Ухвала
від 27.06.2023 по справі 705/3236/23
УМАНСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа №705/3236/23

1-кс/705/750/23

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

27 червня 2023 року м. Умань

Слідчий суддяУманського міськрайонногосуду Черкаськоїобласті ОСОБА_1 ,при секретарісудових засідань ОСОБА_2 ,розглянувши клопотанняслідчого ВРЗСТСВ УманськогоРУП ГУНПв Черкаськійобласті ОСОБА_3 про арештмайна, подане у кримінальному провадженні №12023250320001037 від 23 червня 2023 року за ознаками злочину, передбаченого ч. 1 ст. 286 КК України, -

В С Т А Н О В И В:

Слідчий Уманського РУП ГУНП в Черкаській області ОСОБА_3 звернувся до слідчого судді з клопотанням про арешт майна, яке погоджене прокурором Уманської окружної прокуратури ОСОБА_4 .

В обґрунтування клопотання зазначив, що 23.06.2023 року близько 21.12 год. на прилеглій території будинку № 35 вул. Котовського у місті Умань здійснював рух заднім ходом автомобіль "Jaguar" реєстраційний номер НОМЕР_1 під ймовірним керуванням водія ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

В цей же час позаду нього, зліва направо відносно напрямку його руху здійснювала рух пішохід ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_2 .

В ході подальшого руху водій автомобіля "Jaguar" реєстраційний номер НОМЕР_1 здійснив наїзд на вищевказаного пішохода та зник з місця події.

В наслідок ДТП пішохід отримала тілесні ушкодження у вигляді: перелому шести ребер зліва, вивих кульшового суглобу зліва.

Під час досудового розслідування встановлено, що транспортними засобами на яких було скоєно ДТП є автомобіль «Jaguar S-Type» реєстраційний номер НОМЕР_1 , 2006 року випуску, номер шасі НОМЕР_2 , який на підставі свідоцтва про реєстрацію транспортного засобу НОМЕР_3 належить ОСОБА_7 , зареєстрована за адресою: АДРЕСА_1 .

Вказаний транспортний засіб було оглянуто та вилучено під час огляду від 24.06.2023 року та на даний час зберігається території Уманського районного управління поліції ГУНП в Черкаській області, за адресою: м. Умань, вул. Незалежності, 35.

Зазначений автомобіль має на собі сліди вчинення кримінального правопорушення та містять інші відомості, які можуть бути використані як доказ факту чи обставин, що встановлюються під час кримінального провадження.

24.06.2023 автомобіль «Jaguar S-Type» реєстраційний номер НОМЕР_1 визнаний в якості речового доказу в кримінальному провадженні про що винесено відповідну постанову.

Враховуючи те, що на автомобілі «Jaguar S-Type» реєстраційний номер НОМЕР_1 було скоєно дорожньо-транспортну пригоду він самі по собі є речовим доказом. В ході досудового розслідування та судового провадження може виникнути необхідність провести експертизу об`єктом дослідження якої може бути дані транспортні засоби, провести за допомогою саме цих транспортних засобів слідчий експеримент, чи інші слідчі дії, а їх використання, ремонт, відчуження можуть приховати сліди кримінального правопорушення які маються на ньому.

Вказаний захід забезпечення кримінального провадження є крайнім та необхідним, а також найбільш ефективним, у зв`язку із тим, що іншими наявними заходами, окрім як накладення арешту на автомобіль «Jaguar S-Type» реєстраційний номер НОМЕР_1 , забезпечити схоронність вказаного майна, не допущення його знищення, розтрати, приховування, відчуження, перетворення, пересування, зникнення, не можливо, у зв`язку із чим, не застосування вказаного заходу, може призвести до вищевказаних ризиків, окрім цього, у органів досудового слідства, під час проведення досудового розслідування вказаного кримінального провадження, є потреба у проведення ряду судових експертиз, а саме експертизу об`єктом дослідження якої може бути дані транспортні засоби, провести за допомогою саме цього транспортного засобу слідчий експеримент, чи інші слідчі дії, а його використання, ремонт, відчуження можуть приховати сліди кримінального правопорушення які маються на ньому.

В клопотанні слідчий просить накласти арешт на автомобіль «Jaguar S-Type» реєстраційний номер НОМЕР_1 , 2006 року випуску, номер шасі НОМЕР_2 , який на підставі свідоцтва про реєстрацію транспортного засобу НОМЕР_3 належить ОСОБА_7 , зареєстрована за адресою: АДРЕСА_1 , та заборонити власнику та уповноваженим ним особам розпорядження та користування автомобілем «Jaguar S-Type» реєстраційний номер НОМЕР_1 .

Слідчий в судове засідання не з`явився, надав до суду заяву, відповідно до якої клопотання підтримує та просить розглянути без його участі.

Особи, щодо майна яких вирішується питання про арешт, в судове засідання не з`явились, причини неявки суду невідомі.

Відповідно з ч.1 ст.172 КПК України клопотання про арешт майна розглядається слідчим суддею, судом не пізніше двох днів з дня його надходження до суду, за участю слідчого та/або прокурора, цивільного позивача, якщо клопотання подано ним, підозрюваного, обвинуваченого, іншого власника майна, і за наявності також захисника, законного представника, представника юридичної особи, щодо якої здійснюється провадження. Неприбуття цих осіб у судове засідання не перешкоджає розгляду клопотання.

Слідчий суддя, вивчивши клопотання та дослідивши надані до суду матеріали кримінального провадження, приходить до наступного.

Слідчим суддею встановлено, що СВ Уманського РУП ГУНП в Черкаській області проводиться досудове розслідування в кримінальному провадженні за №12023250320001037 від 23 червня 2023 року за ознаками злочину, передбаченого ч. 1 ст. 286 КК України.

24.06.2023 проведено огляд місця дорожньо-транспортної пригоди за адресою: вул.Котовського,35, м.Умань, під час якого вилучено автомобіль «Jaguar S-Type» реєстраційний номер НОМЕР_1 , 2006 року випуску, номер шасі НОМЕР_2 , який згідно постанови слідчого від 24.06.2023 року визнано речовим доказом у кримінальному провадженні.

Відповідно до свідоцтва про реєстрацію транспортного засобу НОМЕР_3 , автомобіль «Jaguar S-Type» реєстраційний номер НОМЕР_1 , 2006 року випуску, номер шасі НОМЕР_2 , належить ОСОБА_7 , зареєстрована за адресою: АДРЕСА_1 .

Згідно з ч.1 ст.170 КПК України арештом майна є тимчасове, до скасування у встановленому цим Кодексом порядку, позбавлення за ухвалою слідчого судді або суду права на відчуження, розпорядження та/або користування майном, щодо якого існує сукупність підстав чи розумних підозр вважати, що воно є доказом злочину, підлягає спеціальній конфіскації у підозрюваного, обвинуваченого, засудженого, третіх осіб, конфіскації у юридичної особи, для забезпечення цивільного позову, стягнення з юридичної особи отриманої неправомірної вигоди, можливої конфіскації майна.

Згідно із п.1 ч.2 ст.170 КПК України арешт майна допускається з метою забезпечення речових доказів.

Частина 3 статті 170 КПК України визначає, що у випадку, передбаченому п.1 ч.2 цієї статті, арешт накладається на майно будь-якої фізичної або юридичної особи за наявності достатніх підстав вважати, що воно відповідає критеріям, зазначеним у статті 98 КПК України.

Згідно із ст. 98КПК України речовими доказами є матеріальні об`єкти, які були знаряддям вчинення кримінального правопорушення, зберегли на собі його сліди або містять інші відомості, які можуть бути використані як доказ факту чи обставин, що встановлюються під час кримінального провадження.

Відповідно до вимог ч.2 ст. 173 КПК України при вирішенні питання про арешт майна слідчий суддя враховує: правову підставу для арешту майна; можливість використання майна як доказу у кримінальному провадженні (якщо арешт майна накладається у випадку, передбаченому пунктом 1 частини другої статті 170 цього Кодексу); розумність та співрозмірність обмеження права власності завданням кримінального провадження; наслідки арешту майна для підозрюваного, обвинуваченого, засудженого, третіх осіб.

З урахуванням викладеного, слідчий суддя дійшов висновку, що на даний час матеріалами кримінального провадження підтверджено наявність достатніх підстав вважати про вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст.286 КК України. Автомобіль «автомобіль «Jaguar S-Type» реєстраційний номер НОМЕР_1 , 2006 року випуску, номер шасі НОМЕР_2 є тимчасово вилученим майном, яке визнане речовим доказом у кримінальному провадженні.

Слідчий суддя враховує, що для проведення стороною обвинувачення необхідних слідчий дій, в тому числі для проведення судових експертиз, необхідно забезпечити збереження транспортного засобу в тому стані, в якому він був на момент виявлення та фіксації кримінального правопорушення. Не накладення арешту може призвести до того, що власник, користувач майна або треті особи будуть мати можливість знищити слідову інформацію, яка має значення для повного з`ясування всіх обставин кримінального правопорушення, тому слідчий суддя вважає, що наявні всі підстави для задоволення клопотання слідчого та необхідно накласти арешт на автомобіль автомобіль «Jaguar S-Type» реєстраційний номер НОМЕР_1 , 2006 року випуску, номер шасі НОМЕР_2 , з забороною користування та розпорядження даним майном.

На підставі викладено, керуючись ст. ст. 98, 131, 132, 170, 172, 173, 175, 309, 395 КПК України, слідчий суддя -

УХВАЛИВ:

Клопотання слідчого задовольнити.

Накласти арештна майно зметою забезпеченняречових доказіву кримінальному провадженні №12023250320001037від 23.06.2023за ознакамизлочину,передбаченого ч.1ст.286КК України, а саме на:

-автомобіль «Jaguar S-Type» реєстраційний номер НОМЕР_1 , 2006 року випуску, номер шасі НОМЕР_2 ,

з позбавленням власників та уповноважених ними осіб права користування та розпорядження даним майном.

Виконання ухвали покласти на слідчого та прокурора.

Роз`яснити, що арешт майна може бути скасовано повністю чи частково ухвалою слідчого судді під час досудового розслідування чи суду під час судового провадження за клопотанням власника або володільця майна, якщо вони доведуть, що в подальшому застосуванні цього заходу відпала потреба або арешт накладено необґрунтовано.

Ухвала про арешт майна підлягає негайному виконанню після її оголошення і діє до скасування арешту в порядку, передбаченому ст.174 КПК України.

Ухвала може бути оскаржена безпосередньо до Черкаського апеляційного суду протягом 5-ти днів з дня її оголошення. Оскарження ухвали не зупиняє її виконання.

Слідчий суддя ОСОБА_1

СудУманський міськрайонний суд Черкаської області
Дата ухвалення рішення27.06.2023
Оприлюднено30.06.2023
Номер документу111864720
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про застосування запобіжних заходів домашній арешт

Судовий реєстр по справі —705/3236/23

Ухвала від 18.07.2023

Кримінальне

Уманський міськрайонний суд Черкаської області

Піньковський Р. В.

Ухвала від 18.07.2023

Кримінальне

Уманський міськрайонний суд Черкаської області

Піньковський Р. В.

Ухвала від 03.07.2023

Кримінальне

Уманський міськрайонний суд Черкаської області

Піньковський Р. В.

Ухвала від 03.07.2023

Кримінальне

Уманський міськрайонний суд Черкаської області

Піньковський Р. В.

Ухвала від 27.06.2023

Кримінальне

Уманський міськрайонний суд Черкаської області

Піньковський Р. В.

Ухвала від 27.06.2023

Кримінальне

Уманський міськрайонний суд Черкаської області

Піньковський Р. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні