Ухвала
від 27.06.2023 по справі 709/858/23
ЧОРНОБАЇВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 709/858/23

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

27 червня 2023 року смт Чорнобай

Суддя Чорнобаївського районного суду Черкаської області Левченко В. В., розглянувши у приміщенні Чорнобаївського районного суду Черкаської області матеріали позовної заяви керівника Золотоніської окружної прокуратури в інтересах держави в особі позивача Чорнобаївської селищної ради до ОСОБА_1 , третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору КНП "Чорнобаївська багатопрофільна лікарня Чорнобаївської селищної ради", про відшкодування витрат закладові охорони здоров`я понесених останнім на лікування потерпілого від кримінального правопорушення,

в с т а н о в и в:

Керівник Золотоніської окружної прокуратури (далі - позивач) в інтересах держави в особі Чорнобаївської селищної ради звернувся до Чорнобаївського районного суду Черкаської області з позовом до ОСОБА_1 (далі - відповідач), третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору КНП "Чорнобаївська багатопрофільна лікарня Чорнобаївської селищної ради", про відшкодування витрат закладові охорони здоров`я понесених останнім на лікування потерпілого від кримінального правопорушення.

Розглянувши матеріали, суд встановив наступне.

За загальним правилом підсудності справ, яке міститься в ч. 1 ст. 27 ЦПК України, позови до фізичної особи пред`являються в суд за зареєстрованим у встановленому законом порядку місцем її проживання або перебування, якщо інше не передбачено законом.

Статтею 28 ЦПК України встановлено випадки альтернативної підсудності справ, тобто коли підсудність справ визначається за вибором позивача.

Так, зокрема, згідно з п. 3 ч. 1 ст. 28 ЦПК України, позови про відшкодування шкоди, заподіяної каліцтвом, іншим ушкодженням здоров`я або смертю фізичної особи, чи шкоди, заподіяної внаслідок вчинення кримінального правопорушення, можуть пред`являтися також за зареєстрованим місцем проживання чи перебування позивача або за місцем заподіяння шкоди.

Предметом заявлених позовних вимог в даній справі є відшкодування витрат, понесених закладом охорони здоров`я на стаціонарне лікування потерпілої від кримінального правопорушення.

Відшкодування витрат на лікування особи, яка потерпіла від кримінального правопорушення, регламентується статтею 1206 ЦК України.

Зміст та суб`єктний склад зобов`язання, що регулюються ст. 1206 ЦК України, дозволяють констатувати, що це зобов`язання не є договірним, однак, не є і зобов`язанням із відшкодування шкоди в розумінні статті 1177 ЦК України (відшкодування шкоди фізичній особі, яка потерпіла від кримінального правопорушення), оскільки понесені закладом охорони здоров`я (кредитором) витрати на лікування не є завданою боржником (особою, яка вчинила злочин) шкодою. Зазначене має принципове значення, оскільки покладений на відповідну особу обов`язок не є видом цивільно-правової відповідальності, до цих правовідносин не підлягають застосуванню загальні положення про відшкодування шкоди.

Відшкодування витрат на лікування особи, яка потерпіла від кримінального правопорушення, не є за своєю суттю відшкодуванням шкоди, заподіяної внаслідок вчинення кримінального правопорушення, тому вимоги ч. 3 ст. 28 ЦПК України до цих правовідносин не застосовуються, відтак, поданий прокурором позов повинен пред`являтися за загальними правилами підсудності справ, тобто за зареєстрованим у встановленому законом порядку місцем проживання відповідача, відповідно до ч. 1 ст. 27 ЦПК України.

У відповідності до ч. 6 ст. 187 ЦПК України, у разі, якщо відповідачем у позовній заяві вказана фізична особа, яка не є суб`єктом підприємницької діяльності, суд не пізніше двох днів з дня надходження позовної заяви до суду звертається до відповідного органу реєстрації місця перебування та місця проживання особи щодо надання інформації про зареєстроване місце проживання (перебування) такої фізичної особи.

Згідно відповіді з Єдиного державного демографічного реєстру № 128560 від

27 червня 2023 року відповідач ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , зареєстрований за адресою: АДРЕСА_1 .

Частиною 9 ст. 187 ЦПК України визначено, якщо за результатами отриманої судом інформації буде встановлено, що справа не підсудна цьому суду, суд надсилає справу за підсудністю в порядку, встановленому статтею 31 цього Кодексу.

Як вбачається з п. 1 ч. 1 ст. 31 ЦПК України суд передає справу на розгляд іншому суду, якщо справа належить до юрисдикції (підсудності) іншого суду.

Згідно з ч. 3 ст. 31 ЦПК України, передача справи на розгляд іншого суду за встановленою цим Кодексом підсудністю з підстави, передбаченої пунктом 1 частини першої цієї статті, здійснюється на підставі ухвали суду не пізніше п`яти днів після закінчення строку на її оскарження.

Враховуючи вищевикладене, суд дійшов висновку про необхідність передачі даної цивільної справи за підсудністю до Соснівського районного суду м. Черкаси.

Керуючись ст.ст. 27, 28, 31, 187, 259-260, ЦПК України, суд,

у х в а л и в:

Передати цивільну справу № 709/858/23 за позовом керівника Золотоніської окружної прокуратури в інтересах держави в особі позивача Чорнобаївської селищної ради до ОСОБА_1 , третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору КНП "Чорнобаївська багатопрофільна лікарня Чорнобаївської селищної ради", про відшкодування витрат закладові охорони здоров`я понесених останнім на лікування потерпілого від кримінального правопорушення за підсудністю до Соснівського районного суду м. Черкаси (вул. Гоголя, 316, м. Черкаси).

Ухвала суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги ухвала, якщо її не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття рішення суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на ухвалу суду подається протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Учасник справи, якому ухвала не була вручена в день її проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження на ухвалу суду якщо апеляційна скарга подана протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення йому ухвали суду.

Апеляційна скарга подається безпосередньо до Черкаського апеляційного суду.

Суддя В. В. Левченко

Дата ухвалення рішення27.06.2023
Оприлюднено30.06.2023
Номер документу111843616
СудочинствоЦивільне
Сутьвідшкодування витрат закладові охорони здоров`я понесених останнім на лікування потерпілого від кримінального правопорушення

Судовий реєстр по справі —709/858/23

Рішення від 27.09.2023

Цивільне

Соснівський районний суд м.Черкас

Марцішевська О. М.

Ухвала від 31.07.2023

Цивільне

Соснівський районний суд м.Черкас

Марцішевська О. М.

Ухвала від 27.06.2023

Цивільне

Чорнобаївський районний суд Черкаської області

Левченко В. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні