Ухвала
від 28.06.2023 по справі 513/868/23
САРАТСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 513/868/23

Провадження № 2-о/513/52/23

Саратський районний суд Одеської області

У Х В А Л А

28 червня 2023 року Суддя Саратського районного суду Одеської області Рязанова К.Ю., розглянувши заяву ОСОБА_1 , заінтересована особа: Саратський відділ державної реєстрації актів цивільного стану у Білгород-Дністровському районі Одеської області, про встановлення фактів, що мають юридичне значення,

В С Т А Н О В И В:

27 червня 2023 року заявниця звернулася до суду з заявою, в якій просить: встановити факт родинних відносин, а саме, що ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 та ОСОБА_3 є матір`ю заявниці; встановити факт родинних відносин, а саме, що ОСОБА_4 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_2 та ОСОБА_5 є батьком заявниці.

Заяву мотивує тим, що після смерті матері, ОСОБА_2 відкрилася спадщина, до складу якої входить земельна ділянка за державним актом серії ЯГ № 929104 від 07 березня 2007 року, кадастровий номер 5124583900:01:001:0800. 16 березня 2023 року заявниця звернулася до нотаріуса з проханням видати їй свідоцтво про право на спадщину за законом на 1/2 частку земельної ділянки площею 5,06 га, кадастровий номер 5124583900:01:001:0800, що належала ОСОБА_4 , спадкоємицею якого була її мати ОСОБА_2 , яка прийняла спадщину, але не оформила своїх спадкових прав. Проте, їй було відмовлено та надане роз`яснення про необхідність підтвердження родинних відносин між нею та її матір`ю ОСОБА_2 . Оскільки в свідоцтві про смерть ОСОБА_2 у графі «Прізвище» вказано « ОСОБА_6 », а у її свідоцтві про народження, у графі «Прізвище» вказано « ОСОБА_7 ». Таким чином в неї виникла необхідність встановити факт родинних відносин, а саме що ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 та ОСОБА_3 є її матір`ю, а також виникла необхідність про встановлення факту родинних відносин, а саме, ОСОБА_4 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_2 та ОСОБА_5 є її батьком.

Вивчивши заяву та додані до неї документи, суд дійшов до таких висновків.

Частиною 3 статті 294 ЦПК України передбачено, що справи окремого провадження розглядаються судом з додержанням загальних правил, встановлених ЦПК України, за винятком положень щодо змагальності та меж судового розгляду.

Так, частиною 3 ст. 175 ЦПК України встановлено, що позовна заява повинна містити: 1) найменування суду першої інстанції, до якого подається заява; 2) повне найменування (для юридичних осіб) або ім`я (прізвище, ім`я та по батькові - для фізичних осіб) сторін та інших учасників справи, їх місцезнаходження (для юридичних осіб) або місце проживання чи перебування (для фізичних осіб), поштовий індекс, ідентифікаційний код юридичної особи в Єдиному державному реєстрі підприємств і організацій України (для юридичних осіб, зареєстрованих за законодавством України), а також реєстраційний номер облікової картки платника податків (для фізичних осіб) за його наявності або номер і серію паспорта для фізичних осіб - громадян України (якщо такі відомості позивачу відомі), відомі номери засобів зв`язку, офіційної електронної адреси та адреси електронної пошти; 3) зазначення ціни позову, якщо позов підлягає грошовій оцінці; обґрунтований розрахунок сум, що стягуються чи оспорюються; 4) зміст позовних вимог: спосіб (способи) захисту прав або інтересів, передбачений законом чи договором, або інший спосіб (способи) захисту прав та інтересів, який не суперечить закону і який позивач просить суд визначити у рішенні; якщо позов подано до кількох відповідачів - зміст позовних вимог щодо кожного з них; 5) виклад обставин, якими позивач обґрунтовує свої вимоги; зазначення доказів, що підтверджують вказані обставини; 6) відомості про вжиття заходів досудового врегулювання спору, якщо такі проводилися, в тому числі, якщо законом визначений обов`язковий досудовий порядок урегулювання спору; 7) відомості про вжиття заходів забезпечення доказів або позову до подання позовної заяви, якщо такі здійснювалися; 8) перелік документів та інших доказів, що додаються до заяви; зазначення доказів, які не можуть бути подані разом із позовною заявою (за наявності); зазначення щодо наявності у позивача або іншої особи оригіналів письмових або електронних доказів, копії яких додано до заяви; 9) попередній (орієнтовний) розрахунок суми судових витрат, які позивач поніс і які очікує понести у зв`язку із розглядом справи; 10) підтвердження позивача про те, що ним не подано іншого позову (позовів) до цього ж відповідача (відповідачів) з тим самим предметом та з тих самих підстав.

Відповідно до ст. 318 ЦПК України у заяві про встановлення фактів, що мають юридичне значення повинно бути зазначено: 1) який факт заявник просить встановити та з якою метою; 2) причини неможливості одержання або відновлення документів, що посвідчують цей факт; 3) докази, що підтверджують факт.

Проте, зміст заяви не відповідає вимогам частини 3 статті 175 та ст. 318 ЦПК України.

Так, до заяви не додано довідки органу РАЦСу щодо причин неможливості внесення змін до акту цивільного стану, а саме відносно ОСОБА_4 ; не додано довідки про останнє місце проживання спадкодавця; підтвердження заявниці про те, що нею не подано іншої заяви з тим самим предметом та з тих самих підстав. Також заявниці необхідно уточнити свої вимоги,

Згідно до ч. 4 ст. 177 ЦПК України до позовної заяви додаються документи, що підтверджують сплату судового збору у встановлених порядку і розмірі, або документи, що підтверджують підстави звільнення від сплати судового збору відповідно до закону.

Згідно ч. 3 ст. 6 Закону України "Про судовий збір" визначено, що у разі коли в позовній заяві об`єднано дві і більше вимог немайнового характеру, судовий збір сплачується за кожну вимогу немайнового характеру.

Згідно п. 13 Постанови Пленуму Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних та кримінальних справ № 10 від 17 жовтня 2014 року "Про застосування судами законодавства про судові витрати у цивільних справах", якщо в позовній заяві об`єднано кілька самостійних вимог немайнового характеру, пов`язаних між собою, то, судовий збір сплачується окремо з кожної із таких вимог. При цьому судовий збір може бути сплачено окремо за кожною вимогою або загальною сумою за всіма позовними вимогами.

Статтею 4 Закону України "Про судовий збір" визначено, що за подання до суду заяви у справах окремого провадження судовий збір сплачується у розмірі 0,2 прожиткового мінімуму для працездатних (536, 80 грн).

При поданні заяви заявницею сплачено судовий збір за одну вимогу.

Однак, зі змісту заяви вбачається, що заявницею заявлено дві вимоги немайнового характеру, а саме про встановлення факту, родинних відносин, а саме, що ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 та ОСОБА_3 є матір`ю заявниці; встановити факт родинних відносин, а саме, що ОСОБА_4 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_2 та ОСОБА_5 є батьком заявниці.

Тому, з урахуванням викладеного заявниці необхідно сплатити судовий збір, ще за одну вимогу немайнового характеру у розмірі 536,80 грн.

У разі якщо судовий збір сплачено, то необхідно надати суду оригінал квитанції про сплату судового збору.

Згідно ст. 185 ЦПК України суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у статтях 175 і 177 цього Кодексу, протягом п`яти днів з дня надходження до суду позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху і надає йому строк для усунення недоліків, який не може перевищувати десяти днів з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху.

За встановлених обставин суд вважає за необхідне заяву залишити без руху, надавши заявнику строк для усунення недоліків.

Якщо заявник у встановлений строк відповідно до ухвали суду не виконає зазначені вимоги, то на підставі ч.3 ст. 185 ЦПК України заява буде вважатися неподаною і буде йому повернута.

Керуючись ст. ст.175, 177, 185, 318, 258-261 ЦПК України, суддя

У Х В А Л И В:

заяву ОСОБА_1 , заінтересована особа: Саратський відділ державної реєстрації актів цивільного стану у Білгород-Дністровському районі Одеської області, про встановлення фактів, що мають юридичне значення - залишити без руху, надавши заявниці строк для усунення недоліків протягом десяти днів з дня отримання копії ухвали.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя К. Ю. Рязанова

СудСаратський районний суд Одеської області
Дата ухвалення рішення28.06.2023
Оприлюднено29.06.2023
Номер документу111837991
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення, з них: інших фактів, з них:.

Судовий реєстр по справі —513/868/23

Рішення від 28.09.2023

Цивільне

Саратський районний суд Одеської області

Рязанова К. Ю.

Ухвала від 28.09.2023

Цивільне

Саратський районний суд Одеської області

Рязанова К. Ю.

Ухвала від 17.07.2023

Цивільне

Саратський районний суд Одеської області

Рязанова К. Ю.

Ухвала від 28.06.2023

Цивільне

Саратський районний суд Одеської області

Рязанова К. Ю.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні