Ухвала
від 27.06.2023 по справі 687/497/23
ХМЕЛЬНИЦЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

ХМЕЛЬНИЦЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

УХВАЛА

27 червня 2023 року

м. Хмельницький

Справа № 687/497/23

Провадження № 22-ц/4820/1439/23

Хмельницький апеляційнийсуд ускладі колегії суддів судової палати з розгляду цивільних справ: П`єнти І.В. (суддя-доповідач), Корніюк А.П., ТалалайО.І.,

вирішуючи питання про відкриття апеляційного провадження за апеляційною скаргою ОСОБА_1 на рішення Чемеровецького районного суду Хмельницької області від 29 травня 2023 року у цивільній справі за позовом керівника Кам`янець-Подільської окружної прокуратури в інтересах держави в особі органів, уповноважених державою здійснювати відповідні функції держави у спірних правовідносинах Чемеровецької селищної ради до ОСОБА_1 , третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, на стороні позивача Комунальне некомерційне підприємство «Чемеровецька багатопрофільна лікарня» Чемеровецької селищної ради, про стягнення витрат на стаціонарне лікування потерпілого від кримінального правопорушення,

в с т а н о в и в:

21 червня 2023 року ОСОБА_1 подав апеляційну скаргу на рішення Чемеровецького районного суду Хмельницької області від 29 травня 2023 року. До апеляційної скарги додано клопотання, в якій скаржник просить звільнити його від сплати судового збору за подання апеляційної скарги, посилаючись на те, що розмір судового збору перевищує 5 відсотків розміру його річного доходу за попередній календарний рік. Зазначає, що останній рік перебував під вартою в ДУ «Хмельницький слідчий ізолятор №29», а на даний час відбуває покарання в ДУ «Шепетівська виправна колонія № 98». До клопотання скаржником долучено довідку, видану ДУ «Шепетівська виправна колонія № 98», про те, що в скаржника на особистому рахунку станом на 14.06.2023 коштів не має.

Відповідно до ч.ч. 1, 3 ст. 136 ЦПК України, суд, враховуючи майновий стан сторони, може своєю ухвалою відстрочити або розстрочити сплату судового збору на визначений строк у порядку, передбаченому законом, але не більше як до ухвалення судового рішення у справі. З підстав, зазначених у частині першій цієї статті, суд у порядку, передбаченому законом, може зменшити розмір належних до сплати судових витрат, пов`язаних з розглядом справи, або звільнити від їх сплати.

Згідно зі ст. 8 Закону України «Про судовий збір», враховуючи майновий стан сторони, суд може своєю ухвалою за її клопотанням відстрочити або розстрочити сплату судового збору на певний строк, але не довше ніж до ухвалення судового рішення у справі за таких умов: 1) розмір судового збору перевищує 5 відсотків розміру річного доходу позивача - фізичної особи за попередній календарний рік; або 2) позивачами є: а) військовослужбовці; б) батьки, які мають дитину віком до чотирнадцяти років або дитину з інвалідністю, якщо інший з батьків ухиляється від сплати аліментів; в) одинокі матері (батьки), які мають дитину віком до чотирнадцяти років або дитину з інвалідністю; г) члени малозабезпеченої чи багатодітної сім`ї; ґ) особа, яка діє в інтересах малолітніх чи неповнолітніх осіб та осіб, які визнані судом недієздатними чи дієздатність яких обмежена; або 3) предметом позову є захист соціальних, трудових, сімейних, житлових прав, відшкодування шкоди здоров`ю. Суд може зменшити розмір судового збору або звільнити від його сплати на підставі, зазначеній у частині першій цієї статті.

Враховуючи те, що розмір судового збору, який підлягає сплаті за подання апеляційної скарги, становить 4026 грн (2684*150%), що перевищує 5 відсотків розміру річного доходу скаржника, заявлене клопотання про звільнення від сплати судового збору підлягає задоволенню.

Апеляційна скарга оформлена відповідно до вимог ст. 356 ЦПК України та подана з дотриманням строку, передбаченого ст. 354 ЦПК України.

Відсутні підстави для залишення апеляційної скарги без руху, відмови у відкритті апеляційного провадження та повернення апеляційної скарги.

За таких обставин, апеляційне провадження у зазначеній справі необхідно відкрити.

Керуючись ст.ст. 359, 360, 361 ЦПК України, суд

у х в а л и в:

Клопотання ОСОБА_1 про звільнення від сплати судового збору задовольнити.

Звільнити ОСОБА_1 від сплати судового збору у розмірі 4026грн за подання апеляційної скарги на рішення Чемеровецького районного суду Хмельницької області від 29 травня 2023 року.

Відкрити апеляційне провадження за апеляційною скаргою ОСОБА_1 на рішення Чемеровецького районного суду Хмельницької області від 29 травня 2023 року.

Витребувати з Чемеровецького районного суду Хмельницької області цивільну справу № 687/497/23.

Копію ухвали про відкриття апеляційного провадження з копією апеляційної скарги надіслати учасникам справи.

Учасники справи мають право подати до суду апеляційної інстанції відзив на апеляційну скаргу в письмовій формі протягом десятиднів з дня отримання цієї ухвали. Відзив на апеляційну скаргу повинен відповідати вимогам ч. 2 ст. 360 ЦПК України. До відзиву додаються докази надсилання (надання) копій відзиву та доданих до нього документів іншим учасникам справи.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання та оскарженню не підлягає.

Суддя-доповідач І.В. П`єнта

Судді: А.П. Корніюк

О.І. Талалай

Дата ухвалення рішення27.06.2023
Оприлюднено29.06.2023
Номер документу111811075
СудочинствоЦивільне
Сутьстягнення витрат на стаціонарне лікування потерпілого від кримінального правопорушення

Судовий реєстр по справі —687/497/23

Постанова від 25.07.2023

Цивільне

Хмельницький апеляційний суд

П'єнта І. В.

Ухвала від 29.06.2023

Цивільне

Хмельницький апеляційний суд

П'єнта І. В.

Ухвала від 28.06.2023

Цивільне

Хмельницький апеляційний суд

П'єнта І. В.

Ухвала від 27.06.2023

Цивільне

Хмельницький апеляційний суд

П'єнта І. В.

Рішення від 29.05.2023

Цивільне

Чемеровецький районний суд Хмельницької області

Борсук В. О.

Ухвала від 23.05.2023

Цивільне

Чемеровецький районний суд Хмельницької області

Борсук В. О.

Ухвала від 01.05.2023

Цивільне

Чемеровецький районний суд Хмельницької області

Борсук В. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні