Рішення
від 21.06.2023 по справі 446/2174/22
КАМ'ЯНКА-БУЗЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 446/2174/22

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

21.06.2023року Кам`янка-Бузький районний суд Львівської областів складі:

головуючого - судді Костюк У. І.

ссекретаря судового засідання Михайлишин О.В.

за участі

відповідача ОСОБА_1

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Кам`янка-Бузька в порядку спрощеного позовного провадження цивільну справу за позовною заявою товариства з обмеженою відповідальністю «Ековей Вейст Менеджмент» до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості, -

В С Т А Н О В И В :

представник товариства з обмеженою відповідальністю «Ековей Вейст Менеджмент» 29.12.2022 подав до Кам`янка-Бузького районного суду Львівської області позовну заяву, в якій просить стягнути з ОСОБА_1 заборгованість за надання послуг із вивезення побутових відходів у розмірі 10 383.20 грн., а також понесені витрати по сплаті судового збору у сумі 2481,00 грн. та витрати на правничу професійну допомогу у розмірі 1000,00 грн..

В обґрунтуванняпозовних вимогпосилається нате,що рішеннямвиконавчого комітетуКам`янка -Бузької міськоїради №86від 13.05.2013визначено ТзОВ«Аве Львів»(колишнєнайменування позивача)виконавцем послугз вивезеннятвердих танегабаритних побутовихвідходів зтериторії містаКам`янка-Бузька.ТОВ «АвеЛьвів» вякості пропозиціїдля підписанняспоживачами вгазеті «Життяі слово»від 12.07.2013був опублікованийпублічний договірпро наданняпослуг звивезення побутовихвідходів від01.07.2013.Згідно якоговиконавець зобов`язавсянадати послугиз вивезенняпобутових відходів(ТПВ),а споживачзобов`язавсясвоєчасно оплачуватипослуги завстановленими тарифамиі наумовах передбаченихцим Договором напідставі рішенняКам янка Бузькоїміської радивід 13.05.2013про визначеннявиконавця послугз вивезенняпобутових відходів.Цей договір є підставою для появи публічно - правових відносин TOB «АВЕ Львів» з усіма без винятку споживачами, що підпадають під цю категорію. Відповідач не виконував договірні обов`язки щодо оплати послуг з вивезення побутових відходів, у зв`язку з чим у нього виникла заборгованість перед позивачем, яка станом на 31.08.2022 становить 10383,20 грн.. Належних і допустимих доказів того, що ОСОБА_1 не користується послугами по вивезенню твердих побутових відходів від його домоволодіння або уклав договір про вивезення відходів з іншим виконавцем послуг, інформація відсутня, а тому відповідач вважається таким, що прийняв оферту. За таких обставин, відповідач зобов`язаний сплачувати вартість послуг, пов`язаних із вивезенням побутових відходів, які здійснює позивач, за тарифами, визначеними органом місцевого самоврядування на підставі Постанови КМУ. Внаслідок невиконання вказаного зобов`язання виникла заборгованість у ОСОБА_1 перед позивачем, яка має бути стягнута у судовому порядку. Тому звертається із даним позовом і просить стягнути з відповідача заборгованість, яка утворилася.

Ухвалою суду від 23.03.2023 провадження у цивільній справі відкрито у порядку спрощеного провадження з повідомленням сторін та призначено судове засідання.

24.04.2023 до суду надійшов відзив на позовну заяву в якому відповідач ОСОБА_1 проти задоволення позовних вимог заперечив у повному обсязі з наступних підстав. Так, відповідач заперечив факт користування послугами ТОВ «Ековей Вейст Менеджмент», вказавши, що послугами даного товариства по вивезенню твердих побутових відходів не користується, на підтвердження вказавши, що укладеного та підписаного договору із позивачем немає, також контейнером для відходів він не користується. Послугами по вивезенню твердих побутових відходів не користується, так як проживає у приватному будинку та самостійно здійснює сортування та утилізацію побутових відходів. Разом з тим, відповідач не погоджується з складом учасників, адже власником житлового будинку АДРЕСА_1 не є тільки відповідач. Окрім цього зазначає, що представником позивача не долучено підтверджуючих документів, про те, що ТОВ «АВЕ Львів» є правонаступником ТОВ «Ековей Вейст Менеджмент» та пред`явлено позовні вимоги поза строком позовної давності (а.с. 47-52).

03.05.2023 відповідачем ОСОБА_1 на адресу суду подані письмові пояснення в яких просив суд закрити провадження у справі на підставі п.2 ч.1 ст. 255 ЦПК України у зв`язку із відсутністю предмета спору (а.с. 66-70).

Ухвалою суду від 21.06.2023 у задоволенні клопотання відповідача ОСОБА_1 про закриття провадження у справі було відмовлено.

Представник позивача в судове засідання не з`явився, через канцелярію суду подана заява, в якій просила суд розгляд даної справи здійснювати у відсутності представника ТОВ «Ековей Вейст Менеджмент». Позовні вимоги підтримують в повному обсязі.

В судовому засіданні відповідач ОСОБА_1 заперечив щодо заявлених позовних вимог з підстав зазначених в поданому відзиві. Додатково вказав, що договір між позивачем та ним не був укладений, разом з тим не погодився з позовними вимогами з тих підстав, що позов поданий лише до нього, однак власником житлового будинку є його матір, окрім цього в даному житловому будинку зареєстровано п`ять осіб.

Заслухавши учасників процесу, дослідивши матеріали цивільної справи у їх сукупності та взаємозв`язку, суд встановив наступні обставини справи та відповідні до них правовідносини.

Відповідно до вимог ст.ст.12,13 ЦПК України, суд розглядає цивільні справи не інакше як за зверненням особи, поданим відповідно до цього Кодексу, в межах заявлених нею вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбачених цим Кодексом випадках. При цьому кожна сторона повинна довести обставини, які мають значення для справи і на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Згідно публікації в газеті «Життя і слова» 12.07.2013 було опубліковано публічний договір про надання послуг з вивезення побутових відходів від 01.07.2013, згідно якого Товариство з обмеженою відповідальністю « АВЕ Львів» та власник (орендар наймач ) квартири в багатоповерховому будинку (житловому приміщенні ) в м. Кам`янка-Бузька уклали договір відповідно до типового договору про надання послуг з вивезення побутових відходів затвердженого Постановою КМУ № 1070 від 10.12.2018.

Згідно вище вказано договору виконавець зобов`язується надати послуги з вивезення побутових відходів (ТПВ), а споживач зобов`язується своєчасно оплачувати послуги за встановленими тарифами у строки і на умовах, передбачених цим Договором на підставі рішення Кам`янка - Бузької міської ради від 13.05.2013 про визначення виконавця послуг з вивезення побутових відходів.

Пунктом 1.2. Договору вказано, що Даний Договір публічно доводиться до відома усіх споживачів шляхом його публікації у засобах масової інформації (місцевих територіальних виданнях) та/або іншими доступними засобами.

Пунктом 1.3. Договору визначено, що текст Договору публікується в Кам`янка -Бузькій газеті «Життя і слово» та постійно доступний для ознайомлення на офіційному сайті Кам`янка - Бузької міської ради.

Згідно до п.2 Виконавець надає Споживачеві послуги з вивезення твердих побутових відходів.

Розрахунковим періодом є календарний місяць ( п.12.1. Договору).

У разі застосування щомісячної системи оплати послуг платежі вносяться не пізніше ніж до 20 числа періоду, що настає за розрахунковим ( п. 12.2. Договору).

Оплата послуг Виконавця здійснюється Замовником у безготівковому порядку шляхом перерахування ним грошових коштів на розрахунковий рахунок Виконавця на підставі виставлених Виконавцем квитанцій на оплату ( п. 13. Договору).

Плата вноситься на поточний рахунок Виконавця, вказаний у цьому Договорі та квитанції на оплату послуг ( п. 14 Договору).

Споживач зобов`язується оплачувати в установлений договором строк за надані йому послуги з вивезення відходів ( пп. 2 п. 20 Договору).

Виконавець зобов`язується надавати послуги відповідно до вимог чинного законодавства про відходи, санітарних норм і Правил надання послуг з вивезення побутових відходів, затверджених Кабінетом Міністрів України та цього договору. ( пп.1 п.22 Договору).

Цей договір є підставою для появи публічно правових відносин TOB «АВЕ Львів» з усіма без винятку споживачами, що підпадають під цю категорію ( п. 30.1. Договору).

Згідно ч. 2 ст. 642 ЦК України оплата послуги здійснена Споживачем є прийняттям Споживачем пропозиції ТОВ «АВЕ- Львів» про укладання цього Договору та приєднання до цього Договору ( п.30.2 Договору).

Договір діє з 01.07.2013 по 30.06. 2018 (п. 30.3 Договору).

Якщо не менш як за тридцять календарних днів до дати закінчення Договору Виконавець письмово не повідомить іншу сторону про намір розірвати цей договір, він вважається автоматично продовженим на наступні 12 місяців ( п.32 Договору).

Відповідно до п.2 протоколу № 1 засідання конкурсної комісії щодо визначення виконавця послуг з вивезення твердих та негабаритних побутових відходів з території міста Кам`янка-Бузька від 07.05.2013 вирішено визнати переможцем з надання послуг по вивезенню побутових відходів з території м. Кам`янка - Бузька, ТзОВ «АВЕ-Львів» (а.с. 14).

Разом з тим відповідно до Рішення виконавчого комітету Кам`янка - Бузької міської ради «Про затвердження та введення в дію протоколу конкурсної комісії щодо визначення виконавця послуг з вивезення твердих та негабаритних побутових відходів» ( крім токсичних та особливо небезпечних) з території міста Кам`янка-Бузька від 13.05.2013 № 86 вирішено: 1) Затвердити та ввести в дію протокол № 1 засідання конкурсної комісії щодо визначення виконавця послуг з вивезення твердих та негабаритних побутових відходів з території міста Кам`янка-Бузька. 2) Доручити міському голові в 10 денний термін укласти з ТзОВ «АВЕ-Львів» договір на вивезення твердих та негабаритних побутових відходів (крім токсичних та особливо небезпечних) з території міста Кам`янка Бузька (а.с. 15).

Відповідно до Рішення Кам`янка - Бузької міської ради «Про погодження тарифів на послуги з вивезення побутових відходів» № 165 від 02.10.2014 вирішено погодити тарифи на послуги з вивезення твердих побутових відходів ТзОВ «АВЕ-Львів»: населення - 8 грн. 00 коп./чол (а.с. 16).

Відповідно до Рішення Кам`янка - Бузької міської ради «Про погодження тарифів на послуги з вивезення побутових відходів» № 33 від 17.03.2016 вирішено погодити тарифи на послуги з вивезення твердих побутових відходів ТзОВ «АВЕ-Львів» населення 11 грн. 80 коп./чол. (а.с. 17).

Відповідно до Рішення Кам`янка Бузької міської ради «Про погодження тарифів на послуги з вивезення побутових відходів» № 68 від 03.05.2017 вирішено погодити тарифи на послуги з вивезення твердих побутових відходів ТзОВ «АВЕ-Львів»: для населення 20 грн. 00 коп../чол. (а.с. 18).

Відповідно до п.2 протоколу № 1 засідання конкурсної комісії щодо проведення конкурсу на надання послуг з вивезення побутових відходів на території населених пунктів Кам`янка - Бузької міської ради від 26.06.2018 року вирішено визнати переможцем з надання послуг по вивезенню побутових відходів на території населених пунктів Кам`янка- Бузької міської ради, ТзОВ «АВЕ-Львів» (а.с. 19).

Відповідно до Рішення виконавчого комітету Кам`янка - Бузької міської ради «Про затвердження та введення в дію протоколу конкурсної комісії щодо визначення виконавця послуг з вивезення твердих побутових відходів» з території Кам`янка - Бузької ОТГ від 23.07.2018 № 138 вирішено затвердити та ввести в дію протокол № 1 засідання конкурсної комісії щодо проведення конкурсу на надання послуг з вивезення твердих побутових відходів на території населених пунктів Кам`янка - Бузької міської ради від 26.06.2018, доручити міському голові в 10 денний термін укласти з ТзОВ «АВЕ-Львів» договір на з вивезення твердих побутових відходів з території населених пунктів Кам`янка - Бузької міської ради (а.с. 20).

Відповідно до Рішення виконавчого комітету Кам`янка - Бузької міської ради «Про затвердження тарифів на послуги з вивезення твердих побутових відходів» № 164 від 20.08.2018 вирішено тимчасово погодити (до отримання висновку Львівського обласного територіального відділення Антимонопольного комітету України) тарифи на послуги з вивезення твердих побутових відходів ТзОВ «АВЕ-Львів»: для населення - 25 грн. 40 коп. чол.(а.с. 21).

Відповідно до протоколу № 1 засідання конкурсної комісії щодо проведення конкурсу на надання послуг з вивезення побутових відходів на території населених пунктів Кам`янка - Бузької міської ради від 16.07.2019 вирішено визнати переможцем з надання послуг по вивезенню побутових відходів на території населених пунктів Кам`янка- Бузької міської ради, ТзОВ «АВЕ-Львів» (а.с. 22).

Відповідно до Рішення виконавчого комітету Кам`янка - Бузької міської ради «Про затвердження та введення в дію протоколу конкурсної комісії щодо визначення виконавця послуг з вивезення твердих побутових відходів» з території Кам`янка - Бузької ОТГ від 24.07.2019 № 128 вирішено: затвердити та ввести в дію протокол № 1 засідання конкурсної комісії щодо проведення конкурсу на надання послуг з вивезення твердих побутових відходів на території населених пунктів Кам`янка - Бузької міської ради від 16.07.2019, доручено міському голові в 10 денний термін укласти з ТзОВ «АВЕ-Львів» договір на з вивезення твердих побутових відходів з території населених пунктів Кам 'янка - Бузької міської ради (а.с. 23).

Згідно відомостей з сайту https://opendatabot.ua/ 31.08.2019 було змінено назву (найменування) з ТОВ «АВЕ-ЛЬВІВ» на ТОВ «Ековей Вейст Менеджмент».

Відповідно до Рішення виконавчого комітету Кам`янка - Бузької міської ради «Про погодження тарифів на послуги з вивезення побутових відходів» № 157 від 25.09.2019 вирішено: погодити тарифи на послуги з вивезення твердих побутових відходів ТОВ «Ековей Вейст Менеджмент»: для населення - 29 грн. 40 коп../чол.(а.с. 24)

Відповідно до п.4 протоколу № 1 засідання конкурсної комісії щодо проведення конкурсу на надання послуг з вивезення побутових відходів на території населених пунктів Кам`янка - Бузької міської ради від 06.08.2020 вирішено визнати переможцем з надання послуг по вивезенню побутових відходів на території населених пунктів Кам`янка - Бузької міської ради, ТОВ «Ековей Вейст Менеджмент» (а.с. 25-26).

Відповідно до Рішення виконавчого комітету Кам`янка - Бузької міської ради «Про затвердження та введення в дію протоколу конкурсної комісії щодо визначення виконавця послуг з вивезення твердих побутових відходів» з території Кам`янка - Бузької ОТГ від 10.08.2020 № 110 вирішено: 1) Затвердити та ввести в дію протокол № 1 засідання конкурсної комісії щодо проведення конкурсу на надання послуг з вивезення твердих побутових відходів на території населених пунктів Кам`янка - Бузької міської ради від 06.08.2020. Доручити міському голові в 10 денний термін укласти з ТОВ «Ековей Вейст Менеджмент» договір на з вивезення твердих побутових відходів з території населених пунктів Кам янка - Бузької міської ради (а.с.27).

Відповідно до Рішення Кам`янка - Бузької міської ради «Про погодження тарифів на послуги з вивезення побутових відходів» № 126 від 30.09.2020 вирішено погоди і и тарифи на послуги з вивезення твердих побутових відходів ТОВ «Ековей Вейст Менеджмент» : для населення - 294 грн. 42 коп./м 3 ( 36 грн. 80 коп./чол.. в місяць) (а.с. 28).

Згідно Акту звірки взаєморозрахунків за період: березень 2015 - серпень 2022 між ТОВ «Ековей Вейст Менеджмент» і ОСОБА_1 у відповідача ОСОБА_1 перед ТОВ «Ековей Вейст Менеджмент» станом на 31.08.2022 наявна заборгованість за надані послуги із вивезення побутових відходів у розмірі 10383,20 грн. (а.с. 29).

Разом з тим згідно довідки № 558 виданої 03.07.2023 Центром надання адміністративних послуг Кам`янка-Бузької міської ради ОСОБА_1 фактично зареєстрований і проживає за адресою: АДРЕСА_1 . До складу його сім`ї входять ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_3 (а.с. 56).

Згідно довідки № 557 виданої 03.07.2023 Центром надання адміністративних послуг Кам`янка-Бузької міської ради за адресою: Львівська область, Львівський район, м. Кам`янка-Бузька, вул. Чайковського, буд. 10. проживав і був зареєстрований ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_4 з 07.05.2008 по 16.02.2020 (а.с. 55).

Позивач ТзОВ «Ековей Вейст Менеджмент» покликається на те, що у встановленому законом порядку визнане виконавцем послуг з вивезення твердих побутових відходів на території Кам`янка-Бузької міської ради, відповідач ОСОБА_1 будучи індивідуальним споживачем наданих позивачем послуг не виконує обов`язки, покладені на нього чинним законодавством, у зв`язку з чим утворилась заборгованість перед ТзОВ «Ековей Вейст Менеджмент» за надані послуги з вивезення твердих побутових відходів з березня 2015 року в сумі 10 383,20 коп.

Відповідач ОСОБА_1 проти позову заперечив, вказавши, що він не користується послугами ТзОВ «Ековей Вейст Менеджмент» з вивезення твердих побутових відходів.

Відтак, судом встановлено, що дані цивільні правовідносини виникли, щодо невиконання зобов`язання на підставі правочину з надання/отримання житлово-комунальних послуг, у тому числі щодо з вивезення побутових відходів.

Вирішуючи даний спір, суд виходив з наступних мотивів та положень закону.

За змістом статей 322, 360 ЦК України власник зобов`язаний утримувати майно, що йому належить, якщо інше не встановлено договором або законом; співвласник відповідно до своєї частки у праві спільної часткової власності зобов`язаний брати участь у витратах на управління, утримання та збереження спільного майна, у сплаті податків, зборів (обов`язкових платежів), а також нести відповідальність перед третіми особами за зобов`язаннями, пов`язаними із спільним майном.

Виходячи зі змісту статті 526 ЦК України, цивільне законодавство містить загальні умови виконання зобов`язання, що полягають у його виконанні належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться. Це правило є універсальним і підлягає застосуванню як до виконання договірних, так і недоговірних зобов`язань. Недотримання умов виконання призводить до порушення зобов`язання.

Основні засади організаційних, господарських відносин, що виникають у сфері надання та споживання житлово-комунальних послуг між їхніми виробниками, виконавцями, споживачами у процесі створення, надання та споживання житлово-комунальних послуг визначено Законом України "Про житлово-комунальні послуги" .

Вивезення відходів є видом житлово-комунальних послуг, що надаються мешканцям певної адміністративно-територіальної одиниці і на ці правовідносини розповсюджується Закон України «Про житлово-комунальні послуги»

Цим законом зокрема, передбачено, що споживач зобов`язаний укласти договір на надання житлово-комунальних послуг, підготовлений виконавцем на основі типового договору; оплачувати житлово-комунальні послуги у строки, встановлені договором або законом (частина третя пункт 1 та 5 статті 20).

Такі положення Закону України «Про житлово комунальні послуги» свідчать про обов`язковість договору щодо житлово-комунальних послуг для споживача та не можливість споживача відмовитись від укладання договору (за виключенням у випадках встановлених законом та у порядку встановленому законом), зокрема договору про вивезення відходів. За таких обставин, прийняття оферти виконавця послуг з вивезення відходів може бути у вигляді мовчання.

Згідно з пунктом б частини першої статті 15 Закону України «Про відходи» громадяни України, іноземці та особи без громадянства зобов`язані вносити в установленому порядку плату за користування послугами з вивезення побутових відходів.

У частинах другій та третій статті 35-1 Закону України «Про відходи» (в редакції, чинній на момент виникнення спірних правовідносин) передбачено, що власники або наймачі, користувачі, у тому числі орендарі, джерел утворення побутових відходів, земельних ділянок укладають договори з юридичною особою, яка визначена виконавцем послуг на вивезення побутових відходів, здійснюють оплату таких послуг та забезпечують роздільне збирання твердих побутових відходів. Збирання та вивезення побутових відходів у межах певної території здійснюються юридичною особою, яка уповноважена на це органом місцевого самоврядування на конкурсних засадах у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України, спеціально обладнаними для цього транспортними засобами.

На виконання зазначеного закону прийнято постанову Кабінету Міністрів України від 10.12.2008 № 1070 про затвердження «Правил надання послуг з поводження з побутовими відходами», за положеннями пунктів 6-13 цієї постанови визначення норми вивозу відходів, контроль якості послуг, графік надання послуг визначається замовником послуг- органом місцевого самоврядування, а оплата за послуги здійснюється відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 26 липня 2006 року № 1010.

Системне тлумачення вказаних норм свідчить, що на фізичних осіб покладено законодавчий обов`язок укласти договір та вносити плату за користування послугами з вивезення побутових відходів; а тому у випадку відсутності прийняття оферти шляхом погодження на укладання договору про вивезення відходів або конклюдентних дій , які свідчать про прийняття пропозиції, таке прийняття може бути також у вигляді мовчання.

Вказане узгоджується з позицією, яка викладена у постанові Верховного Суду від 22.02.2018, справа № 641/2634/16-ц.

Судом встановлено, що позивач ТзОВ «Ековей Вейст Менеджмент» у встановленому законом порядку визнаний виконавцем послуг з вивезення твердих побутових та негабаритних відходів з території м. Кам`янка Бузька.

Із матеріалів справи вбачається, що позивачем ТзОВ «Ековей Вейст Менеджмент» (колишня назва ТзОВ "АВЕ-Львів") здійснено публічну оферту та опубліковано текст публічного договору про надання послуг з вивезення твердих побутових відходів у місцевій газеті «Життя і Слово» від 01.07.2013.

Відповідач ОСОБА_1 проживає за адресою: АДРЕСА_1 та є індивідуальним споживачем послуг, які надаються ТзОВ «Ековей Вейст Менеджмент».

Посилання відповідача ОСОБА_1 на відсутність укладеного та підписаного із позивачем договору не приймаються, оскільки судом відзначається, що на фізичних осіб покладено законодавчий обов`язок укласти договір та вносити плату за користування послугами з вивезення побутових відходів, а тому у випадку відсутності прийняття оферти шляхом погодження на укладання договору про вивезення відходів або конклюдентних дій, які свідчать про прийняття пропозиції, таке прийняття може бути також у вигляді мовчання.

Крім того судом відзначається, що факт відсутності договору про надання житлово-комунальних послуг сам по собі не може бути підставою для звільнення споживача від оплати послуг у повному обсязі.

Зазначений правовий висновок викладений у постанові Верховного Суду України від 20.04.2016 року у справі № 6-2951цс15, з яким також погодилася Велика Палата Верховного Суду у постанові від 20.09.2018 у справі № 751/3840/15-ц (провадження № 14-280цс18). Зазначене узгоджується також з висновками, викладеними у постановах Верховного Суду від 26.09.2019 (справа № 753/1391/17, провадження № 61-34537св18), від 21.11.2019 року (справа № 464/5927/15, провадження № 61-33479св18).

Відповідач ОСОБА_1 заперечуючи позовні вимоги посилається на те, що послугами ТзОВ «Ековей Вейст Менеджмент» не користувався, проте матеріали справи не містять належних і допустимих доказів того, що відповідач не користувався, не користується послугами позивача по вивезенню твердих побутових відходів від його домоволодіння або уклав договір про вивезення відходів іншим виконавцем послуг, а тому судом не приймаються до уваги дані заперечення відповідача і приходить до висновку про те, що позивач надав відповідачу вказані житлово-комунальні послуги, останній їх споживав, від їх отримання не відмовлявся, тобто між сторонами встановлені фактичні договірні відносини на тих умовах, за яких надаються ці послуги.

За таких обставин, ОСОБА_1 зобов`язаний сплачувати вартість послуг, пов`язаних із вивезенням побутових відходів, які здійснює ТзОВ «Ековей Вейст Менеджмент», за тарифами визначеними органом місцевого самоврядування на підставі Постанови КМУ.

Судом відзначається, що у даному конкретному випадку між позивачем та відповідачем склалися фактичні договірні відносини, за якими відповідач ОСОБА_1 отримував надані ТзОВ «Ековей Вейст Менеджмент» житлово-комунальні послуги, а на нього в свою чергу покладено обов`язок щодо оплати житлово-комунальних послуг. Однак останній, взяті на себе зобов`язання не виконав, у зв`язку з чим у виникла заборгованість.

Під час розгляду справи про стягнення заборгованості за житлово-комунальні послуги визначальним є встановлення факту надання обслуговуючою організацією (позивачем) житлово-комунальних послуг особам, які є їх споживачами (відповідачу), та правильність нарахування заборгованості за житлово-комунальні послуги.

Разом з тим судом приймається до уваги посилання відповідача про неповне визначення споживачів послуг пов`язаних із вивезенням побутових відходів за адресою: АДРЕСА_1 , та звернення позовних вимог лише до відповідача ОСОБА_1 ..

Адже, згідно із ч. 3 ст. 9 Закону України «Про житлово-комунальні послуги», дієздатні особи, які проживають та/або зареєстровані у житлі споживача, користуються нарівні зі споживачем усіма житлово-комунальними послугами та несуть солідарну відповідальність за зобов`язаннями з оплати житлово-комунальних послуг.

Так, як вище вказано відповідач ОСОБА_1 проживає за адресою: АДРЕСА_1 , окрім цього, згідно із довідки, виданої центром надання адміністративних послуг Кам`янка-Бузької міської ради разом із відповідачем було зареєстровано п`ятеро осіб, в подальшому четверо.

З наданого позивачем акту звірки взаєморозрахунків з березня 2015 по серпень 2022 року вбачається, що нарахування вартості за послуги пов`язані із вивезенням побутових відходів здійснювалося у розрахунку на відповідача ОСОБА_1 та четверо інших мешканців, зареєстрованих за адресою: АДРЕСА_1 , які не здійснювали оплату, наданих послуг.

Відтак, ТзОВ «Ековей Вейст Менеджмент» звернулося із позовом до відповідача про стягнення всієї заборгованості, яка склалась у зв`язку із не виконанням зобов`язань всіма п`ятьма особами, що проживають у вказаному житловому будинку і яка нарахована виходячи із встановлених тарифів на всіх осіб, що підтверджується вище вказаним актом звірки взаєморозрахунків.

Отже суд, дослідивши матеріали справи, з`ясувавши обставини, на які позивач посилається як на підставу своїх вимог, всебічно, повно, об`єктивно та безпосередньо дослідивши наявні у справі докази, надавши оцінку кожному доказу окремо та зібраним у справі доказам в цілому, доходить висновку, що позов підлягає до часткового задоволення, виходячи із суми заборгованості, що склалась на одну особу, тобто 1\5 його частини виходячи з тарифів на послуги з вивезення твердих побутових відходів на одну особу затвердженими долученими копіями рішень Виконавчого комітету Кам`янка-Бузької міської ради .

Крім цього, з представленого позивачем розрахунку вбачається, що заборгованість абонента за період з 30.03.2015 по 31.08.2022 становить 10 383, 20 грн..

Відповідач ОСОБА_1 покликається на сплив позовної давності, вказує на те, що стягнення заборгованості за період з 30.03.2015 по 31.08.2022 суперечить чинному законодавству, а саме: ст. 256 та ст.257 ЦК України, де загальна позовна давність становить три роки.

Вирішуючи питання про застосування позовної давності, суд враховує положення статті 257 ЦК України де зазначено, що загальна позовна давність встановлюється тривалістю у три роки

Як видно із матеріалів справи, до суду позивач звернувся 29.12.2022, а тому саме з цього моменту слід обчислювати трьох річний строк в межах якого вимоги позивача можуть бути задоволені за милий час, тобто з 29.12.2019 по 29.12.2022.

Відтак, враховуючи межі позовних вимог, за яким позивач просив стягнути борг нарахований станом на 31.08.2022, а також суму боргу, яка нарахована поза межами строку позовної давності, суд дійшов до висновку, що сума заборгованості відповідача ОСОБА_1 , яка нарахована в межах позовної давності та протягом часу розгляду справи становить 1134,97 грн..

Відповідно до ч. 4 ст. 267 ЦК України сплив позовної давності, про застосування якої заявлено стороною у спорі, є підставою для відмови у позові.

За таких обставин, оскільки будь-яких підстав для переривання чи зупинення строку позовної давності за період з 29.12.2019 по 29.12.2022 судом не встановлено, то заява про застосування позовної давності є підставною, а позивачу слід відмовити у позові про стягнення заборгованості, який нарахований поза межами строку позовної давності.

Враховуючи те, що судом встановлено невиконання відповідачем, як споживачами послуг, обов`язку щодо оплати наданих позивачем житлово-комунальних послуг, та з врахуванням наведено з відповідача необхідно стягнути заборгованість в розмірі 1134,97 грн..

Вирішуючи питання судових витрат суд виходить з наступного.

Судові витрати в цій справі складаються з судового збору та витрат на професійну правничу допомогу.

Відповідно до частини першої статті 141 ЦПК України, з відповідача підлягають стягненню на користь позивача понесені ним і документально підтверджені судові витрати, пропорційно до розміру задоволених позовних вимог у розмірі 272,91 грн.

Вирішуючи питання про розподіл судових витрат в частині витрат на правничу допомогу, судом встановлено, що представництво інтересів позивача ТзОВ «Ековей Вейст Менеджмент» у даній справі здійснювала адвокат Сєргєєва О.І. відповідно до договору про надання правової допомоги № 36/22 від 10.08.2022, на підставі якого був 26.12.2022 виданий ордер серія ВС №1115556.

Як видно з договору про надання правової допомоги № 36/22 від 10.08.2022 сторони узгодили розмір гонорару адвоката, згідно якого гонорар виконавця за цим договором встановлюється за домовленістю з клієнтом та сплачується клієнтом в момент підписання договору або протягом 5- ти календарних днів після виставлення виконавцем рахунку-фактури /а.с.8-9/.

Згідно рахунку № 3 від 26.09.2022, адвокатом Сєргєєвою О.І. було представлено рахунок за підготовлення та скерування до Кам`янка-Бузького районного суду Львівської області позовної заяви з додатками до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості, вартість 1000 грн. /а.с.6/.

Відповідно до платіжного доручення № 3495 від 30.09.2022 ТзОВ «Ековей Вейст Менеджмент» сплатило на рахунок адвоката Сєргєєвої О.І. - 1 000,00 грн.

Відповідно до положень ст. 137 ЦПК України за результатами розгляду справи витрати на правничу допомогу адвоката підлягають розподілу між сторонами разом із іншими судовими витратами. Для визначення розміру витрат на правничу допомогу з метою розподілу судових витрат учасник справи подає детальний опис робіт (наданих послуг), виконаних адвокатом, та здійснених ним витрат, необхідних для надання правничої допомоги.

Верховний Суд у постанові від 20.11.2018 № 910/23210/17 вказав, що розмір гонорару визначається за погодженням адвоката з клієнтом і може бути змінений лише за їх взаємною домовленістю. Суд не має права його змінювати і втручатися у правовідносини адвоката та його клієнта.

Враховуючи, що розмір гонорару адвоката та клієнта у договорі про надання правової допомоги від 10.08.2022 визначений, а також те, що такий розмір гонорару є співмірним із складеністю справи, затраченим часом адвоката, обсягом наданих послуг та ціною позову, то суд вважає, що такий розмір витрат на правничу допомогу є обґрунтованим та підлягає розподілу на рівні з іншими судовими витратами у справі.

Як зазначено у п. 3 ч. 2 ст. 141 ЦПК України інші судові витрати, пов`язані з розглядом справи, покладаються у разі часткового задоволення позову - на обидві сторони пропорційно розміру задоволених позовних вимог.

Оскільки позовні вимоги позивача задоволено частково (11%), то здійснені позивачем витрати на правову допомогу в розмірі 1 000 грн. підлягають стягненню пропорційно розміру задоволених позовних вимог, а саме слід стягнути з відповідача ОСОБА_1 на користь ТзОВ «Ековей Вейст Менеджмент» витрати на професійну правничу допомогу у сумі 110, 00 грн..

Керуючись ст.ст. 2, 81, 89, 258, 259, 263-265, 268 ЦПК України, суд,-

в и р і ш и в :

позов товариства з обмеженою відповідальністю «Ековей Вейст Менеджмент» до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості задовольнити частково.

Стягнути з ОСОБА_1 на користь товариства з обмеженою відповідальністю «Ековей Вейст Менеджмент» заборгованість за надання послуг із вивезення побутових відходів у розмірі 1134,97 грн.(, а також понесені витрати по сплаті судового збору у сумі 272,91 грн. та витрати на правничу професійну допомогу у розмірі 110,00 грн..

В решті позовних вимог відмовити.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів безпосередньо до суду апеляційної інстанції.

Учасники справи:

Позивач: Товариства з обмеженою відповідальністю «Ековей Вейст Менеджмент», юридична адреса: Львівська область, м. Львів вул. Богдана Хмельницького, 176.

Відповідач: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , адреса реєстрації: АДРЕСА_1 .

Повний текст рішення виготовлено 26.06.2023

Суддя У.І. Костюк

Дата ухвалення рішення21.06.2023
Оприлюднено29.06.2023
Номер документу111810189
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із правочинів, зокрема договорів (крім категорій 301000000-303000000), з них надання послуг

Судовий реєстр по справі —446/2174/22

Постанова від 07.03.2024

Цивільне

Львівський апеляційний суд

Левик Я. А.

Постанова від 07.03.2024

Цивільне

Львівський апеляційний суд

Левик Я. А.

Ухвала від 08.02.2024

Цивільне

Львівський апеляційний суд

Левик Я. А.

Ухвала від 08.02.2024

Цивільне

Львівський апеляційний суд

Левик Я. А.

Ухвала від 11.09.2023

Цивільне

Львівський апеляційний суд

Левик Я. А.

Ухвала від 11.09.2023

Цивільне

Львівський апеляційний суд

Левик Я. А.

Ухвала від 31.07.2023

Цивільне

Львівський апеляційний суд

Левик Я. А.

Ухвала від 21.06.2023

Цивільне

Кам'янка-Бузький районний суд Львівської області

Костюк У. І.

Рішення від 21.06.2023

Цивільне

Кам'янка-Бузький районний суд Львівської області

Костюк У. І.

Рішення від 21.06.2023

Цивільне

Кам'янка-Бузький районний суд Львівської області

Костюк У. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні