Ухвала
від 03.07.2023 по справі 303/4434/22
МУКАЧІВСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ЗАКАРПАТСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 303/8118/20

Провадження № 1-кс/303/337/20

У Х В А Л А

про повернення клопотання

про продовження строку досудового розслідування, до повідомлення особі про підозру

03 липня 2023 року м. Мукачево

Слідчий суддя Мукачівського міськрайонного суду Закарпатської області ОСОБА_1 ,

секретар судового засідання ОСОБА_2

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду клопотання слідчого СВ Мукачівського РУП ГУНП в Закарпатській області, капітана поліції, ОСОБА_3 , «погоджене» прокурором Мукачівської окружної прокуратури ОСОБА_4 , про продовження строку досудового розслідування, до повідомлення особі про підозру, у кримінальному провадженні № 12022071040000553, внесеному до ЄРДР 05.07.2022 року за ознаками кримінального правопорушення (злочину), передбаченого ч.1 ст.204 КК України,

у с т а н о в и в:

Слідчий 30.06.2023 року звернувся до слідчого судді з клопотанням про продовження строку досудового розслідування у кримінальному провадженні № 12022071040000553, внесеному до ЄРДР 05.07.2022 року за ознаками кримінального правопорушення (злочину), передбаченого ч.1 ст.204 КК України.

В обґрунтування клопотання вказує, що 04.07.2022 року близько 16:07 год., працівниками27-го прикордонного загону, разом з працівниками патрульної поліції біля будинку № 10, по вул. Шевченка в м. Мукачеві, було зупинено автомобіль марки «Mercedes-Benz-Sprinter», д.н.з. НОМЕР_1 під керуванням гр. ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , в багажному відділенні якого знаходились 15 коробок тютюнових виробів марки «JinLing» у кількості 7500 пачок без акцизних марок, походження яких невідоме та походження яких пояснити не міг. Правова кваліфікація кримінального правопорушення: ч.1 ст.204 КК України, незаконне придбання з метою збуту або зберігання з цією метою, а також збут чи транспортування з метою збуту незаконно виготовлених спирту етилового, спиртових дистилятів, алкогольних напоїв, пива, тютюнових виробів, тютюну, промислових замінників тютюну, пального або інших підакцизних товарів. Відомості про кримінальне правопорушення, передбачені ч.5 ст.214 КПК України, відповідно до вимог ч.ч. 1, 4 ст. 214 КПК України, внесені слідчим СВ Мукачівського РУП ГУНП в Закарпатській області, лейтенантом поліції ОСОБА_6 , до ЄРДР за № 12022071040000553 від 05.07.2022 року за ознаками кримінального правопорушення (злочину), передбаченого ч.1 ст.204 КК України. У кримінальному провадженні слідчим: - проведено огляд місця події від 04.07.2022 року; - постановою слідчого від 05.07.2022 року визнано речовим доказом автомобіль марки «Mercedes-Benz-Sprinter», д.н.з. НОМЕР_1 в багажному відділенні якого знаходились 15 коробок тютюнових виробів марки «JinLing» у кількості 7500 пачок без акцизних марок; - складено клопотання про проведення обшуку від 05.07.2022 року; - складено клопотання про накладення арешту на майно від 05.07.2022 року, вилучене в ході огляду місця події від 04.07.2022 року; - 12.07.2022 року слідчим передано автомобіль марки «Mercedes-Benz-Sprinter», д.н.з. НОМЕР_1 в багажному відділенні якого знаходились 15 коробок тютюнових виробів марки «JinLing» у кількості 7500 пачок без акцизних марок, походження яких невідоме та походження яких пояснити не міг, на відповідальне зберігання гр. ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .. Слідчий посилається на складність провадження, те, що проведених слідчих (розшукових) дій виявилось недостатнім для встановлення особи причетної до вчинення вказаного кримінального правопорушення (злочину) та прийняття законного рішення у кримінальному провадженні, тому є потреба у продовженні строків досудового розслідування. Приймаючи до уваги, що строк досудового розслідування у кримінальному провадженні за ознаками кримінального правопорушення (злочину), передбаченого ч.3 ст. 185 КК України, спливає, просить продовжити строк досудового розслідування до дванадцяти місяців.

У судове засідання слідчий не з`явився, подав заяву про розгляд клопотання у його відсутності, клопотання підтримує та просить задоволити.

Слідчий суддя, повно та всебічно дослідивши додані до клопотання матеріали та давши їм належну правову оцінку, дійшов висновку, що клопотання подано без додержання вимог ч.2 ст. 295-1 КПК України, а тому підлягає поверненню слідчому та прокурору, який його затвердив, виходячи з наступного:

Кримінальне правопорушення, передбачене ч. 1 ст.204 КК України, відповідно до ст. 12 КК України, віднесено до нетяжких злочинів.

Згідно ч.1 ст.294 КПК України, якщо досудове розслідування злочину до моменту повідомлення особі про підозру неможливо закінчити у строк, зазначений участині другійстатті 219 цього Кодексу, вказаний строк може бути продовжений неодноразово слідчим суддею за клопотанням прокурора або слідчого, погодженого з прокурором, на строк, встановленийпунктами 2і3частини четвертої статті 219 цього Кодексу.

Відповідно п.1ч.2 ст.219 КПК України, строк досудового розслідування з моменту внесення відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань або винесення постанови про початок досудового розслідування у порядку, встановленому статтею 615 цього Кодексу, до дня повідомлення особі про підозру становить дванадцять місяців - у кримінальному провадженні щодо нетяжкого злочину.

Відповідно ст.295-1 КПК України визначений порядок продовження строку досудового розслідування слідчим суддею, зокрема, у випадках, передбачених ст.294 цього Кодексу, продовження строку досудового розслідування здійснюється на підставі ухвали слідчого судді, постановленої за відповідним клопотанням прокурора або слідчого. У клопотанні про продовження строку досудового розслідування до повідомлення особі про підозру зазначаються: 1) найменування (номер) кримінального провадження; 2) всі слідчі (розшукові) та інші процесуальні дії, проведені під час кримінального провадження; 3) обставини, що перешкоджали здійснити інші необхідні процесуальні дії раніше; 4) строк, необхідний для проведення або завершення процесуальних дій; 5) інші відомості, що обґрунтовують необхідність продовження строку досудового розслідування. До клопотання також мають бути додані оригінали або копії документів та інших матеріалів, якими прокурор, слідчий обґрунтовує доводи клопотання, а також витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань щодо кримінального провадження, в рамках якого подається клопотання. При цьому слідчий, прокурор зобов`язані зазначити у відповідному клопотанні найкоротший строк, достатній для потреб досудового розслідування. Слідчий суддя зобов`язаний розглянути клопотання про продовження строку досудового розслідування протягом трьох днів з дня його одержання, але в будь-якому разі до спливу строку досудового розслідування, за участю слідчого або прокурора. Ухвала слідчого судді про продовження строку досудового розслідування повинна відповідати загальним вимогам до судових рішень, передбачених цим Кодексом, а також містити новий визначений строк досудового розслідування. Ухвала слідчого судді, прийнята за результатами розгляду клопотання про продовження строку досудового розслідування, оскарженню не підлягає.

Згідно абзацу третього ч.2 ст.295-1 КПК України, слідчий суддя, встановивши, що клопотання подано без додержання вимог цієї статті, повертає його прокурору, слідчому, про що постановляє ухвалу.

Крім того, згідно ч.5 ст.294 КПК України, клопотання про продовження строку досудового розслідування подається не пізніше п`яти днів до спливу строку досудового розслідування, встановленого статтею 219 цього Кодексу. Строк що закінчився, поновленню не підлягає.

В судовому засіданні встановлено, що слідчим відділом Мукачівського РУП ГУНП в Закарпатській області проводиться досудове розслідування у кримінальному провадженні № 12022071040000553, внесеному до ЄРДР 05.07.2022 року за ознаками кримінального правопорушення (злочину), передбаченого ч.1 ст.204 КК України.

Строк досудового розслідування з моменту внесення відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань щодо злочину, передбаченого ч.1 ст. 204 КК України, який є нетяжким злочином, становить 12 місяців та закінчується 05 липня 2023 року.

У даному провадженні жодній особі не повідомлено про підозру.

Клопотання про продовження строку досудового розслідування подано слідчим з дотриманням строку, встановленого законом, передбаченого ч.5 ст. 294 КПК України.

Однак, у клопотанні про продовження строку досудового розслідування до повідомлення особі про підозру, слідчим не зазначено: 2) всі слідчі (розшукові) та інші процесуальні дії, проведені під час кримінального провадження; 3) обставини, що перешкоджали здійснити інші необхідні процесуальні дії раніше; 4) строк, необхідний для проведення або завершення процесуальних дій; 5) інші відомості, що обґрунтовують необхідність продовження строку досудового розслідування, чим не дотримано вимоги ч.2 ст. 295-1 КПК України.

На обґрунтування обставин, які перешкоджають закінчити розслідування кримінального провадження в терміни, передбачені п.1) ч.2 ст.219 КПК України, слідчим зазначено, що закінчити досудове розслідування у строк не представилось можливим у зв`язку з його складністю.

Однак, як вбачається з доданих до клопотання матеріалів та зі змісту самого клопотання, слідчим, починаючи з 05.07.2022 року крім огляду місця події, зверненнями з клопотаннями до слідчого судді про обшук та арешт майна та передачу вилученого під час обшуку майна його володільцю, слідчим протягом 12 місяців досудового розслідування, не здійснено жодної слідчої (розшукової) чи процесуальної дії, спрямованої на встановлення обставин злочину та особи причетної до його вчинення.

Враховуючи, встановлене та наведене вище слідчий суддя приходить до висновку, що клопотання підлягає поверненню прокурору та слідчому.

Керуючись: ст.219, 294, 295, 295-1 КПК України, слідчий суддя,

п о с т а н о в и в:

Клопотання слідчого СВ Мукачівського РУП ГУНП в Закарпатській області, капітана поліції, ОСОБА_3 , «погоджене» прокурором Мукачівської окружної прокуратури ОСОБА_4 , про продовження строку досудового розслідування, до повідомлення особі про підозру, у кримінальному провадженні № 12022071040000553, внесеному до ЄРДР 05.07.2022 року за ознаками кримінального правопорушення (злочину), передбаченого ч.1 ст.204 КК України, - повернути слідчому та прокурору.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя Наталія МОРОЗОВА

СудМукачівський міськрайонний суд Закарпатської області
Дата ухвалення рішення03.07.2023
Оприлюднено04.07.2023
Номер документу111922805
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —303/4434/22

Ухвала від 15.05.2024

Кримінальне

Мукачівський міськрайонний суд Закарпатської області

Носов В. В.

Ухвала від 24.10.2023

Кримінальне

Мукачівський міськрайонний суд Закарпатської області

Носов В. В.

Ухвала від 24.10.2023

Кримінальне

Мукачівський міськрайонний суд Закарпатської області

Носов В. В.

Ухвала від 14.07.2023

Кримінальне

Мукачівський міськрайонний суд Закарпатської області

Носов В. В.

Ухвала від 14.07.2023

Кримінальне

Мукачівський міськрайонний суд Закарпатської області

Носов В. В.

Ухвала від 03.07.2023

Кримінальне

Мукачівський міськрайонний суд Закарпатської області

Морозова Н. Л.

Ухвала від 23.06.2023

Кримінальне

Мукачівський міськрайонний суд Закарпатської області

Морозова Н. Л.

Ухвала від 23.06.2023

Кримінальне

Мукачівський міськрайонний суд Закарпатської області

Морозова Н. Л.

Ухвала від 23.06.2023

Кримінальне

Мукачівський міськрайонний суд Закарпатської області

Морозова Н. Л.

Ухвала від 23.06.2023

Кримінальне

Мукачівський міськрайонний суд Закарпатської області

Морозова Н. Л.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні