Постанова
від 27.06.2023 по справі 203/1835/23
ДНІПРОВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

ДНІПРОВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

Провадження № 22-ц/803/6139/23 Справа № 203/1835/23 Суддя у 1-й інстанції - Наумова О.С. Суддя у 2-й інстанції - Єлізаренко І. А.

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

27 червня 2023 року м. Дніпро

Колегія суддів судової палати у цивільних справах Дніпровського апеляційного суду у складі:

головуючого судді Єлізаренко І.А.

суддів Красвітної Т.П., Свистунової О.В.,

за участю секретаря Попенко Ю.К.

розглянувши у відкритому судовому засіданні апеляційну скаргу ОСОБА_1 на ухвалу Жовтневого районного суду м.Дніпропетровська від 04 травня 2023 року про відмову у відкритті провадження у справі за позовом ОСОБА_1 до Товариства з обмеженою відповідальністю "Штібдок", приватного нотаріуса Київського міського нотаріального округу Крушельницького Павла Миколайовича про визнання недійсним рішення, скасування реєстраційної дії/запису, -

В С Т А Н О В И Л А:

У квітні 2023 року ОСОБА_1 звернулася до суду з позовом до ТОВ "Штібдок", приватного нотаріуса Київського міського нотаріального округу Крушельницького П.М. про визнання недійсним рішення, скасування реєстраційної дії/запису.

Ухвалою Жовтневого районного суду м.Дніпропетровська від 04 травня 2023 року відмовлено у відкритті провадження у справі за позовом ОСОБА_1 до ТОВ "Штібдок", приватного нотаріуса Київського міського нотаріального округу Крушельницького П.М. про визнання недійсним рішення, скасування реєстраційної дії/запису, на підставі п.1 ч.1 ст. 186 ЦПК України.

В апеляційній скарзі ОСОБА_1 просить ухвалу суду від 04 травня 2023 року про відмову у відкритті провадження у справі скасувати та направити справу для продовження розгляду до суду першої інстанції, посилаючись на порушення судом норм процесуального права.

Перевіривши матеріали справи, законність та обґрунтованість ухвали суду в межах доводів апеляційної скарги та заявлених позовних вимог, колегія суддів вважає за необхідне апеляційну скаргу задовольнити з наступних підстав.

Відмовляючи у відкритті провадження у справі, суд першої інстанції в оскарженій ухвалі посилався на те, що спір у цій справі виник між суб`єктами господарювання, які здійснюють господарську діяльність, тому справа підлягає розгляду у порядку господарського судочинства.

Однак, погодитися з такими висновками суду не можливо, виходячи з наступних підстав.

Згідно з п.4 ч.1 ст.379 ЦПК України підставою для скасування ухвали суду, що перешкоджає подальшому провадженню у справі і направлення справи для продовження розгляду до суду першої інстанції є порушення норм процесуального права чи неправильне застосування норм матеріального права, які призвели до постановлення помилкової ухвали.

Відповідно до ст. 19 ЦПК України суди розглядають у порядку цивільного судочинства справи, що виникають з цивільних, земельних, трудових, сімейних, житлових та інших правовідносин, крім справ, розгляд яких здійснюється в порядку іншого судочинства.

Згідно з п.1, 6 ч. 1 ст. 20 Господарського процесуального кодексу України господарські суди розглядають справи у спорах, що виникають у зв`язку із здійсненням господарської діяльності (крім справ, передбачених частиною другою цієї статті), та інші справи у визначених законом випадках, зокрема: справи у спорах, що виникають при укладанні, зміні, розірванні і виконанні правочинів у господарській діяльності, крім правочинів, стороною яких є фізична особа, яка не є підприємцем, а також у спорах щодо правочинів, укладених для забезпечення виконання зобов`язання, сторонами якого є юридичні особи та (або) фізичні особи - підприємці; у спорах щодо права власності чи іншого речового права на майно (рухоме та нерухоме, в тому числі землю), реєстрації або обліку прав на майно, яке (права на яке) є предметом спору, визнання недійсними актів, що порушують такі права, крім спорів, стороною яких є фізична особа, яка не є підприємцем, та спорів щодо вилучення майна для суспільних потреб чи з мотивів суспільної необхідності, а також справи у спорах щодо майна, що є предметом забезпечення виконання зобов`язання, сторонами якого є юридичні особи та (або) фізичні особи - підприємці;

Відповідно до п. 15 ч. 1 ст. 20 Господарського процесуального кодексу України господарські суди розглядають інші справи у спорах між суб`єктами господарювання.

Відповідно до ст. 3 ГК України під господарською діяльністю у цьому Кодексі розуміється діяльність суб`єктів господарювання у сфері суспільного виробництва, спрямована на виготовлення та реалізацію продукції, виконання робіт чи надання послуг вартісного характеру, що мають цінову визначеність.

Відповідно до п. 1 ч.1 ст. 186 ЦПК України, суд відмовляє у відкритті провадження якщо заява не підлягає розгляду в порядку цивільного судочинства.

У квітні 2023 року ОСОБА_1 звернулася до суду з позовом до ТОВ "Штібдок", приватного нотаріуса Київського міського нотаріального округу Крушельницького П.М. про визнання недійсним рішення, скасування реєстраційної дії/запису (а.с.1-4).

У позовній заяві ОСОБА_1 просила суд:

- визнати недійсним рішення ОСОБА_2 одноособового (єдиного) учасника ТОВ "ОІЛ ЮГ" (після зміни найменування - ТОВ "Штібдок") ідентифікаційний код 41509187, яке оформлене в пункті 3 рішення № 31/03 учасника ТОВ "ОІЛ ЮГ" від 31 березня 2021 року, а саме: "прийняти на роботу головним бухгалтером товариства з 01 квітня 2021 року ОСОБА_3 та включити в Єдиний державний реєстр як фізичну особу, яка має право вчиняти дії від імені юридичної особи без довіреності, у тому числі підписувати договори тощо";

- скасувати реєстраційну дію/запис під час державної реєстрації змін до відомостей про юридичну особу, що стосуються відомостей про фізичних осіб, які мають право вчиняти дії від імені юридичної особи без довіреності, у тому числі підписувати договори, подавати документи для державної реєстрації тощо, а саме: " ОСОБА_1 , дата народження ІНФОРМАЦІЯ_1 , реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_1 (повноваження: вчиняти дії від імені юридичної особи, у тому числі підписувати договори тощо. Подавати документи для державної реєстрації від імені юридичної особи) - представник", що проведена/вчинений приватним нотаріусом Крушельницьким П.М. (номер свідоцтва про право на зайняття нотаріальною діяльністю № 4592) (а.с.1-4).

Наказом (розпорядженням) №7-215 від 29 грудня 2017 року про прийняття на роботу ОСОБА_1 була прийнята на роботу з 02 січня 2018 року на посаду головного бухгалтера ТОВ "ОІЛ ЮГ" (а.с.7).

Наказом (розпорядженням) №22-о/16 від 22 червня 2020 року про припинення трудового договору ОСОБА_1 була звільнена з посади головного бухгалтера ТОВ "ОІЛ ЮГ" (а.с.7).

Наказом (розпорядженням) №9-110 від 23 червня 2020 року про прийняття на роботу ОСОБА_1 була прийнята на роботу з 23 червня 2020 на посаду головного бухгалтера ТОВ "ОІЛ ЮГ".

Пунктом 3 рішення № 31/03 від 31 березня 2021 року одноособового (єдиного) учасника ТОВ "ОІЛ ЮГ" (після зміни найменування - ТОВ "Штібдок") ідентифікаційний код 41509187, ОСОБА_2 "прийнято на роботу головним бухгалтером товариства з 01 квітня 2021 року ОСОБА_3 та включено в Єдиний державний реєстр як фізичну особу, яка має право вчиняти дії від імені юридичної особи без довіреності, у тому числі підписувати договори тощо" (а.с.22).

ОСОБА_2 одноособовий (єдиний) учасник ТОВ "ОІЛ ЮГ" (після зміни найменування - ТОВ "Штібдок").

У позовній заяві ОСОБА_1 зазначила, що після звільнення з роботи - 22 червня 2020 року вона не зверталася до ТОВ "ОІЛ ЮГ" з питанням про її працевлаштування.

Позивач вказала, що перебувала у трудових відносинах з відповідачем та не була і не є учасником ні ТОВ "ОІЛ ЮГ, ні "ТОВ "Штібдок".

Доказів на підтвердження того, що позивач була, або є учасником ТОВ "ОІЛ ЮГ, "ТОВ "Штібдок" матеріали справи не містять.

Суд першої інстанції на вказане належної уваги не звернув, не пересвідчився належним чином щодо суб`єктного складу правовідносин, предмету та підстав заявлених позовних вимог, та дійшов передчасного висновку про відмову у відкритті провадження у цій справі.

За таких обставин, враховуючи вищевикладене апеляційну скаргу слід задовольнити, ухвалу Жовтневого районного суду м.Дніпропетровська від 04 травня 2023 року про відмову у відкритті провадження у справі скасувати і направити справу для продовження розгляду до суду першої інстанції.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 367, 379, 381, 382, 383, 384 ЦПК України, колегія суддів

П О С Т А Н О В И Л А:

Апеляційну скаргу ОСОБА_1 - задовольнити.

Ухвалу Жовтневого районного суду м.Дніпропетровська від 04 травня 2023 року про відмову у відкритті провадження у справі за позовом ОСОБА_1 до Товариства з обмеженою відповідальністю "Штібдок", приватного нотаріуса Київського міського нотаріального округу Крушельницького Павла Миколайовича про визнання недійсним рішення, скасування реєстраційної дії/запису - скасувати і направити справу для продовження розгляду до суду першої інстанції.

Постанова апеляційного суду набирає законної сили з дня її прийняття та може бути оскаржена в касаційному порядку до Верховного Суду протягом тридцяти днів з дня складення повного судового рішення.

Головуючий суддя І.А.Єлізаренко

Судді Т.П.Красвітна

О.В.Свистунова

Дата ухвалення рішення27.06.2023
Оприлюднено29.06.2023
Номер документу111831692
СудочинствоЦивільне
КатегоріяІнші справи

Судовий реєстр по справі —203/1835/23

Рішення від 09.09.2023

Цивільне

Жовтневий районний суд м.Дніпропетровська

Наумова О. С.

Рішення від 09.09.2023

Цивільне

Жовтневий районний суд м.Дніпропетровська

Наумова О. С.

Ухвала від 10.07.2023

Цивільне

Жовтневий районний суд м.Дніпропетровська

Наумова О. С.

Постанова від 27.06.2023

Цивільне

Дніпровський апеляційний суд

Єлізаренко І. А.

Ухвала від 31.05.2023

Цивільне

Дніпровський апеляційний суд

Єлізаренко І. А.

Ухвала від 31.05.2023

Цивільне

Дніпровський апеляційний суд

Єлізаренко І. А.

Ухвала від 04.05.2023

Цивільне

Жовтневий районний суд м.Дніпропетровська

Наумова О. С.

Ухвала від 11.04.2023

Цивільне

Кіровський районний суд м.Дніпропетровська

Католікян М. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні