Ухвала
від 03.07.2023 по справі 465/7696/19
ФРАНКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ЛЬВОВА

465/7696/19

1-кп/465/362/23

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

03.07.2023 року місто Львів

Франківський районний суд міста Львова у складі:

головуючої судді ОСОБА_1 ,

при секретарі судового засідання ОСОБА_2 ,

за участю: прокурора ОСОБА_3 ,

обвинуваченої ОСОБА_4 ,

розглянувши у відкритому підготовчому судовому засіданні в залі суду в місті Львові кримінальне провадження №12019140080003143 від 30.11.2019 про обвинувачення

ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженки с. Кураполле, Пеставського району, Вітебської області, Республіки Білорусь, громадянки Республіки Білорусь, проживає за адресою: АДРЕСА_1 , не працюючої, раніше не судимої,

у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст.185 Кримінального кодексу України,

встановив:

ОСОБА_4 , обвинувачується у тому, що 30.11.2019 в період часу з 13:00 год. до 13:15 год., перебуваючи у приміщенні продуктового магазину ПП «ГАІНВЕСТКЛАСС», що за адресою: м. Львів, вул. А. Лазаренка, 40А, маючи злочинний умисел на таємне викрадення чужого майна, діючи умисно, з корисливих мотивів, таємно, скориставшись тим, що її дії не були помічені іншими особами, шляхом вільного доступу викрала із каси магазину грошові кошти у розмірі 350 гривень, чим завдала майнової шкоди ПП «ГАІНВЕСТКЛАСС» на вказану суму.

Дії ОСОБА_4 органом досудового розслідування кваліфіковано за ч.1 ст.185 КК України, як таємне викрадення чужого майна (крадіжка).

Обвинувачена в ході підготовчого судового провадження подала до суду клопотання про звільнення її від кримінальної відповідальності, у зв`язку із закінченням строків давності, на підставі ст.49 КК України, просила закрити провадження у справі.

Прокурор проти закриття провадження не заперечив.

Представник потерпілого проти закриття кримінального провадження не заперечив.

На виконання вимог ст. 285 КПК України ОСОБА_4 роз`яснено суть обвинувачення, підставу звільнення від кримінальної відповідальності, у зв`язку із закінченням строків притягнення до кримінальної відповідальності і право заперечувати про закриття кримінального провадження з цієї підстави. Обвинувачена надала свою беззаперечну згоду на закриття кримінального провадження з цієї підстави.

В силу п. 2 ч. 3 ст. 314 КПК України, у підготовчому судовому засіданні суд має право прийняти рішення про закриття провадження у випадку встановлення підстав, передбаченихпунктами 4-8, 10 частини першої абочастиною другою статті 284цього Кодексу.

Відповідно до п. 1 ч. 2 ст. 284 КПК України, кримінальне провадження закривається судом, у зв`язку зі звільненням особи від кримінальної відповідальності.

Відповідно до ч.1 ст. 285 КПК України, особа звільняється від кримінальної відповідальності у випадках, передбачених законом України про кримінальну відповідальність.

Згідно зіст.44КК України,особа,яка вчинилакримінальне правопорушення,звільняється відкримінальної відповідальностіу випадках,передбачених цимКодексом. Звільнення від кримінальної відповідальності у випадках, передбачених цим Кодексом, здійснюються виключно судом. Порядок звільнення від кримінальної відповідальності встановлюється законом.

Відповідно до ч.ч.2,3ст.4 КК Україникримінальна протиправність і караність, а також інші кримінально-правові наслідки діяння визначаються законом про кримінальну відповідальність, що діяв на час вчинення цього діяння. Часом вчинення кримінального правопорушення визнається час вчинення особою передбаченої законом про кримінальну відповідальність дії або бездіяльності.

Згідно з положеннями ч.1ст.5 КК Українизакон про кримінальну відповідальність, що скасовує кримінальну протиправність діяння, пом`якшує кримінальну відповідальність або іншим чином поліпшує становище особи, має зворотну дію у часі, тобто поширюється на осіб, які вчинили відповідні діяння до набрання таким законом чинності, у тому числі на осіб, які відбувають покарання або відбули покарання, але мають судимість.

Початковим моментом перебігу строку притягнення до кримінальної відповідальності у згаданому кримінальному провадженні є день вчинення особою інкримінованого йому кримінального правопорушення 30.11.2019.

Порівняльний аналіз положень ст. ст.12,49, ч.1 ст.185 КК, в редакції, що діяла на час вчинення інкримінованого кримінального правопорушення, та в чинній редакції, свідчить про те, що вказане кримінальне правопорушення, відповідно до положеньст. 12 КК Україниє кримінальним проступком (у попередній редакції: ч.1 ст.185 КК невеликої тяжкості).

При тому, за правиламист. 12 КК Україниз урахуванням змін, внесенихЗаконом України від 22 листопада 2018 року №2617-VIII, інкриміноване ОСОБА_4 кримінальне правопорушення, передбаченеч.1 ст.185 КК, належать до кримінальних проступків. При застосуванніст. 49 КК Українидо кримінальних правопорушень, в чинній редакції, застосовуються п. 2 ч.1 ст. 49 КК України.

Згідно зп.2ч.1ст.49КК України,особа звільняєтьсявід кримінальноївідповідальності,якщо здня вчиненнянею кримінальногоправопорушення ідо днянабрання вирокомзаконної силиминули такістроки: три роки - у разі вчинення кримінального проступку, за який передбачено покарання у виді обмеження волі, чи у разі вчинення нетяжкого злочину, за який передбачено покарання у виді позбавлення волі на строк не більше двох років.

Відомості про зупинення строку притягнення до кримінальної відповідальності у цьому кримінальному провадженні відсутні.

Відтак на час розгляду справи в суді строк давності для притягнення до кримінальної відповідальності за вказаним кримінальним правопорушенням сплинув.

Якщо під час здійснення судового провадження щодо провадження, яке надійшло до суду з обвинувальним актом, сторона кримінального провадження звернеться до суду з клопотанням про звільнення від кримінальної відповідальності обвинуваченого, суд має невідкладно розглянути таке клопотання (ч.4 ст.286 КПК України).

Частиною 3 ст.288 КПК України встановлено, що суд своєю ухвалою закриває кримінальне провадження та звільняє підозрюваного, обвинуваченого від кримінальної відповідальності у випадку встановлення підстав, передбачених законом України про кримінальну відповідальність.

Таким чином, з врахуванням того, що ОСОБА_4 обвинувачується у вчиненні кримінального правопорушення, яке визначено як кримінальний проступок, з дня вчинення якого минув строк давності притягнення до кримінальної відповідальності, обвинуваченій роз`яснено суть обвинувачення, підставу звільнення від кримінальної відповідальності і вона погоджується на звільнення з цих підстав, враховуючи вищенаведені норми законодавства, суд дійшов до переконання, що клопотання обвинуваченої підлягає до задоволення та необхідно звільнити її від кримінальної відповідальності, у зв`язку із закінченням строків давності притягнення до кримінальної відповідальності, передбачених ст. 49 КК України, а провадження у справі закрити.

Керуючись ст.49 КК України, ст.ст. 284, 286, 288 КПК України, суд, -

постановив:

Клопотання обвинуваченої ОСОБА_4 про звільнення від кримінальної відповідальності, у зв`язку із закінченням строків давності задовольнити.

Звільнити ОСОБА_4 від кримінальної відповідальності за ч.1 ст.185 КК України, на підставі ст. 49 КК України, у зв`язку із закінченням строків давності.

Кримінальне провадження про обвинувачення ОСОБА_4 у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст.185 КК України, закрити.

Ухвала суду може бути оскаржена до Львівського апеляційного суду протягом семи днів з дня її проголошення.

Головуючий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення03.07.2023
Оприлюднено04.07.2023
Номер документу111925378
СудочинствоКримінальне
Сутьобвинувачення ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженки с. Кураполле, Пеставського району, Вітебської області, Республіки Білорусь, громадянки Республіки Білорусь, проживає за адресою: АДРЕСА_1 , не працюючої, раніше не судимої, у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст.185 Кримінального кодексу України

Судовий реєстр по справі —465/7696/19

Ухвала від 03.07.2023

Кримінальне

Франківський районний суд м.Львова

Мигаль Г. П.

Ухвала від 03.01.2020

Кримінальне

Франківський районний суд м.Львова

Мигаль Г. П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні