Ухвала
від 27.06.2023 по справі 816/3687/14
ПОЛТАВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОЛТАВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

УХВАЛА

27 червня 2023 року м. ПолтаваСправа № 816/3687/14

Cуддя Полтавського окружного адміністративного суду Петрова Л.М., розглянувши заяву Головного управління Пенсійного фонду України в Полтавській області про заміну сторони, -

В С Т А Н О В И В:

21.06.2023 до Полтавського окружного адміністративного суду надійшла заява Головного управління Пенсійного фонду України в Полтавській області про заміну стягувача Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Полтавській області у виконавчому листі №816/3687/14, виданому 29.10.2014 на Головне управління Пенсійного фонду України в Полтавській області.

Ухвалою суду від 26.06.2023 заяву Головного управління Пенсійного фонду України в Полтавській області про заміну сторони у виконавчому провадженні призначити до розгляду у відкритому судовому засіданні на 27.06.2023.

27.06.2023 до суду від заявника надійшло клопотання про розгляд заяви Головного управління Пенсійного фонду України в Полтавській області про заміну сторони за відсутності представника Головного управління Пенсійного фонду України в Полтавській області.

Заявник та учасники справи в судове засідання не з`явились. Враховуючи положення частини третьої статті 194, частини дев`ятої статті 205, частини четвертої статті 229 та частини другої 379 КАС України, суд дійшов висновку про наявність підстав розгляду заяви про заміну сторони її правонаступником у порядку письмовому провадженні без фіксування судового засідання за допомогою звукозаписувального технічного засобу.

Дослідивши матеріали справи, суд вважає, що заява про заміну сторони її правонаступником підлягає задоволенню, враховуючи наступне.

Постановою Полтавського окружного адміністративного суду від 16 жовтня 2014 року адміністративний позов Полтавського обласного відділення Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності до Дочірнього підприємства "Форест" Товариства з обмеженою відповідальністю "Всеукраїнське народне товариство "Форум" про стягнення заборгованості задоволено. Стягнуто з Дочірнього підприємства "Форест" Товариства з обмеженою відповідальністю "Всеукраїнське народне товариство "Форум" (код ЄДРПОУ 36514698, місцезнаходження: вул. Рози Люксембург, 64, м. Полтава, 36039) на користь Полтавського обласного відділення Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності на р/р НОМЕР_1 в ГУДКСУ в Полтавській області МФО 831019, код ЄДРПОУ 21052432 заборгованість у сумі 3317,94 грн.

29.10.2014 Полтавським окружним адміністративним судом видано виконавчий лист у справі №816/3687/14.

Ухвалою Полтавського окружного адміністративного суду від 26.01.2018 заяву Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Полтавській області про заміну сторони виконавчого провадження у справі № 816/3687/14 задоволено; замінено у виконавчому листі № 816/3687/14 від 29.10.2014 стягувача Полтавське обласне відділення Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності його правонаступником Управлінням виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Полтавській області.

24.02.2021 старшим державним виконавцем Шевченківського відділу державної виконавчої служби у місті Полтаві Північно-Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Суми) прийнято постанову про відкриття виконавчого провадження ВП № 64603792.

Відповідно до пункту 2 Прикінцевих та перехідних положень Закону України Про загальнообов`язкове державне соціальне страхування від 23 вересня 1999 року №1105-XIV, припинено Фонд соціального страхування України та управління виконавчої дирекції Фонду, реорганізувавши їх шляхом приєднання до Пенсійного фонду України з 1 січня 2023 року. Пенсійний фонд України та його територіальні органи є правонаступниками Фонду соціального страхування України, його виконавчої дирекції, управлінь виконавчої дирекції Фонду та їх відділень. Кабінету Міністрів України у встановленому порядку вжити заходів, що випливають із цього Закону.

Враховуючи викладене, суд доходить висновку, що правонаступником - управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Полтавській області (код ЄДРПОУ 41319427) є Головне управління Пенсійного фонду України в Полтавській області (код ЄДРПОУ 13967927).

Відповідно до частини першої статті 370 Кодексу адміністративного судочинства України судове рішення, яке набрало законної сили, є обов`язковим для учасників справи, для їхніх правонаступників, а також для всіх органів, підприємств, установ та організацій, посадових чи службових осіб, інших фізичних осіб і підлягає виконанню на всій території України, а у випадках, встановлених міжнародними договорами, згода на обов`язковість яких надана Верховною Радою України, або за принципом взаємності, - за її межами.

Згідно зі статтею 1 Закону України "Про виконавче провадження" під виконавчим провадженням як завершальною стадією судового провадження і примусового виконання судових рішень та рішень інших органів (посадових осіб) розуміється сукупність дій визначених у цьому Законі органів і осіб, що спрямовані на примусове виконання рішень і проводяться на підставах, у межах повноважень та у спосіб, що визначені Конституцією України, цим Законом, іншими законами та нормативно-правовими актами, прийнятими відповідно до цього Закону, а також рішеннями, які відповідно до цього Закону

Як передбачено частиною першою та другою статті 15 Закону України "Про виконавче провадження" сторонами у виконавчому провадженні є стягувач і боржник. Боржником є визначена виконавчим документом фізична або юридична особа, держава, на яких покладається обов`язок щодо виконання рішення.

Положення частини п`ятої статті 15 цього Закону передбачають, що у разі вибуття однієї із сторін виконавець за заявою сторони, а також заінтересована особа мають право звернутися до суду із заявою про заміну сторони її правонаступником. Для правонаступника усі дії, вчинені до його вступу у виконавче провадження, є обов`язковими тією мірою, якою вони були б обов`язковими для сторони, яку правонаступник замінив.

Отже, заміна сторони виконавчого провадження її правонаступником (процесуальне правонаступництво) відбувається виключно за відповідним рішенням суду.

Слід зазначити, що виконавче провадження як завершальна стадія судового провадження представляє собою процес, який починається з моменту набрання судовим рішенням законної сили і завершується настанням відповідних обставин, передбачених статтею 39 Закону України "Про виконавче провадження".

При цьому, виконавче провадження здійснюється з дотриманням засад верховенства права, за якого кожен з учасників має можливість реалізувати обсяг вимог наданих йому судовим рішенням.

Водночас, за змістом частини першої статті 52 КАС України, у разі вибуття або заміни сторони чи третьої особи у відносинах, щодо яких виник спір, суд допускає на будь-якій стадії судового процесу заміну відповідної сторони чи третьої особи її правонаступником. Усі дії, вчинені в адміністративному процесі до вступу правонаступника, обов`язкові для нього в такій самій мірі, у якій вони були б обов`язкові для особи, яку він замінив.

Згідно з частиною першою статті 379 Кодексу адміністративного судочинства України у разі вибуття однієї із сторін виконавчого провадження за поданням державного виконавця або за заявою заінтересованої особи суд, який розглядав справу як суд першої інстанції, замінює сторону виконавчого провадження її правонаступником.

З урахуванням наведеного, суд доходить висновку про наявність підстав для заміни стягувача у виконавчому листі його правонаступником - Головним управління Пенсійного фонду України в Полтавській області (код ЄДРПОУ 13967927).

Отже, заяву представника Головного управління Пенсійного фонду України в Полтавській області про заміну стягувача у виконавчому листі належить задовольнити.

На підставі викладеного, керуючись статтями 205, 229, 248, 256, 379 Кодексу адміністративного судочинства України, суд

У Х В А Л И В:

Заяву Головного управління Пенсійного фонду України в Полтавській області про заміну сторони - задовольнити.

Допустити заміну стягувача Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Полтавській області (ЄДРПОУ 41319427) у виконавчому листі від 29.10.2014 №816/3687/14 його правонаступником Головним управлінням Пенсійного фонду України в Полтавській області (ЄДРПОУ 13967927).

Копію ухвали надіслати ініціатору звернення, а також особам, які беруть участь у справі.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею.

Ухвала може бути оскаржена в апеляційному порядку шляхом подання апеляційної скарги безпосередньо до Другого апеляційного адміністративного суду протягом п`ятнадцяти днів з дня її складення.

Головуючий суддя Л.М. Петрова

Дата ухвалення рішення27.06.2023
Оприлюднено30.06.2023
Номер документу111849363
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —816/3687/14

Ухвала від 27.06.2023

Адміністративне

Полтавський окружний адміністративний суд

Л.М. Петрова

Ухвала від 26.06.2023

Адміністративне

Полтавський окружний адміністративний суд

Л.М. Петрова

Ухвала від 26.01.2018

Адміністративне

Полтавський окружний адміністративний суд

А.Б. Головко

Ухвала від 18.01.2018

Адміністративне

Полтавський окружний адміністративний суд

А.Б. Головко

Постанова від 16.10.2014

Адміністративне

Полтавський окружний адміністративний суд

Л.М. Петрова

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні