Ухвала
від 23.06.2023 по справі 314/2755/23
ВІЛЬНЯНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 314/2755/23

Провадження № 2/314/769/2023

У Х В А Л А

про забезпечення позову

23.06.2023 м.Вільнянськ

Суддя Вільнянського районного суду Запорізької області Мануйлова Н.Ю., розглянувши заяву першого заступника керівника Запорізької окружної прокуратури про забезпечення позову у справі за позовом першого заступника керівника Запорізької окружної прокуратури в інтересах держави в особі органу, уповноваженого державою здійснювати відповідні функції в спірних правовідносинах, Михайлівської сільської ради Запорізького району Запорізької області до ОСОБА_1 про витребування земельної ділянки,

ВСТАНОВИЛА:

21.06.2023 до Вільнянського районного суду Запорізької області надійшла позовна заява першого заступника керівника Запорізької окружної прокуратури в інтересах держави в особі органу, уповноваженого державою здійснювати відповідні функції в спірних правовідносинах, Михайлівської сільської ради Запорізького району Запорізької області до ОСОБА_1 , третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмету спору: ОСОБА_2 , про витребування земельної ділянки.

Разом з позовною заявою до суду також надійшла заява про забезпечення позову, у якій перший заступниккерівника Запорізькоїокружної прокуратуриЗапорізької області просить накласти арешт на земельну ділянку загальною площею 2,0000 га з кадастровим номером 2321584000:01:002:0110, що розташована на території Михайлівської сільської ради Запорізького району Запорізької області за межами населеного пункту (реєстраційний номер об`єкта нерухомого майна 1387620923215), власником якої відповідно до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно на теперішній час є ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 (РНОКПП НОМЕР_1 ).

В обґрунтування заяви зазначено, що на теперішній час в суді оскаржується правомірність набуття ОСОБА_2 права власності на земельну ділянку загальною площею 2,0000 га з кадастровим номером 2321584000:01:002:0110 (реєстраційний номер об`єкта нерухомого майна 1387620923215), що розташована на території Михайлівської сільської ради Запорізького району Запорізької області за межами населеного пункту. У свою чергу, згідно з даними Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, на теперішній час вказана земельна ділянка зареєстрована за ОСОБА_1 . Отже, з метою недопущення її відчуження на користь інших осіб, є необхідним вжиття заходів забезпечення позову у вигляді накладення арешту на спірну земельну ділянку з кадастровим номером 2321584000:01:002:0110.

Відповідно до приписів ч. 1 ст. 153 ЦПК України, заява про забезпечення позову розглядається без повідомлення учасників справи у їх відсутність.

Вивчивши вимоги заявника, викладені у заяві, матеріали справи, суд приходить до таких висновків.

Відповідно до ч. 1 ст. 149 ЦПК України, суд за заявою учасника справи має право вжити передбачених статтею 150 цього Кодексузаходів забезпечення позову.

Згідно ч. 2 ст. 149 ЦПК України,забезпечення позову допускається як до пред'явлення позову так і на будь-якій стадії розгляду справи, якщо невжиття таких заходів може істотно ускладнити чи унеможливити виконання рішення суду або ефективний захист, або поновлення порушених чи оспорюваних прав або інтересів позивача, за захистом яких він звернувся або має намір звернутися до суду.

Згідно з п. 1 ч. 1 ст. 150 ЦПК України,позов забезпечується накладенням арешту на майно та (або) грошові кошти, що належать або підлягають передачі або сплаті відповідачеві і знаходяться у нього чи в інших осіб.

Розглядаючи заяву про забезпечення позову, суд має з урахуванням доказів, наданих позивачем на підтвердження своїх вимог, пересвідчитися, зокрема, в тому, що між сторонами дійсно виник спір та існує реальна загроза невиконання чи утруднення виконання можливого рішення суду про задоволення позову; з`ясувати обсяг позовних вимог, дані про особу відповідача, а також відповідність виду забезпечення позову, який просить застосувати особа, котра звернулася з такою заявою, позовним вимогам.

Отже, важливими умовами для вжиття заходів забезпечення позову є наявність між сторонами дійсного спору та реальна загроза невиконання чи утруднення виконання можливого рішення суду у разі задоволення позову.

Тож, при вирішенні питання про забезпечення позову суд має здійснити оцінку обґрунтованості доводів заявника щодо необхідності вжиття відповідних заходів із урахуванням такого: розумності, обґрунтованості і адекватності вимог заявника щодо забезпечення позову; забезпечення збалансованості інтересів сторін, а також інших учасників судового процесу; наявності зв`язку між конкретним заходом забезпечення позову і предметом позовної вимоги, зокрема, чи спроможний такий захід забезпечити фактичне виконання судового рішення в разі задоволення позову; ймовірності утруднення виконання або невиконання рішення суду в разі невжиття таких заходів; запобігання порушенню у зв`язку із вжиттям таких заходів прав та охоронюваних законом інтересів осіб, що не є учасниками справи.

Надані заявником докази свідчать про те, що між сторонами існує спір про витребування майна з чужого незаконного володіння, невжиття заходів забезпечення позову може утруднити чи унеможливити виконання рішення суду у разі задоволення позову.

Цивільний процесуальний кодекс України не зобов`язує суд при розгляді питань про забезпечення позову перевіряти усі обставини, які мають значення для справи, встановлення яких необхідне для вирішення спору по суті. Забезпечення позову є тимчасовим обмеженням і його значення полягає в тому, що ним ефективно захищаються законні інтереси позивача на той випадок, коли невжиття заходів забезпечення позовуможепотягнути за собою неможливість виконання судового рішення.

За таких обставин, суд приходить до висновку, що заява першого заступникакерівника Запорізькоїокружної прокуратуриЗапорізької області про забезпечення позову є обґрунтованою та такою, що підлягає задоволенню.

Керуючись ст.ст. 151-153 ЦПК України, суд -

ПОСТАНОВИЛА:

Заяву першого заступника керівника Запорізької окружної прокуратури про забезпечення позову задовольнити частково.

Накласти арешт на земельну ділянку, загальною площею 2,0000 га з кадастровим номером 2321584000:01:002:0110, що розташована на території Михайлівської сільської ради Запорізького району Запорізької області, за межами населеного пункту, реєстраційний номер об`єкта нерухомого майна: 1387620923215, власником якої, відповідно до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, на теперішній час є ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 (РНОКПП НОМЕР_1 , зареєстрована за адресою: АДРЕСА_1 ).

У задоволенні іншої частини заяви відмовити.

Ухвала про забезпечення позову підлягає негайному виконанню.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею, але може бути оскаржена безпосередньо до Запорізького апеляційного суду шляхом подачі в 15-денний строк з дня її проголошення апеляційної скарги.

Оскарження ухвали про забезпечення позову не зупиняє її виконання, а також не перешкоджає подальшому розгляду справи.

Суддя Н. Ю. Мануйлова

23.06.2023

СудВільнянський районний суд Запорізької області
Дата ухвалення рішення23.06.2023
Оприлюднено03.07.2023
Номер документу111891275
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із земельних відносин

Судовий реєстр по справі —314/2755/23

Ухвала від 25.03.2024

Цивільне

Вільнянський районний суд Запорізької області

Мануйлова Н. Ю.

Ухвала від 23.10.2023

Цивільне

Вільнянський районний суд Запорізької області

Мануйлова Н. Ю.

Ухвала від 23.06.2023

Цивільне

Вільнянський районний суд Запорізької області

Мануйлова Н. Ю.

Ухвала від 23.06.2023

Цивільне

Вільнянський районний суд Запорізької області

Мануйлова Н. Ю.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні