Ухвала
від 27.06.2023 по справі 808/5201/15
ЗАПОРІЗЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ЗАПОРІЗЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

УХВАЛА

ПРО ЗАМІНУ СТЯГУВАЧА У ВИКОНАВЧОМУ ЛИСТІ

27 червня 2023 рокуСправа № 808/5201/15 м. Запоріжжя

Запорізький окружний адміністративний суд у складі судді Максименко Л.Я., розглянувши матеріали заяви представника Головного управління Пенсійного фонду України в Запорізькій області про заміну стягувача у виконавчому листі по справі

за позовною заявою Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Запорізькій області

до Товариства з обмеженою відповідальністю "Спеціалізована фірма "Регістр"

про стягнення заборгованості, -

ВСТАНОВИВ:

Постановою Запорізького окружного адміністративного суду від 15.09.2015 задоволено адміністративний позов Запорізького обласного відділення Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності в особі Виконавчої дирекції та присуджено до стягнення з Товариства з обмеженою відповідальністю Спеціалізована фірма Регістр заборгованість по страховим внескам в сумі 1103 грн. 96 коп.

10.02.2016 у справі № 808/5201/15 видано виконавчий лист.

Ухвалою суду від 22.12.2017 допущено заміну позивача: Запорізького обласного відділення Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності в особі Виконавчої дирекції його правонаступником управлінням виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Запорізькій області.

21.06.2023 до суду надійшла заява Головного управління Пенсійного фонду України в Запорізькій області вх.№ 25875 про заміну стягувача у виконавчому листі у даній справі.

Заяву призначено до розгляду у судове засідання на 27.06.2023.

Відповідно до положень ст. 379 КАС України неприбуття у судове засідання осіб, які були належним чином повідомлені про дату, час і місце розгляду справи, не перешкоджає судовому розгляду.

Відповідно до ч.4 ст. 243 КАС України, судове рішення, постановлене у письмовому провадженні, повинно бути складено у повному обсязі не пізніше закінчення встановлених цим Кодексом строків розгляду відповідної справи, заяви або клопотання.

Суд, дослідивши матеріали справи, заяви, оцінивши надані докази, їх достатність і взаємний зв`язок у сукупності, вважає за необхідне зазначити наступне.

За приписами ст. 1 Закону України Про виконавче провадження № 1404-VIII від 02.06.2016 виконавче провадження як завершальна стадія судового провадження і примусове виконання судових рішень та рішень інших органів (посадових осіб) (далі - рішення) - сукупність дій визначених у цьому Законі органів і осіб, що спрямовані на примусове виконання рішень і проводяться на підставах, у межах повноважень та у спосіб, що визначені Конституцією України, цим Законом, іншими законами та нормативно-правовими актами, прийнятими відповідно до цього Закону, а також рішеннями, які відповідно до цього Закону підлягають примусовому виконанню.

Частиною 5 ст. 15 Закону № 1404-VIII передбачено, що у разі вибуття однієї із сторін виконавець за заявою сторони, а також заінтересована особа мають право звернутися до суду із заявою про заміну сторони її правонаступником. Для правонаступника усі дії, вчинені до його вступу у виконавче провадження, є обов`язковими тією мірою, якою вони були б обов`язковими для сторони, яку правонаступник замінив.

Під правонаступництвом у виконавчому провадженні необхідно розуміти заміну однієї зі сторін (стягувача або боржника) з переходом прав та обов`язків від право попередника до іншої особи (правонаступника), що раніше не брали участі у виконавчому провадженні. Правонаступництво можливе на всіх стадіях виконавчого провадження з моменту відкриття виконавчого провадження до його закінчення.

З наведеного вбачається, що замінити сторону у виконавчому провадженні можливо лише у разі вибуття стягувача з одночасною заміною вибувшої сторони на її правонаступника.

Відповідно до абзацу 2 розділу VII Прикінцевих та перехідних положень Закону України "Про загальнообов`язкове державне соціальне страхування" від 23.09.1999 № 1105- XIV (із змінами, внесеними Законом України від 21.09.2022 №2620 "Про внесення змін до Закону України "Про загальнообов`язкове державне соціальне страхування" та Закону України "Про загальнообов`язкове державне пенсійне страхування", далі Прикінцеві та перехідні положення) встановлено припинити Фонд соціального страхування України та управління виконавчої дирекції Фонду шляхом їх приєднання до Пенсійного фонду України з 1 січня 2023 року Пенсійний фонд України та його територіальні органи є правонаступниками Фонду соціального страхування України, його виконавчої дирекції, управлінь виконавчої дирекції Фонду та їх відділень.

Згідно з абзацом 7 розділу VII Прикінцевих та перехідних положень, стягнення та погашення заборгованості із страхових внесків на загальнообов`язкове державне соціальне страхування у зв`язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням, від нещасного випадку па виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності, пенсійне страхування, єдиного внеску на загальнообов`язкове державне соціальне страхування, у тому числі в судовому порядку, у справах про банкрутство, за виконавчими документами, провадження за якими відкрито до дня набрання чинності цим Законом, здійснюють територіальні органи Пенсійного фонду України.

Відповідно до витягу з Єдиного державною реєстру юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань від 25.05.2023, внесено запис 24.05.2023. 1001031120021042745 про державну реєстрацію припинення юридичної особи в результаті її реорганізації - Управління виконавчої дирекції фонду соціального страхування України у Запорізькій області (ЄДРПОУ 41320207).

Приписами ч. 1 ст.58 Закону України від 09.07.2003 № 1058-ІУ "Про загальнообов`язкове державне пенсійне страхування" визначено, що Пенсійний фонд є органом, який здійснює керівництво та управління солідарною системою, загальнообов`язковим державним соціальним страхуванням від нещасного випадку, у зв`язку з тимчасовою втратою працездатності та медичним страхуванням, забезпечує збирання, акумуляцію та облік страхових внесків, призначає пенсії та готує документи для її виплати, забезпечує своєчасне і в повному обсязі фінансування виплати пенсій, допомоги па поховання, виплат за видами загальнообов`язкового державного соціального страхування, здійснює контроль за цільовим використанням коштів Пенсійного фонду, вирішує питання, пов`язані з веденням обліку пенсійних активів застрахованих осіб на накопичувальних пенсійних рахунках, здійснює адміністративне управління Накопичувальним фондом, соціальні та інші виплати, передбачені законодавством України, та інші функції, передбачені цим Законом. Законом України "Про загальнообов`язкове державне соціальне страхування" та статутом Пенсійного фонду.

Таким чином, наразі Головне управління Пенсійного фонду України в Запорізькій області є правонаступником Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Запорізькій області, що, в свою чергу, зумовлює необхідність заміни стягувача у справі.

Відповідно до частини першої статті 379 КАС України у разі вибуття однієї із сторін виконавчого провадження за поданням державного виконавця або за заявою заінтересованої особи суд, який розглядав справу як суд першої інстанції, замінює сторону виконавчого провадження її правонаступником.

Згідно з частиною четвертою статті 379 КАС України положення цієї статті застосовуються також у випадку необхідності заміни боржника або стягувача у виконавчому листі до відкриття виконавчого провадження.

Враховуючи викладене, суд знаходить підстави для задоволення заяви Головного управління Пенсійного фонду України в Запорізькій області про заміну стягувача у виконавчому листі, виданому 10.02.2016 Запорізьким окружним адміністративним судом по справі №808/5201/15, а саме: Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Запорізькій області (вул.Сєдова, 12, м.Запоріжжя, 69600, код ЄДРПОУ 41320207) на його правонаступника - Головне управління Пенсійного фонду України в Запорізькій області (код ЄДРПОУ 20490012, юридична та фактична адреса: просп. Соборний, 158-Б, М. Запоріжжя. 69005).

Враховуючи наведене, керуючись ст. 241, 248, 379 КАС України, суд, -

УХВАЛИВ:

Заяву заяви Головного управління Пенсійного фонду України в Запорізькій області про заміну стягувача у виконавчому листі у справі №808/5201/15, - задовольнити.

Замінити стягувача у виконавчому листі, виданому 10.02.2016 Запорізьким окружним адміністративним судом по справі №808/5201/15, а саме: Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Запорізькій області (вул.Сєдова, 12, м.Запоріжжя, 69600, код ЄДРПОУ 41320207) на його правонаступника - Головне управління Пенсійного фонду України в Запорізькій області (код ЄДРПОУ 20490012, юридична та фактична адреса: просп. Соборний, 158-Б, м. Запоріжжя, 69005).

Ухвала набирає законної сили з моменту підписання.

Ухвала може бути оскаржена в апеляційному порядку до Третього апеляційного адміністративного суду шляхом подачі в 15-денний строк з дня її постановлення.

Суддя Л.Я. Максименко

Дата ухвалення рішення27.06.2023
Оприлюднено30.06.2023
Номер документу111847832
СудочинствоАдміністративне
КатегоріяСправи зі спорів з приводу реалізації публічної політики у сферах праці, зайнятості населення та соціального захисту громадян та публічної житлової політики, зокрема зі спорів щодо управління, нагляду, контролю та інших владних управлінських функцій (призначення, перерахунку та здійснення страхових виплат) у сфері відповідних видів загальнообов’язкового державного соціального страхування, з них загальнообов’язкового державного соціального страхування, у тому числі

Судовий реєстр по справі —808/5201/15

Ухвала від 27.06.2023

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Максименко Лілія Яковлівна

Ухвала від 23.06.2023

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Максименко Лілія Яковлівна

Ухвала від 22.12.2017

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Прасов Олександр Олександрович

Ухвала від 13.12.2017

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Прасов Олександр Олександрович

Постанова від 15.09.2015

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Матяш Ольга Віталіївна

Ухвала від 25.08.2015

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Матяш Ольга Віталіївна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні