Ухвала
від 27.06.2023 по справі 332/3454/23
ЗАВОДСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М. ЗАПОРІЖЖЯ

Заводський районний суд м. Запоріжжя

Справа № 332/3454/23

Провадження № 2/332/1171/23

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

27 червня 2023 р. м. Запоріжжя

Суддя Заводського районного суду м. Запоріжжя Яцун О.С., розглянувши позовну заяву ОСОБА_1 до Державної установи «Запорізький обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров`я України» про стягнення частини заробітної плати у вигляді матеріальної допомоги на оздоровлення, -

ВСТАНОВИВ:

21.06.2023 до суду надійшла позовна заява ОСОБА_1 до Державної установи «Запорізький обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров`я України» про стягнення частини заробітної плати у вигляді матеріальної допомоги на оздоровлення.

Суд, дослідивши матеріали позовної заяви, вважає, що справу необхідно передати на розгляд іншому суду, виходячи з наступного.

За загальним правилом, визначеним ч. 1 ст. 27 ЦПК України, позови до фізичної особи пред`являються в суд за зареєстрованим у встановленому законом порядку місцем її проживання або перебування, якщо інше не передбачено законом.

Частиною 1 ст. 28 ЦПК України встановлено, що позови, що виникають з трудових правовідносин, можуть пред`являтися також за зареєстрованим місцем проживання чи перебування позивача.

Тлумачення статей 27, 28 ЦПК України свідчить, що підсудність за вибором позивача (альтернативна підсудність) це така підсудність, при якій позивачеві надається право за своїм вибором пред`явити позов в один з декількох вказаних у законі судів. Разом з тим, правила альтернативної підсудності не позбавляють позивача права звернутися з позовом за правилами загальної підсудності (ст. 27 ЦПК України), оскільки позивач має право на вибір між кількома судами, яким згідно з цією статтею підсудна справа, за винятком виключної підсудності, встановленої ст. 30 цього Кодексу (ч. 16 ст. 28 ЦПК України).

Згідно позовної заяви та долучених до неї матеріалів вбачається, що позивач зареєстрований за адресою: АДРЕСА_1 .

Як внутрішньо переміщена особа він проживає за адресою: АДРЕСА_2 .

Саме проживання за адресою у місті Запоріжжі позивач зазначає як підставу звернення до суду з даним позовом безпосередньо до Заводського районного суду м.Запоріжжя.

Однак, суд не погоджується з даною позицією позивача з огляду на наступне.

22.11.2014 набрав чинності Закон України «Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб», яким закріплені гарантії для внутрішньо переміщених осіб.

Згідно ч. 1 цього Закону, внутрішньо переміщеноюособою є громадянин України, іноземець або особа без громадянства, яка перебуває на території України на законних підставах та має право на постійне проживання в Україні, яку змусили залишити або покинути своє місце проживання у результаті або з метою уникнення негативних наслідків збройного конфлікту, тимчасової окупації, повсюдних проявів насильства, порушень прав людини та надзвичайних ситуацій природного чи техногенного характеру.

Відповідно до ч. 1 ст. 4 цього Закону, факт внутрішнього переміщення підтверджується довідкою про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи, що діє безстроково, крім випадків, передбачених статтею 12 цього Закону.

Відповідно до п. 4 Порядку декларування та реєстрації місця проживання (перебування), затвердженого постановою Кабінету Міністрів України № 265 від 07.02.2022, особа може задекларувати/зареєструвати своє місце проживання (перебування) лише за однією адресою.

Форма довідки про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи затверджена постановою Кабінету Міністрів України «Про облік внутрішньо переміщених осіб» № 509 від 01.10.2014, абз.2 п. 1 якої визначено, що ця довідка є документом, який підтверджує факт внутрішнього переміщення і взяття на облік внутрішньо переміщеної особи.

Враховуючи форму довідки про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи, визначеної у Додатку 2 Порядку оформлення і видачі довідки про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України № 509 від 01.10.2014, в ній зазначаються прізвище, ім`я, по батькові особи; дата і місце її народження; стать; серія, номер (у разі наявності), дата видачі паспорта громадянина України, ким і коли виданий/дані про документ, що посвідчує особу та підтверджує її спеціальний статус, або свідоцтво про народження дитини; відомості про законного представника, що супроводжує малолітню дитину, недієздатну особу або особу, дієздатність якої обмежена; зареєстроване місце проживання; фактичне місце проживання/перебування.

Таким чином, в довідці про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи йде розмежування зареєстрованого місця проживання та фактичного місця проживання.

Крім того, позивач помилково тлумачить поняття зареєстрованого місця перебування.

У зв`язку з цим варто зазначити, що відповідно до ст. 3 Закону України «Про свободу пересування та вільний вибір місця проживання в Україні»:

місце перебування - житло або спеціалізована соціальна установа для бездомних осіб, інший надавач соціальних послуг з проживанням, у якому особа, яка отримала довідку про звернення за захистом в Україні, проживає строком менше шести місяців на рік або отримує соціальні послуги;

місце проживання - житло з присвоєною у встановленому законом порядку адресою, в якому особа проживає, а також апартаменти (крім апартаментів у готелях), кімнати та інші придатні для проживання об`єкти нерухомого майна, заклад для бездомних осіб, інший надавач соціальних послуг з проживанням, стаціонарна соціально-медична установа та інші заклади соціальної підтримки (догляду), в яких особа отримує соціальні послуги.

Отже, виходячи з норм чинного законодавства, довідка позивача ОСОБА_1 про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи не підтверджує його місце реєстрації у АДРЕСА_2 , що виключає можливість розгляду позовної заяви Заводським районним судом м. Запоріжжя, виходячи з положень загальних правил підсудності, визначених нормами ч. 1 ст. 27, ч. 1 ст. 28 ЦПК України.

Позивач ОСОБА_1 зареєстрований за адресою: АДРЕСА_1 , що підтверджується копією його паспорта з відміткою про зареєстроване місце проживання та довідкою № 2326-5000876396/4342 від 09.04.2022 про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи. Ця адреса територіально відноситься до нинішнього Пологівського району (колишнього Розівського) Запорізької області.

Постановою Верховної Ради України «Про утворення та ліквідацію районів» № 807-IX від 17.07.2020 ліквідовано, зокрема, у Запорізькій області: Бердянський, Більмацький, Василівський, Великобілозерський, Веселівський, Вільнянський, Гуляйпільський, Запорізький, Кам`янсько-Дніпровський, Мелітопольський, Михайлівський, Новомиколаївський, Оріхівський, Пологівський, Приазовський, Приморський, Розівський, Токмацький, Чернігівський, Якимівський райони.

Відповідно до п. 3-1 розділу XII Прикінцевих та перехідних положень Закону України «Про судоустрій та статус суддів», до набрання чинності законом України щодо зміни системи місцевих судів на території України у зв`язку з утворенням (ліквідацією) районів відповідні місцеві суди продовжують здійснювати свої повноваження у межах територіальної юрисдикції, визначеної до набрання чинності Постановою Верховної Ради України «Про утворення та ліквідацію районів» від 17.07.2020 № 807-IX, але не довше ніж один рік з дня припинення чи скасування воєнного стану на території України, введеного Указом Президента України від 24.02.2022 № 64/2022 «Про введення воєнного стану в Україні», затвердженого Законом України «Про затвердження Указу Президента України «Про введення воєнного стану в Україні» від 24.02.2022 № 2102-IX.

До набрання чинності Постановою Верховної Ради України «Про утворення та ліквідацію районів» від 17.07.2020 № 807-IX, селище Азов відносилось до Азовської селищної громади, що входило до складу Розівської територіальної громади, яка в свою чергу відносилась до Розівського (нині Пологівського) району.

Відтак, вказана справу підсудна Розівському районному суду Запорізької області.

Відповідно до Розпорядження Голови Верховного Суду № 15/0/9-22 від 04.04.2022 «Про зміну територіальної підсудності судових справ в умовах воєнного стану (окремі суди

Запорізької області), територіальна підсудність судових справ Розівського районного суду Запорізької області передана до Запорізького районного суду Запорізької області.

Враховуючи, що місце реєстрації відповідача не є територією Заводського району м.Запоріжжя, підстав для застосування правил виключної підсудності у відповідності до ст.30ЦПК України уданій справіне встановлено, а також, беручи до уваги, що позивачем обрана альтернативна підсудність звернення до суду з позовом за його зареєстрованим місцем проживання, суд приходить до висновку, що вказана справа не належить до територіальної юрисдикції (підсудності) Заводського районного суду м. Запоріжжя,

Згідно з п. 1 ч. 1 ст. 31 ЦПК України, суд передає справу на розгляд іншому суду, якщо справа належить до територіальної юрисдикції (підсудності) іншого суду.

З урахуваннямнаведеного, справуслід передатиза підсудністюдоЗапорізького районного суду Запорізької області за зареєстрованим місцем проживання позивача.

Керуючись ст.ст. 27-28, 31 ЦПК України, суд, -

УХВАЛИВ:

Цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Державної установи «Запорізький обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров`я України» про стягнення частини заробітної плати у вигляді матеріальної допомоги на оздоровлення передати на розгляд за територіальною юрисдикцією(підсудністю) до Запорізького районного суду Запорізької області (місцезнаходження: 69061, Запорізька область, м. Запоріжжя, вул. Істоміна, буд. 10).

Ухвала може бути оскаржена протягом п`ятнадцяти днів з дня її складення безпосередньо до Запорізького апеляційного суду.

Суддя О.С. Яцун

Дата ухвалення рішення27.06.2023
Оприлюднено29.06.2023
Номер документу111809427
СудочинствоЦивільне
Сутьстягнення частини заробітної плати у вигляді матеріальної допомоги на оздоровлення

Судовий реєстр по справі —332/3454/23

Ухвала від 08.11.2023

Цивільне

Запорізький районний суд Запорізької області

Сакоян Д. І.

Ухвала від 23.08.2023

Цивільне

Запорізький районний суд Запорізької області

Сакоян Д. І.

Ухвала від 27.06.2023

Цивільне

Заводський районний суд м. Запоріжжя

Яцун О. С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні