Ухвала
від 28.06.2023 по справі 453/687/21
КАСАЦІЙНИЙ ЦИВІЛЬНИЙ СУД ВЕРХОВНОГО СУДУ

Ухвала

28 червня 2023 року

м. Київ

справа № 453/687/21

провадження № 61-9435ск23

Верховний Суд у складі колегії суддів Першої судової палати Касаційного цивільного суду: Ступак О. В. (суддя-доповідач), Гулейкова І. Ю., Погрібного С. О.,

вирішуючи питання про відкриття касаційного провадження за касаційною скаргою ОСОБА_1 , поданою представником - адвокатом Петришиним Андрієм Михайловичем, на рішення Сколівського районного суду Львівської області від 31 січня 2023 року та постанову Львівського апеляційного суду від 25 травня 2023 року у справі за позовом ОСОБА_1 до Сколівської об`єднаної територіальної громади (Сколівська міська рада), третя особа - Гребенівська сільська рада Сколівського району Львівської області, про стягнення заборгованості із заробітної плати,

ВСТАНОВИВ:

У травні 2021 року ОСОБА_1 звернулася до суду з позовом до Сколівської об`єднаної територіальної громади (Сколівська міська рада), третя особа - Гребенівська сільська рада Сколівського району Львівської області, про стягнення заборгованості із заробітної плати.

Рішенням Сколівського районного суду Львівської області від 31 січня 2023 року у задоволенні позову ОСОБА_1 відмовлено.

Не погоджуючись з рішенням місцевого суду, ОСОБА_1 звернулася до апеляційного суду з апеляційна скаргою.

Постановою Львівського апеляційного суду від 25 травня 2023 року апеляційну скаргу ОСОБА_1 задоволено частково. Рішення Сколівського районного суду Львівської області від 31 січня 2023 року скасовано, провадження у справі закрито. Роз`яснено ОСОБА_1 , що розгляд справи віднесено до адміністративної юрисдикції.

23 червня 2023 року ОСОБА_1 через свого представника - адвоката Петришина А. М. звернулася до Верховного Суду із касаційною скаргою на рішення Сколівського районного суду Львівської області від 31 січня 2023 року та постанову Львівського апеляційного суду від 25 травня 2023 року у цій справі.

Щодо оскарження рішення Сколівського районного суду Львівської області від 31 січня 2023 року

У частині третій статті 3 ЦПК України передбачено, що провадження в цивільних справах здійснюється відповідно до законів, чинних на час вчинення окремих процесуальних дій, розгляду і вирішення справи.

Відповідно до частини першої статті 17 ЦПК України учасники справи, а також особи, які не брали участі у справі, якщо суд вирішив питання про їхні права, свободи, інтереси та (або) обов`язки, мають право на апеляційний перегляд справи та у визначених законом випадках - на касаційне оскарження судового рішення.

За змістом пункту 1 частини першої статті 389 ЦПК України учасники справи, а також особи, які не брали участі у справі, якщо суд вирішив питання про їхні права, свободи, інтереси та (або) обов`язки, мають право оскаржити у касаційному порядку рішення суду першої інстанції після апеляційного перегляду справи та постанову суду апеляційної інстанції, крім судових рішень, визначених у частині третій цієї статті.

Аналіз вказаних норм процесуального законодавства дає підстави дійти висновку, що касаційному оскарженню підлягає рішення суду першої інстанції після його перегляду в апеляційному порядку.

Однак, заявниця оскаржила у касаційному порядку рішення місцевого суду, яке не було предметом перегляду по суті судом апеляційної інстанції, оскільки постановою Львівського апеляційного суду від 25 травня 2023 року провадження у справі закрито з підстав, передбачених пунктом 1 частини першої статті 255 ЦПК України (справа не підлягає розгляду в порядку цивільного судочинства).

Відповідно до пункту 1 частини другої статті 394 ЦПК України суд відмовляє у відкритті касаційного провадження у справі, якщо касаційну скаргу подано на судове рішення, що не підлягає касаційному оскарженню.

Тож, відсутні підстави для відкриття касаційного провадження за касаційною скаргою ОСОБА_1 , поданою представником - адвокатом Петришиним А. М., на рішення Сколівського районного суду Львівської області від 31 січня 2023 року.

Щодо оскарження постанови Львівського апеляційного суду від 25 травня 2023 року

Відповідно до частини другої статті 389 ЦПК України підставами касаційного оскарження судових рішень, зазначених у пунктах 2, 3 частини першої цієї статті, є неправильне застосування судом норм матеріального права чи порушення норм процесуального права.

Наведене свідчить, що касаційна скарга в частині оскарження постанови Львівського апеляційного суду від 25 травня 2023 року подана в передбачений законом строк та з дотриманням вимог закону щодо форми та змісту.

За змістом частини сьомої статті 394 ЦПК України за відсутності підстав для залишення касаційної скарги без руху, повернення касаційної скарги чи відмови у відкритті касаційного провадження суд постановляє ухвалу про відкриття касаційного провадження у справі, в якій вирішує питання про витребування матеріалів справи.

Враховуючи, що судом не встановлено підстав для залишення касаційної скарги в частині оскарження постанови Львівського апеляційного суду від 25 травня 2023 року без руху, відмови у відкритті касаційного провадження чи повернення касаційної скарги, тож наявні підстави для відкриття касаційного провадження та витребування матеріалів справи.

Керуючись статтями 389, 394 ЦПК України, Верховний Суд

УХВАЛИВ:

У відкритті касаційного провадження за касаційною скаргою ОСОБА_1 , поданою представником - адвокатом Петришиним Андрієм Михайловичем, на рішення Сколівського районного суду Львівської області від 31 січня 2023 року у справі за позовом ОСОБА_1 до Сколівської об`єднаної територіальної громади (Сколівська міська рада), третя особа - Гребенівська сільська рада Сколівського району Львівської області, про стягнення заборгованості із заробітної плати відмовити.

Відкрити касаційне провадження за касаційною скаргою ОСОБА_1 , поданою представником - адвокатом Петришиним Андрієм Михайловичем, на постанову Львівського апеляційного суду від 25 травня 2023 року у справі за позовом ОСОБА_1 до Сколівської об`єднаної територіальної громади (Сколівська міська рада), третя особа - Гребенівська сільська рада Сколівського району Львівської області, про стягнення заборгованості із заробітної плати.

Витребувати із Сколівського районного суду Львівської області матеріали цивільної справи № 453/687/21.

Надіслати учасникам справи копії касаційної скарги та доданих до неї документів, роз`яснити їм право подати відзив на касаційну скаргу, який за формою і змістом має відповідати вимогам статті 395 ЦПК України, в 10-денний строк з дня отримання ухвали.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Судді:О. В. Ступак І. Ю. Гулейков С. О. Погрібний

СудКасаційний цивільний суд Верховного Суду
Дата ухвалення рішення28.06.2023
Оприлюднено30.06.2023
Номер документу111871356
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із трудових правовідносин, з них про виплату заробітної плати

Судовий реєстр по справі —453/687/21

Постанова від 14.09.2023

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Ступак Ольга В`ячеславівна

Ухвала від 28.06.2023

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Ступак Ольга В`ячеславівна

Постанова від 25.05.2023

Цивільне

Львівський апеляційний суд

Приколота Т. І.

Постанова від 25.05.2023

Цивільне

Львівський апеляційний суд

Приколота Т. І.

Ухвала від 31.03.2023

Цивільне

Львівський апеляційний суд

Приколота Т. І.

Ухвала від 21.02.2023

Цивільне

Львівський апеляційний суд

Приколота Т. І.

Рішення від 31.01.2023

Цивільне

Сколівський районний суд Львівської області

Ясінський Ю. Є.

Ухвала від 26.07.2022

Цивільне

Сколівський районний суд Львівської області

Ясінський Ю. Є.

Ухвала від 18.05.2022

Цивільне

Сколівський районний суд Львівської області

Ясінський Ю. Є.

Ухвала від 18.02.2022

Цивільне

Сколівський районний суд Львівської області

Ясінський Ю. Є.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні