Ухвала
від 26.06.2023 по справі 359/5977/23
БОРИСПІЛЬСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 359/5977/23

Провадження № 2/359/2019/2023

У Х В А Л А

про відмову у відкритті провадження

26 червня 2023 року м. Бориспіль

Суддя Бориспільського міськрайонного суду Київської області Семенюта О.Ю. перевіривши позовну заяву Державного підприємства « Бориспільське» до Бориспільської міської ради, третя особа: товариство з обмеженою відповідальністю « Тополь-С» про визнання незаконним та скасування рішення,-

в с т а н о в и в:

20 червня 2023 року до Бориспільського міськрайонного суду Київської області надійшла вказана вище позовна заява.

Вивчивши матеріали позовної заяви, вважаю за необхідне відмовити у відкритті провадження за позовом за наступних підстав.

Відповідно до ст.4ЦПК України кожна особа має право на захист свого цивільного права у разі його порушення, невизнання або оспорювання.

Разом з тим, відповідно дост.19ЦПК України суди розглядають у порядку цивільного судочинства справи, що виникають з цивільних, земельних, трудових, сімейних, житлових та інших правовідносин, крім справ, розгляд яких здійснюється в порядку іншого судочинства.

Судова юрисдикція - це інститут права, який покликаний розмежувати компетенцію як різних ланок судової системи, так і різних видів судочинства: цивільного, кримінального, господарського та адміністративного.

Критеріями розмежування судової юрисдикції, тобто передбаченими законом умовами, за яких певна справа підлягає розгляду за правилами того чи іншого виду судочинства, є суб`єктний склад правовідносин, предмет спору та характер спірних матеріальних правовідносин.

Відповідно до ч. 2 ст.4ГПК України юридичні особи та фізичні особи - підприємці, фізичні особи, які не є підприємцями, державні органи, органи місцевого самоврядування мають право на звернення до господарського суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав та законних інтересів у справах, віднесених законом до юрисдикції господарського суду, а також для вжиття передбачених законом заходів, спрямованих на запобігання правопорушенням.

Відповідно до ч. 1 ст.20ГПК України господарські суди розглядають справи у спорах, що виникають у зв`язку із здійсненням господарської діяльності (крім справ, передбачених частиною другою цієї статті), та інші справи у визначених законом випадках, зокрема: справи у спорах щодо права власності чи іншого речового права на майно (рухоме та нерухоме, в тому числі землю), реєстрації або обліку прав на майно, яке (права на яке) є предметом спору, визнання недійсними актів, що порушують такі права, крім спорів, стороною яких є фізична особа, яка не є підприємцем, та спорів щодо вилучення майна для суспільних потреб чи з мотивів суспільної необхідності, а також справи у спорах щодо майна, що є предметом забезпечення виконання зобов`язання, сторонами якого є юридичні особи та (або) фізичні особи - підприємці; інші справи у спорах між суб`єктами господарювання.

Як вбачається зі змісту позовних вимог, позивач просить суд: - визнати незаконним та скасувати рішення Бориспільської міської ради Київської області V скликання від 25.01.2007 p. № 1050-10-V «Про затвердження проекту землеустрою щодо відведення на умовах оренди земельної ділянки товариству з обмеженою відповідальністю «Тополь-С» під будівництво офісно-складського комплексу по вул. Запорізькій на території військового радгоспу «Бориспільський» в м. Борисполі; - зобов`язати Бориспільську міську раду Київської області повернути позивачу в натурі земельну ділянку кадастровий номер 3210500000:05:001:0056, площею 9,0 га.

Отже, враховуючи суб`єктний склад учасників справи, характер правовідносин, що склались між ними, а також характер позовних вимог, вважаю, що даний спір не підлягає розгляду в порядку цивільного судочинства, оскільки повинен вирішуватися шляхом подання позову у порядку господарського судочинства до відповідного господарського суду.

Відповідно до п. 1 ч. 1 ст.186ЦПК України суддя відмовляє у відкритті провадження у справі, якщо заява не підлягає розгляду в судах в порядку цивільного судочинства.

Згідно з ч. 5 ст. 186 ЦПК України, відмовляючи у відкритті провадження з підстави, встановленої пунктом 1 частини першої цієї статті, суд повинен роз`яснити заявнику, до юрисдикції якого суду віднесено розгляд справи.

Враховуючи наведене, вважаю за необхідне відмовити позивачу у відкритті провадження у справі та роз`яснити йому право на звернення до відповідного господарського суду, за правилами підсудності, встановленими Господарським процесуальним кодексом України.

На підставі вищевикладеного та керуючись статтями 4, 19, 186 ЦПК України, статтями 4,

постановив:

Відмовити у відкритті провадження в цивільній справі за позовом Державного підприємства « Бориспільське» до Бориспільської міської ради, третя особа: товариство з обмеженою відповідальністю « Тополь-С» про визнання незаконним та скасування рішення

Роз`яснити позивачу право на звернення за вирішенням даного спору до господарського суду в порядку, встановленому Господарським процесуальним кодексом України.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання.

Ухвала може бути оскаржена в апеляційному порядку до Київського апеляційного суду протягом п`ятнадцяти днів з моменту її підписання суддею.

Суддя О.Ю. Семенюта

Дата ухвалення рішення26.06.2023
Оприлюднено03.07.2023
Номер документу111910773
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із земельних відносин, з них: спори про припинення права власності на земельну ділянку

Судовий реєстр по справі —359/5977/23

Ухвала від 26.06.2023

Цивільне

Бориспільський міськрайонний суд Київської області

Семенюта О. Ю.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні