено воєнний стан, який в подальшому неодноразово продовженого відповідними Указами Президента України, в тому числі і Указом Президента України №58/2023 від 06 лютого 2023 року «Про продовження строку дії воєнного стану в Україні», продовжено строк дії воєнного стану в Україні з 05 години 30 хвилин 19 лютого 2023 року строком на 90 діб, та Указом Президента України №254/2023 від 01 травня 2023 року, строк дії воєнного стану в України продовжено з 05 години 30 хвилин 20 травня 2023 року строком на 90 діб, тобто до 18 серпня 2023 року.

Таким чином, внаслідок запровадження воєнного стану на всій території України з 24 лютого 2022 року, а також ведення тривалий час активних бойових дій на території Миколаївської області, створило позивачу перешкоди у тому, щоб своєчасно подати до нотаріуса заяву про прийняття спадщини після смерті батька, які суд вважає поважними причинами пропуску строку прийняття спадщини.

Відповідно до ч.3 ст.82 ЦПК України, обставини, визнані судом загальновідомими, не потребують доказування.

Встановлені по справі обставини дають підстави суду зробити висновок про те, що причини, з яких позивачем було пропущено встановлений законодавством шестимісячний строк для прийняття спадщини після смерті батька, були пов`язані з об`єктивними, істотними труднощами для вчинення таких дій, у зв`язку з чим позивач була позбавлена можливості своєчасно оформити свої спадкові права, що відповідно до ч.3 ст.1272 ЦК України є підставою для визначення їй додаткового строку, достатнього для подання заяви про прийняття спадщини.

За таких обставин, суд приходе до висновку про те, що позовні вимоги ОСОБА_1 є обґрунтованими і підлягають задоволенню.

Відповідно до вимог ст.141 ЦПК України з відповідача на користь позивача підлягає стягненню судовий збір, в розмірі 1073 грн 60 коп.

Керуючись ст. ст.12, 13, 259, 264, 265, 268 ЦПК України, суд

У х в а л и в:

Позовні вимоги ОСОБА_1 до Казанківської селищної ради про визначення додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини за законом, - задовольнити повністю.

Визначити ОСОБА_1 додатковий строк терміном у два місяці, з дня набрання рішенням суду законної сили, для подання заяви про прийняття спадщини за законом, після смерті спадкодавця ОСОБА_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Стягнути з Казанківської селищної ради на користь ОСОБА_1 судові витрати, пов`язані зі сплатою судового збору, в розмірі 1073 грн 60 коп.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

На рішення може бути подано апеляційну скаргу безпосередньо до Миколаївського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Повний текст рішення складено 27.06.2023 року.

Суддя Сябренко І.П.

СудКазанківський районний суд Миколаївської області
Дата ухвалення рішення20.06.2023
Оприлюднено28.06.2023
Номер документу111798715
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із відносин спадкування, з них за законом.

Судовий реєстр по справі —478/349/23

Рішення від 20.06.2023

Цивільне

Казанківський районний суд Миколаївської області

Сябренко І. П.

Рішення від 20.06.2023

Цивільне

Казанківський районний суд Миколаївської області

Сябренко І. П.

Ухвала від 23.05.2023

Цивільне

Казанківський районний суд Миколаївської області

Сябренко І. П.

Ухвала від 10.05.2023

Цивільне

Казанківський районний суд Миколаївської області

Сябренко І. П.

Ухвала від 24.04.2023

Цивільне

Казанківський районний суд Миколаївської області

Сябренко І. П.

Ухвала від 27.03.2023

Цивільне

Казанківський районний суд Миколаївської області

Сябренко І. П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні