Рішення
від 03.07.2023 по справі 927/607/23
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРНІГІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Іменем України

РІШЕННЯ

03 липня 2023 року м. Чернігівсправа № 927/607/23 Господарський суд Чернігівської області у складі судді Фесюри М.В., розглянувши за правилами спрощеного позовного провадження матеріали справи

за позовом: Комунального некомерційного підприємства Чернігівська міська лікарня №2 Чернігівської міської ради,

код ЄДРПОУ 14233274, вул. 1-го Травня, 168-Б, м. Чернігів, 14034,

до Відповідача: Фізичної особи-підприємця ОСОБА_1 ,

РНОКПП НОМЕР_1 , АДРЕСА_1 ,

Предмет спору: про стягнення 5595,10 грн

без повідомлення (виклику) сторін

Обставини справи:

Комунальне некомерційне підприємство Чернігівська міська лікарня №2 Чернігівської міської ради звернулось до суду з позовом до Фізичної особи-підприємця ОСОБА_1 , у якому позивач просить суд стягнути з відповідача заборгованості, яка складається: з орендної плати в сумі 4032,62 грн, вартості комунальних послуг у розмірі 245,79 грн, та нарахованих 1238,75 грн пені за прострочення оплати орендної плати та 77,94 грн пені за прострочення відшкодування комунальних послуг розмірі подвійної облікової ставки НБУ.

Позовні вимоги обґрунтовано неналежним виконанням відповідачем зобов`язань за Договором оренди комунального майна №152 від 01.12.2006 року (надалі - Договір оренди), додаткових угод до нього та укладеного на виконання п.5.7. Договору оренди в редакції Додаткової угоди №4 від 19.10.12 Договору про відшкодування витрат балансоутримувача на утримання орендованого нерухомого майна та надання комунальних послуг орендарю б/н від 01.09.14, в частині оплати орендної плати та вартості комунальних послуг за користування частиною приміщення.

Відповідно до п.1.1. Договору оренди, предметом договору є майно, яке складається з приміщення, та знаходиться в оперативному управлінні Чернігівської міської лікарні №1, місцезнаходження майна: м. Чернігів, проспект Миру, 44, - 32,4 м2, актовий зал 6 поверх (третє поліклінічне відділення) в інвентарній справі за літ.7А. Відповідно до поданого в якості додатку до позовної заяви рішення Чернігівської міської ради від 28.01.21 №4/VIII-6 "Про реорганізацію комунального некомерційного підприємства "Чернігівська міська лікарня №1" Чернігівської міської ради, комунальне некомерційне підприємство Чернігівська міська лікарня №2 Чернігівської міської ради (код 14233274) визнано правонаступником прав та обов`язків комунального некомерційного підприємства Чернігівська міська лікарня №1 Чернігівської міської ради.

Протоколом автоматизованого розподілу судової справи між суддями від 28.04.23 справа №927/607/23 передана на розгляд судді Фесюрі М.В.

Ухвалою Господарського суду Чернігівської області від 02.05.23 прийнято позовну заяву до розгляду та відкрито провадження у справі; ухвалено здійснювати розгляд справи за правилами спрощеного позовного провадження без повідомлення (виклику) сторін; встановлено відповідачу строк для подачі відзиву на позов та всіх доказів, що підтверджують викладені у відзиві обставини протягом 15 (п`ятнадцяти) днів з дня вручення ухвали про відкриття провадження у справі; позивачу встановлено строк протягом 5 (п`яти) днів з дня отримання відзиву на позов для подачі до суду відповіді на відзив з одночасним надсиланням копії відповіді на відзив та доданих до неї доказів відповідачу; відповідачу встановлено строк протягом 5 (п`яти) днів з дня отримання відповіді на відзив для подання до суду заперечення на відповідь позивача на відзив з одночасним надсиланням його копії разом з доданими до нього документами позивачу.

Ухвала суду від 02.05.23 отримана позивачем 04.05.23, що підтверджується наявним в матеріалах справи повідомленням про вручення поштового відправлення №1400057000360.

Вказана вище ухвала суду від 02.05.23, що направлялась відповідачу на адресу, вказану в позовній заяві і яка відповідає адресі державної реєстрації, була повернута до суду з відміткою відділу поштового зв`язку «адресат відсутній за вказаною адресою».

Відповідно до частин третьої та сьомої статті 120 Господарського процесуального кодексу України виклики і повідомлення здійснюються шляхом вручення ухвали в порядку, передбаченому цим Кодексом для вручення судових рішень. Учасники судового процесу зобов`язані повідомляти суд про зміну свого місцезнаходження чи місця проживання під час розгляду справи. У разі відсутності заяви про зміну місця проживання ухвала про повідомлення чи виклик надсилається учасникам судового процесу, які не мають офіційної електронної адреси, та за відсутності можливості сповістити їх за допомогою інших засобів зв`язку, які забезпечують фіксацію повідомлення або виклику, за останньою відомою суду адресою і вважається врученою, навіть якщо відповідний учасник судового процесу за цією адресою більше не знаходиться або не проживає.

Особи, які беруть участь у справі, вважаються повідомленими про час і місце розгляду судом справи у разі, якщо ухвалу про відкриття провадження у справі було надіслано за належною адресою (тобто повідомленою суду стороною, а в разі ненадання суду відповідної інформації - адресою, зазначеною в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців), і не повернуто підприємством зв`язку або повернуто з посиланням на відсутність (вибуття) адресата, відмову від одержання, закінчення строку зберігання поштового відправлення тощо.

Пунктом 5 частини 6 статті 242 Господарського процесуального кодексу України встановлено, що днем вручення судового рішення є день проставлення у поштовому повідомленні відмітки про відмову отримати копію судового рішення чи відмітки про відсутність особи за адресою місцезнаходження, місця проживання чи перебування особи, яка зареєстрована у встановленому законом порядку, якщо ця особа не повідомила суду іншої адреси.

Згідно із частиною першою статті 10 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань" якщо документи та відомості, що підлягають внесенню до Єдиного державного реєстру, внесені до нього, такі документи та відомості вважаються достовірними і можуть бути використані у спорі з третьою особою.

За змістом пунктів 116, 117 Правил надання послуг поштового зв`язку, затверджених постановою Кабінету Міністрів України №270 від 05.03.2009 у разі невручення рекомендованого листа з позначкою "Судова повістка" з поважних причин рекомендований лист разом з бланком повідомлення про вручення повертається за зворотною адресою не пізніше ніж через п`ять календарних днів з дня надходження листа до об`єкта поштового зв`язку місця призначення із зазначенням причин невручення. Поштові відправлення повертаються об`єктом поштового зв`язку відправнику у разі, зокрема, відсутністю адресата за вказаною адресою.

Судом встановлено, що адреса відповідача, яка зазначена у позовній заяві повністю збігаються з адресою, зазначеною у рекомендованому повідомленні.

Ухвала суду, яка направлялась на адресу Фізичної особи-підприємця ОСОБА_1 (РНОКПП НОМЕР_1 ) - АДРЕСА_1 , міститься в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань.

Заяв про зміну місцезнаходження чи місця проживання від відповідача не надходило.

Суд звертає увагу на те, що направлення листів рекомендованою кореспонденцією на дійсну адресу є достатнім для того, щоб вважати повідомлення належним, оскільки отримання зазначеного листа адресатом перебуває поза межами контролю відправника, у даному випадку суду.

Аналогічна правова позиція викладена у постанові Касаційного господарського суду у складі Верховного суду від 18.03.2021 у справі №911/3142/19, а також близька за змістом правова позиція викладена у постанові Великої Палати Верховного Суду від 25.04.2018 у справі № 800/547/17 (П/9901/87/18) (провадження №11-268заі18), постановах Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду від 27.11.2019 у справі № 913/879/17, від 21.05.2020 у справі № 10/249-10/19, від 15.06.2020 у справі № 24/260-23/52-б.

Крім того, відповідач не був позбавлений права та можливості ознайомитись з процесуальними документами у Єдиному державному реєстрі судових рішень.

Враховуючи викладене вище та факт надсилання судом ухвали на офіційну адресу відповідача у справі, враховуючи повернення вказаної ухвали із відміткою поштового відділення: "адресат відсутній за вказаною адресою", суд доходить висновку про належне повідомлення учасника судового процесу про відкриття провадження у справі №927/608/23.

Відповідно до положень ч. 8 ст. 165 Господарського процесуального кодексу України відзив подається в строк, встановлений судом, який не може бути меншим п`ятнадцяти днів з дня вручення ухвали про відкриття провадження у справі. Суд має встановити такий строк подання відзиву, який дозволить відповідачу підготувати його та відповідні докази, а іншим учасникам справи - отримати відзив не пізніше першого підготовчого засідання у справі.

Відповідач своїм правом на подання відзиву не скористався, відзиву у встановлений судом строк не надав.

Згідно частини 9 ст. 165 Господарського процесуального кодексу України у разі ненадання відповідачем відзиву у встановлений судом строк без поважних причин, суд вирішує справу за наявними матеріалами.

Відповідно до ч. 5, 7 ст. 252 Господарського процесуального кодексу України суд розглядає справу в порядку спрощеного позовного провадження без повідомлення учасників справи за наявними у справі матеріалами, за відсутності клопотання будь-якої із сторін про інше. За клопотанням однієї із сторін або з власної ініціативи суду розгляд справи проводиться в судовому засіданні з повідомленням (викликом) сторін. Клопотання про розгляд справи у судовому засіданні з повідомленням сторін відповідач має подати в строк для подання відзиву, а позивач - разом з позовом або не пізніше п`яти днів з дня отримання відзиву.

Клопотання про розгляд справи у судовому засіданні з повідомленням (викликом) сторін від учасників справи до суду не надходило.

Відтак, розгляд даної справи здійснюється судом без проведення судового засідання та повідомлення (виклику) сторін в порядку письмового провадження за наявними у справі матеріалами, що передбачено ч.13 ст.8 Господарського процесуального кодексу України.

Згідно зі ст.248 Господарського процесуального кодексу України суд розглядає справи у порядку спрощеного позовного провадження протягом розумного строку, але не більше шістдесяти днів з дня відкриття провадження у справі.

Відповідно до ч. 4 ст. 240 Господарського процесуального кодексу України у разі, зокрема, розгляду справи без повідомлення (виклику) учасників справи суд підписує рішення без його проголошення.

Розглянувши подані документи і матеріали, з`ясувавши фактичні обставини справи, дослідивши докази, які мають юридичне значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, господарський суд ВСТАНОВИВ:

01.12.2006 року року між Комунальним багатопрофільним лікувально-профілактичним закладом «Чернігівська міська лікарня №1», як орендодавцем та фізичною особою-підприємцем ОСОБА_1 , як орендарем, було укладено Договір оренди комунального майна №152 (надалі - Договір оренди).

Відповідно до рішення Чернігівської міської ради 29 березня 2018 року № 29/VІІ - 8 «Про припинення юридичної особи Чернігівська міська лікарня №1 Чернігівської міської ради шляхом реорганізації (перетворення) у комунальне некомерційне підприємство Чернігівська міська лікарня № 2 Чернігівської міської ради, Чернігівська міська лікарня №1 Чернігівської міської ради» Чернігівська міська лікарня №1 Чернігівської міської ради реорганізована припинена шляхом реорганізації (перетворення) у комунальне некомерційне підприємство «Чернігівська міська лікарня №1» Чернігівської міської ради.

Відповідно до рішення Чернігівської міської ради 28 січня 2021 року № 4/VIІІ - 6 «Про реорганізацію комунального некомерційного підприємства «Чернігівська міська лікарня №1 Чернігівської міської ради» Комунальне некомерційне підприємство «Чернігівська міська лікарня №1» Чернігівської міської ради припинено через приєднання до Комунального некомерційного підприємства «Чернігівська міська лакарня №2 Чернігівськох міської ради. Визнано Комунальне некомерційне підприємство «Чернігівська міська лікарня №2» Чернігівської міської ради правонаступником прав та обов`язків Комунального некомерційного підприємства «Чернігівська міська лікарня №1» Чернігівської міської ради

Відповідно до умов п.1.1. Договору оренди орендодавець передає, а орендар приймає в строкове платне користування нерухоме майно, яке складається з приміщення, та знаходиться в оперативному управлінні Чернігівської міської лікарні №1, місцезнаходження майна м. Чернігів, проспект Миру, 44-32,4 кв.м., актовий зал 6 поверх, (3-тє поліклінічне відділення) в інвантарній справі за літерою 7А. Загальна площа 32,4 кв.м., вартість майна 22800 грн.

Майно передається в оренду для проведення лекцій погодинно (20 годин на місяць) (п.1.2. Договору оренди).

Відповідно до п. 2.1. Договору оренди вступ орендаря у строкове платне користування майном у термін, вказаний у Договорі, але не раніше дати підписання сторонами цього Договору та акта приймання-передавання майна (додаток №1).

Пунктом 1.4. Договору оренди передбачено, що обов`язок по складанню акта приймання-передачі покладається на сторону, яка передає майно інші стороні Договору.

Орендна плата є платежем, який орендар вносить орендодавцю незалежно від наслідків господарської діяльності і визначається на підставі Методики розрахунку та порядку використання плати за оренду майна комунальної власності, затвердженої рішенням Чернігівської міської ради від 12.06.01 (19 сесія 23 скликання) зі змінами та доповненнями, і становить за перший (грудень) місяць оренди без податку на додану вартість та індексу інфляції за листопад ,грудень місяць 32 грн. 76 коп.

Розмір орендної плати за кожний наступний місяць визначається шляхом коригування розміру орендне плати за минулий місяць на щомісячний індекс інфляції, що друкується Мінстатом України.

Нарахування ПДВ на суму орендної плати здійснюється у порядку, визначеному чинним законодавством.

Розрахунок розміру орендної плати приведено у Додатку № 2 (п. 3.1. Договору оренди).

Орендну плату орендар зобов`язаний перерахувати на рахунок орендаря щомісяця, не пізніше останнього числа поточного місяця (п.3.2. Договору оренди).

До орендної плати не входить плата за комунальні послуги, вартість експлуатаційних витрат та плата за користування земельною ділянкою (п.3.3. Договору оренди).

Орендна плата, перерахована несвоєчасно або не в повному обсязі, стягується орендодавцю відповідно до чинного законодавства України з урахуванням пені в розмірі подвійної облікової ставки Національного банку України на дату нарахування пені від суми заборгованості за кожний день прострочення платежу, включаючи день оплати. У разі несвоєчасного надходження орендної плати у першу чергу погашається заборгованість, пов`язана з штрафними санкціями (п.3.4. Договору оренди).

Розмір орендної плати змінюється у випадках зміни методики її розрахунку та в інших випадках, передбачених законодавчими актами України та рішеннями міської ради (п.3.5. Договору оренди).

Відповідно до п.п. 5.1.2. Договору оренди Орендар зобов`язується своєчасно й у повному обсязі сплачувати орендодавцю орендну плату.

Цей договір діє з 01 грудня 2006 року до 25 листопада 2007 року включно (п.10.1 Договору оренди).

Зміни і доповнення допускаються за взаємної згоди сторін, розглядаються у двадцятиденний строк з дати їх одержання та оформлюються додатковою угодою до Договору (п.10.2. Договору оренди).

Сторонами підписано також Додаток №1 до Договору оренди, Акт прийому-передачі приміщення до Договору оренди №152 від 01.12.06, відповідно до якого орендодавець передає, а орендар приймає і використовує за призначенням згідно умов вищезазначеного договору приміщення загальною площею (погодинн) 32.4 кв.м., яке знаходиться за адресою проспект Миру, 44, третє поліклінічне відділення, 6 поверх, актовий зал.

Акт складено у двох примірниках орендарю та орендодавцю та вступає в дію з моменту підписання (а.с. 21).

Сторонами підписано Додаток №2 до Договору оренди, Розрахунок плати за перший місяць оренди комунального нерухомого майна, що перебуває на балансі Чернігівської міської лікарні №1 Договору №152, відповідно до якого орендна плата за базовий місяць оренди становить 419,30 грн, погодинний розрахунок становить 32,76 грн (а.с. 22).

Сторонами до Договору оренди комунального майна №152 від 01.12.06 укладено також:

-Додаткову угоду №1 від 14.09.07 (а.с. 23), відповідно до якої сторони дійшли згоди здійснити перерахунок орендної плати та внести відповідні зміни до Договору оренди №152 від 01.12.06, наступного змісту: « 1.Пункт 3.1 Договору оренди викласти у новій редакції, наступного змісту: "3.1. Орендна плата є платежем, який орендар вносить орендодавцю незалежно від наслідків господарської діяльності і визначається на підставі Методики розрахунку та порядку використання плати за оренду майна комунальної власності територіальної громади міста Чернігова, затвердженої рішенням міської ради від 30.07.2007 року (19 сесія 5 скликання) і становить за базовий місяць розрахунку (останній місяць, по якому є інформація про індекс інфляції) без ПДВ 125 грн. 18 коп. Орендна плата за перший (серпень 2007 року) місяць оренди визначається шляхом коригування орендної плати за базовий місяць на індекс інфляції за серпень 2007 року. Орендодавець та Орендар дійшли згоди здійснити перерахунок з 08 серпня 2007р. Нарахування ПДВ на суму орендної плати здійснюється у порядку, визначеному чинним законодавством. Розрахунок розміру орендної плати приведено у Додатку до цього договору».

Додатком №2 до цієї Додаткової угоди №1 від 14.09.07 (а.с. 24) сторони погодили розрахунок плати за перший місяць оренди комунального нерухомого майна, що перебуває на балансі Чернігівської міської лікарні №1 Чернігівської міської ради (для надання мед.консультації) за адресою проспект Миру, 44, ФОП ОСОБА_1 , відповідно якого орендна плата за базовий місяць оренди становить 1101,60 грн, погодинний розрахунок на основі загального становить 125,18 грн.

- Додаткову угоду №2 від 25.11.07 (а.с. 25), яка вступає в дію з 26.11.2007 року, відповідно до якої сторони внесли зміни до Договору №152 від 01.12.06, наступного змісту: «Термін дії договору оренди продовжити до 31.10.2010 року на приміщення розташоване за адресою АДРЕСА_2 ».

- Додаткову угоду №3 від 28.10.2010 року (а.с. 26), яка вступає в дію з 28.10.2010 року, відповідно до якої сторони внесли зміни до Договору №152 від 01.12.06, наступного змісту: «Термін дії договору оренди продовжити до 27.10.2012 року включно на приміщення розташоване за адресою АДРЕСА_2 ».

-Додаткову угоду №4 від 19.10.2012 року (а.с. 27-30), яка вступає в дію з 28 жовтня 2012 року, відповідно до якої сторони вирішили викласти Договір оренди №152 від 01.12.06 у новій редакції. Так, сторони, серед іншого, погодили: «п.3.1. Орендна плата є платежем, який Орендар вносить Орендодавцю незалежно від наслідків господарської діяльності і визначається на підставі Методики розрахунку та порядку використання плати за оренду майна комунальної власності територіальної громади міста Чернігова, затвердженої рішенням міської ради від 30.07.2007 (19 сесія 5 скликання) зі змінами та доповненнями, і становить без ПДВ за базовий місяць розрахунку (останній місяць за який є інформація про індекс інфляції) вересень 2012 року 281,94 грн.

п.3.6. Орендна плата, перерахована несвоєчасно або не в повному обсязі, стягується Орендодавцю відповідно до чинного законодавства України з урахуванням пені в розмірі подвійної облікової ставки Національного банку України на дату нарахування пені від суми заборгованості за кожний день прострочення платежу, включаючи день оплати.

У разі несвоєчасного надходження орендної плати у першу чергу погашається пеня.

Орендар зобов`язується: п.5.7. Компенсувати Орендодавцю вартість комунальних послуг за електроенергію, теплопостачання, водопостачання, водовідведення (за наявності) згідно виставлених рахунків. У разі несплати комунальних платежів Орендодавець має право припинити надання комунальних послуг і порушити питання про дострокове розірвання Договору.

Здійснювати витрати, пов`язані з утриманням орендованого майна. Протягом 15 днів укласти з Орендодавцем договір про відшкодування витрат Орендодавця на утримання орендованого Майна.

п.5.14. Орендар повинен перераховувати плату (податок) за користування земельною ділянкою пропорційно до орендованої площі та збору за спеціальне використання води, на рахунок Балансоутримувача згідно з виставленим рахунком.

п.10.5. Термін дії Договору може бути продовжено тільки шляхом укладення додаткової угоди за наявності письмової заяви орендаря, наданої орендодавцю за місяць до закінчення строку дії Договору».

Додатком №2 до цієї Додаткової угоди №4 від 19.10.12 (а.с. 30) сторони погодили розрахунок плати за вересень місяць оренди комунального нерухомого майна, що перебуває на балансі Чернігівської міської лікарні №1 Чернігівської міської ради (для надання мед.консультації) за адресою проспект Миру, 44, ФОП ОСОБА_1 , відповідно якого орендна плата за базовий місяць оренди становить 2481,09 грн, погодинний розрахунок на основі загального становить 281,94 грн.

-Додаткову угоду №5 від 30.09.2015 року (а.с. 31-32), яка вступає в дію з 01.10.2015 року, відповідно до якої Орендодавець та Орендар, у зв`язку з продовженням терміну дії договору оренди нерухомого майна, що належить територіальній громаді міста Чернігова, та проведенням незалежної оцінки орендованого приміщення відповідно до ст. 11 Закону України "Про оренду державного та комунального майна", дійшли згоди внести зміни до договору оренди нерухомого майна від 01 грудня 2006 року №152, що належить територіальній громаді міста Чернігова :

1.Абзац 4 пункту 1.1 розділу 1 Договору викласти у редакції наступного змісту: "Вартість майна згідно з висновком про вартість майна станом 15.09.2015 становить 193175 грн. 00 коп.

2.Пункт 3.1. розділу 3 Договору викласти у редакції наступного змісту: "3.1. Орендна плата є платежем, який Орендар вносить Орендодавцю незалежно від наслідків господарської діяльності і визначається на підставі Методики розрахунку та порядку використання плати за оренду майна комунальної власності територіальної громади міста Чернігова, затвердженої рішенням міської ради від 30.07.2007 (19 сесія 5 скликання) зі змінами та доповненнями, і становить без ПДВ за базовий місяць розрахунку (останній місяць, за який є інформація про індекс інфляції) - серпень 2015 року 365 грн. 86 коп. Орендна плата за перший місяць оренди - жовтень 2015 року визначається шляхом коригування орендної плати за базовий місяць на індекси інфляції за вересень, жовтень 2015 року."

3.Пункт 10.1 розділу 10 Договору викласти у редакції наступного змісту: "10.1. Цей Договір діє з 01 жовтня 2015 року до 31 серпня 2018 року включно».

Додатком до цієї Додаткової угоди №5 від 30.09.15 (а.с. 32) сторони погодили розрахунок орендної плати за нежитлове приміщення, розташоване за по проспекту Миру, 44, площею 32,4 кв.м. за базовий місяць, відповідно якого орендна плата за серпень 2015 року без ПДВ становить 3219,58 грн, погодинний розрахунок на основі загального становить 365,86 грн.

-Додаткову угоду №6 від 24.02.2017 року (а.с. 33), яка вступає в дію з 24.02.2017 року, відповідно до якої сторони дійшли згоди здійснити перерахунок орендної плати та внести зміни до договору оренди нерухомого майна від 01 грудня 2006 року №152, що належить територіальній громаді міста Чернігова наступного змісту:

1.Пункт 3.1. розділу 3 Договору викласти у редакції наступного змісту: "3.1. Орендна плата є платежем, який Орендар вносить Орендодавцю незалежно від наслідків господарської діяльності і визначається на підставі Методики розрахунку та порядку використання плати за оренду майна комунальної власності територіальної громади міста Чернігова, затвердженої рішенням міської ради від 30.07.2007 (19 сесія 5 скликання) зі змінами та доповненнями, і становить без ПДВ за базовий місяць розрахунку (останній місяць, за який є інформація про індекс інфляції) - січень 2017 року 575 грн. 36 коп. Орендна плата за перший місяць оренди лютий 2017 року визначається шляхом коригування орендної плати за базовий місяць на індекс інфляції за лютий 2017 року. Орендодавець та Орендар домовились нарахування орендної плати здійснити з 02 лютого 2017 року".

Додатком до цієї Додаткової угоди №6 від 24.02.17 (а.с. 34) сторони погодили розрахунок орендної плати за нежитлове приміщення, розташоване за по проспекту Миру, 44, площею 32,4 кв.м. за базовий місяць, відповідно якого орендна плата за січень 2017 року становить 3375,43 грн, погодинний розрахунок на основі загального становить 575,36 грн.

-Додаткову угоду №7 від 24.07.2018 року (а.с. 35), яка вступає в дію з 24.07.2018 року, відповідно до якої сторони дійшли згоди внести зміни до договору оренди нерухомого майна від 01 грудня 2006 року №152, що належить територіальній громаді міста Чернігова наступного змісту:

« 1.Викласти преамбулу Договору в наступній редакції:

"Ми, що нижче підписалися, комунальне некомерційне підприємство"Чернігівська міська лікарня №1 Чернігівської міської ради, код ЄДРПОУ 02006596, (далі - Орендодавець) в особі виконуючої обовязки головного лікаря Стремецької Лілії Миколаївни, що діє на підставі статуту, затвердженого рішенням виконавчого комітету Чернігівської міської ради від 16.07.2018 № 323, з одного боку, та фізична особа підприємець ОСОБА_1 , реєстраційний номер НОМЕР_1 , (далі - Орендар), що зареєстрована за адресою АДРЕСА_3 , серія паспорта НОМЕР_2 , виданий Дарницьким РУ ГУ МВС України в м. Київ від 09.09.2004., з іншого боку, уклали цей Договір про наведене нижче: "Пункт 3.4. розділу 3 Договору викласти у редакції наступного змісту: "Установлену в п.3.1 орендну плату Орендар зобовязаний перерахувати на рахунок Орендодавця р/р НОМЕР_3 в ПАТ «Державний ощадний банк України»,Філія «Чернігівське обласне відділення», МФО 353553, код 02006596 щомісяця, не пізніше останнього числа поточного місяця".

-Додаткову угоду №8 від 29.08.2018 року (а.с. 36-37), яка вступає в дію з 01.09.2018 року, відповідно до якої Орендодавець та Орендар, у з`вязку з продовженням терміну дії договору оренди нерухомого майна, що належить територіальній громаді міста Чернігова, та проведенням незалежної оцінки орендованого приміщення відповідно до ст. 11 Закону України "Про оренду державного та комунального майна", дійшли згоди внести зміни до договору оренди нерухомого майна від 01 грудня 2006 року №151, що належить територіальній громаді міста Чернігова :

1.Абзац 4 пункту 1.1 розділу 1 Договору викласти у редакції наступного змісту: "Вартість майна згідно з висновком про вартість майна станом на 23.08.2018 року становить 194306 грн. 00 коп.

2.Пункт 10.1 розділу 10 Договору викласти у редакції наступного змісту: "10.1. Цей Договір діє з 01 вересня 2018 року до 31 липня 2021 року».

Додатком до цієї Додаткової угоди №8 від 29.08.18 (а.с. 37) сторони погодили розрахунок орендної плати за нежитлове приміщення, розташоване за по проспекту Миру, 44, площею 32,4 кв.м. за базовий місяць, відповідно якого орендна плата за липень 2018 року становить 3238,44 грн, погодинний розрахунок на основі загального становить 552,01 грн.

-Додаткову угоду №9 від 09.11.2018 року (а.с. 38), яка вступає в дію з 09.11.2018 року, відповідно до якої сторони дійшли згоди внести зміни до договору оренди нерухомого майна від 01 грудня 2006 року №152, що належить територіальній громаді міста Чернігова наступного змісту:

1.Викласти абзац 1 пункту 1.2. в наступній редакції: «Майно передається в оренду для розміщення суб`єкта господарювання, що діє на основі приватної власності і проводить господарську діяльність з медичної практики (проведення лекцій 40 годин на місяць».

2.Абзац 3 пункту 3.1. розділу 1 Договору викласти у редакції наступного змісту: «3.1. Орендна плата є платежем, який Орендар вносить Орендодавцю незалежно від наслідків господарської діяльності і визначається на підставі Методики розрахунку та порядку використання плати за оренду майна комунальної власності територіальної громади міста Чернігова, затвердженої рішенням міської ради від 30.07.2007 (19 сесія 5 скликання) зі змінами та доповненнями, і становить без ПДВ за базовий місяць розрахунку (останній місяць, за який є інформація про індекс інфляції) жовтень 2018 року 1389 грн. 74 коп. Орендна плата за перший місяць оренди листопад 2018 року визначається шляхом коригування орендної плати за базовий місяць на індекс інфляції за листопад 2018 року».

Додатком №1 до цієї Додаткової угоди №9 від 09.11.18 (а.с. 39) сторони погодили розрахунок орендної плати за нежитлове приміщення, розташоване за по проспекту Миру, 44, площею 32,4 кв.м. за базовий місяць, відповідно якого орендна плата за жовтень 2018 року становить 4076,56 грн, погодинний розрахунок на основі загального становить 1389,74 грн.

Зазначені вище додаткові угоди до Договору оренди №152 від 01.12.2006 року та додатки до них підписані та скріплені печатками обох сторін, та погоджені Фондом комунального майна Чернігівської міської ради.

Також на виконання умов п.5.7. Договору оренди №152 від 01.12.2006 року в редакції Додаткової угоди №4 від 19.10.2012 року, 01.09.2014 року між Чернігівською міською лікарнею №1 Чернігівської міської ради, як балансоутримувачем, та фізичною особою-підприємцем ОСОБА_1 , як орендарем, було укладено Договір про відшкодування витрат балансоутримувача на утримання орендованого нерухомого майна та надання комунальних послуг орендарю (надалі - Договір про відшкодування).

У відповідності до п. 1.1. Договору відшкодування позивач, як балансоутримувач, забезпечує обслуговування, експлуатацію та ремонт будівлі, що знаходиться за адресою: АДРЕСА_2 , загальною площею 32,4 кв.м, а також утримання прибудинкової території, а орендар бере участь у витратах балансоутримувача на виконання вказаних робіт пропорційно до займаної ним площі в цій будівлі, якщо інше не випливає з характеру послуг, наданих балансоутримувачем за цим договором.

Згідно з п.п. 2.2.3 Договору про відшкодування орендар зобов`язаний не пізніше 10 числа місяця наступного за звітним місяцем, вносити плату на рахунок балансоутримувача будівлі, або організації, що обслуговує будівлю, за санітране обслуговування прибудинкової території та допоміжних приміщень будівлі, технічне обслуговування будівлі відповідно до загальної площі приміщення, на ремонт відповідно до відновної вартості приміщення, а також за комунальні послуги.

При несвоєчасному внесенні оплати, сплачували пеню із розрахунку подвійної облікової ставки НБУ від несплаченої суми наданих послуг за кожен день прострочки.

Положеннями п.5.1. Договору про відшкодування цей договір укладено на строк визначений договором оренди комунального майна Чернігівської міської ради.

При цьому судом враховано, що згідно з Додатковою угодою №8 від 29.08.2018 року до Договору оренди №152 від 01.12.2006 року, цей договір діє з 01.09.2018 року до 31 липня 2021 року.

Враховуючи викладене, судом встановлено, що Договір оренди та похідний від нього Договір відшкодування були припинені 01.08.2021 року.

Позивачем, на виконання умов Договору оренди та Договору про відшкодування, були виставлені до оплати Відповідачу наступні рахунки за періоди квітень 2021 року та липень 2021 року за оренду приміщень та користування земельною ділянкою, та за періоди березень 2021 року, липень 2021 року за комунальні послуги:

Рахунок №234 від 15.04.21 на суму 1993,61 грн: орендна плата у розмірі 1661,34 грн без ПДВ (а.с. 44);

Рахунок №654/о від 17.08.21 на суму 2039,78 грн (за липень 2021 року): орендна плата у розмірі 1699,82 грн без ПДВ (а.с. 45);

Рахунок №268 від 15.04.21 на суму 71,05 грн: водопостачання у розмірі 2,93 грн; електроенергія у розмірі 24,30 грн; опалення у розмірі 31,98 грн без ПДВ(а.с. 46);

Рахунок №600/к від 17.08.21 на суму 175,48 грн: відшкодування водопостачання за липень у розмірі 1,46 грн; відшкодування активної електроенергії за липень у розмірі 21,84 грн; відшкодування водовідведення за липень у розмірі 1,47 грн, відшкодування експлуатаційних витрат (вивезення сміття) за липень у розмірі 3,31 грн, відшкодування експлуатаційних витрат за липень у розмірі 118,15 грн (а.с. 47).

Враховуючи вищевикладене, граничним строком оплати є:

рахунок №234 від 15.04.2021 року - до 30.04.2021; рахунок № 654/о від 17.08.2021 року до 31.08.2021; рахунок № НОМЕР_4 від 15.04.2021 року до 10.05.2021; рахунок № 600/к від 17.08.2021 року до 10.09.2021 включно.

Як зазначено позивачем в позовній заяві, орендодавець одночасно з рахунками надсилав орендареві Акти надання послуг. Однак акти надання послуг за період квітень/березень та липень 2021 року включно відповідач не підписав та не повернув, свої заперечення щодо останніх не надав, заперечень щодо розміру та вартості комунальних послу, витрат на утримання орендованого майна позивачу не надходило.

Проте матеріалами справи не підтверджено обов`язок позивача стосовно надання відповідачу Акту наданих комунальних послуг та витрат на утримання та ремонт майна, як і відповідно не підтверджено зобов`язання відповідача щодо підписання та повернення орендодавцю зазначеного Акту не пізніше трьох днів з моменту його отримання.

При цьому матеріали справи не містять доказів оплати виставлених рахунків відповідачем, отже сума боргу відповідача перед позивачем з орендної плати становить 4032,62 грн з відшкодування вартості комунальних послуг становить 245,79 грн, всього на загальну суму 4278,41 грн.

Розмір заборгованості відповідача перед позивачем також підтверджується оборотно-сальдовою відомістю за рахунком 37701 за періоди з 01.01.2021 року по 31.12.2021 року, з 01.01.2022 року - 31.03.2023 року за підписом головного бухгалтера підприємства-позивача.

Як свідчать матеріали справи, позивач звертався до відповідача з претензією- попередженням (лист від 01.12.2022 року № 01-05/1520, щодо погашення заборгованості з орендної плати та комунальних платежів, проте, відповідний лист залишився без відповіді та задоволення.

Надаючи правову оцінку відносинам, що склались між сторонами, суд виходить з такого.

Статтею 629 Цивільного кодексу України передбачено, що договір є обов`язковим для виконання сторонами.

Згідно з ч. 2-3 ст.193 Господарського кодексу України кожна сторона має вжити усіх заходів, необхідних для належного виконання нею зобов`язання, враховуючи інтереси другої сторони та забезпечення загальногосподарського інтересу.

Відповідно до ст. 526 ЦК України та ч. 1 ст. 193 ГК України зобов`язання повинно виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

Відповідно до вимог статті 1 Закону України Про відповідальність суб`єктів підприємницької діяльності за несвоєчасне внесення плати за спожиті комунальні послуги та утримання прибудинкових територій (№686-XIV від 01.07.1999р.) суб`єкти підприємницької діяльності, які використовують нежилі будинки і приміщення, належні їм на праві власності або орендовані ними на підставі договору, для провадження цієї діяльності, сплачують комунальні послуги за тарифами, які у встановленому законодавством порядку відшкодовують повну вартість їх надання та пропорційну частку витрат на утримання прибудинкової території.

Відповідно до ст. 525 ЦК України одностороння відмова від зобов`язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом.

За приписами ч. 1 ст. 530 ЦК України якщо у зобов`язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін).

Статтею 631 ЦК України та ч. 7 ст. 180 ГК України передбачено, що строком дії господарського договору є час, впродовж якого існують господарські зобов`язання сторін, що виникли на основі цього договору. Закінчення строку дії господарського договору не звільняє сторони від відповідальності за його порушення, що мало місце під час дії договору. Отже, закінчення строку дії договору не є підставою для припинення визначених ним зобов`язань, оскільки, згідно з ст. 599 ЦКУ, ч. 1 ст. 202 ГКУ такою підставою є виконання, проведене належним чином.

Велика Палата Верховного Суду у постанові від 26.06.2018р. у справі №910/9072/17 виклала правову позицію, відповідно до якої за приписами ст. ст. 509, 598, 599, 631 ЦК України закінчення строку дії договору не є підставою для припинення визначених ним зобов`язань, оскільки, згідно з ст. 599 ЦК України, ч. 1 ст. 202 ГК України такою підставою є виконання, проведене належним чином.

Також, відповідно до статті 610 Цивільного кодексу України, порушенням зобов`язання є його невиконання або виконання з порушенням умов, визначених змістом зобов`язання (неналежне виконання).

Частина 1 статті 612 Цивільного кодексу України передбачає, що боржник вважається таким, що прострочив, якщо він не приступив до виконання зобов`язання або не виконав його у строк, встановлений договором або законом.

Оскільки відповідач у порушення ст. 526, 530 Цивільного кодексу України, ст.193 Господарського кодексу України взятих на себе зобов`язань не виконав та не провів оплату виставлених рахунків у передбачений Договором про оренду та Договором про відшкодування строк, господарський суд вважає, що позовні вимоги про стягнення заборгованості у сумі 4278,41 грн є обґрунтованими і підлягають задоволенню.

Позивачем також заявлено про стягнення з відповідача пені:

- в розмірі 77,94 грн на підставі п.2.2.3 Договору про відшкодування, яким сторони погодили, що при несвоєчасному внесенні плати сплачувати пеню із розрахунку подвійної облікової ставки НБУ від несплаченої суми наданих послуг за кожен день прострочки;

- в розмірі 1238,75 грн на підставі п.3.6. Договору оренди в редакції Додаткової угоди №4 від 19.10.12, яким сторони погодили, що орендна плата, перерахована несвоєчасно або не в повному обсязі, стягується орендодавцю відповідно до чинного законодавства України з урахуванням пені в розмірі подвійної облікової ставки Національного банку України на дату нарахування пені від суми заборгованості за кожний день прострочення платежу, включаючи день оплати.

Відповідно до статей 546 та 549 Цивільного кодексу України, зокрема, виконання зобов`язань за договором можуть забезпечуватись неустойкою, порукою, гарантією, заставою, при триманням, завдатком. Неустойка (штраф, пеня) є грошова сума або інше майно, яке боржник повинен передати кредитору в разі порушення боржником зобов`язання. Штрафом є неустойка, що обчислюється у відсотках від суми невиконаного або неналежно виконаного зобов`язання. Пенею є неустойка, що обчислюється у відсотках від суми несвоєчасно виконаного грошового зобов`язання за кожен день прострочення виконання.

Частинами 4 та 6 ст. 231 Господарського кодексу України встановлено, що у разі якщо розмір штрафних санкцій законом не визначено, санкції застосовуються в розмірі, передбаченому договором. При цьому розмір санкцій може бути встановлено договором у відсотковому співвідношенні до суми невиконаної частини зобов`язання або у певній, визначеній грошовій сумі, або у відсотковому відношенні до суми зобов`язання незалежно від ступеня його виконання, або у кратному розмірі до вартості товарів (робіт, послуг). Штрафні санкції за порушення грошових зобов`язань встановлюються у відсотках, розмір яких визначається обліковою ставкою Національного банку України, за увесь час користування чужими коштами, якщо інший розмір відсотків не передбачено законом або договором.

Частиною 6 ст. 232 Господарського кодексу України передбачено, що нарахування штрафних санкцій за прострочення виконання зобов`язання, якщо інше не встановлено законом або договором, припиняється через шість місяців від дня, коли зобов`язання мало бути виконано.

Перевіривши подані розрахунки пені, господарський суд доходить висновку про їх правильність та обґрунтованість, у зв`язку з чим, вимоги позивача у вказаній частині також підлягають задоволенню.

Відповідно до ст. 74 Господарського процесуального кодексу України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень. Докази подаються сторонами та іншими учасниками справи.

Згідно зі ст. 79 Господарського процесуального кодексу України наявність обставини, на яку сторона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, вважається доведеною, якщо докази, надані на підтвердження такої обставини, є більш вірогідними, ніж докази, надані на її спростування. Питання про вірогідність доказів для встановлення обставин, що мають значення для справи, суд вирішує відповідно до свого внутрішнього переконання.

Відповідно до ст. 86 Господарського процесуального кодексу України, суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному, об`єктивному та безпосередньому дослідженні наявних у справі доказів.

Жодні докази не мають для суду заздалегідь встановленої сили. Суд оцінює належність, допустимість, достовірність кожного доказу окремо, а також достатність і взаємний зв`язок доказів у їх сукупності.

За наведених обставин, у їх сукупності, суд дійшов висновку, що позовні вимоги підлягають задоволенню повністю у сумі 5595,10 грн.

Судовий збір у розмірі 2684,00 грн, відповідно до ч. 1 ст. 129 Господарського процесуального кодексу України, покладається на відповідача.

Керуючись ст. 42, 46, 73-80, 86, 129, 165, 170, 233, 236-238, 240, 241, 252 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд

ВИРІШИВ:

1.Позовні вимоги задовольнити повністю.

2.Стягнути з Фізичної особи-підприємця ОСОБА_1 (РНОКПП НОМЕР_1 , АДРЕСА_1 ) на користь Комунального некомерційного підприємства Чернігівська міська лікарня №2 Чернігівської міської ради (код ЄДРПОУ 14233274, вул. 1-го Травня, 168-Б, м. Чернігів, 14034) 4032,62 грн боргу з орендної плати, 245,79 грн боргу з відшкодування вартості комунальних послуг, 1238,75 грн пені за прострочення оплати орендної плати, 77,94 грн пені за прострочення оплати відшкодування комунальних послуг та 2684,00 грн судового збору.

3.Наказ видати після набрання рішенням законної сили.

Рішення набирає законної сили у строк та в порядку, встановленому ст.241 Господарського процесуального кодексу України.

Рішення може бути оскаржено до Північного апеляційного господарського суду в строк, встановлений ст.256 Господарського процесуального кодексу України та в порядку, передбаченому ст.257 Господарського процесуального кодексу України.

СуддяМ.В. Фесюра

Веб адреса Єдиного державного реєстру судових рішень, розміщена на офіційному веб порталі судової влади України в мережі Інтернет: http://reyestr.court.gov.ua/

Дата ухвалення рішення03.07.2023
Оприлюднено05.07.2023
Номер документу111939077
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення 5595,10 грн без повідомлення (виклику) сторін

Судовий реєстр по справі —927/607/23

Судовий наказ від 25.07.2023

Господарське

Господарський суд Чернігівської області

Фесюра М.В.

Рішення від 03.07.2023

Господарське

Господарський суд Чернігівської області

Фесюра М.В.

Ухвала від 02.05.2023

Господарське

Господарський суд Чернігівської області

Фесюра М.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні