Рішення
від 20.06.2023 по справі 909/184/23
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

20.06.2023 м. Івано-ФранківськСправа № 909/184/23

Господарський суд Івано-Франківської області у складі судді Матуляк П. Я. , секретар судового засідання Юрчак С. Л., розглянувши у відкритому судовому засіданні справу

за позовом: Акціонерного товариства Акціонерно-комерційний банк "Львів"

до відповідача: Товариства з обмеженою відповідальністю "ЕКО 21"

про стягнення заборгованості за кредитним договором в сумі 758 343 грн 50 коп.

за участю:

представники сторін не з"явилися

встановив, що Акціонерне товариство Акціонерно-комерційний банк "Львів" звернулося до Господарського суду Івано-Франківської області з позовом до Товариства з обмеженою відповідальністю "ЕКО 21" про стягнення заборгованості за кредитним договором в сумі 758 343 грн 50 коп.

Ухвалою від 06.03.23 суд прийняв позовну заяву до розгляду, постановив здійснювати розгляд справи за правилами загального позовного провадження та призначив підготовче засідання на 21.03.23, за наслідками якого відклав підготовче провадження на 20.04.23, про що постановив ухвалу, занесену до відповідного протоколу судового засідання.

Ухвалами від 20.04.23 та 23.05.23, занесеними до відповідних протоколів судових засідань, суд закрив підготовче провадження та призначив справу до судового розгляду по суті на 23.05.23, за наслідками якого розгляд по суті відклав на 20.06.23.

В судове засідання представники сторін не з"явилися, хоча про дату, час та місце судового розгляду належним чином повідомлені. Водночас, у позовній заяві позивач заявив клопотання щодо розгляду справи за своєї відсутності за наявними у справі матеріалами.

Позиція позивача.

Позовні вимоги мотивує тим, що між АТ АКБ "Львів" та відповідачем укладено Кредитний договір № 644/В/2021, відповідно до умов якого Банк зобов`язався надати Позичальнику Кредит в розмірі 800000, 00 гривень, із процентною ставкою 23, 88 % річних, з кінцевою датою повернення 19.01.2024. Зазначає, що банк свої зобов`язання перед відповідачем відповідно до укладеного договору виконав у повному обсязі, проте відповідач взяті на себе зобов`язання за Кредитним договором порушив, внаслідок чого у нього утворилася заборгованість перед позивачем, яка станом на 10.02.2023 року становить 758343,50 грн., з яких заборгованість по основному боргу - 639998,82 грн., заборгованість по відсотках - 118344,68 грн. З урахуванням наведеного позивач просить суд стягнути з відповідача на свою користь зазначену заборгованість за Кредитним договором та судові витрати по справі.

Позиція відповідача.

Відповідач в судові засідання жодного разу не з"явився. Копію ухвали про відкриття провадження у справі та ухвали - повідомлення суд надсилав відповідачу на адресу, що зазначена в позовній заяві та Витязі з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань. Поштові відправлення, які суд надсилав відповідачу, повернулись до суду із відміткою відділення Укрпошти "адресат відсутній за вказаною адресою".

За приписами ч. 1 ст. 7 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань", Єдиний державний реєстр створюється з метою забезпечення державних органів та органів місцевого самоврядування, а також учасників цивільного обороту достовірною інформацією про юридичних осіб, громадські формування, що не мають статусу юридичної особи, та фізичних осіб-підприємців з Єдиного державного реєстру.

Відповідно до ч. 1 ст. 10 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних та фізичних осіб-підприємців та громадських формувань", якщо документи та відомості, що підлягають внесенню до Єдиного державного реєстру, внесені до нього, такі документи та відомості вважаються достовірними і можуть бути використані у спорі з третьою особою.

Відповідно до п. 4 ч. 6 ст. 242 ГПК України, днем вручення судового рішення є день проставлення у поштовому повідомленні відмітки про відмову отримати копію судового рішення чи відмітки про відсутність особи за адресою місцезнаходження, місця проживання чи перебування особи, повідомленою цією особою суду.

Отже, у разі якщо ухвалу про вчинення відповідної процесуальної дії суд направив за належною адресою, тобто повідомленою суду стороною, і повернуто підприємством зв`язку з посиланням на відсутність (вибуття) адресата, відмову від одержання, закінчення строку зберігання поштового відправлення тощо, то вважається, що адресат повідомлений про вчинення відповідної процесуальної дії.

Факт неотримання відповідачем кореспонденції, якою суд з додержанням вимог процесуального закону надсилав ухвали для вчинення відповідних дій за належною адресою та які повернулися до суду у зв`язку з їх неотриманням адресатом, не може вважатися поважною причиною невиконання вимог суду, оскільки зумовлено не об`єктивними причинами, а суб`єктивною поведінкою сторони щодо отримання кореспонденції, яка надходила на його адресу.

Водночас, суд повідомляв відповідача про судові засідання 21.03.23 та 20.06.23 телефонограмами, які прийняті керівником Товариства з обмеженою відповідальністю "ЕКО 21" Мочевинським Л.Ю. та які містяться в матеріалах справи.

Відзиву на позов у встановлений судом строк відповідач не подав.

Згідно з ч. 1 ст. 118 ГПК України, право на вчинення процесуальних дій втрачається із закінченням встановленого законом або призначеного судом строку.

Як вбачається із ч. 4 ст.13 Господарського процесуального кодексу України кожна сторона несе ризик настання наслідків, пов`язаних з вчиненням чи невчиненням нею процесуальних дій.

Статтею 178 ГПК України передбачене право відповідача подати суду відзив на позовну заяву. Разом з тим, як визначено в ч. 3 цієї статті, у разі ненадання відповідачем відзиву у встановлений судом строк без поважних причин суд має право вирішити спір за наявними матеріалами справи.

Обставини справи.

20.07.2021 року між АТ АКБ «Львів» (надалі Банк) та Товариством з обмеженою відповідальністю «ЕКО 21» (надалі Позичальник) укладено Кредитний договір №644/В/2021, відповідно до умов якого Банк зобов`язався надати Позичальнику Кредит в розмірі 800000,0 гривень, із процентною ставкою 23,88% річних, з кінцевою датою повернення - 19.01.2024р. (надалі Кредитний договір).

Відповідно до п. 2.1. Договору, банк видає позичальнику кредит, а позичальник приймає його на наступних умовах:

- розмір та валюта кредиту - 800 000, 00 гривень (п. 2.1.1.),

- призначення кредиту - поповнення обігових коштів (п. 2.1.2.),

- процентна ставка - 23, 88 % річних (п. 2.1.3.),

- дата повернення кредиту в повному обсязі - 19.01.2024 (п. 2.1.4.),

- порядок видачі кредиту - безготівково на поточний рахунок позичальника (п. 2.1.5.),

- графік повернення кредиту - згідно графіка погашення кредиту оформленого додатком № 1 до цього договору, що є його невід`ємною частиною (п. 2.1.6.).

Згідно із пунктами 2.4. - 2.5. Договору, кредит видається на умовах забезпеченості, поворотності, строковості, платності та цільового характеру використання. Датою видачі кредиту вважається день списання коштів з позичкового рахунку (утворення строкової заборгованості по позичковому рахунку).

Відповідно до п. 3.1. Договору, за надання кредиту позичальник сплачує банку наступні комісії, встановлені тарифами Банку:

- за видачу кредиту 31200, 00 грн., сплачується в день видачі кредитних коштів;

- інші комісії відповідно до діючих тарифів Банку.

Проценти за користування кредитом нараховуються щомісячно на суму заборгованості по кредиту за методом "факт/360" (фактична кількість днів у місяці, але умовно 360 днів у році), за ставкою, визначеною у п. 2.1.3. цього додаткового договору з моменту видачі кредиту до терміну, вказаному в п. 2.1.4. цього додаткового договору. Позичальник сплачує проценти, нараховані відповідно до умов цього Договору, у валюті Кредиту щомісяця, але не пізніше останнього банківського дня місяця, за який вони нараховані, якщо Графіком погашення кредиту не встановлені інші терміни сплати процентів (п. 3.2. Договору).

Нарахування процентів та комісій за користування кредитом може бути припинене раніше, ніж до настання терміну, вказаного в п. 2.1.4. цього додаткового договору, у випадках, передбачених законодавством України, внутрішніми положеннями банку або за згодою сторін (п. 3.3. Договору).

Відповідно до пунктів 4.1. та 4.2. Договору, позичальник зобов`язаний повернути банку кредит у повному обсязі в порядку і терміни, передбачені цим договором та/або додатками до нього. Повернення кредиту здійснюється шляхом безготівкових перерахунків або внесенням готівки в касу банку.

Пунктом 4.6. Договору сторони погодили, що погашення заборгованості за цим договором здійснюється у наступній черговості: пеня, штрафи та інші види неустойки; прострочені платежі по сплаті процентів і комісій за користування кредитом; строкові платежі по сплаті нарахованих процентів і комісій за користування кредитом, термін сплати яких наступає в поточному місяці; прострочені платежі по поверненню кредиту (основного боргу); строкові платежі по поверненню кредиту (основного боргу) за поточний місяць; строкові платежі по поверненню кредиту (основного боргу) на наступний місяць/місяці.

Згідно пунктів 2.7 та у 4.8. Договору, Банк має право вимагати дострокового повернення кредиту, процентів, комісій та інших платежів за Договором, у разі настання одного (або кількох) з таких випадків: несвоєчасної сплати процентів та/або повернення суми кредиту (частини кредиту); наявності обставин, які свідчать про те, що наданий Позичальникові кредит не буде повернуто у строки, визначені Кредитним договором; іншого істотного порушення умов Кредитного договору.

Пунктом 4.9. Договору передбачено, що Позичальник зобов`язаний протягом 10-ти банківських днів з моменту отримання письмової вимоги банку (п. 4.8.) достроково повернути Кредити, проценти, комісії та інші належні до сплати платежі за цим Договором.

У випадку невиконання/неналежного виконання будь-яких умов цього договору Банк має право вимагати дострокового погашення Позичальником Кредиту (п. 8.2.7. Договору).

Договір набуває чинності з дня підписання його обома Сторонами та діє до повного виконання ними своїх зобов`язань (п. 10.1. Договору).

Відповідно до п. п. 11.1. та 11.2. Договору, зміни та доповнення до цього договору вносяться тільки у письмовій формі шляхом укладення Додаткових договорів, підписаних уповноваженими на те представниками Сторін, крім випадків, передбачених цим Договором. Усі Додаткові договори і Додатки до цього Договору є його невід`ємною частиною.

Прийняті на себе зобов`язання по Кредитному договору Банк виконав, перерахувавши на поточний рахунок Позичальника кошти в розмірі 800000,00грн., що підтверджується меморіальним ордером №680087 від 20.07.2021р. та заявою на отримання кредиту, які містяться в матеріалах справи.

30.06.2022р. між Банком та Позичальником укладено Додаткову угоду до Кредитного договору про зміну Графіку до Кредитного договору, якою надано відтермінування повернення отриманого Позичальником Кредиту та відтермінування сплати відсотків за користування Кредитом на термін з 31.05.2020р. по 31.08.2020р. та викладено Графік повернення кредиту у новій редакції.

Так, у пунктах 2, 3 Додаткового договору від 26.09.2022 до Кредитного договору вказано, що у зв`язку з Відтермінуванням, Позичальник зобов`язується повернути Кредит і сплатити проценти за користування Кредитом у порядку та відповідно до Графіку повернення кредиту за Кредитним Договором, викладеного у новій редакції, який погоджено Сторонами та який складає невід`ємну частину цього Додаткового Договору. Під час Відтермінування, відсотки продовжують нараховуватися Банком у відповідності до умов Кредитного Договору. Позичальник зобов`язується сплатити відсотки, нараховані за час Відтермінування, в порядку та згідно Графіку повернення кредиту за Кредитним Договором, викладеного у новій редакції, або при повному погашенні Кредиту, якщо таке матиме місце в період Відтермінування.

Станом на 10.02.2023р. заборгованість відповідача по нарахованих і несплаченнх процентах становить 118344,68грн., що підтверджується розрахунком заборгованості та виписками по рахунках, які додаються.

На виконання п.4.9. Кредитного Договору, зважаючи на те, що по даному кредитному зобов`язанню є наявна заборгованість і з метою вирішення даного спору у позасудовому порядку, Банком було надіслано лист-вимогу від 17.01.2023р. за вих.№312/0-05 про дострокове погашення існуючої заборгованості по Кредитному договору.

Відповіді на зазначену вимогу та доказів погашення заборгованості матеріали справи не містять.

Норми права та мотиви, якими суд керувався при ухваленні рішення.

Приписами статті 11 Цивільного кодексу України визначено, що цивільні права та обов`язки виникають із дій осіб, що передбачені актами цивільного законодавства, а також із дій осіб, що не передбачені цими актами, але за аналогією породжують цивільні права та обов`язки, й серед підстав виникнення цивільних прав та обов`язків, зокрема, передбачає договори та інші правочини.

Як зазначено в абзаці 4 статті 174 Господарського кодексу України, господарські зобов`язання можуть виникати, зокрема, із господарського договору та інших угод, передбачених законом, а також з угод, не передбачених законом, але таких, які йому не суперечать.

Відповідно до частини 1 статті 509 Цивільного кодексу України, зобов`язанням є правовідносини, в якому одна сторона (боржник) зобов`язана вчинити на користь другої сторони (кредитора) певну дію (передати майно, виконати роботу, надати послугу, сплатити гроші тощо) або утриматися від певної дії, а кредитор має право вимагати від боржника виконання його обов`язку. Таке ж положення містить і частина 1 статті 173 Господарського кодексу України, в якій зазначено, що господарським визнається зобов`язання, що виникає між суб`єктом господарювання та іншим учасником (учасниками) відносин у сфері господарювання з підстав, передбачених цим Кодексом, в силу якого один суб`єкт (зобов`язана сторона, у тому числі боржник) зобов`язаний вчинити певну дію господарського чи управлінсько-господарського характеру на користь іншого суб`єкта (виконати роботу, передати майно, сплатити гроші, надати інформацію тощо), або утриматися від певних дій, а інший суб`єкт (управнена сторона, у тому числі кредитор) має право вимагати від зобов`язаної сторони виконання її обов`язку.

Згідно із ст. ст. 626, 628 ЦК України договором є домовленість двох або більше сторін, спрямована на встановлення, зміну або припинення цивільних прав та обов`язків. Зміст договору становлять умови (пункти), визначені на розсуд сторін і погоджені ними, та умови, які є обов`язковими відповідно до актів цивільного законодавства.

Як визначено в ст. 627 ЦК України, сторони є вільними в укладенні договору, виборі контрагента та визначенні умов договору з урахуванням вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, звичаїв ділового обороту, вимог розумності та справедливості.

Згідно із частиною 2 статті 345 Господарського кодексу України, кредитні відносини здійснюються на підставі кредитного договору, що укладається між кредитором і позичальником у письмовій формі. У кредитному договорі передбачаються мета, сума і строк кредиту, умови і порядок його видачі та погашення, види забезпечення зобов`язань позичальника, відсоткові ставки, порядок плати за кредит, обов`язки, права і відповідальність сторін щодо видачі та погашення кредиту.

За кредитним договором банк або інша фінансова установа (кредитодавець) зобов`язується надати грошові кошти (кредит) позичальникові у розмірі та на умовах, встановлених договором, а позичальник зобов`язується повернути кредит та сплатити проценти. До відносин за кредитним договором застосовуються положення параграфа 1 цієї глави, якщо інше не встановлено цим параграфом і не випливає із суті кредитного договору (ч. ч. 1, 2 ст. 1054 ЦК України).

Відповідно до статті 1046 Цивільного кодексу України, за договором позики одна сторона (позикодавець) передає у власність другій стороні (позичальникові) грошові кошти або інші речі, визначені родовими ознаками, а позичальник зобов`язується повернути позикодавцеві таку ж суму грошових коштів (суму позики) або таку ж кількість речей того ж роду та такої ж якості. Договір позики є укладеним з моменту передання грошей або інших речей, визначених родовими ознаками.

Частиною 1 статті 1048 Цивільного кодексу України визначено, що позикодавець має право на одержання від позичальника процентів від суми позики, якщо інше не встановлено договором або законом. Розмір і порядок одержання процентів встановлюються договором. Якщо договором не встановлений розмір процентів, їх розмір визначається на рівні облікової ставки Національного банку України. У разі відсутності іншої домовленості сторін проценти виплачуються щомісяця до дня повернення позики.

Згідно із частиною 1 статті 1049 Цивільного кодексу України, позичальник зобов`язаний повернути позикодавцеві позику (грошові кошти у такій самій сумі або речі, визначені родовими ознаками, у такій самій кількості, такого самого роду та такої самої якості, що були передані йому позикодавцем) у строк та в порядку, що встановлені договором. Якщо договором не встановлений строк повернення позики або цей строк визначений моментом пред`явлення вимоги, позика має бути повернена позичальником протягом тридцяти днів від дня пред`явлення позикодавцем вимоги про це, якщо інше не встановлено договором.

Відповідно до статей 525, 526 Цивільного кодексу України, що кореспондуються з положеннями статті 193 Господарського кодексу України, зобов`язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться. Одностороння відмова від зобов`язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом.

У відповідності до статті 629 Цивільного кодексу України, договір є обов`язковим для виконання сторонами.

Як передбачено абзацом 1 частини 1 статті 530 Цивільного кодексу України, якщо у зобов`язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін).

Статтею 610 Цивільного кодексу України визначено, що порушенням зобов`язання є його невиконання або виконання з порушенням умов, визначених змістом зобов`язання (неналежне виконання).

Судом встановлено, що Банк видав позичальнику кредит у розмірі 800000,00 гривень. Станом на день винесення рішення заборгованість відповідача за кредитним договором становить 758343,50 грн., з яких заборгованість по основному боргу - 639998,82 грн., заборгованість по відсотках - 118 344,68 грн.

Матеріалами справи підтверджено, що відповідач свої зобов`язання за Кредитним договором по поверненню кредиту та сплаті відсотків належним чином не виконував протягом періоду користування наданим кредитом, порушував умови кредитного договору щодо сплати щомісячних платежів з погашення суми кредиту та процентів за його користування, що призвело до виникнення заборгованості. Як наслідок, позивач скористався правом вимоги як нарахованих відсотків, так і суми кредиту, строк виконання стосовно якого ще не настав.

Висновок суду.

Відповідно до частин 1 - 4 статті 13 Господарського процесуального кодексу України, судочинство у господарських судах здійснюється на засадах змагальності сторін. Учасники справи мають рівні права щодо здійснення всіх процесуальних прав та обов`язків, передбачених цим Кодексом. Кожна сторона повинна довести обставини, які мають значення для справи і на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених законом. Кожна сторона несе ризик настання наслідків, пов`язаних з вчиненням чи невчиненням нею процесуальних дій.

Частиною 1 статті 73 Господарського процесуального кодексу України визначено, що доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи.

У відповідності до частини 1 статті 86 Господарського процесуального кодексу України, суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному, об`єктивному та безпосередньому дослідженні наявних у справі доказів.

Враховуючи наведені норми законодавства та встановлені судом обставини, перевіривши розрахунок позовних вимог, суд дійшов висновку, що позовні вимоги про стягнення з відповідача на користь позивача 758343,50 грн. заборгованості є обґрунтованими, підтверджені матеріалами справи та не спростовані відповідачем.

На підставі викладеного та враховуючи наявні в матеріалах справи докази, суд дійшов висновку про обґрунтованість позовних вимог та наявність підстав для задоволення позову повністю.

Судові витрати.

Згідно із частиною 1 статті 123 Господарського процесуального кодексу України, судові витрати складаються з судового збору та витрат, пов`язаних з розглядом справи.

При зверненні з позовом позивач сплатив судовий збір в розмірі 11375,15грн.

Відповідно до пункту 2 частини 1 статті 129 Господарського процесуального кодексу України, враховуючи задоволення позову, судовий збір покладається на відповідача.

Керуючись статтями 73, 86, 123, 129, 238, 240, 241 Господарського процесуального кодексу України, суд

ВИРІШИВ:

задовольнити позов Акціонерного товариства Акціонерно-комерційний банк "Львів" до Товариства з обмеженою відповідальністю "ЕКО 21" про стягнення заборгованості за кредитним договором в сумі 758 343 грн 50 коп.

Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю «ЕКО 21» (код ЄДРПОУ 39897327, 77502, Івано-Франківська обл., Долинський р-н, м.Долина, вул.Шептицького, буд.42, кв. 1) на користь Акціонерного товариства Акціонерно-комерційного банку «Львів» (ЄДРПОУ 09801546, юридична адреса: 79008, м.Львів, вул.Сербська, 1) заборгованість за Кредитним договором №644/В/2021 від 20.07.2021р. в розмірі 758343,50 грн. (сімсот п`ятдесят вісім тисяч триста сорок три) гривні 50коп.( з яких заборгованість по основному боргу - 639 998,82 грн., заборгованість по відсотках - 118344,68 грн.) та 11375,15грн.(одинадцять тисяч триста сімдесят п"ять гривень п"ятнадцять копійок) судового збору.

Наказ видати після набрання рішенням законної сили.

Рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним господарським судом.

Повне рішення складено 27.06.2023

Суддя П. Я. Матуляк

Дата ухвалення рішення20.06.2023
Оприлюднено28.06.2023
Номер документу111800069
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення заборгованості за кредитним договором в сумі 758 343 грн 50 коп.

Судовий реєстр по справі —909/184/23

Рішення від 20.06.2023

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Матуляк П. Я.

Рішення від 20.06.2023

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Матуляк П. Я.

Ухвала від 23.05.2023

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Матуляк П. Я.

Ухвала від 20.04.2023

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Матуляк П. Я.

Ухвала від 21.03.2023

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Матуляк П. Я.

Ухвала від 06.03.2023

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Матуляк П. Я.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні